Техникалық биохимия




Презентация қосу
Техникалық
биохимия

Тақырыбы: Картоп

Биотехнология мамандығы
БТ – 74 группа

Утемисова
Арайлым

Алматы 2009ж.
Картоп
Solanum buberosum Solanacae
туыстары жататын тағамдықғ жемдік және
техниқалық дақыл. Түйнегіндегі крахмал
мөлшері 18-20% егістіктін белгілі бір
ауданына шыққанда жиналатын крахмал
бойынша картоп крахмалды өсімдіктер
ішінде бірінші орын алады. Оның үстіне
басқа дақылдармен салыстырғанда
картопты крахмалды сірнесі үнемдірек
келеді. Картопты өндіріс деңгейінде спирт
алу үшін дегстрин, сірне және т.б.
өнімдерімен қатар фруктоза сиропының
концентратарын алады.
Химиялық құрамы.

Крахмалдан басқа картопта белок
органиқалық қышқылдар, витаминдер:
(әсіресе С-витамины) болады. Белок мөлшері
картоптын (тұзда еритін глогулиндер). Белок
құрамында алмастырмайтын органикалық
қышқылдар лизин – 6,3%, метиолин – 2,2%,
фенилаланин – 6,3%, триптофан – 1,9%,
валин – 6,0%. Картоп түйнегінің белогінің
биологиялық құндылығы 85% - бағалайды
(тауық жұмыртқасы белогінің биологиялық
құндылығы 100% деп есептейді).
Картоп түйнегінде соламин гликозиді
болады. Оның көмірсусыз бөлігі агликон деп
аталды. Картоптың жабайы түрлері (Solanum
dimes sum) демесин гликозиті кездеседі. Бұл
гликозит картоптың пәлегінде болады және ол
колларад қоңызына қарсы картоптың
төзімділігін атқарады.
Картопты сақтау.

Картопты сақтау кезінде ол ылғалын
жоғалтып, тыныс алу кезінде
крахмалдың мөлшері кеміп, қантың
тотығып ыдырауы күшейеді. Картоп
сақтау кезіндегі негізгі факторы –
температура; температура
жоғарлаған сайын тыныс алу процессі
күшейеді.

Ұқсас жұмыстар
Биохимия және органдар биохимиясы
Клиникалық биохимия пәні
Қанның формалды элементтері
Өсімдіктерден экономикалық маңызы зор заттарды алу
ХИМИЯНЫҢ ЖӘНЕ БИОХИМИЯНЫҢ ДАМУЫ ТАРИХЫ
Гистология туралы
БИОХИМИЯ ПӘНІНЕН ЖОБА ЖҰМЫСТАРЫН ҰЙЫМДАСТЫРУ
Организмдегі липидтердің физиологиялық қызметтері
Ғылыми техникалық прогресстегі биотехнологияның алатын орны
Спирт өндірісіндегі микроорганизмдер
Пәндер