КӨМІРСУЛАР




Презентация қосу
КӨМІРСУЛАР
Көмірсулар классификациясы. Олар үш топқа бөлінеді:
моносахаридтер, олигосахаридтер, полисахаридтер. Мысалы,
моносахаридтер - глюкоза, галактоза, рамноза, манноза -
альдогексозаларға, ксилоза, арабиноза, рибоза –
альдопентозаларға, фруктоза –кетогексозаға, жатады.
Дисахаридтер - олар олигосахаридтерге жатады, мысалы,
сахароза.
Полисахаридтерге крахмал және целлюлоза жатады.
Моносахаридтер изомериясы: оларға тән екі изомерия:
сақиналы-тізбекті таутомерия және оптикалық изомерия
болады.
2. Химиялық әдістер
а) Қышқылдық гидролиз (10 мг затты 5 мл 2% НСL сулы немесе
спирттегі ерітіндісінде ерітіп, колбаны кері тоңазытқышқа жалғап, 2
сағат бойы сулы баняда қыздырады. Одан кейін ерітіндіні суытып,
реакциялық қосыпаны нейтралды ортаға дейін сумен келтіреміз.
Агликонды этилацетатпен экстракциялап бөліп алады, ал сулы
бөлікте қанттар қалады. Қандай қанттардың бар екенін анықтау
үшін сулы бөлікті бір жүйелі қағазды хроматографияға “БСС
еріткіштер жүйесіне” қойып, одан кейін хроматограмманы

о-толуидин және мочевина айқындағыштарымен өңдейді).
Сулы бөлік ҚХ немесе ЖҚХ
NH2 N =CH - R
O
CH3 CH3
C +
H - H2O
R
о-толуидин

O
O O

' R-C N - C - NH2
R-C-R + H2N - C - NH2 - H2O
R'
мочевина
ә) Сатылы қышқылдық гидролиз (10 мг затты 5 мл 0,1% HCL
сулы немесе спиртті ерітіндісінде ерітіп, колбаны кері
тоңазытқышқа жалғап, сулы баныда 3-4 сағат қыздырады.
Әрбір 5 минут сайын сынама (проба) алып, бір жүйелі ҚХ-ға
тамызады. Реакция аяқталғаннан кейін ҚХ-ны белгілі
етірінділер жүйесіне қойып, о-толуидинмен өңдейді. Бұл
гидролиз кезінде рамнозидтер мен арабинозидтер тез
гидролизге ұшырайды. ғанда) тез гидролизденеді.

Ұқсас жұмыстар
Адам тініндегі негізгі көмірсулар және олардың биологиялық мәні. Көмірсулар - жасушаның құрылымдық - функционалдық компоненттері туралы
Полимерлік көмірсулар
Адам тініндегі негізгі көмірсулар және олардың биологиялық мәні. Көмірсулар - жасушаның құрылымдық - функционалдық компоненттері
Көмірсулар және көмірсуларбар биополимерлер құрылымы
Көмірсулар тақырыбы бойынша электрондық оқулықты құрастыру
Көмірсулардың алмасуы
Тағам құрамындағы қоректік заттар
Гексоздардың пираноза түрінің конформациясы. О- және N-гликозидтер. Гликозидтердің гидролизі. Аминді қанттарды ацилдеу
Көмірсулар биохимиясы
Балық майында
Пәндер