Флавоноидтарды зерттеу әдістері
Презентация қосу
С.Ж.Асфендияров атындағы Қазақ Ұлттық Медицина
Университеті
ТАҚЫРЫБЫ:
Флавоноидтарды зерттеу
әдістері
Тексерген: Алмабекова А.
Орындаған: Оразымбетова А.
Минкесова Г.
Факультет: Фармация
Топ: 202
Жоспары
І.Кіріспе
Флаваноидтардың табиғатта таралуы
ІІ.Негізгі бөлім
1. Флавоноидқа жалпы сипаттама
2. Жұқа қабатты хроматография әдісі
3. Абсорбциялық спектроскопия әдістері
ІІІ.Қорытынды
Кіріспе
Флаваноидтар табиғатта кең тараған. Әсіресе
флаваноидтармен ең бай жоғары сатылы өсімдіктер, күлгін
тұқымдастыққа жататындар. Мысалы астра тұқымдастар,
бүршік тұқымдастар және т.б. жатады. Көбінесе
флаваноидтар тропикалық және альпі аймақтарындағы
өсімдіктерде өте жақсы таралған. Сонымен қатар, төмен
сатылы өсімдіктерден де флаваноидтар табылған, мысалы
жасыл балдырлар, споро тұқымдастықтар (мүктер,
папоротниктер) және де кейбір жорғалауыш жәндіктерден
де табылған мысалға ақ мраморлы көбелек. Өсімдіктер
құрамында флаваноидтар гикозид немесе бос күйінде
кездеседі. Олар ферменттердің әсерінен қант пен агликонға
айналады. Қант ретінде кездесетіндері D-глюкоза, D-
галактоза, D-ксилоза, LT-рамноза және LT-арабиноза,D-
глюкуронды қышқылы.
Флавоноид латынша flavus - сары, алғаш өсімдіктерден
алынған флавоноидтар сары түсті болған, кейін
көпшілігінің түссіз екендігі анықталған.
Флавоноидтар сары, қызыл – сары,қызыл түсті
гетероцикльді оттекті қосылыс. Олар С6-С3-С6 қатардың
қосылыстарына жатады.Флавоноидтар молекуласы бір –
бірімен үш көміртек арқылы байланысатын екі бензол
сақинасынан тұрады.
Қазіргі кезде флавоноидтар адамдардың және басқа да
жәндіктердің тағамдарының алмастырылмайтын
компоненті болып табылады.Жәндіктердің ағзасында
флавоноидтар зат алмасудың көптеген ферменттерінің
белсенділігін өзгертуге қабілетті.
Көптеген флавоноидтарды флавон
және хромандардың өнімі ретінде
қарауға болады.
Флавоноидтарды 1930 жылдары
Альберт де Сент-Дьерди зерттеген
болатын.
Флаваноидтар – табиғи
бояғыш заттар, тағамдық
антиоксиданттар болып
Флавондардың структурасы табылады. Көптеген
флаваноидтар
антибактериалды және
антимикробтық қызмет те
атқарады.
Флавоноидтар —табиғи бояғыштар , тағамдық
антиоксидантар. Флавоноидтар қатары
антибактериалдық /антимикробтық қасиетке ие.
Флавоноидтардың дәрілік түрлері
• Кверцитин
• Рутин
• Витамин Р (катехиндардың ,
лейкоантоциантардың , флавонолдардың және
флаванондардың табиғи қосылыстары )
• Фламин
• Ликвиритон
• Диосмин
Жұқа қабатты хроматография әдісін 1938 жылы Измайлов пен
Шраибер ұсынған. Бұл әдісте қосылыстардың бөлінуі пластинкаға
қондырылған сорбенттің жұқа қабатында жүргізіледі. ЖҚХ-ның
классикалық әдістемесі мына операциялардан тұрады.
а) сорбенттің жұқа қабатын дайындау
б) талданатын санамаларды қондыру
в) белгілі жүйеде хроматографиялау
г) бөлінген зоналарды байқау
д) хроматограммаларда қосылыстарды ұқсастыру
е) бөлінген компоненттердің сандық мөлшерін анықтау
Сорбентті таңдап жұқа қабатты даярлау. Іс жүзінде көп
қолданылатын сорбент – целлюлоза. Целлюлозаны қолданғанда бөлу
механизмін - таралу деп есептейді. Бірақ қағаз
хроматографиясындағы сияқты іс жүзінде аралас механизм орын
алады. Неғұрлым анықталатын қосылыстың құрамында
функционалды топсаны көп болса, соғұрлым әрекеттесу
қарқындылығы жоғары боады. Сорбенттің жұқа қабатына қойылатын
негізгі шарт – бір қалыптылығы және біртектілігі жоғары болуы
керек. Қабаттар екі түрге бөлінеді: бекітілген және бекітілмеген.
заттың аз мөлшерін талдауға мүмкіндік береді
Бекітілген қатты сорбент дайындау үшін. Платинаның үстіне
судағы және органикалық қабаттағы сорбент суспензиясы
құйылады. Суспензияға байланыстырып тұратын зат, мысалы,
крахмал қосады, кепкенде қабаты шашылмау үшін . Бекітілмеген
қабатты дайындау үшін сорбентті майсызданған пластинада
біртекті қабат үзілгенше тегістейді. Қазіргі кезде аналитикалық
химияда арнайы бөлу пластинкаларды зауыттарда дайындайды.
Алюминий фольгасына сорбент қабатын қондырады. Осылай
дайындалған сорбенттер көп уақыт сақталады, қолдануға ыңғайлы,
жақсы қайталанатын эксперимент нәтижелерін береді.
Ұнтақ тәрізді адсорбентті жұқа қабатпен пластинканың үстіне
себеді, ал сұйық фаза осы қабат бойымен қозғалады. Жұқа
қабатта қозғалатын фазаның және оның ішіндегі талданатын
қоспа компоненттерінің жылжуы тек екі өлшемді жазықтықта
жүреді.
Жетістіктері:
• тәжірибе жүргізудің қарапайымдылығы
• талдаудың аз уақыт алуы
• бөліну тиімділігінің жоғарылығы
• заттың аз мөлшерін талдауға мүмкіндік береді
Абсорбциялық спектроскопия әдістері кез-келген
агрегаттық күйде болатын заттардың электромагниттік сәуле
шығаруын сіңіруге негізделген.
Молекулалық хроматография абсорбциялық спектроскопия
біртекгті шашырамайтын жүйелердің электромагнитті
сәулеленуді талғамды жұтуына негізделген. Жүйелердің
әртүрлі толқын ұзындықтарына жұтылуын өлшеу арқылы,
жұтылу спектрлерін алуға болады. Демек жұтылу толқын
ұзындықтарына байланысты. Электромагнитті тербелісті
толқын ұзындығымен λ - өлшеуге болады, нм.
1нм=10-7см=10-9м. Оптикалық диапазонға 10-нан 10 6
нанометр аралығындағы толқын ұзындықтары жатады. Бұл
сәулелену диапозонға келесі ауландар жатады. Бұл сәулелену
диапозонын шартты жарық деп атайды. Жұтылуды өлшеуге
қолайлы оптикалық диопозондарға келесі аудандар жатады.
Ультракүлгін ауданы (УК) 200-400нм көрінетін аудан 400-
760нм инфрақызыл аудан 0,76-1000мкм.
Қорытынды
Флавоноидтар өсімдіктер метоболизмінде маңызды рөл атқарады
және жоғары өсімдіктерде өте кеңінен кездеседі. Олар
фотосинтезге,лигнин мен субериннің түзілуіне қатысады.
Флаваноидтар көптеген ағзаларда да кездеседі,
бірақ көбінде жер өсімдіктерінде: гүлдерде,
жапырақтарда, өнімдерде, бірақ флаваноидтар тамыры
мен сабағында өте аз мөлшер Олар жас гүлдер мен
жаңа пісіп келе жатқан жемістерде өте көп болады
Көптеген жағдайларда дәрілік заттар өндірісінде
табиғи немесе синтетикалық өнімдерді таза түрде
бөліп алуға хромотографиялық әдістер кеңінен
қолданады. Талдау жүргізуде де қоспа
компоненттерін болуге негізделген.
Қолданылған
әдебиеттер
• Запрометов М. Н., Основы биохимии фенольных соединений,
М., 1974;
• Биохимия фенольных соединений / Под ред. Дж. Харборна М.:
Мир, 1968.
• «Органикалық химия негіздері». Патсаев. Ә. Қ; Шымкент-
2005
• «Органикалық химия. Көмірсутектер және синтез жолдары».
Утелбаева. А; Алматы-2007
• www.google kz-флавоноидтарды зерттеу әдіс
• www.google kz - флавоноидтар
Флавоноидтарды зерттеу әдістерФлавоноидтарды зерттеу әдісте
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz