Қоректік орталарды заласыздандыру әдістері
Презентация қосу
Тақырыбы : Қоректік орталарды
заласыздандыру әдістері
Орындаған : Сарсебаева
Гульнур
Сыздықбаева
Лаура
Дүйсеқұлова Роза
Қабылдаған : Уәлиева П.С
Тобы : МБТ 75к
Жоспары
1. Залалсыздандыруға
түсініктеме.
2. Қоректтік ортаны
залалсыздандыру.
3. Жоғары температураны
залалсыздандырудың әдісі.
4. Орталарды залалсыздандыру
режимі.
Заласыздандыру-микробиологиядық практикада өте қажетті әдістердің бірі.
Микробиологттар қоректік орталарды, ыдыстарды және басқа да қажетті заттарды
зерттелетін дақылдарға бөтен микрофлора түспеу үшін заласыздандырады. Қорректік
орталар мен ыдыстарды заласыздандыру практикумның міндеттерін орындауда өте қажетті
кезең болып табылады.
Заласыздандыру дегеніміз - әр түрлі матерталдағы микроорганизмдердің вегетативті
формалары мен олардың спороларын толық жою. Заласыздандырудың бірнеше әдісі бар,
физикалық әдістеріне қайнату, құрғақ бумен қыздыру, қысымды бумен заласыздандыру,
пастерлеу, ультракулгін сәулемен заласыздандыру, тиндализация жатады. Механикалық
әдісіне әр түрлі фильтрлердің көмегімен фильтрлеу жургізу жатады.
Жоғары температураның әсеріне
негізделген залалсыздандырудың
екі әдісі белгілі :
Ылғалды қыздыру ;
Құрғақ қыздыру
1-ші әдісте залалсыздандырушы
құрылғы-автоклавт пайдаланады.
Автоклавта қаныққан будың қысымы
арқылы Т-100С-ден асырылып тұрақты
жағдайда қажетті уақытта ұсталады.
2-Ші әдісте Т-200-300С-ге дейін көтеріп,
оны ұзақ уақыт бойы тұрақты ұстайтын
кептіргіш шкафты пайдаланады. Бұл
әдіспен ыдыстарды, сүзгіштерді
залалсыздандырады.
Автоклавтау.
Су булы камераға су құяды. Залалсыздандыратын камераға
арнайы тордың (9) үстіне залалсыздандыратын материалды
орналастырады. Заттарды бір-біріне тығыз қоюға болмайды,
себебі олардың ортасынан су еркін өту керек.
Залалсыздандаратын камераны толтырған соң автоклавтың
қақпағын тығыз етіп жауып, бұрандаларын бұрайды. Сыртқы
ауамен қосатын камераның шүмегін (2) ашады да, қыздыратын
қондырғыны қосады. Автоклав газбен немесе ток көзімен
қызады. Автоклавтан шүмек арқылы бу шыға бастаған уақытты
белгілеп алу керек. Бу автаклавтағы ауаны ығыстыратып
шығарады. Автоклавтан бүкіл ауа шығу керек, себебі бір
қысымда таза будың температурасынан әлде қайда жоғары,
сондықтан таза қысым әсері микроорганизм клеткаларына
күшті болып келеді. Буды 15-20 минуттай шығарады, одан көп
уақыт шығарса автаклавта аз су қалып, ол қондырғыны бұзуы
мүмкін.
Автоклавтау түрлері
Фильтрлеу арқылы
заласыздандыру.
Фильтрлеу арқылы аңық құрамы белгілі, құрамында тез бұзылатың
немесе ұшқыш компоненттері-дәрумендері, амин қышшылдары
(цистин, цистеин), белоктары, ароматты көмірсутектері,
антибиотиктері бар синтетикалық орталарды залалсыздандырады.
Сұйықтықтарды фильтрлеуді микроорганизым клеткаларынан оңай
адсорбцияланатын, ұсақ саңылаулы материалдардан: асбект, целюлоза,
фарфор, каолин және т.б. дайындайды.
Залалсыздандыратын фильтрлер ретінде саңылауларының мөлшері
о,7 мкм аспайтын материалдар алынады. Фильтраттың стерилділігін
тексеру үшін оны көп мөлшерде қоректік ортаға егеді. Егер 5
тәуліктің ішінде тест- организм өспесе, ондай фильтрлерді
залалсыздандыру үшін қолдануға болады.
Мембранды фильтрлер көп қолданыс табуда. Бұл әр түрлі
мөлшердегі дискілер. Оларды нитроцеллюлоза негізінде дайындайды.
Саңылауларының мөлшеріне байлансты оларды фильтрлеу үшін және
залалсыздандыруда пайдаланады.
Қоректік орталарды
залалсыздандыру
Микроорганизмдерді өсіруге арналған қоректік
орталарда басқа микроорганизмдердің тірі
клеткалары және олардың споралары мүлде
болмау керек. Бөгде Микроорганизмдерді жою
үшін арнайы залалсыздандыру әжістерін
қолданады. Бұл жағдайда жоғары
температураның әсерін көбінесе пайдаланады.
Температура микроптардың өсуіне лайықты
деңгейіне жоғарылаған сайын, оның әсері
күшейе түседі. Температураның әсерін
Микроорганизмдер популяциясының белггілі
бір бөлігін жою үшін қажетті уақытпен
сипаттайды.
Микроптардың санын он есе кемітетін
уақытты децималды кему дуп атап, Д әріпімен
белгілейді. Температура жоғарлаған сайын,
клетка санының он есе кему
уақыты ( Д ) қысқара түседі.
Орталарды
залалсыздандыру режимі
. Залалсыздандырудың ұзақтығымен Т-сі, ең
алдымен қоректік ортаның құрамымен
анықталады 120 С Т-да қыздыруды
көтермейтін субстраты бар орталарды 0.5 атм
заласлсыздандырады. Сүт, ашытқы
автолизаты, ашытқы суы және желатині бар
ортрларды 0.5 атм 15 минуттай
залалсыздандырады. Ет-пептонды агар мен
ет-пептонды сорпаны бір атм 20-30 мин,
картопты ортаны 1.5 атм 30мин
залалсыздандырады.
Назарлары
ңызға
рахмет !!!
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz