КОЛЛЕКЦИЯДАҒЫ БАКТЕРИЯ ШТАМДАРЫНЫҢ ҰЗАҚ УАҚЫТ САҚТАУДАН КЕЙІНГІ ДЕСТРУКТИВТІ БЕЛСЕНДІЛІГІ




Презентация қосу
Орындаған 4 курс студенті: Қожаназаров Ш.Ш.
Ғылыми жетекшілері: ҚР ҒА академигі Шығаева М.Х.
б.ғ.к.,аға оқытушы Сыдықбекова Р.Қ.
МАҚСАТЫ -
Коллекциядағы бактерия
штамдарының ұзақ уақыт
сақтаудан кейінгі деструктивті
белсенділігін зерттеу
МІНДЕТТЕРІ:
коллекциядағы ұзақ уақыт сақталған мұнай тотықтырушы
бактериялардың әртүрлі мұнай-дағы өсу қабілетін зерттеу;
коллекциядағы ұзақ уақыт сақталған мұнай то-тықтырушы
бактериялардың мұнайдың жоғарғы мөлшерін деструкциялау
қабілетін анықтау.
Зерттеу нысаны
Зерттеу нысаны ретінде
коллекциядағы ұзақ
уақыт сақталған
мұнаймен ластанған
топырақтардан бөлініп
алған мұнай тотықтыру
белсенділігі жоғары 30
бактерия штамдары
алынды
Қоректік орталар
Етпептонды агар (ЕПА) – стандартты қоректік
орта, ұнтақ күйде шығарылады (HIMEDIA, Қазақстан).
Оны 1 атм. 30 мин. автоклавқа береді. ЕПА –
бактериялар үшін пайдаланған орта.
Сабуро – ортасы стандартты қоректік орта, ұнтақ
күйде шығарылады (HIMEDIA, Қазақстан). Оны 0,5
атм. 30 мин. автоклавқа береді, рН-7,2.
Минералды 8Е ортасы
(NH4)2HPO4 – 1,5 г/л; KH2PO4 – 0,7 г/л; MgSO4 – 0,8
г/л; NaCl – 0,5 г/л;агар 20 г/л; рН=7,2.
Барлық қолданылған қоректік орталарды 1 атм. 30
мин залалсыздандырады.
Мұнай тотықтырушы бактериялардың құрамында әртүрлі
мөлшердегі мұнай бар минералды қоректік ортадағы өсу
белгілері
Мұнай тотықтырушы бактериялардың ұзақ уақыт
сақтаудан кейін мұнайдың жоғары мөлшерін пайдалану
қабілеті
ҚОРЫТЫНДЫ
Сонымен жүргізілген зерттеулердің
негізінде 1/1 МПА және 1/8СА штамдары
ұзақ уақыт сақтаудан кейін мұнайды
деструкциялау белсенділігі жоғары
болып қалғандықтан, мұнай және оның
көмірсутектерімен ластанған қоршаған
орталардың биоремедиациясы үшін
жасалатын биологиялық
препараттардың құрамына қосуға
қолдануға болатындығы көрсетілді.

Ұқсас жұмыстар
Сүтқышқыл бактерияларының антагонистік қасиеті
Сүтқышқылды микроағзалардың антагонистік белсенділігі
Сүт қышқылды бактериялардың туыстық бөлінуі
Слайдтың белгіленуін таңдау
Борпылдақ талшықты дәнекер тіннің және қанның қабыну процесіне қатысуы
Кавернозды туберкулез
Мәдениет туралы түсініктердің тарихи эволюциясы
Өкпенің ошақты туберкулезі
Өндірісте қолдануға продуценттерді жасау үшін табиғи микрофлора микро организмдердің штамдарының көзі
Прокариоттардың рекомбинациясы
Пәндер