ҚР тері,мүйіз,ішек бағалы аң терілері,қой терісін,елтірі,жүн,ешкі мамығын,қылтан,жалқұйрық,қауырсын,тауық,үйрек,қаз т. б. Құс мамығын импорттауға қойылатын ВС талаптары. 2. ҚР өсімдік тектес мал азықтарын импорттауға қойылатын ВС талаптар




Презентация қосу
Қазақстан Республикасы Білім және Ғылым Министрлігі
Семей қаласының Шәкәрім атындағы Мемлекеттік
Университеті

БӨЖ
Тақырыбы:1.ҚР тері,мүйіз,ішек бағалы аң терілері,қой
терісін,елтірі,жүн,ешкі мамығын,қылтан,жалқұйрық,қауырсын,тауық,үйрек,қаз
т.б. Құс мамығын импорттауға қойылатын ВС талаптары.
2.ҚР өсімдік тектес мал азықтарын импорттауға қойылатын ВС талаптар

Орындаған: Онгарова Д.Б.
Тобы: ВС-303
Тексерген:Нүркенова М.К.

Семей 2017 жыл
Жануарлартекті шикізаттарды импорттау кезіндегі
мемлекеттік ветеринарлық қадағалау

Жануартекті шикізаты - бұл әрдайым
өңдеу,өндіру, тасымалдау кезінде мемлекеттік
ветеринарлық бақылауында болатын нысанның
бірі.Жануартекті шикізаттарын тасымалдау кезінде
жіберуші шаруашылықтың инфекциялық аурулардан
сау екендігіне назар аудару керек,егер ауру кездесетін
болса,зарарсыздандырады.
Кептірілген терілерді тасымалдау
Кептірілген терілерді тасымалдау (тұщы құрғақ және
тұздалған құрғақ шикізат).Терілердің көп бөлігін бүктелген
күйде, кем дегенде 80кг дейін тасымалдайды. Тюктерді жіппен
екі қайтара байлайды, орташа штабелдермен орналастырады.
Тері, торсық, қой терілерін, тон шикізаттарын қабылдау
алдында, теріде ветеринарлық санитарлық қадағалаудың Сібір
жарасына тексерілді деген белгісі міндетті түрде болу керек.
Бірақ бұл белгілер бола тұрып, ветеринарлық сертификаттың
болған кезінде – ақ, жүк жол серіктері жүктеушілердің
қолында қолғаптың бар – жоқтығын байқау керек, қолғап
міндетті түрде киіледі.
Кейбір тері шикізаттарын асколизациясыз тасымалдауға
жібереді. Ветеринарлық куәлікте барлығы нақты көрсетіліп,
втеринарлық санитарлық қадағалау таңба қояды. Жүкті дұрыс
орналастыру үшін құрғақ тері үстіне құрғақ кип жүгін
орналастырады.
Балауса немесе мұздатылған, суланған тері шикізаттары
тасымалдануға жіберілмейді.
Сулы – тұздалған терілерді тасымалдау.
Сулы – тұздалған терілерді тасымалдау. Оларды
бөшкелерде, байлап және бос түрде тасымалдайды.
Терілерден жағымсыз иіс шыққандықтан, терілер салынған
бөшкелерді құрғақ жүктермен қосып тасымалдамайды,
себебі олар бөтен иіске сезімтал болып келеді.
Сулы-тұздалған терілерді кемеге артар алдында олар
жаңбыр, қардан қорғалу керек. Трюмдерде корпустың
металл бөлігін сепарирлеп, түбіне тақтайдан, брезенттен
төсеніш төсейді.
Сепарация арасында, кеме түбінде емен тақтайлары болмау
керек, олар тері сапасына әсер етеді.
Теріні арту барысында оның сапасын және жағдайын
анықтау қиын. Сол себепті жүкті сақтау жағдайларын, теріні
жабдықтау тәсілдерін, кеме бөлімдеріндегі вентиляция
жүйесі туралы мәліметті арнайы журналға тіркеу керек.
Әрбір тюкке көлемі 9x15см фанерлі бирканы мықтап
байлайды, трафареттің көмегімен келесі мәліметтерді
енгізеді; тюктердің реттік номері, жөнелтуші, алушының
атауы, спецификация нөмері, шикізат түрі, консервілеу түрі,
тері мөлшері, тері массасы мен көлемі, стандарт нөмері.
Жүнді тасымалдау
Жуылған және жуылмаған жүнді тасымалдайды.
Аталған екі жүн түрін бірге тасымалдауға болмайды.
Ереже бойынша жабдықтап салады. Жүнді әдетте
престелген қатпарлар түрінде тасымалдайды, салмағы
127-453кг, ылғалды және сулы жүнді тасымалдауға
қабылдауға болмайды. Жүнді сулы, майлы немесе
ылғал бөлетін жүктердің үстіне артуға болмайды. Рейс
барысында жүк бөлімдері жақсы желдетілуі керек.
Жүн және қыл өте гигроскопиялық жүктер. Масса
бойынша конденсаттық ылғалдылық жуан жүн үшін
15%, жіңішке жүн үшін 17%. Қылды кәдімгі
жәшіктерде (1,25-2,23м/т) бөшкелерде (2,80-3,11 м/т)
және қаптарда (3,03-3,20м/т) тасымалдайды.
Жануар түктерін престелген күйде немесе қаптарда
тасымалдайды. Түктерді тасымалдау кезінде
белгіленген нысан бойынша ветеринарлық куәлік
міндетті түрде болу керек.
Бағалы аң терісі шикізатын тасымалдау.
Бағалы аң терісі – ерекше бағалы жүк, сондықтан
оларды арнайы тараға жабдықтап, тасымалдау барысында
сапасының сақталуын қамтамасыз етеді.
Бағалы аң терісі бұйымдарын үй жануарларының
терілерінен, теңіз аңдарының терілерінен дайындайды,
алдымен құрғақ әдіспен химиялық және механикалық
өңдеуден кейін ұзақ сақтайды.
Бағалы аң терілерін, яғни, құндыз, қәмшат, түлкі, сусар
терілерін арнайы қаңылтырдан жасалған, ішіне шамалы
нафталин себілген қораптарда тасымалдайды. Жәшіктерді
толығымен герметикалық ағаш термаларды салады.
Ерекше бағалы аң терілерін, мәселен, тиын, борсық, жанат,
аю және қоян терілерін қабаттап салып, кейін тығыз
қаптарға тігіп, пломбылайды. Арзан терілерді тюкке орап,
тығыз матамен тігеді. Арнайы метал қораптардағы
терілерге, арнайы жылу – ылғалдылық қажет емес.
Бүктелген терілер ылғал ортаға сезімтал. Оларды баппен
артып, ылғалды жүктерден бөлек орналастырған жоқ.
Үлкен зиянды егеуқұйрықтар тигізеді.
Сүйек, тұяқ, мүйізді тасымалдау.

Айтылған шикізат түрлерін ұнтақталған күйде, бөшке, жәшік, корзина, немесе мықты
қаптарда тасымалдайды. Ветеринарлық куәлікте бактериологиялық зерттеулердің нәтижесі
көрсетілу керек. Теңіз көлігімен тасымалдау барысында фумигация сертификаты жазылып,
оның жасалу үрдісі көрсетіледі. Сүйекті ұнтақталған күйде тасымалдайды, 3/8 дюйма және
5/8 ірі ұнтақталған сүйек, 3/16 дюйма ұсақталған жануар сүйегі түрінде. Ірі және ұсақ
ұнтақталған сүйектерді бірге артуға болмайды.
Жануар шикізаттарын өзен кемелеріне арту барысында қоршап, брезентпен жабады.
Сүйектерді, тері және ішек шикізатымен, сүйектерін азықпен бірге тасымалдауға болмайды.
Егер жануар шикізаттарын белгіленген порт бойынша тасымалдаса, онда шикізаттарды
сақтауға арналған қойма бөлінеді.
Пайдаланылған әдебиеттер

1.А.Н.Жумакаева “Ветерианарный санитарный контроль на
государственном границе и транспорте” – Астана 2004г
2.Әшімов Қ.Қ., Жұмақаева А.Н “Мемлекеттік шекарада және
көліктегі ветеринарлық санитарлық бақылау” Астана 2004ж
3.Г.Г.Есенғалиев “Мемлекеттік шекарадағы және көлікңтегі
мал дәрігерлік санитарлық қадағалау” Астана 2003ж
4.У.Ж.Омарбеков “Жануарлар және мал өкілдерімен шикізат
өнімдерін кедендік тасымалдауды ұйымдастыру”.Алматы –
2005ж
5.Даулетбаев и другие “Государственный ветеринарный
надзор на границе и транспорте РК” Алматы – 1997г

Ұқсас жұмыстар
Субөнімдерді өңдеу технологиясы
Құс сою технологиясы
Жүннің стандарты. Жүннің классификациясы. Жүн талшықтары, түрлеріне мінездемелер. Қойдың, ешкі жүндерінің түрлері
Құс етінің классификациясы. Жұмыртқаны жинау, сорттау, буу және тасымалдау
Жұмыртқаны жинау, сорттау, буу және тасымалдау
Құс шаруашылығы
Жүн және тері,ішіктік заттардың микрофлорасы.ет және тері-ішік шикізаттары өндірістерін ветеринариялық бақылау. Қи микрофлорасының сандық құрамы.Қидағы микробиологиялық үрдістер.Қиды биотермиялық өңдеу
Қазақстан Республикасына құс етін импорттауға қойылатын ветеринариялы - санитариялық талаптар
Құс шаруашылығы өнімдерін инфекциялық аурулар кезінде ветеринариялық - санитариялық сараптау. Құс шаруашылығы өнімдерін инвазиялық аурулар кезінде ветеринариялық - санитариялық сараптау
Құстың негізгі түрлері
Пәндер