Колибактериозды бактериологиялық зерттеу




Презентация қосу
Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрлігі
«Қазақ ұлттық аграрлық университеті»
Ветеринария факультеті
Биологиялық қауіпсіздік кафедрасы

Колибактериозды
бактериологиялық зерттеу

Алматы,2019
Эшерихиоз немесе колибактериоз – бұл әр түрлі
жануарлардың төлдері, құстар ауыратын өте жіті өтетін
індеттік ауру. Диареямен, профузды іш өтумен, депрессиямен,
организмнің құрғауымен, әлсіреумен және өліммен
сипатталады. Ауру туа салысымен тіркеледі.
Бұл ауру ауыл шаруашылық малдарының төлдерінде (бұзау,
қозы, торай, құлындарда) туылғаннан кейін 2 – 3 күннен кейін
байқалатын ауру.
Морфологиялық және өсінділік қасиеттері:

Escherichia coli-өте жуан,шеттері дөңгелектенген,қысқатаяқша.
Факультативті аэроб; спора және дақ түзбейді. Қозғалмалығы әр түрлі
деңгейде көрсетілген; қозғалмайтын штаммдар да кездеседі. Полиморфты,
әсіресе сұйық қоректік орталарда. Анилин бояуларымен жақсы боялады,
Грам бойынша – теріс. Жағындыда бір талдап, жұппен немесе қысқа
шынжыр түрінде орналасады.

Кез келген қоректік орталарда (pH - 7,2 – 7,4) оптимальды температурада 35
– 370С оңай өсіріледі. ЕПА жіңішке сызықтар бойынша өседі, алғашында
көгілдір түсті мөлдір тізбектер, ал содан кейін сұр – ақ түске айналады.

Агарда тізбек түрі тегістен (S – форма) шеттері бухтатәрізді кедір бұдыр (R –
форма) болады. ЕПС – пробирканың түбінде оңай бұзылатын шөгінді
түзіледі. Кейбір кезде сорпа бетінде жіңішке қап түзіледі. ЕПЖ- жіп тәрізді,
орта сұйылтылмаған. Сүтте өсу 1 – 4 тәуліктен кейін ұйды, кейде қыздырған
кезде, лакмус сүті қызарады. Ұйылған қан сары суын сұйылтпайды.
Микроб биохимиялық қатынасы жағынан өте
белсенді: көмірсуларды және көп атомды
спирттер қатарын, сонымен қатар лактозаны да
ыдыратады, Salmonella тобының барлық
өкілдерінен ажыратылады. Индол түзуі барлық
түр өзгешеліктерінде байқалмайды. Күкірт сутек
және аммиак, нитраттар
нитриттерді редукциялайды. Түрлі түсті
дифференциялды орталар (Эндо ортасында
металл тәрізді қызыл тізбектер, Левин
ортасында көк немесе қара, Плоскирев
ортасында қоңыр, бромкрезол ортасында
жасыл тізбектер түзіледі
Бактериологиялық зерттеудің кестесі
Enterobacteriaceae тұқымдасы үшін тән белгілер:

• 1. Қысқа, спора түзбейді, қозғалмалы (перитрихия) немесе қозғалмайды,
капсула түзеді немесе түзбейді;
• 2. Грам бойынша теріс боялады;
• 3. Глюкозаны және басқа да көмірсуларды қышқыл және газ, немесе тек
қана қышқыл түзіп ферменттейді;
• 4. Протеолитикалық қасиеттеріне ие емес;
• 5. Факультативті анаэроб немесе аэробтар;
• 6. Кәдімгі қоректік орталарда жақсы өседі;
• 7. Адамдар мен жануарлардың тыныс алу және ішек жолдарында
мекендейді;
• 8. Негізінен алиментарлы жолмен жұғады;
• 9. Цитохромоксидазасы болмайды;
• 10. Каталаза сынамасына оң;
• 11. Нитраттар мен нитриттерді қалпына келтіреді;
• 12. Хемоорганотрофтар;
• 13. ДНҚ Г+Ц мөлшері 39 – 59 мол%.
Эшерихиоз қоздырушысының морфологиясы

Ішек таяқшасының электронограммасы

Жгутиктері

Пилилер

Бактериофагтар

E.сoli морфологиясы
(микроскоптық көрінісі)
E.coli-дің өсінділік қасиеттері

Агарда өскен E.сoli 1– Эндо ортасында өскен Висмут-сульфит агарында
тізбектері E.coli (а) және Salmonella (б) өскен E.coli
тізбектері
E.coli-дің Эндо ортасында өскен тізбектері
E.coli биохимиялық қасиеттері
Негізгі биохимиялық тестер E.coli S.choleraesuis
1.Көмірсулардың ферментациясы:
Глюкоза ҚГ Қ / ҚГ
Лактоза ҚГ -
Мальтоза ҚГ Қ / ҚГ
Маннит КГ Қ / ҚГ
Сахароза + ҚГ /- -
Дульцит ҚГ /- +
Арабиноза ҚГ +/-
Галактоза ҚГ -
2. Нитраттарды нитрит + +
терге айналдыру

3. H2S түзілуі - +
4. Индол түзілу + -
5. Цитратты аш агардағы өсуі - +
6. Желатинде сұйылтуы - -
7. Сүт Ұйып қалу

ҚГ – қышқыл, газ түзілуі; Қ – қышқыл түзілуі
E.coli-дің ферментативтік қасиеттері

E.сoli Гисс ортасына жасалған себінділер
1 2

E.сoli қанды агардағы себінділері:
1 – гемолитикалық штамдары;
2- гемолитикалық қасиеттері жоқ штамдары
Е. coli-дің антигендік құрылымы

Е. coli бактерияларында липополисахаридты (О-Аг), жіпшелі, құрамы
белок (Н-Аг), капсулды полисахаридты (К-Аг) антигендер анықталған
(араб цифрларымен белгіленеді).
0-Аг 173, К-Аг 170 және Н-Аг 60 сероварларына бөлініп алынған.
Патогенді Escherichia сoli-дің жіктелуі

Категориясы Серотоптары Сероварианттар
Энтеротоксигенді E.coli О6,08, 015, 020,025, 027, 063, 078, 080, 06:Н16, 08:Н9, 011:Н27, 015:Н11,
0,85, 0115, 0128 ас, 0139, 0148, 0153, 020:Н-, 025:Н-, 027:Н7,063, 078:Н11,
0159, 0167 О128:Н7, О148:Н28, О149:Н10,
0159:Н20, 0167
Энтероинвазиялық E.coli 028 ас, 029, 0124, 0136, 0143, 0144, 0152, 028 ас:Н-, О112ас:Н-, 0124:Н32,
0164, 0167. 0136:Н-, 0159:Н2, 0164, 0167:Н4,
0167:Н5, 0124:Н30.
Энтеропатогенді E.coli Класс 1. 055, -86, 0111, 0119, 0125, 0126, 018ас:Н7, 020 аb:Н26, 026:Н-,
0127, 0128 аb, 0142 026:Н-, 044:Н34, 055:Н-, 055:Н6,
Класс 2. 018, 044, 0112, 0114 055:Н7, 086а:Н, 086а:н34, 0111
аb:Н-, 0111 аb:Н2, 0111
аb:Н12,0114:Н10, 0114:Н32, 0119:Н-,
0119:Н6, 0125ас:Н21, 0126:Н-,
0126:Н7, 0127:Н-, 0127:Н9,
0127:Н21,0128 аb:Н2, 0128 ас:Н12,
0142:Н6, 0158:Н23, 0159

Энтерогеморрагиялық 0157, 026, 0111, 0145 0157:Н7
E.coli
• E.coli бактерияларының ПАТОГЕНДІ ФАКТОРЛАРЫ:
• 1. АДГЕЗИЯ ЖӘНЕ ТІЗБЕКТЕР ФАКТОРЛАРЫ арқылы мембрана
торшаларының рецепторларын танып, оларға жабысып және торшаларды
тізбектейді. Плазма гендерімен кодталады. Оларға жататын:
• - фимбриялар;
• - энтеропатогенді және энтерогеморрагиялық эшерихиоз түрлерінде табылған
сыртқы мембрананың белогі - интимин;
• - Липополисахаридтер.
• 2. ИНВАЗИЯ ФАКТОРЛАРЫ арқылы E.coli ішектің эпителий торшаларына
еніп, көбейіп және оларды ыдыратады. Бұл фактор E.coli энтероинвазивті
түрлеріне тән.
• - сыртқы мембрана белогі.
• 3. ЭКЗОТОКСИНДЕРді E.coli сыртқы ортаға (індеттелген организм)
секрециялайды. Бұларға жататын:
• - цитотониндер ішек торшаларындағы құрамында иондар Na+, К+, Cl,
бикарбонаттар бар сұйықтардың гиперсекрециясына себепші болып,
диареяның дамуына және су – тұз алмасуынның бұзылуына әкеп соғады.
• - цитотоксиндер эндотелий капиллярларының және ішек қабырғаларының
торшаларын ыдыратуға себепші болады.
• 4. ЭНДОТОКСИНДЕР - бактерия торшалары ыдырағаннан кейін босатылады,
липополисахаридтер деп аталады. Олар антигендік ерекшелігін анықтайды
және эндотоксикоздың себебі болып табылады.
Эшерихиоздің лабораториялық диагноз қою схемасы

Зардапты материал
(Өлексе тұтасымен, бауыр кесектерін өт жолдарымен, талақ, бүйрек,
зақымдалған өкпе бөліктерін, он екі иелі ішек пен тоқ ішек кесінділерін,
лимфа түйіндерін, жүрек қанын пипеткаға сорып алып, жілік сүйегін

Жағындыларды микроскоптау
(Грам, Романовский-Гимза әдістерімен бояу) ЕПА, ЕПС және Эндо, Левин, Плоскирев
ортасына себінді жасайды

Биохимиялық қасиеттерін
зерттеу

Серологиялық типтеу
ОК-агглютинирлеуші қан
сарысуымен АР қою
Биосынама қою

Идентификациялау
Бактериологиялық зерттеудің кестесі

№ Зерттеуге арналған Өлексе тұтасымен, бауыр кесектерін өт жолдарымен, талақ, бүйрек, зақымдалған
материалдар: өкпе бөліктерін, он екі иелі ішек пен тоқ ішек кесінділерін, лимфа түйіндерін,
жүрек қанын пипеткаға сорып алып, жілік сүйегін
Бактериологиялық зерттеулер
1 Себінді жасау ЕПА, ЕПС және Эндо, Левин, Плоскирев орталарына жүрек қанынан,
паренхиматозды органдардан, өттен, ішектерден, лимфа түйіндерінен (міндетті
түрде мезентериалды) және жілік сүегі (балауса емес материал кезінде міндетті
түрде) егу

2 Микроскопиялық зерттеу Жүрек қанынан, паренхиматозды мүшелерден жағындыларды дайындау (Грам,
Романовский – Гимза және т.б. бояу әдістер бойынша); жағындыларды
микроскопиялау
3 Өсіндік қасиеттерін 18-24 сағаттан соң 370С температурада тығыз қоректік ортада өскен өсіндісін
зерттеу зерттейді.
4 АР көмегімен антигендік Бұл үшін 10 лактоза оң тізбектерді тауып және шыны айнекшеде ОК – қан сары су
құрлымы бойынша бөлінген қоспасында патогенді серотоптарды агглютиндейді.
микроорганизмдердің
патогенді топтарына
жататындығын анықтау

5 Ферментативтік Гисс ортасына - көміртектер және көп атомды спирттер қосылған (лактоза,
қасиеттерін анықтау глюкоза, сахароза, дульцит, маннит, арабиноза және т.б.), Штерн сорпасына себу,
Биттера ортасы рамнозамен, сүтке, желатинаға және лакмусты сүтке себу жасайды;
күкіртті сутекке, индолға сынама откізеді

6 Антигендік қасиеттерін Топтық қан сарысуларымен АР қою
анықтау
7 Патогендігін анықтау Патогендігін анықтау үшін үш ақ тышқанға 500 ТТБ/мл дозасында жұқтырады
Емі. Колибактериозбен ауырған төлді оқшаулап, емдейді. Ем кешенді
түрде жүргізіледі. Ең алдымен диетаны өзгертіп, денеге жёткілікті мөлшердё
сұйыктық пен электролиттер енгізеді, антимикробтық жэне иммуноглобу-
линдік препараттар беріледі, іштің өтуін тыятын дэрілер жэне улы заттарды
сіңіріп алатын адсорбенттер, витаминдер пайдаланылады.
Алғашқы күні уыздың кезекті кесімді!үлесі берілмейді, оның орынына
жылы физиологиялық немесе Рингер түзды ерітіндісі беріледі. Төлді ашқа-
рында 8-12 сағат үстайды, бүл мерзім 24-36 сағаттан асып кетсе өміріне қауіп-
ті болады. Ерітінділерді бүзау өзі ішсе еркімен беру керек, егер іше
алмасанемесе өздігімен ііііуге үйретілмесе ауызынан түтік арқылы жіберіледі.
Бір-екі кезекті уыздың берілуін тоқтатқан соң; егер аурудың беті қайта
қоймаса,уызбен сүттің мөлшерін екі есе азайтып, .орнына физиологиялық
немесе басқадай тұзды ерітінді береді. Әдетте іші өткен төлдің денесінде
қыпіқыл басым болады, сондықтан оған содаңың изотонйкалық 13 г/л
ерітіндісін, 100 мл/кг дозада 4-6 сағат сайын беріп түру пайдалы. Іші
тоқтаусыз өткен төлде сонымен қатар гипогликемия байқалады, сондықтан
сода ерітіндісіне бір бұзауға 25=50 г- декстроза немесе глюкоза қосқан жөн.
Иммунитет. Колибактериозбен ауырып жазылған төлде
иммунитет
қалыптасып, қайтадан ауырмайды. Жас төлді бұл ауруға
қарсы егу нәтиже бермейді, өйткені оның иммунологиялык
икемділігі жеткіліксіз жэне туасалысымен шалдығатын
болғандықтан иммунитет қалыптасып ұлгірмейді.
Сондықтан колибактериозға қарсы формолтиомерсал
вакцинамен буаз мал егіледі. Сиырды туарынан 6 апта және
2 апта бұрын екі рет егеді, мегежінді туарынан 1,5 ай және
7-10 күн бұрын екі рет егеді. Қажеттілігіне қарай 10
қүннен асқан торайды, бір айлық қозыны егеді.
Ғалымдар:
1891 ж Иенсен ішек таяқшалары қоздыратынын айтқан
1865 ж Эшерих –Эшерихя колиді бөліп алған
Қазақстанда
1970ж Э.А.Светоч зерттеу жүргізген
Баянтасова С.М., Бияшев К.Б., Киркимбаева.Ж.С. –
антибиотикке сезімтадығын зерттеген.

Ұқсас жұмыстар
ЖҰҚПАЛЫ АУРУЛАРДЫ БАКТЕРИОЛОГИЯЛЫҚ БАЛАУ
Ветеринарлық зертхананың негізгі қызметі
Холера
Лептоспирозды диагностикалау
Стандартты микробиологиялық зертхана
Бактериологиялық лаб
Микробиологиялық зертхана құрылымы
МИКРОБИОЛОГИЯЛЫҚ ЗЕРТХАНАЛАРДЫҢ НОМЕНКЛАТУРАСЫ
Микробиологиялық зертхана. Бактериологиялық лаб
Індеттанулық балау
Пәндер