Tortula desertorum мүгінің химиялық құрамы және биологиялық белсенді заттардың идентификациясы


Slide 1

Мүктердің биологиялық белсенді заттардың химиялық зерттеуі

Орындаған: Аманжолқызы Арайлым

М. Ганди атындағы дарынды балаларға арналған мамандандырылған № 92 мектеп - лицейі

Slide 2

2010 жылдың күзінде Балқаш аймағындағы топырақтарда жиналған Pottiaceae Schimp. тектес, Tortula desertorum Broth. Bot. түрі

Slide 3

Жұмыстың мақсаты - Тortula desertorum - ның химиялық құрамын зерттеу.

Зерттеулер міндеттері:

■ Сапалық және сандық сараптаулары жүргізу.

■ Микро- және макроэлементтердің құрамын анықтау және биоиндикация жүргізу.

■ Құрамындағы биологиялық белсенді заттарды идентификациялау.

Slide 4

Шикізаттың сапасын талдау

Мүк

Құрамы, %

Tortula desertorum Broth. Bot.

Ылғал-дылық

Күлділік

Экстрак-тивті заттар

0. 1943

64. 7838

38. 0701

Slide 5

Элемменттік құрамы

Элементтер, мкг/мл

Tortula desertorum

Zn

1. 67

Pb

0. 8256

Cd

0. 065

Mn

10. 074

Ni

0. 429

Fe

325. 0

Mg

191. 2

Na

46. 7

K

100. 5

Cu

0. 369

Slide 6

Tortula desertorum - ға фитохимиялық талдау жасау

Реактив-тер

Сулы экстракт

Зерттелген табиғи БАЗ-тардың топтары

0. 1-1 % нингидрин

+

Амин қышқылдар, амин қанттар (қызғылт, күлгін көк, көк, күлгін, сары)

о-Толуидин

+

Бос СООН-топтарға ие полиқанттар (қызыл)

Мочевина

+

Кетозалар, қанттар (қоңыр түстер)

I2 (буы)

+

Қанықпаған қышқылдар (қоңыр)

Slide 7

Tortula desertorum-дағы көмірсулар мен амин қышқылдарды сандық анықтау

Мүк

Мөлшері, %

Көмірсулар

Амин қышқылдар

Tortula desertorum

1. 50

0. 35

Slide 8

Tortula desertorum мүгінің көмірсуларын ҚХ әдісі бойынша анықтау

Заттар реті

Rf

О-толуидин

Мальтоза

0, 15

Жасыл-қоңыр

Глюкоза

0, 11

Жасыл

Рамноза

0, 38

Қоңыр

Арабиноза

0, 28

Күлгін

Түп нұсқа 1

0, 32

Күлгін

Slide 9

Tortula desertorum мүгінің көмірсуларын ҚХ әдісі бойынша анықтау

Slide 10

Tortula desertorum мүгінің аминқышқылдарын ҚХ әдісі бойынша анықтау

Slide 11

Tortula desertorum мүгінің аминқышқылдарын қағаздағы хроматография әдісі бойынша анықтау

Арабиноза

аланин

Глутамин қышқылы

лизин

серин

треонин

Slide 12

Жүргізілген жұмыстың нәтижесінде алға қойылған мақсаттар мен міндеттер орындалып, келесі нәтижелер алынды:

ҚОРЫТЫНДЫ

Slide 13

■ Алғаш рет Pottiaceae Schimp. текті, Tortula desertorum Broth. Bot. мүгі түрінен сапалық және сандық сараптаулары жүргізілді. Нәтижесінде шикізаттың ылғалдылығы 0. 19%, күлділік 64. 78% құрады.

■ Атомды-адсорбциялық спектроскопия әдісімен жалпы күл құрамындағы микро- және макроэлементтер анықталды. Мүк құрамындағы ең көп сандық үлесті құрайтындар Ca, K, Fe, Mg элеменнтері, ал ең аз сандық мөлшерді Cd, Ni, Pb, Cu құрайды. Бұл аталғандар экологиялық аса тиімді жерлерде өсетіндігіне байланысты, өйткені мүктәрізділер қоршаған ортаның түрлі факторларының экологиялық жағдайларының тамаша биоиндикаторлары болып табылады.

■ Pottiaceae Schimp. тектес бриофиттер құрамындағы көмірсулардан арабиноза, ал аминқышқылдардан аланин, лизин, треонин, глутамин қышқылы, серин бар екендігі анықталды.

Slide 14

Назарларыңызға

рахмет!!!


Ұқсас жұмыстар
Адам тағамының химиялық құрамы мен биологиялық маңызы
Өсімдіктердегі биологиялық белсенді заттар: классификация және фармакологиялық қасиеттері
Биологиялық белсенді заттар: түсінігі, түрлері және денсаулыққа әсері
Биологиялық белсенді заттар: түсінігі, түрлері және Қазақстандағы қолданылуы
Тағам өнеркәсібінде биологиялық белсенді қоспалар: алу, қолданылуы және нутрицевтиктер
Қазақстандағы эфир майлы өсімдіктер: химиялық құрамы, биологиялық маңызы және таралуы
Майбұршақ (Glycine spp.): химиялық құрамы, биологиялық сипаттамасы және агротехникасы
Тағам өндірісіндегі биологиялық белсенді қоспалардың рөлі мен түрлері
Адам тағамының құрамы және тағамдық заттардың қызметі
Көмірсулар: химиялық құрамы, жіктелуі, биологиялық қызметі және тағамдық маңызы
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz