Дәндік жүгері өсіру технологиясы және собықты жинау мен өңдеу ерекшеліктері




Презентация қосу
ТӘЖІРБИЕ-3
Сабақтың тақырыбы: Дәндік жүгері өсіру
технологиясы және собықты жинау мен өңдеу
ерекшеліктері.
Жүгері өсірудің интенсивті технологиясын енгізгенде
мынадай негізгі мәселелер шешілуге тиіс:
• 1.Көктегеннен кейін
алғашқы 40-45 кун бойы
өсімдіктердің баяу
өсетіндігін ескертіп,
алқаптардың арамшөптерден
таза болуын қамтамассыз
ету, ол үшін жақсы алғы
дақылды, негізгі және себу
алдындағы топырақ өңдеуді,
себу мерзімін және нақтылы
жағдайда егістікті барынша
тиімді кутіп- баптау
әдістерін таңдап алу қажет
• 2. жағдайларда ылғалмен
қамтамассыз етілу дәрежесіне
байланысты барынша өнім
әперетін ең қолайлы сабақ
бітіктігі жиілігін жасау
• 3. Топырақтың тиімді
құнарлылығын еске ала
отырып, жоспарланған өнімге
есептелген тыңайтқыш
нормасын енгізу
• 4.Максисум өнім дәрежесін,
құрғақ зат пен азықтық
өлшем жинауды қамтамассыз
ететін барынша жоғары
өнімді будандарды қолдану
қажет.
• 5. Егістікті күзге бозқырауға ұрындырмай, барынша
мүмкін өнім дәрежесі қалыптасқан кезеңде егінді жинау
• 6. Нақты жағдайларда тиімділік көрсетпейтін бірқатар
агротехникалық шараларды қысқарту немесе мүлде
шығарып тастау.

Жүгері суармалы жерлерге өсіргенде және интенсивті технологияда эрадикан гербициді
тиімді, оның құрамына эптам мен антидот кіреді, соңғысы жүгері үшін препаратты
қауіпсіз етеді. Жүгеріні сүрлемге жинау мерзімі оның даму кезеңі мен емес аймақта
күзгі суықтың жақындауымен анықталады, ал күзгі бозқырау қыркүйектің бас кезінде,
кейде тамыздың үшінші онкүндігінде басталады.
Ерте жинаған егін өнімінінің шығынына жол береді, сүрлемдік массасының
құндылығы ылғалдың тым көптігінен нашарлайды. Жүгеріні жаппай жинауды тамыздың
екінші- үшінші онкүндігінде бастап, бозқырау түскенше аяқтау

Ұқсас жұмыстар
ОҚО, Сайрам ауданы, Көмешбұлақ ауылы жағдайында дәндік жүгері дақылынан жоғарғы өнім алудың технологиясын жасау
Жүгері, өсу аймағы, түрлері
Жүгері дақылының морфологиялық ерекшеліктері және сорттары мен будан алу әдістемелері
Талшықты дақылдар
Шошқаны азықтандыру ерекшеліктері
Мақсары
Алғы дақылдар
МАЙЛЫ ЗЫҒЫР
Қияр
Жаздық бидайды өсіру, күтіп-баптау және жинау ерешеліктері
Пәндер