Жұқпалы аурулар туралы




Презентация қосу
ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ

СӨЖ
Тақырыбы:Жұқпалы аурулар туралы
түсінік және алдын алу шаралары,
дезинсекция және дератизация жүргізу
түрлері мен әдістері. Халықтың карантин
және обсервация кезіндегі жүріс-тұрыс
тәртібі.

Орындаған:
Тобы:
Тексерген:
Жұқпалы аурулар
Жұқпалы аурулар — зардапты вирустардың, микоплазмалардың,
хламидийлердің, риккетсиялардың, спирохеталардың организмге
еніп, онда өсіп-өну және өмір сүру салдарынан туатын аурулар.
Жұқпалы аурулар бактериялардан және басқа организмдерден
(жанды денелерден) пайда болады, олар организмге аса зиянды.
Олар әр түрлі жолдармен тарайды. Бактериялар, инфекция
туғызатын басқа да көптеген организмдердің ұсақтығы соншалықты,
оларды микроскопсыз кере алмайсыз — ал арнаулы құралмен
қарағанда сол зәредей зат үп-үлкен болып көрінеді. Ал вирус тіпті
бактериядан да ұсақ.Жұқпалы ауруларды кейде тек «инфекция» деп
те атайды. Олар:
Ішек аурулары;
Жоғарғы тыныс жолдары аурулары;
Қан немесе трансмиссивті аурулар ;
Сыртқы қабықтардың аурулары болып бөлінеді.
Ішек аурулары (мысалы А-гепатиті) вирус ас қорыту жолдарына
ауыздан кіріп, ішектен нәжіспен бірге шығады.
Тыныс жолдары ауруында шырышты қабықтар зақымданады және
организмге вирус: ауамен кіреді.
Жұқпалы аурулардың алдын алу

Инфекциялық аурулардың алдын алу жолдарының ең басты
ережесі жеке гигиены ұстану болып табылады. Өнімдерді
пісірер алдында мұқият жуып отыру керек. Тамақтанудың
алдында, дәретханадан шыққан соң және даладан
келгеннен кейін міндетті түрде қолдарыңызды жуыңыз. Үй-
жайды желдету, шаңды сүрту, едендерді тазалау, басқа
адамдардың киімін кимеу және жеке гигиена заттарын
қолдану қажет. Дұрыс тамақтанып, иммунитетті көтеру
керек. Вирустық жұқпалы ауруларды алдын алуды ерте
балалық кезеңнен бастау керек. Ағзаның вирустық
инфекцияларға қарсы тұру қабілетін арттыру керек. Егер
отбасыңызда ауру адамыңыз болса, оны сау баладан аулақ
болатындай етіп оқшаулау керек. Бөлмеге үнемі ауа кіргізу
патогендік вирустардың санын азайтуға көмектеседі. Науқас
жеке ыдыс-аяқты, сүлгіні және сабынды қолдануы қажет.
Дезинсекция және дератизацияны жүргізу
тәртібі
Жәндіктерді, буынаяқтыларды және кеміргіштерді жоюмен профилактикалық күрес шараларына:
1) өндіріс объектілерінде және оларға жапсарлас аумақтарда ветеринариялық-санитариялық
шараларды сақтау;
2) өндіріс объектілерінде жүйелі профилактикалық дезинсекция және дератизация жүргізу
кіреді.
Профилактикалық дезинсекцияны профилактикалық дезинфекциямен бір уақытта немесе тікелей
одан кейін ветеринариялық препараттардың үйлесімділігін ескере отырып жүргізеді. Кеміргіштермен
күрес профилактикалық іс-шаралары жемшөп, тіршілік ету және көбею орындарына жетуге кедергі
жағдайлар құрудан тұрады.
Дезинсекция, дератизацияның алдында:
1) жәндіктері, бунақаяқтылары және кеміргіштері бар өндіріс объектілерін және орындарын
тексереді;
2) кеміргіштердің тұтынатын жемшөбін, олардың негізгі жылжу (орнын ауыстыру) жолдарын
анықтайды;
3) шаруашылық объектілірін кейіннен өңдеу үшін алдын ала механикалық тазалау жүргізеді.
44. Жәндіктерге және басқа буынаяқтыларға қарсы өңдеудің үш типі қолданылады:
1) жаппай өңдеу – жәндіктердің барлық түрі бар қоймаларда және іргелес аумақтарда
жүргізіледі;
2) тосқауылдық өңдеу – белгіленген аумақтың айналасында қоршалған аймақ құру. Белгіленген
аумаққа жәндіктердің кіруіне кедергі келтіретін тосқауыл құру үшін жүргізіледі;
3) микроошақты өңдеу – эпизоотиялық ошақта және оған іргелес жатқан аумақтағы
дезинсекция. Таралу көзі жәндіктер болып табылатын жануарлар ауруларын тіркеу кезінде
жүргізіледі.. Дератизациялау уланған қармақжемдерді жаю, тозаңдату газдау әдістерімен
физикалық, механикалық, химиялық әдістермен жүргізіледі. Дератизациялау тәсілі мен әдісін
таңдау өңделетін объектінің ерекшеліктерімен және ветеринариялық препараттардың
қасиеттерімен айқындалады.Дезинсекция, дератизация бойынша іс-шаралар аяқталғаннан кейін
шаруашылық объектісін жәндіктердің, буынаяқтылардың және кеміргіштердің өліктерінен кейіннен
оларды кәдеге жарата (жоя) отырып механикалық тазалау жүргізіледі
КАРАНТИН– АУРУ ОШАҒЫН ОБСЕРВАЦИЯ – ЖҰҚПАЛЫ
ТОЛЫҚ ОҢАШАЛАУ ЖӘНЕ АУРУЛАРДЫҢ ТАРАУЫН
ОНДАҒЫ БОЛДЫРМАУҒА
АУРУДЫ ТОЛЫҚ ЖОЮДЫ БАҒЫТТАЛҒАН
ҚАРАСТЫРАТЫН ШАРАЛАР ОҢАШАЛАУ – ШЕКТЕУ ЖӘНЕ
ЖҮЙЕСІ. ЕМДЕУ,
КАРАНТИН ОШАҒЫНДАҒЫ ПРОФИЛАКТИКАЛЫҚ
ЖҮЗЕГЕ ШАРАЛАР
АСЫРЫЛАТЫН НЕГІЗГІ ЖҮЙЕСІ.
ШАРАЛАР: Обсервацияны жүзеге
Зақым ошағын асырғанда
оқшаулау,бұл үшін ошақты ауру аймағына кіруге және
қарулы одан
түрде күзету; шығуға шектеулер қоюға
Ауырған немесе ауруы берілгенімен, режим
мүмкін адамдарды алдын шараларының
ала жүргізу қатаңдығы,
анықтау, байланысқан карантин
адамдарды бақылауға алу; кезіндегіден сәл кем
Оларды оқшаулау және болады.
емдеу; Карантин мен
Шұғыл профилактикалық обсервацияның
шаралар мерзімі инкубация кезеңінің
жүргізу(вакцинация) немесе ұзақтығына байланысты
егу; және соңғы
Халықты және жасақтардың ауруды оқшаулау кезінен
Пайдаланылған әдебиеттер:
Вирусология, иммунология, генетика,
молекулалық биология. Орысша-қазақша
сөздік. – Алматы, «Ана тілі» баспасы, 1993
жыл.
Вернер, Дэвид. Халыққа медициналық
жәрдем көрсету жөніндегі (Анықтамалық).
Қазақ тіліне аударғандар: Айымбетов М,
Бермаханов А.—Алматы: "Демалыс",
"Қазақстан", 1994— 506 бет.

Ұқсас жұмыстар
ІШЕК ПЕН ЖҰҚПАЛЫ АУРУЛАР
Жұқпалы аурулар туралы түсінік және алдын алу шаралары, дезинсекция және дератизация жүргізу түрлері мен әдістері. Халықтың карантин және обсервация кезіндегі жүріс-тұрыс тәртібі. Халықтың табиғи сипаттағы төтенше жағдайлар
Қазақстан Республикасында кездесетін жұқпалы аурулар
Ішек аурулары
НОЗОЛОГИЯ ТУРАЛЫ
Жалпы індеттану
Байланыс механизмі бар аурулар
Инфекциялық ауруларды эпидемиологиялық қадағалау
Инфекциялық үрдістің патофизиологиясы
Өсімдіктердің ауру қоздырғыштарға төзімділігін арттыру
Пәндер