Шошқа етінен шпик пен тұздалған сан (окорок) дайындау технологиясы, гигиенасы және санитарлық талаптары


Slide 1

Қазақстан Республикасы Білім және Ғылым Министрлігі Семей қаласының Шәкәрім атындағы Мемлекеттік Университеті

Тақырыбы:Шошқаның қыртыс майы шпик, тұздалған сан еті окорок дайындау технологиясы, гигиенасы, санитариясы және всс

БӨЖ

Орындаған: Онгарова Д. Б.

Тобы: ВС-303

Тексерген: Серікова А. Т.

Семей 2017 жыл

Slide 2

ЖОСПАР

Slide 3

ШОШҚА ЕТІН ТҰЗДАУ

Шошқа етін тұздау үшін барлық үш әдісті қолданады

Құрғақ;

Ылғалды;

Аралас;

Тұздаудың құрғақ әдісі ысталған бекон, сан етін, шел майын, ысталған мойын еттерін өңдеп, көп уакыт сақтау керек болғанда қолданады. Ылғалды әдіс, сан етін өңдегенде /ыстап-пісірілген/, рулет және жартылай ұшалы бекон дайындағанда, ал аралас тұздау әдісі төс, сүбе және белдеме еттерінен ысталған өнім дайындау барысында пайдаланады.

Slide 4

ШИКІ-ЫСТАЛҒАН САН ЕТІН ТҰЗДАУ

Slide 5 Slide 6

ЫСТАЛҒАН-ПІСІРІЛГЕН ЖӘНЕ ПІСІРІЛГЕН САН ЕТІ

Slide 7

Престелген сан етіне, тығыздығы 1, 087 температурасы 4°С, құрамында 0, 5% селитра (шикізаттың салмағынан 50%) ертіндіні құйып, 7-10 тәулік бойы ұстайды. Ыдыстан алып қатарлап, арасына аздап тұз сеуіп, пісіп-жетілуі үшін жеті тәуліктей ұстайды. Көрсетілген уақыт өткеннен соң, сан етін 2-3 сағат суық суда ұстап, жылы сумен терісінен тазалап жуады. Сан етін пісіріп дайындау барысында, оны тұздауды ыдысқа салмай-ақ жүргізуге болады.

Slide 8 Slide 9

тұздау процессінде ет салмағының -өзгеруі, %

Slide 10

ЕТ ТҰЗДАУ РЕЦЕПТІСІ

Тұздау әдісі

Тұз

Қант

Селитра

Құрғақ

22 - 25

1, 5-2

0, 5-1

Ылғалды

8-10

1, 5-2

1, 5-2

Аралас

10-12

1, 5-2

1-1, 5

Slide 11

ЫСТАЛҒАН БЕКОН(СҮЙЕКСІЗ ТӨС ЕТІ)

Ысталған беконды (сүйексіз төс еті) семіз емес шошқа төс -құрсақ сүбесі шабылып алынған бөлшектерінен дайындайды. Қабырғаларды түгелдей сөгіп алады, ішпердені /брюшина/ желіндергіш қоса кесіп тастайды, шикізатты тік бұрыш қалыпқа келтіреді. Төс етін тығыздайды.

Slide 12 Slide 13

ЖАРТЫЛАЙ ҰШАЛЫ БЕКОН

Жартылай ұшалы беконды тұздық ертіндімен шприцтейді (100 л суға 32-35 кг тұз және 3 кг селитра алады) . Тұздық ертіндінің мөлшері өнімнің салмағынанн 7-8 %-дай шамасында. Шприцтеп болғаннан кейін, жауырын сүйегі алынған тесікке, (жауырын еті жақсылап тұздалу мақсатпен) бөзден жасалған қапшыққа құрғақ тұзды жайғастырады. Тұздың құрамына 2%-ды калий селитрасын қосады, өйткені бұл қосылмаса, жауырын етінің түсі тым ақшылданып кетуі мүмкін. Жартьілай ұшалы бекон етіне 150-250 г тұз қажет.

Slide 14 Slide 15

ЫСТАЛҒАН ЖӘНЕ ЫСТАЛЫП-ПІСІРІЛГЕН СҮБЕ ЖӘНЕ ТӨСТІК

Slide 16

ПАЙДАЛАНЫЛҒАН ӘДЕБИЕТТЕР

1. Горегляд Х. С. и др. Ветеринарно- санитарная экспертиза с основами технологии

2. Елемесов К. Е. Шуклин Н. Ф. (под общей редакцией) . Ветеринарно - санитарная экспертиза, стандартизация и сертификация продуктов. 2002 г.

3. Егоров В. И., Шекенов Е. Ш. Технология переработки животно водческих продукций и сырья. Астана, 2006.

4. Шекенов Е. Ш., Құржықаев Ж. Мал өнімін өңдеу технологиясы. Астана, 2002.


Ұқсас жұмыстар
Шошқа етінен дайындалатын окорок, рулет, буженина мен шпиктің технологиясы, гигиенасы және ветеринариялық-санитариялық сараптамасы
Дара қақталған және тұздалған ветчинаның технологиясы, гигиенасы және ветеринариялық-санитариялық талаптары
Шошқа гигиенасы: ұстау жүйелері және санитарлық-гигиеналық талаптар
Қазы және қарта: дайындау технологиясы, гигиенасы, санитариясы және ветеринариялық-санитарлық сараптамасы
Шошқа малдарының гигиенасы және ұстау тәсілдері: қоралар мен ветеринариялық-санитарлық талаптар
Шұжықтарды дайындау технологиясы, шикізаттар және санитарлық-гигиеналық талаптар
Ит пен мысықтың гигиенасы, тамақтануы және ветеринарлық-санитарлық талаптары
Шошқа гигиенасы және шошқа тұмауын алдын алу шаралары
Өндірістік кәсіпорындардың санитарлық-қорғау аймақтары және еңбек гигиенасы талаптары
Қой мен шошқа етінен дайындалатын тағамдар мен шалафабрикаттардың түрлері және технологиялық сипаттамасы
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz