Микробиология, вирусология жне иммунология кафедрасы




Презентация қосу
Микробиология, вирусология
және иммунология кафедрасы

Орындаған:
Орындаған:
Курс:
Курс:ІІІІ
Тобы:
Тобы:
Қабылдаған:
Қабылдаған:
Жоспар:
І. Кіріспе
ІІ. Негізгі бөлім
1. “Халыққа арналған ауызсудың қауіпсіздігіне қойылатын талаптар”
техникалық регламенті
2. Қолданылу аясы, Терминдер мен анықтамалар
3. Сумен жабдықтау көздерінің және судың жай – күйіне әсер ететін
техникалық құрылғылардың қауіпсіздігіне қойылатын талаптар
4. Ауызсу қауіпсіздігіне қойылатын талаптар
5. Санитарлық – эпидемиологиялық ережелер мен нормалар
«Орталықтанбаған шаруашылық – ауыз сумен қамтамасыздандыруына
қойылатын санитарлық – эпидемиологиялық талаптары»
6. Жалпы ережелер
ІІІ.Қорытынды
“Халыққа арналған ауызсудың қауіпсіздігіне қойылатын
талаптар” техникалық регламентін бекіту туралы
Қазақстан Республикасы Үкіметінің
2008 жылғы 13 мамырдағы №456 Қаулысы

“Техникалық реттеу туралы” ҚР 2004 жылғы 9 қарашадағы
Заңын іске асыру мақсатында Қазақстан Республикасының
Үкіметі ҚАУЛЫ ЕТЕДІ:

І. Қоса беріліп отырған “Халыққа арналған ауызсудың қауіпсіздігіне
қойылатын талаптар” техникалық регламенті бекітілсін
ІІ. Осы қаулы алғаш ресми жарияланған күнінен бастап алты ай өткен соң
қолданысқа енгізіледі.

Қазақстан Респбликасының Премьер-Министрі К.Мәсімов Қазақстан
Республикасы Үкіметінің 2008 жылғы 13 мамырдағы №456 Қаулысымен
бекітілген
“Халыққа арналған ауызсудың қауіпсіздігіне
қойылатын талаптар” техникалық регламенті
І.Қолданылу аясы

Осы “Халыққа арналған ауызсудың қауіпсіздігіне
қойылатын талаптар” техникалық регламенті \бұдан әрі
– Техникалық регламент\ халыққа арналған, оның
ішінде халықтың өмірі мен денсаулығын қорғауды
қамтамасыз ету мақсатында азық-түлік шикізатын
қайта өңдеу және тамақ өнімдерін өндірупроцестерінде
пайдалануға арналған ауызсудың қауіпсіздігіне
қойылатын талаптарды белгілейді.
Осы Техникалық регламент “Ыдыстарға құйылған
ауызсудың қауіпсіздігіне қойылатын талаптар”
Техникалық регламентінде көзделген талаптардағы
ауызсуға қолданылмайды.
Ауызсудың микробиологиялқ және химиялық ластануына
байланысты қауіп – қатерлер дәрежесін бағалауға және суды
дайндаумен айналысатын суды пайдаланушылар ауызсудың
қауіпсіздігін қамтамасыз ету үшін әрбір жұмыс кезеңін
белгілейді.
Ауызсудың , бақылау нүктелерінің қауіпсіздігіне байланысты
қауіп– қатерлердің, тексеру мен реттеу рәсімдерінің, сондай
–ақ ауызсуды өндіру процестері өзгерген кездегі
талдаулардың нәтижелерін кезең–кезеңмен қарайды.
Суды пайдаланушылардың ауызсу қауіпсіздігін қамтамасыз
ету жөніндегі шараларды қолдануы қауіп қатердің
талдануына негізделуі тиіс және т.б.
ІІ. Терминдер мен анықтамалар

Суды пайдаланушы – ҚР заңнамасында белгіленген
тәртіппен еке мұқтаждықтарды және коммерциялық
мүдделерді қанағаттандыру үшін су ресурстарын
пайдалану құқығы берілген заңды немесе заңды тұлға;
Суды тұтынушы – су объектілірінен суды
пайдаланатын немесе су шаруашылығы ұйымының
қызметтерін пайдаланатын және сумен қамтамасыз ету
жүйесінен су алатын жеке немесе заңды тұлға;
Су құбыры желісі – тұтынушыға су беруге арналған
құбырлар мен құрылыстар жүйесі;
Сумен жабдықтау – қауіпсіздік жөніндегі талаптарға
сәйкес талап етілген мөлшерде жер бетіндегі немесе
жерасты суларын тұтынушыларға беру;
Ауыз су – адамның ішуіне, өзге де тұрмыстық
мұқтаждықтарын қанағаттандыруға арналған және тамақ
өнімдерін өндіру үшін сумен жабдықтау жүйелері
арқылы берілетін табиғи су немесе өңделгеннен кейінгі
су;
Ауызсумен жабдықтау – суды тұтынушыларды
ауызсумен қамтамасыз ету жөніндегі қызмет;
Ауызсуды дайындау станциясы – ауызсуды дайындауға
арналған ғимараттар, құрылыстар мен құрылымдар
кешені.
Органолептикалық көрсеткіштер – түсі, дәмі, иісі және
сыртқы түрі сияқты судың қасиеттерін сипаттайтын
анықтама және т.б.
ІІІ. Сумен жабдықтау көздерінің және судың жай –
күйіне әсер ететін техникалық құрылғылардың
қауіпсіздігіне қойылатын талаптар

Жерүсті және жерасты көздерінен шарушылық – ауызсу
мұқтаждықтарына су беретін сумен жабдықтау көздері
және су құбыры құрылыстары ҚР су заңнамасының
талаптарына сәйкес санитарлық қорғаныш аймағы
болуы тиіс.
Су дайындау станцияларына , сору станцияларына және
өңделмеген суды шығаруға арналған алаңдарды,
жерасты және жерүсті суларын жинау құрылысына,
шаруашылық – ауызсу су құбырының құрылыстарына,
резервуарлар мен су айдайтын мұнараларға, құрылыс
қоршауына жанасуға арналған алаңдарды таңдауға
қойлатын талаптар халықтың санитарлық –
эпидемиологиялық салауаттылығы саласындағы ҚР
заңнамасымен белгіленеді.
Коллекторлы жабдықтар, құбырлар мен резервуарлар
судың қажет емес қоспалармен ластануын
болдырмайтын, ауызсу үшін жарамды
материалдардан дайындалуы тиіс. Тазалауды
жеңілдету үшін және бактериялық өсуін болдырмау
үшін олардың ішкі беті тегіс болуы және
мүмкіндігінше саңылау болмауы тиіс;
Ауызсумен жабдықтау жүйсінде қолданылатын
технологиялық кешендер мен жүйелердің құрамында
пайдалануына қарамастан, жрылыс қауіпсіздігі, өрт
қауіпсіздігі талаптарына сай болуы тиіс және т.б.
ІV. Ауызсу қауіпсіздігіне қойылатын талаптар

Ауызсудың қауіпсіздігі мыналар арқылы қамтамасыз
етіледі.
Ауызсумен жабдықтау көздерін таңдау;
Ауызсумен жабдықтау көздерін және ауызсумен
жабдықтау жүйелерін ластанудан қорғуды ұйымдастыру
және қамтамасыз ету;
Халықты ауызсумен жабдықтау мақсатында оларды
пайдалану үшін жарамды жағдайда ауызсумен
жабдықтау көздерін күтіп ұстау жөніндегі іс –
шараларды іске асыру;
Оның қауіпсіздік талаптарына сәйкестігін қамтамасыз
ететін ауызсуды дайындау технологияларын қолдану;
Халықтың санитарлық – эпидемиологиялық
салауаттылығы саласындағы ҚР заңнамасында
белгіленген тәртіппен берілген, өнімдердің қауіпсіздігін
растайтын санитарлық –эпидемиологиялық
қорытындылары бар жабдықтарды, қондырғыларды,
материалдар мен реагенттерді ауыз сумен жабдықтау
жүйелеріне қолдану;
Суды пайдаланушылардың өндірістік бақылау
бағдарламаларын әзірлеу және орындау;
ауызсу халықтың санитарлық – эпидемиологиялық
салауаттылығы саласындағы ҚР заңнамасында
белгіленген химиялық, бактериялық және уытты
көрсеткіштер бойынша қауіпсіздік талаптарына сәйкес
болуы тиіс;
Сумен жабдықтау процесінде бақыланатын
көрсеткіштердің тізбесі сумен жабдықтаудың нақты
жүйесіне қатысты белгіленеді;
Қажет болған жағдайда өндірістік бақылау
бағдарламасына өңірдің ерекшеліктері ескеріледі.
Ауызсудың қауіасіздігін өндірістік бақылауды жүзеге
асыратын зертханалар қауіпсіздік талаптарына сәйкес
келмейтін су сынамасының зертханалық зерттеулер
нәтижелері туралы тиісті аумақтардағы, көліктегі
мемлекеттік санитарлық – эпидемиологиялық қадағалау
органдарын дереу хабардар етеді және т.б.
Бекітілді
Қазақстан Республикасы Денсаулық
сақтау министрінің м.а.бұйрығымен
“13” мамыр 2005ж. №229

Санитарлық – эпидемиологиялық
ережелер мен нормалар
«Орталықтанбаған шаруашылық –
ауыз сумен қамтамасыздандыруына
қойылатын санитарлық –
эпидемиологиялық талаптары»
І. Жалпы ережелері

Санитарлық – эпидемиологиялық ережелер мен
нормалар «Орталықтанбаған шаруашылық – ауыз сумен
қамтамасыздандыруына қойылатын санитарлық –
эпидемиологиялық талаптары» ісі орталықтанбаған
сумен қамтамасыздандыру объектілерін жобалаумен,
салумен, жөндеумен және пайдаланумен байланысты,
меншіктігімен түріне байланыссыз барлық ұйымдар мен
жеке тұлғалар үшін тағайындалған.
Ұйымдардың басшылары және жеке тұлғалар осы
санитарлық ережелердегі талаптардың орындалуын
қамтамасыз етуі керек;
Осы санитарлық ережелерде келесі терминдер мен
анықтамалар қолданылған:
1) Су алу құрылымдары – тұтынушыларға беру шінсу
объектілерінен суды алуға арналған құрылымдар мен
қондырғылар кешені
2) Орталықтанбаған сумен қамтамасыздандыру – суды
пайдалану орындарына бермей, жалпы немесе жеке
пайдалануы үшін су көзінен суды алуына ғана
арналған құрылымдар
3) Су көзін ашу қондырғысы – пайдалану мақсатында
жерасты суларының табиғи жолмен ашылып, жер
бетіне шығуын қамтамасыз ететін инженерле –
техникалық қондырғы
4) Бұлақ – жер асты суының жердің бетіне табиғи
жинақы шығуы
5) Скважина – жер асты суын жер бетіне көтеруге
тағайындалған қондырғы
6) Құбырлы құдық –іргелері қаптаушы құбырлармен
бекітілген, цилиндрлі вертикальды каналдар түрінде
келетін, жер асты суын алуға арналған қондырғы
7) Шахтылы құдық – сумен қамтамасыз ету мақсатынмен
жер асты суын алуға жасалған тереңдігі көлденең
кесімімен жоғары келетін вертикальды жер
қыртысының қазбасы
Қорытынды:
Ауызсудың , бақылау нүктелерінің қауіпсіздігіне
байланысты қауіп– қатерлердің, тексеру мен реттеу
рәсімдерінің, сондай –ақ ауызсуды өндіру процестері
өзгерген кездегі талдаулардың нәтижелерін кезең–
кезеңмен қаралады.Суды пайдаланушылардың ауызсу
қауіпсіздігін қамтамасыз ету жөніндегі шараларды
қолдануы қауіп қатердің талдануына негізделеді. Жерүсті
және жерасты көздерінен шарушылық – ауызсу
мұқтаждықтарына су беретін сумен жабдықтау көздері
және су құбыры құрылыстары ҚР су заңнамасының
талаптарына сәйкес санитарлық қорғаныш аймағы болуы
тиіс.
Пайдаланылған әдебиеттер:

• Л.Б Борисова Медицинская
микробиология, вирусология,
иммунология
• http://www.Google.ru/
• Б.А.Неменко «Коммуналдық
гигиена» Алматы 2005ж

Ұқсас жұмыстар
Медициналық микробиологияның медицина прогресіне маңызы. Микробиология, вирусология, иммуноголияның мақсаттары мен міндеттері
Баяу дамитын вирустық инфекциялар және прионды аурулар
Гонококты инфекцияларды экстрагениталды жолмен микробиологиялық зерттеу
Жасуша дақылдарында
Түрлік иммунитет
Микробиологияның шығу тегі
Листериялар. Морфологиясы, физиологиясы, антигендері Экологиясы. Балалар патологиясында алатын орны. Иммунитеті. Лабораторлық диагностикасы. Профилактикасы мен емі
Микробиология аймақтары
Вирустар
Лейшманиоз және токсоплазмоз
Пәндер