Картоптың техникалық-биохимиялық қасиеттері: химиялық құрамы, өндірістік қолданылуы және сақтау шарттары


Slide 1

Техникалық биохимия

Тақырыбы: Картоп

Биотехнология мамандығы

БТ - 74 группа

Утемисова Арайлым

Алматы 2009ж.

Slide 2

Картоп

Solanum buberosum Solanacae туыстары жататын тағамдықғ жемдік және техниқалық дақыл. Түйнегіндегі крахмал мөлшері 18-20% егістіктін белгілі бір ауданына шыққанда жиналатын крахмал бойынша картоп крахмалды өсімдіктер ішінде бірінші орын алады. Оның үстіне басқа дақылдармен салыстырғанда картопты крахмалды сірнесі үнемдірек келеді. Картопты өндіріс деңгейінде спирт алу үшін дегстрин, сірне және т. б. өнімдерімен қатар фруктоза сиропының концентратарын алады.

Slide 3

Химиялық құрамы.

Крахмалдан басқа картопта белок органиқалық қышқылдар, витаминдер: (әсіресе С-витамины) болады. Белок мөлшері картоптын (тұзда еритін глогулиндер) . Белок құрамында алмастырмайтын органикалық қышқылдар лизин - 6, 3%, метиолин - 2, 2%, фенилаланин - 6, 3%, триптофан - 1, 9%, валин - 6, 0%. Картоп түйнегінің белогінің биологиялық құндылығы 85% - бағалайды (тауық жұмыртқасы белогінің биологиялық құндылығы 100% деп есептейді) .

Картоп түйнегінде соламин гликозиді болады. Оның көмірсусыз бөлігі агликон деп аталды. Картоптың жабайы түрлері (Solanum dimes sum) демесин гликозиті кездеседі. Бұл гликозит картоптың пәлегінде болады және ол колларад қоңызына қарсы картоптың төзімділігін атқарады.

Slide 4

Картопты сақтау.

Картопты сақтау кезінде ол ылғалын жоғалтып, тыныс алу кезінде крахмалдың мөлшері кеміп, қантың тотығып ыдырауы күшейеді. Картоп сақтау кезіндегі негізгі факторы - температура; температура жоғарлаған сайын тыныс алу процессі күшейеді.


Ұқсас жұмыстар
Балық пен балық өнімдерінің технологиясы, химиялық құрамы және сақтау шарттары
Күкірт қышқылы: құрамы, құрылымы, химиялық қасиеттері және қолданылуы
Азық-түлік тауарларының сапасы және қауіпсіздігі: құрамы, қасиеттері, сақтау және тасымалдау шарттары
Ферменттер: химиялық құрамы, құрылымы, қасиеттері мен қолданылуы
Мұнайдың құрамы, физика-химиялық қасиеттері және өнімдерінің қолданылуы
Дәрілік өсімдіктер: емдік қасиеттері, химиялық құрамы және қолданылуы
Газ тәріздес отындардың химиялық құрамы, физика-химиялық қасиеттері және моторлық қолданылуы
Темір: периодтық жүйедегі орны, физико-химиялық қасиеттері, қосылыстары және өндірістік қолданылуы
Крахмалдың құрылымы, алынуы, физико-химиялық қасиеттері, жіктелуі және қолданылуы
Уксус (сірке қышқылы): түрлері, техникалық талаптары, сапа көрсеткіштері және сақтау-тасымалдау шарттары
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz