Эмульсиялық майлар және суппозиторийларды дайындау технологиясы




Презентация қосу
Қазақстан Республикасы Білім және Ғылым Министрлігі
Семей қаласының Шәкәрім атындағы Мемлекеттік Университеті.

БӨЖ
Тақырыбы: «Эмульсиялық майлар және
суппозиторийларды дайындау технологиясы»

Орындаған:Онгарова Дана
Тобы: ВС-303
Тексерген: Тойкина Г.Н.

2016 ж
Жоспар

1. Жалпы сипаттама

2. Сүртпе майларды дайындау технологися

3. Эмульсиялық май

4. Эмульсиялық майды дайындау технологиясы

5.Суппозиторийлар

6.Суппозиторийларды дайындау әдісі
СҮРТПЕ МАЙЛАР –
UNGUENTA.

ол майларды,
қоюлық дәрежесі
жұққыш майларды, оны бір жерге әсер
шыжғырған, сыйыр
ланолин немесе ету мақсатымен
майының,
вазелинді әсер сыртқа қолдану
вазелиннің
ететін затпен үшін ғана
қоюлығына ұқсас
араластыру арқылы тағайындайды.
дәрілік форма;
алынады;
CONSTITENS РЕТІНДЕ
ҚОЛДАНЫЛАТЫНДАР:
шошқа майы
(Adeps suillus s. Axungia porcina)

ланолин- қой жүнінің шуашы (сусыз - Lanolinum anhydricum сулы ланонин –(Lanolinum
hydricum)

вазелин (ақ - Vaselinum album, сары- Vaselinum flavum)

қатты және жұмсақ парафин (Paraffinum solidum et molle)

сары және ақ балауыз (Cera flava et alba)

сиыр майы (Butyrum Vaccae)

глицерин (glycerinum),
АРНАЙЫ МАЙЛЫҚ
НЕГІЗЕР:

парафин глицерин нафталин
сүртпе майы сүртпе майы сүртпе майы
(Unguentum (Unguentum (Unguentum
Paraffini) Glycerini) Naphtalani
СҮРТПЕ МАЙЛАР ДАЙЫНДАУ
Затты керекті мөлшерде өлшеп алып, ступкаға салады.
Егер бұл ірі кристалдар болса, оларды ұсақ ұнтаққа
айналдырғанша түйіп, аз ғана керекті еріткіш қосып, әбден
ерігенше былғайды. Сонсоң қағазға керекті мөлшерде
майлық негізді өлшеп алады да, оны кішігірім порциямен
ступкаға салып біркелкі қойыртпақ пайда болғанша
араластырады.
Қолайсыз иісін жою үшін кейде сүртпе майларға тежеулі
мөлшерде – 5,0 майға 1-2 тамшы жұпар иісті эфирлік майлар
және бальзамдар қосылады. Сүртпе майларды фарфор,
шөлмек немесе саздан жасалған ыдысқа салып, жақсылап
жуып құрғақ, салқын жәну қараңғы жерде сақтайды.
СҮРТПЕ МАЙЛАР ДАЙЫНДАУ.

Еріту

Аралас
тыру

Эмуль
Ұсақта
гациял
у
ау
ЭМУЛЬСИЯЛЫ МАЙЛАР

бұл екі фазадан тұратын гетерогенді құрылым.

құрамына сутек ерітінділері мен суда еритін дәрілік заттар кіреді.

ерекшелігі теріге тез енеді, сонымен қоса құрамындағы сулы фазадағы
дәрілік заттарттар да жылдам әсер ете бастайды.

қалыпты эмульсиялық жүйе үшін эмульгатор ретінде көбінесе ланолин,
ал сирек балауыз пайдаланылады.

Эмульсиялы майды дайындауда ең маңыздысы келіде эмульгатор мен
дәрілік заттардың ерітінділерін мұқият араластыру.
Салқындатқыш типті
эмульсиялы май

Теріден сумен оңай Теріге жаққанда
жуылатын және майлы Құрамында су мен тыныштандырады,
дақ қалдырмайтын, сулы ерітінділер судың булануына
салқындатқыш мөлшері көп. байланысты
майлар . салқындатады.

Ерекшелігі жаққан соң Тығыз әрі жұмсақ
Қабыну, дерматитте
5-15 минут ішінде әсер қабат түзеді, ұзаққа
қолданылады.
етеді. сақталады.
ДАЙЫНДАУ ӘДІСІ

Натрий тетробораты мен калий карбонатының
жылы ерітіндісіне араластыра отырып,
сорғалатып стеарин мен май балқымасын
қосамыз. Масса қоюланады. Гомогенезациялау
нәтижесінде келіде сілтілік реакциялы жұмсақ
май пайда болады. Оны жаққанда мүйізді
эпидермиске жақсы әрі оңай сіңеді. Сулы фазасы
буланан соң теріде жұқа пленка қалады.
СУППОЗИТОРИЙЛАР–SUPPOSITORIA.
(SUPPOSITORIA, SUPPOSITORIUM, SUPPOSITORII)

Бұл конус, цилиндр немесе
сигар тәрізді тікішекке енгізу
үшін тағайындалатын және
дене ыстығының әсерімен
еритін қатты дәрілік форма.
Суппозиториялардың
формасында
дезинфекциялайтын, жеңіл
тітіркендіретін қабынуға қарсы
қолданылатын,
жансыздандыратын т.б. заттар
тағайындалады. Кейбір
жағдайларда жалпы әсер ететін
заттар тағайындалады
ФОРМА ТҮЗГІШ
(CONSTITUENS) РЕТІНДЕ:

бутироль (Butyrolum)
какао майы (Oleum желатин – глицерин
немесе глицеринмен
Cacao s. Dutyrum қойыртпағы (Massa
бірлестіріп
Cacao) gelatino – glycerinosa)
гидрогенизделген май

ланолин қосылған мал майы т.б.
парафин алынады.
СУППОЗИТОРИЯЛАРДЫ ТӨМЕНДЕГІ
ТӘСІЛДЕРМЕН ЖАСАЙДЫ:

1) дәрілік заттардың керекті мөлшерін
constituens пен біркелкі
қойыртпақталғанша әбден нығыздайды
немесе ерітіп, әдейі форма беретін қалыпқа
құяды
2) жасалған біркелкі қойыртпақты
керегінше кесектерге бөліп, оның
әрбіреуінен керекті формада шырақ
жасайды.
Әрбір шырақты парафиндалған немесе жылтыр қағазға орайды.
Оларды коробкаға салып береді.
Шырақ жазып бергенде олардың диаметрі, салмағы және негіз
мөлшері көрсетілмейді, бірақ аптека олардың әрбіреуінің салмағын
3,0 етіп дайындайды. Егер суппозиторияларды бұл салмақ пен
мөлшерден артық етіп жасау керек болса, ол туралы рецептіде
көрсету керек. Рецептерде бұл дәрілік форма офининалдық және
магистралдық, дозаланған жазбалармен жазылады.
ДОМАЛАҚТАР – GLOBULI.
Бұл формасы дөңгелек, сүйір
немесе тіл тәрізді болып келетін
суппозиториялардың бір түрі;
қынапқа енгізу үшін тағайындалады.
Домалақтардың салмағы 4,0-6,0.
Олардың салмағы туралы рецептіде
нұсқау жоқ болса, дәріханада
олардың әрбіреуін 4,0-ға тең етіп
дайындайды.
Домалақтар рецептіні M.f.globulus
D.t.d.№ немесе M.f.globuli № D. S.
формасымен аяқталады.
ДӘРІЛІК ТАЯҚШАЛАР ЖӘНЕ БУЖДАР –
BACILLI S. STILI ЖӘНЕ CEREOLI.
Буждарды да суппозиторияларды
дайындайтын заттардан жасайды,
оларды тар тесіктерге (еркек малдың
үрпі каналы, жара тесігі, жатыр мойны
т.б.) шырақтар мен домалақшаларды
қолданудаға мақсатпен енгізеді.
Рецепті жазғанда мұндай буждың
ұзындығы мен диаметрін көрсету
керек. Рецепт формасы:
M. f. bacilli longitudine… cm,
diametro…cm
D. t. d. №…
Күйдіру үшін тағайындалатын дәрілік таяқшалар да (bacilli)
бар. Олардың сыртқы формасы ағаш немесе қаз қауырсыны
тәрізді сүйір ұшты қарындашқа ұқсайды.

Таяқша формада көбінесе күйдіргіш заттар:

Argentum nitricum fusum,

Zincum chloratum,

Cuprum sulfuricum,

Cuprum aluminatum,

Alumen қолданылады. Оларды әдейі қалыптарға құйып немесе
қолдан жонып жасайды. Олардың барлығы официналдық
дәрілер.
Пайдаланылған әдебиеттер
1. Кондратьева Т.С. Технология лекарственных форм том
1,2, М. 1991
2. Мингилев В.П., Мухамбетов Д.Д. Основы общей
рецептуры. Акмола 1996
3. http://intranet.tdmu.edu.ua/data/kafedra/internal/pharma_3/cl
asses_stud.html
4. Тихонов о.И., Ярних т.Г. Аптечная технология лекарств. –
Харьков: РВП “Оригинал”. 1995. – 600с.
5. Тихонов о.И., Ярных Т.Г. Технология лекарств. – Харьков,
Изд-во НФАУ «Золотые страницы» - 2002. – 704с.
6. Учебное пособие по аптечной технологии лекарств / под
редакторша А.И. Тихонова .-Х.:Основа, 1998. – 336с.

Ұқсас жұмыстар
ЖАҒАР МАЙ
Жақпа майлар. Дәрілік жабындар
Жағар майлар
Эмульсияларды дайындау технологиясы және жалпы сипаттама туралы
Эмульсияларды дайындау технологиясы
Гомеопатиялық препараттарды әртүрлі дәрілік түрлерде дайындау
Эссенция дайындау технологиясы
Күнбағыс майын гидрогенизациялау
МАЙ ЖӘНЕ СПРЕД ӨНДІРУДЕГІ БИОХИМИЯЛЫҚ ЖӘНЕ ФИЗИКО-ХИМИЯЛЫҚ ПРОЦЕССТЕР
Полимеризацияны жүргізу тәсілдері
Пәндер