Ауыл шаруашылығы құстарының ет өнімділігі


Slide 1

Ауыл шаруашылығы құстарының ет өнімділігі

Орындаған:Жақсылықова Айгерім, МӨӨТ мамандығының 4 курс студенті

Slide 2

Ет өнімділігі, сойыс жасына жеткендегі құстың тірілей салмағымен және сапасымен, сондай-ақ тағамға лайықтылығымен сипатталады.

Slide 3

Құстың ет өнімділігінің деңгейі мен экономикалық өнімділігі:

Slide 4

Балапандардың өсу қарқыны олардың қауырсындану шапшаңдығына байланысты. Тауықтардың кейбір тұқымдарын тек етке ғана өсіреді. Табынды жаңалау балапаны мен жұмыртқалауын тоқтата бастаған тауықтарды өсірген кезде артық әтештер етке өткізіледі.

Slide 5

Негізінен ет өнімін беретін құстар:

Қаздар;

Үйректер;

Күрке тауықтар.

Slide 6

Тұқымды асылдандыру мақсатына арналған тауықтарды іріктеп, жинау кезінде ет өнімділігі белгілері бойынша оларды кешенді бағалау жүргізу ұсынылады:

49 -күндігіндегі тірілей салмағы;

Тәуліктік және және сойыстық жасындағы қауырсындану шапшаңдығы;

Азық қайтарымын тірілей салмағының өсуімен өтеуі;

49 -күндігіндегі төс етінің жетілуі мен экстерьері;

34 және 60 аптадағы аналық тізбектің жұмыртқалағыштығы.

Slide 7

Ет сапасын бағалау

Тауықтарды сойғаннан кейін еттің формалары мен ұшасының сыртқы түрі, май басқан жері, сойғаннан кейінгі салмағы, ұшаның желінетін және желінбейтін бөліктерінің арақатынасы, төс пен жілік бұлшық еттерінің ұша салмағына салыстырмалы салмағы, химиялық құрамы мен биологиялық құндылығы, бұлшық еттерінің тканьдарының гистоморфологиялық құрамы, еттің нәзіктігі, нәрлілігі мен дәмділік сапалары бойынша анықтайды.

Slide 8

Ет сапасы

Құс түріне, өнімділік бағытына, тұқымы мен жасына, сондай-ақ сыртқы ортаның факторларына байланысты. Ет сапасына рациондағы протеин, зат алмасу энергиясы, витаминдер мен минералды заттар деңгейінің үлкен әсер ететіндігі анықталды.

Slide 9

Құс етінің химиялық құрамы

Құстар

Мөлшері

Желінетін бөлігі

Суда

Май

Белок

Күл

Тауық

66, 3

13, 7

19, 0

1, 0

52

Балапан

67, 5

11, 5

19, 8

1, 2

46

Күрке тауық

60, 0

19, 1

19, 9

1, 0

51

Күрке тауық балапандары

68, 4

8, 2

22, 5

0, 9

47

Мысыр тауығы

61, 1

21, 1

16, 9

0, 9

43

Үйрек

49, 4

37, 0

13, 0

0, 6

48

Үйрек балапандары

56, 6

26, 8

15, 8

0, 8

34

Қаз

48, 9

38, 1

12, 2

0, 8

54

Қаз балапандары

52, 2

29, 7

16, 8

0, 6

40

Slide 10

Тауық пен күрке тауық еті

Тауық пен күрке тауық еті жұғымды келеді:бұл құс түрлерінің балапаны белоктардың мөлшері және олардың маймен арақатынасы бойынша ең жақсы көрсеткіштерге ие болады.

Slide 11

Құс етінің амин қышқылды құрамы

Амин қышқылы

Балапандар

Күрке тауық балапандары, үйрек балапандары

туралған

Ақ етте

Қызыл етте

Туралған етте

Триптофан

1, 20

1, 40

1, 20

11, 45

1, 15

Треонин

4, 30

4, 41

4, 84

4, 23

4, 67

Изолейцин

5, 28

3, 79

3, 80

5, 25

5, 04

Лейцин

7, 28

6, 73

7, 48

7, 65

8, 28

Лизин

8, 79

11, 27

9, 11

9, 05

9, 21

Метионин

2, 61

2, 92

2, 57

2, 77

2, 65

Slide 12

Триптофан-адам рационындағы тым тапшы амин қышқылы. Сондықтан оның мөлшерін бір өлшемге тең етіп алады да, барлық қалған амин қышқылдарын сол бойынша есептейді.

Slide 13

Ақ ет

Ақ еттің тағамдық және дәмдік сапалары құс түріне, оның жасына, азықтандыру деңгейіне, тұқымына, селекциялық бағыты мен күтіп -бағу жағдайларына байланысты.

Slide 14

Құс етінің тағамдық құндылығы белоктың қоректілігімен және берекелілігімен, май мөлшерімен, май қышқылдары ара қатынасымен анықталады. Балапан мен күрке тауық балапаны етінде, қаз балапаны мен үйрек балапанының етіне қарағанда май бірнеше есе аз келеді. Сондықтан оны диетикалық тағамға пайдаланады. Еттегі май мөлшері құстың қондылығы мен жасына байланысты. Бұлшық ет тканьдеріндегі май мөлшерінің 4 пайыздан аспағаны абзал.

Slide 15

Ауыл шаруашылығындағы басқадай жануарлар етіндегі липидтерден құс етіндегі липидтердің ерекшеліктері адамға қажетті алмастырылмайтын май қышқылдары-линол мен линоленге бай келеді.

Slide 16

Әр түрлі майдағы май қышқылдарының /май салмағына пайыз есебі мен мөлшері

Май

Қаныққан қышқылдар

Қанықпаған қышқылдар

Пальмитин-ді

стеаринді

олейнді

Линолді

линоленді

Тауық

24

7

38

20

2

Күрке тауық

22

6

43

21

1

Сиыр еті

28

19

44

2

Қой еті

29

25

36

3

1

Шошқа еті

21

9

48

9

Сүт

25

12

33

3

1

Slide 17

Құс етінде минералды заттардың едәуір мөлшері, сондай-ақ Е және В тобындағы витаминдер болады.

Құс етінің өзіне тән иісі мен дәмі, ондағы экстрабелсенді заттардың жоғары мөлшеріне байланысты, ет піскен кезде олардың мөлшері арта түседі.

Slide 18

Еттің желінетін бөлігіндегі минералды заттар мен витаминдердің мөлшері

Құс

Кальций

Фосфор

Темір

Витаминдер

А

В1

В6

РР

Тауық

12

200

1, 5

0, 12

0, 15

0, 16

8, 1

Балапан

12

200

1, 5

0, 12

0, 10

0, 11

6, 5

Күрке тауық

24

320

3, 2

0, 18

0, 06

0, 08

7, 0

Үйрек

13

200

1, 8

0, 27

0, 32

0, 19

5, 7

Қаз

13

210

1, 8

0, 27

0, 20

0, 19

5, 7

Slide 19

Құс етінің аса дәмді сапалары болады. Олар құстың бұлшық ет талшықтарының морфологиялық ерекшеліктеріне және оның физикалық қасиеттеріне-нәзіктігіне және шырымдылығына байланысты.

Slide 20

Соңы. . .


Ұқсас жұмыстар
Асыл тұқымды құстар
Ветеринарлық шаралардың экономикалық тиімділігі
Өскемен қаласының салалық құрылымы
Мал шаруашылығы өнімдері
ТАУЫҚ ШАРУАШЫЛЫҒЫ
Ауыл шаруашылығы құстарының жұмыртқа өнімділігі
Ауыл шаруашылық малы өнімділігінің түрлері
Ауыл шаруашылығының даму бағыты
Батыс Қазақстан облысында мал шаруашылығы өнімдерін өндіру динамикасы
Ауыл шаруашылығы
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz