Моносахаридтердің құрылымындағы және химиялық қасиеттеріндегі ерекшеліктер



Дисциплина: Биоорганикалық химияның тандамалы тараулары
Дәрістің тақырыбы: Моносахаридтердің құрылымындағы және химиялық қасиеттеріндегі ерекшеліктер
Лектор: х. ғ. д., профессор Жусупова Г. Е.

*
Биоорганикалық химияның тандамалы тараулары, 6N0606 - Химия, ҚазҰY, 2011
Thisbe K. Lindhorst, Essentials of Carbohydrate Chemistry and Biochemistry, Wiley, 2007, 332 P.
Дамымаған тышқан гиппокампы
Dr. Sandra Dieni
Dr. Dalibor Matэsek
Physarum leucophaeum миксомицеттiң cпорангиялары
Жасушаның құрылымдық компонентерінің ішінде адам ағзасында және жануарлар, өсімдіктер, балдырлар мен бактериялардың барлық ұлпасында кездесетін, көміртек пен ақуыздан тұратын көміртек-ақуызды комплекстер, яғни биополимерлер кең таралған.
Anthony P. Davis. Supramolecular chemistry: Sticking to sugars. Nature 464, 169-170, 2010 (Carbohydrate Recognition, http://www. chm. bris. ac. uk/org/adavis/proj_carb. htm)

*
Биоорганикалық химияның тандамалы тараулары, 6N0606 - Химия, ҚазҰY, 2011
Көмірсулар полиоксикарбонильді қосылыстар болып табылады. Олар моносахаридтер (мысалы, глюкоза, рибоза), олигосахаридтер (мысалы, бірнеше (2-10) моносахаридтер қалдықтарының бірігуінен түзілетін мальтоза, лактоза, сахароза) және моносахарид қалдықтарының көп мөлшерінің байланысуынан полимерлі тізбек болып табылатын полисахаридтер (крахмал, пектин, целлюлоза және т. б. ) .
J. H. Cummings, A. M. Stephen. Review: Carbohydrate terminology and classification, European Journal of Clinical Nutrition, Vol. 61, S5-S18, 2007
M. Frank, S. Schloissnig, Bioinformatics and molecular modeling in glycobiology
Cellular and Molecular Life Sciences Vol. 67 Issue 16, Springer 2010
Cx(H2O) y

*
Биоорганикалық химияның тандамалы тараулары, 6N0606 - Химия, ҚазҰY, 2011
Моносахаридтер
Құрылымында гидроксил және карбонил (оксо) тобы бар моносахаридтер бифункционалды қосылыс болып табылады.
Оксатоптардың табиғаты бойынша моносахаридтер альдоза және кетоза болып бөлінеді.
Олардың қарапайым түрі глицерин альдегиді (глицеральдегид) және дигидроксиацетон болып табылады.
дигидроксиацетон

*
Биоорганикалық химияның тандамалы тараулары, 6N0606 - Химия, ҚазҰY, 2011
Глицеральдегидтен альдоза қатары басталады
Carbohydrate chemistry, biology and medical applications by Hari G. Garg, Mary K. Cowman, Charles A. Hales, Elsevier Ltd., 2008

*
Биоорганикалық химияның тандамалы тараулары, 6N0606 - Химия, ҚазҰY, 2011
Дигидроксиацетоннан кетоза қатары басталады

*
Биоорганикалық химияның тандамалы тараулары, 6N0606 - Химия, ҚазҰY, 2011
Моносахаридтер aбсолютті конфигурациясының құрылуы
Глицеральдегидте 1 асимметриялы немесе хиральді көміртек атомы болатындықтан, 2 стереоизомерлі түрде бола алады, олар энантиомерлар деп аталады, яғни бір-бірінің айнадағы бейнесі болып табылады
Глицеральдегидтің стереоизомерлі түрлері
Жартылай ацетальдің түзілуі

*
Биоорганикалық химияның тандамалы тараулары, 6N0606 - Химия, ҚазҰY, 2011
Моносахаридтердің мутаротациясы
α-D-глюкоза немесе D-глюкоза β-D-глюкоза немесе
α-D-глюкопираноза β-D-глюкопираноза
Глюкозының циклденуінің Фишер (5а) және Хеуорс (5б) проекциялық формулалары

*
Биоорганикалық химияның тандамалы тараулары, 6N0606 - Химия, ҚазҰY, 2011
Суда 99. 8 % глюкоза молекулалары циклды формада және тек 0. 2 % ациклды формада болады. α- және β-D-глюкозаның тепе-теңдік қоспасы 37. 0 % α-аномерден және 63. 0 % β-аномерден тұрады. β-аномер мөлшері α-аномерден екі есе көп. Себебі, оның аномерлі гидроксилі экваториальды жағдайда болады, ал α-аномерде ол аксиалды.
D-глюкозаның α-аномері D-глюкозаның β-аномері
Кресло конформациясындағы D-глюкозаның α- және β-аномерлері

*
Биоорганикалық химияның тандамалы тараулары, 6N0606 - Химия, ҚазҰY, 2011
Альдоза және кетозалардың химиялық қасиеттерінің ерекшелігі
1. Кетозалар негіздік ортада изомерлі альдозалармен өзара бір-біріне айналады
кетоза ендиол альдоза
Негіздік ортадағы кетоза-альдозаның изомеризациясы

*
Биоорганикалық химияның тандамалы тараулары, 6N0606 - Химия, ҚазҰY, 2011
1-метокси-α-D-глюкоза
1, 2, 3, 4, 6-пентаметокси-α-D-глюкоза
α-D-глюкозаның перметильді туындысының алынуы және жұмсақ жағдайдағы оның гидролизі
2, 3, 4, 6-тетраметокси-α-D-глюкоза

*
Биоорганикалық химияның тандамалы тараулары, 6N0606 - Химия, ҚазҰY, 2011
3. Альдозалардың кетозалардан айырмашылығы тотықсыздану реакциясымен анықталады. Тотықсыздандыруда альдоза жағдайында бір өнім (сәйкесінше спирт) кетозалардың тотықсыздануында, мысалы D-фруктозада, екі диастереомерлер алынады, себебі жаңа асимметриялық орталық түзіледі.
D-фруктозаның тотықсыздануы

*
Биоорганикалық химияның тандамалы тараулары, 6N0606 - Химия, ҚазҰY, 2011
4. Фенилгидразиннің артық мөлшерінде озазондар алынады, олар қышқылдық гидролизде озондар деп аталатын және құрамында екі оксотоп - альдегидтік және кетондық болатын екі карбонильді қосылыстарға айналады.
Осы әдісті пайдаланып D-глюкозаны D-фруктозаға айналдыруға болады. D-глюкоза, D-манноза, D-фруктозаны эпимерлер деп атайды, олардың барлығы фенилгидразинмен әрекеттескенде бірдей озозон береді.
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz