Шошқаның қыртыс майы шпик, тұздалған сан еті окорок дайындау технологиясы, гигиенасы, санитариясы және всс


Slide 1

Қазақстан Республикасы Білім және Ғылым Министрлігі Семей қаласының Шәкәрім атындағы Мемлекеттік Университеті

Тақырыбы:Шошқаның қыртыс майы шпик, тұздалған сан еті окорок дайындау технологиясы, гигиенасы, санитариясы және всс

БӨЖ

Орындаған: Онгарова Д. Б.

Тобы: ВС-303

Тексерген: Серікова А. Т.

Семей 2017 жыл

Slide 2

ЖОСПАР

Slide 3

ШОШҚА ЕТІН ТҰЗДАУ

Шошқа етін тұздау үшін барлық үш әдісті қолданады

Құрғақ;

Ылғалды;

Аралас;

Тұздаудың құрғақ әдісі ысталған бекон, сан етін, шел майын, ысталған мойын еттерін өңдеп, көп уакыт сақтау керек болғанда қолданады. Ылғалды әдіс, сан етін өңдегенде /ыстап-пісірілген/, рулет және жартылай ұшалы бекон дайындағанда, ал аралас тұздау әдісі төс, сүбе және белдеме еттерінен ысталған өнім дайындау барысында пайдаланады.

Slide 4

ШИКІ-ЫСТАЛҒАН САН ЕТІН ТҰЗДАУ

Slide 5 Slide 6

ЫСТАЛҒАН-ПІСІРІЛГЕН ЖӘНЕ ПІСІРІЛГЕН САН ЕТІ

Slide 7

Престелген сан етіне, тығыздығы 1, 087 температурасы 4°С, құрамында 0, 5% селитра (шикізаттың салмағынан 50%) ертіндіні құйып, 7-10 тәулік бойы ұстайды. Ыдыстан алып қатарлап, арасына аздап тұз сеуіп, пісіп-жетілуі үшін жеті тәуліктей ұстайды. Көрсетілген уақыт өткеннен соң, сан етін 2-3 сағат суық суда ұстап, жылы сумен терісінен тазалап жуады. Сан етін пісіріп дайындау барысында, оны тұздауды ыдысқа салмай-ақ жүргізуге болады.

Slide 8 Slide 9

тұздау процессінде ет салмағының -өзгеруі, %

Slide 10

ЕТ ТҰЗДАУ РЕЦЕПТІСІ

Тұздау әдісі

Тұз

Қант

Селитра

Құрғақ

22 - 25

1, 5-2

0, 5-1

Ылғалды

8-10

1, 5-2

1, 5-2

Аралас

10-12

1, 5-2

1-1, 5

Slide 11

ЫСТАЛҒАН БЕКОН(СҮЙЕКСІЗ ТӨС ЕТІ)

Ысталған беконды (сүйексіз төс еті) семіз емес шошқа төс -құрсақ сүбесі шабылып алынған бөлшектерінен дайындайды. Қабырғаларды түгелдей сөгіп алады, ішпердені /брюшина/ желіндергіш қоса кесіп тастайды, шикізатты тік бұрыш қалыпқа келтіреді. Төс етін тығыздайды.

Slide 12 Slide 13

ЖАРТЫЛАЙ ҰШАЛЫ БЕКОН

Жартылай ұшалы беконды тұздық ертіндімен шприцтейді (100 л суға 32-35 кг тұз және 3 кг селитра алады) . Тұздық ертіндінің мөлшері өнімнің салмағынанн 7-8 %-дай шамасында. Шприцтеп болғаннан кейін, жауырын сүйегі алынған тесікке, (жауырын еті жақсылап тұздалу мақсатпен) бөзден жасалған қапшыққа құрғақ тұзды жайғастырады. Тұздың құрамына 2%-ды калий селитрасын қосады, өйткені бұл қосылмаса, жауырын етінің түсі тым ақшылданып кетуі мүмкін. Жартьілай ұшалы бекон етіне 150-250 г тұз қажет.

Slide 14 Slide 15

ЫСТАЛҒАН ЖӘНЕ ЫСТАЛЫП-ПІСІРІЛГЕН СҮБЕ ЖӘНЕ ТӨСТІК

Slide 16

ПАЙДАЛАНЫЛҒАН ӘДЕБИЕТТЕР

1. Горегляд Х. С. и др. Ветеринарно- санитарная экспертиза с основами технологии

2. Елемесов К. Е. Шуклин Н. Ф. (под общей редакцией) . Ветеринарно - санитарная экспертиза, стандартизация и сертификация продуктов. 2002 г.

3. Егоров В. И., Шекенов Е. Ш. Технология переработки животно водческих продукций и сырья. Астана, 2006.

4. Шекенов Е. Ш., Құржықаев Ж. Мал өнімін өңдеу технологиясы. Астана, 2002.


Ұқсас жұмыстар
Қақталған өнімдер ұзақ жолға шыққанға ыңғайлы, жақсы сақталатын өнім
Шұжықтарды дайындау технологиясы, гигиенасы, санитариясы және всс
Пісірілген шұжық
Жал-жая дайындау технологиясы, гигиенасы, санитариясы және всс
Тамбовский әбден пісірілген сан еті
Эндокринді шикізат
Қазы - жылқы етінің бөлігі
Қыртыс майды майдалау
Шұжықтарды мұздату
Ет өнімдерін дайындау технологиясы
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz