Франциядағы дипломатиялық этикет
Презентация қосу
Франциядағы дипломатиялық этикет
Тексерген:Болтаева А.Ж.
Орындаған:Шомшиева Ж.Н.
305 топ ХҚ
Француздар— Еуропадағы байырғы халық өкілдері,
Мәдени мұрасы мен тарихы бай ел. Француздар —
ақылды, парасатты, төзімді халық.Олар өте сыпайы,
жарқын мінезді, алайда шындықты бетке айта бермейді.
Француздар шет тілдерін жетік меңгерген, алайда
шетелдіктермен тіл табыса бермейді.Көбіне ағылшын
тілін ұнатады.Шетелдіктердің француз тіліндегі
қателіктеріне сезімтал келеді.
Жүздесу қол алысудан басталады.Кездесу туралы алдын
ала келіскен дұрыс.Кешігу әдепке жатпайды.Түскі асқа
шақырылу аса құрмет деп саналады.Әңгіме барысында
басқа тақырыптан кейін негізгі басты тақырыптағы
әңгімеге ауысу керек.
Француздың ұлттық ерекшеліктері
Француздардың мінез-құлықтары әр түрлі. Олар өз
көзқарастарын өзгертпейді, ұстанымдарын берік ұстанады.
Сөйлеу мәнері жағынан тез. Оңай тіл табысып кетеді.
Француздар эрудиция, білім беру саласына көп көңіл
бөледі. Олар өз мәдениетін жоғары бағалайды.Мәдениетке,
философияға, тарихқа көп көңіл аударады.Сондықтан да
көбінесе интеллектуалдық сыйлықтарды ұнатады.(өнер
жайлы кітап, альбом)
Тамақ ішу кезінде қызықты әңгіме айту рәсімі бар.Үстел
үстінде мәдениет, өнер, француз ұлттық тағамдары жайлы
айтады.Тост сөздер әдетте айтылмайды. Бокадармен
түйістірмейді.Түскі ас дәстүрлі түрде 18.00-19.00-де
басталады.
Француз ұлттық тағам ерекшеліктері
Кулинария —французлардың ұлттық мақтанышы. 100-ден астам тағамдардың
атаулары француз тілінен келді.Атап айтсақ, котлет, соус, майонез, омлет, антрекот.
Бақа етін француздар қатты ұнатады деген сөзтер асыра сілтеушілік.Француз
тамақтарында бақа еті қолданылады. Әдетте хош иіс дәмдеуіштер мен салат
жапырақтары қосылған жүзім ұлуларын жиі ас мәзіріне қолданады.
Аса құрметпен бүкіл әлем француз кухнясын мақтайды.Франциядағы әрбір
аймақтағы қалаларда мейрамханалар таңғажайып өз ас мәзірін ұстанады.Әлемге
танымал 300 түрлі сыр(ірімшік) өндіреді.
Франция тағамның ерекшелігі-үстел үстінде көкөніс пен ас көктің көп болуы.Картоп,
жуа, пияз, фасоль, шпинат, капуста, қызанақ, баклажан, сельдерей, петрушка, салат —
осылардың барлығынан салат, гарнир жасалынады.
Францияның Оңтүстік аймағы ащы тағамдарды ұнатады(көп мөлшерде пияз,
сарымсақ қосылған).Эльзас тұрғындары шошқа етін, капустаны ұнатады. Теңіз
өнімдерін көбінесе қолданады.
Тағы аймақтық ерекшеліктер май түрлеріне байланысты болады. Солтүстіктер сары
майды, оңтүстіктер-оливканы қалайды. Әр қаласында «фирменный» ас мәзірі бар:
печеночные паштет; байон ; сосиски и бобы в горшочке («тулуза»); томаты по-
провансальски.
Жеңіл тағам түрі— фаршталған қияр, көкөніс салаты, салат из сельдерея салат және
т.б.
Бірінші тамақ — Картопқа жуа қосылған пюре-сорпасы, сиыр сорпасынан,
балықтан әзірленген ыстық тағамдар.
Екінші тағам — тауықтан, картоптан жасалынған бифштекс. Бұл 2
тамақ француз тамағының көрінісі. Француздар етті толық пісірмей
жегенді ұнатады. Үстіне соус қосуды жөн көреді.
Француздар өте талғампаз болып келеді. Әр нәрсеге талғаммен
қарайды.Сорпаға ас көк салуды ұнатады.
Қосымша тамаққа-әр түрлі балық өнімдерін қолданады. (треска,
камбала, палтус, скумбрия, щука, карп), теңіз өнімдерінен— креветки,
лангусты, морские гребешки.
Француздар — соус мәселесінде салат, жеңіз тағамдарды береді.
Қосымша тамақтан кейін үстел үстіне сыр(ірімшік) қойылады.Ақ
немесе қызыл шарап ішіледі. Жеміс шырынын бұл кезде ішпейді.
Десерт — жеміс-жидектерден әзірленген шырындар, салаттар
қолданады. Коктейлдер ішеді.
Француздардың тамақ қабылдау тәртібі
Таңғы ас 2 рет ішіледі.1 таңғы ас – көкөніс меп жеміс шырыны, сыр, май,
омлет (жем, ветчина, саңырауқұлақ, ас көк, фарштелінген қызанақ, қияр
қосылған) 2 таңғы ас 12.00-де ішіледі.— теңіз өнімдері мен балықтан
әзірленген жеңіл тағам, үй құсынан, көкөністен жасалынған ыстық
тағамдар.
Түскі ас 18.00-19.00 — еуропа кухнясындағы жеңіл тағамдар, әр түрлі
ыстық сорпалар.
Франция — алдыңғы қатарлы шарап өнімдерімен танымал. 300 түрлі
жүзім сорттары бар.
Шампанды ойлап тапқан аббат Дон Периньон. Шампанды 2 негізгі
провинцияда шығарады: Шампань — Монтань де Реймс, сол жерлерде
тамаша жүзім өсіріледі: Пило Нуар ,Коте де Блаи, басты орында сорт
«шардоне».
Коньяк — мықты алкогольды сусын, жүзім бренди түрі. Бұл сусын түрі
Францияның оңтүстік-батысында (Парижден 500 км ) Коньяк деген жерде
өндіріледі.
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz