Көмірді жартылай кокстеу технологиясы мен өнімдері


Slide 1

Жартылай кокстеу процесі

Орындаған: Хе-41 тобының студенті Исина Н.

Тексерген: х. ғ. к., доцент Каримова. А. Б

Slide 2

Жоспар

Көмірді газдандыру

Көмірді газдандырушы реагенттер

Көмірді газдандыру процесстері

Газдандыру өнімі

Бу-газ біріктірілген технологиясы

Slide 3

Көміртектің термохимиялық өңдеу процесі

Негізі мақсаты - жаңа тұтынушылық қасиеттерге ие өнімдерді алу.

Slide 4

Жартылай кокстеу

Ауасыз ортада көмірді 500-600°С -та қыздыру процесі жартылай кокстеу деп аталады.

Slide 5

Көмірді жартылай кокстеу өндірісінің технологиялық процесі

Slide 6

Жартылай кокстеу

Көмірді негізі Кокстеу алдында брикеттеуге болады

Қоңыр көмірді брикеттеуге арналған кұрылғы схемасы

1-бункер, 2-артушы құрылғы, 3- кептіргіш, 4-камера, 5-вентилятор, 6 -циклон, 7- электорфильтр, 8 -суытқыш, 9-бөлуші бункер, 10-тасымалдаушы құрылғы, 11-пресс, 12-конвейер

Slide 7

Жартылау кокстеуге арналған пештер

Жартылай кокстеуге арналған пештер шайырдың жоғары шығымын және касиеті жағынан біркелкі жартылай коск алынуын қамтамасыз етуге қажет.

Іштей және сырттай жылытатын пештердің жұмыс істеу принципінің схемасы

Slide 8

Жартылау кокстеуге арналған пештер

Жартылай кокстеуге арналған ішкі жылытқышы бар шахтталық пештер кең таралғандардың бірі болып табылады. Суретте Лугри шахталық пеші көрсетілген, ол қоңыр көмірлерді жартылай кокстеуде қолданылады.

Slide 9

Жартылау кокстеуге арналған пештер

Суретте тас көмірді жартылай кокстеуге арналаған шахталық пеш көрсетілген. Мұндағы А ­бастапқы термиялық дайындау бөлігі, В- бастапқы жартылай коктеу бөлігі, С ­­- жартылай кокстеу бөлігі, Д - ары қарай кокстеу бөлігі, Е - суыту бөлігі.

Slide 10

Пеш режимінің технологиялық көрсеткіштері.

Кептіру зонасы

Жылутасылмалдағыштың зонаға кіргендегі температурасы, °С

250-300

Зонадан шыққандағы газдардың температурасы, °С

65-80

Кептіру зонасының астыңғы жанындағы қысым, мм вод. ст

20-40

Жартылай кокстеу бөлімі

Жылутасылмалдағыштың зонаға кіргендегі температурасы, °С

600-700

Зонадан шыққандағы газдардың температурасы, °С

200-250

Газүрлегішке кірердегі температура, °С

110-120

Көмірдің зонадан тыс температурасы, °С

550-650

Зонадан шыққандағы газдың қысымы, мм вод. ст.

±0

Slide 11

Жартылай кокстеу процесінің принциптік сызбасы

Суретте қатты жылутасымалдығышы бар жартылай кокстеуді процесінің принциптік сызбасы келтірілген. 1-бастапқы шикізат бункері, 2-жартылай кокстеу камерасы, 3-бункер сепаратор, 4-пневмотранспорттық және қыздыру трубалары, 5- қыздырғышқа

жартылай коксты тасымалдайтын труба, 6-пневмодиірмен, 7-газ және шайыр шығатарын трубалар

Slide 12

Жартылай кокстеу өнімдері

Slide 13

Жартылай кокс

Жартылай кокс- тас көмірді және қоңыр көмірлерді жартылай кокстеу процесінің негізігі өнімі болып табылады. Бастапқы көмірден массалық шығымы 55-72% құрайды. Ол ұнтақ немесе кіші өлшемді кесектер болып табылады.

Slide 14

Жартылай кокс шайыры

Ауыр фракциялары гидрогенизацияға негізгі шикізаты болып табылады, оның нәтижесінде жеңіл сұйық отындар алынады. Ж. к. шайыры түр жағынан қоңыр мұнай тәріздес біртекті масса болып табылады.

Slide 15

Біріншілік газ

Газ компоненттері

Тас көмір,

Қоңыр көмір

CO2

1-7

10-20

CO

16

5-15

CmHn

3-5

1-2

O2

0, 1-0, 8

0, 1-3, 0

H2

10-20

10-30

CH4

55-70

10-25

N2

3-10

10-30

Біріншілік газың негізгі артықшылығы болып метанның және CO2, CO, H2S кокс газына қарағанда жоғары мөлшері болып табылады. Жоғарыда айтылған бұл заттардың салыстырмалы төмен температурада түзілуімен түсіндіріледі. Кестеде біріншілік газдың құрамы келтірілген;

Slide 16

Пайдаланылған әдебиеттер :

Каталымов А. Б., Кобяков А. И. Переработка твердого топлива// учеб. пособие для вузов, -Калуга:Изд-во Н. Бочкаревой, 2003, -240 с.

Агроскин А. А. Химия и технология угля// учеб. пособие для вузов, - Изд-во: Недра, -1969 г, -240 с.

Гюльмалиев А. М., Головин Г. С., Гладун Т. Г. Теоретические основы химии угля//- ISBN: 5-7418-0243-5, -2003, -550 с.

Гойхрах И. М. «Химия и технология искусственного жидкого топлива и газа Издание 2»// Государственное научно-техническое издательство нефтяной и горно-топливной литературы, -1954, -487 с.

Slide 17

Назарларыңызға рахмет!


Ұқсас жұмыстар
Отынды химиялық өңдеу: тас көмірді кокстеу және мұнайды өңдеудің негізгі әдістері
Сиыр етін өңдеу технологиясы мен жартылай фабрикаттардың тағамдық сипаттамасы
Кондитер өнімдері: жіктелуі, құрамы және технологиясы
Көмірді гидрогендеу: каталитикалық процесс, реакция шарттары және өндірістік технология
Жартылай қақталған, қақталған және пісірілген тұздалған ет өнімдерінің өндірістік технологиясы
Мұнай мен көмірсутектер: құрам, фракциялау және өңдеу әдістері (крекинг, кокстеу, риформинг)
Функционалдық тамақ өнімдері: шығу тарихы, қасиеттері және ет өнімдерінің технологиясы
Тамақ әзірлеу технологиясы: ұн өнімдері мен қамыр дайындау - жалпы қайталау және жүйелендіру сабағы
Апифарм ЖШС-ның тарихы, өнімдері және өндірістік технологиясы
Тіс қатарларының ақаулары: ұғымы, Кеннеди мен Гаврилов бойынша жіктелуі және жартылай алынатын протездердің технологиясы
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz