Лактобацил әсерінің емдік – профилактилық механизмі
Презентация қосу
Тақырыбы:Лактобацил әсерінің емдік –
профилактилық механизмі
Орындаған:Сыздықбаева
.Л
Тексерген:Абдиева. Г.Ж.
Тобы:МБТ 75
Жоспар
Лактобацилдың адам организмдегі
маңызы.
Пробиотикалық бактериялардың
антогонистік әсер ету механизмі.
Лактобацил бактериялардың
патогенді механизмі.
Биофидо және Лактобактериялардың
қабынуға қарсы механизмі.
Қорытынды.
Лактобацил әсерінің емдік – профилактилық механизмі
Колоникалық раезистенттілікті(тұрақтылықты) қамтамасыз
ететін муханизмдер. Микробқа қарсы белсенділік. Қоректік зат
үшін патогендермен бәсекелстік жасау. Оның механизмдері.
Молекулалық биология әдуістерінің тез дамуы
лактобоктериялардың адам организмдеріндегі маңызын
көрсетуде, сонымен қатар, олар колоникалық тұрақтылыққа
және асқазан – ішек жолындағы, асішектегі патогенді және
шартты – патогенді көбеюін басу керек.
Пробиотикалық бактериялардың антогонистік әсер ету
механизмдеріне келесілер жатады:
Патогендермен қоректік заттар үшін бәсекелестік жасау;
Адгезия рецепторының болуы;
Иесінің(хозлин) қорғаныш жүйесін етимульдеу;
Организмнен патогендер мен олардың токсиндерін
элеменациялау;
Антогонистік белсенді заттарды продуцирлеу;
Отандық және шетелдік ғалымдардың зерттеулері белгілі бір
биотопта тіршілік еткенде бифида және лактобактериялар
қоректік заттар үшін басқа микроорганизмдермен түсетіндігін
көрсеткен. Оның ішінде маңызды галактозил-лактозаның аш
ішек қортылмай тоқ ішекке түседі. Себебі оны лактобактериялар
қортады және көмірсу лактобактериялардың өсуіне әсер етеді, екінші
жағынан, лактрбактериялар продуцирлейтін лактозаға немесе оның
байланысы бета-гамоктозидаза ферменті әсер еткенде олар осы
микроорганизмдерге қажет өсу этимулияторларын түзеді.
Зерттеулер көрсеткендей лактобацилдердың белгілі штамдары
гидролазаның белсенділікке ие лактобацилдер түзетін ферменттер
сүттің белоктарын аминқышқылдарына дейін ыдыратады сонымен
қатар лактобацилдердің өздері де аминқышқылдарын өндіре алады.
Мысалы л- изолейцин. Лактобацилдер протейназа өнімдерінде
өндіреді, ең бірінші эксрацеллюларлы потеназаны түзеді . Бірақ
барлық лактобацилдер белокты гидролиздей алмайды, ал
лактобацилдердің барлығы пептидазалық белсенділікке ие,
лактобацилдердің кейбір түрлері тек белгілі белокты ғана
гидролиздей алады, мысалы немесе сүттің кез-келген бір белогын.
Қалыпты микрофлораның өкілдері шартты және шартты-
патогендермен аргинин, треонин, аспарагин қышқылы, серин үшін
бәсекеге түседі. Тағы бір механизм – пробиотикалық
бактериялардың патогендермен сайттар үшін бәсекеге түседі. Бұл
барлық комплекстің ішінде маңызды рол атқарады, себебі қасиет
лактобацилдерге антимикробты әсер береді.
Биофида және лактобактериялардың
қабынуға қарсы механизмі ретінде,
олардың эпитемальді клеткалардағы
трофикалық және пролиферативтік
реакциялар күшейтуін
жатқызуымызға болады.
Лактобацилдың, асқазанға, әсіресе
оның шырышты қабатына үнемі әсер
ету арқылы, олар физиологиялық
қабынуын тудырады. Ал осы
механизм жергілікті резистенттілікті
арттыра патогенді
микрооргатизмдерден қорғайды.
Сүтқышқылды бактериялардың антимикробты қасиетінің пайда болуы
оның механизмі, қазіргі күнде көптеген ғалымдардың назарын аударуда
сүтқышқыл бактерияларының әсерінен көптеген микроорганизм
клеткаларының өлуін кейбір авторлар келесідей түсіндіреді, сүтқышқылды
ашу кезінде олар көп қышқыл бөледі, ал оған сүтқышқыл бактериялары
томронтты де микроорганизмдер қышқылдыққа төзбегендіктен өлімге
ұшырайды. Кейбір авторлардың тұжырымына сәйкес, сүтқышқылы
бактертияларының антогонистік қасиетін спецификалық антибиотикалық
заттарға байлансты дейді. Антибиотикалық заттарды келесідей
сүтқышқыл бактериялары түрге алады:
- streptococcus lactis – низин;
- streptococcus cremoris – дипиококцин;
- streptococcus acidopnilis – лактоцидин;
- Lactobacterium plantarum – бревин;
- Lactobacillus brevis –лактолин;
- Lactobacillus bifidus – лактобревин;
Сүтқышқыл бактериялары әртүрлі
метоболизм жолдарына ие және
олардың барлығы патогенді
микроорганизмдерге қарсы жоғары
антогонистік белсенділікке ие емес.
Олардың антибиотикалық заттары
антибиотик клеткасындағы
консентрленген топқа жатады.
Оның ішінде маңызды ролге
клеткада синтезделетін және
полипептидті байланыс сияқты
идентирякцияланған
бактериодануы .
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz