Ішектің кілегей қабығындағы қан құйылулар


Slide 1

*

)

НЬЮКАСЛ АУРУЫ

Slide 2

*

1. Тарихи деректер

2. Қоздырушысы

3. Індеттік ерекшеліктері

4. Дерттенуі

5. Өтуі және белгілері

6. Патологоанатомиялық өзгерістер

7. Балау

8. Иммунитет

9. Емі

10. Дауалау және күрес шаралары

Жоспар

Slide 3

*

Ньюкасл ауруы (Morbus Newcastle, ньюкаслская болезень, псеводчума) -тауық тұқымдасына жататын құстардың бәріне тән тыныс жолдары, ас қорту мүшелері мен жүйке жүйесін зақымдайтын аса жұғымтал ауру.

Slide 4

*

1. Тарихи деректер.

Бұл ауруды алғаш рет 1926 жылы Англяның Ньюкасл қаласы маңында байқап, зерттеген ағылшын ғалымы Доиль оны осы қаланың атымен «Ньюкасл ауруы» деп атады. Ауру құс шаруашылығы дамыған елдердің барлығында кездеседі.

Slide 5

*

2. Қоздырушысы

Қоздырушысы - Newcastle disease paramyxovirus, парамиксті вирустар туыстастығына жататын РНҚ-лы вирус. Оның көгершін, тауық, күрке тауық және теңіз тышқанының эритроциттерін агглютинациялайтын қабілеті бар.

Биологиялық ерекшеліктеріне қарай Ньюкасл ауру қоздырушысының штамдары лентогенеді, мезогенді және велогенді деп бөлінеді.

Slide 6

*

Вирус тауықтың 9-12 күндік эмбрионында немесе ұлпа өсіндерінде өсіп-өнеді.

Slide 7

*

Вирионы. Электронограмма, х 150 000.

Slide 8

*

Вирионы. Электронограмма, х 30 000.

Slide 9

*

Вирионы. Электронограмма, х 30 000.

Slide 10

*

2-4°С суықта вирус жұмыртқа ішінде, әр түрлі ағзаларда бір жылдан астам уақыт сақталады;

65-75 градуста -30 минутта;

100 градуста бірнеше сикундтар өледі;

жұмыртқа қабығын сыртындағы вирус формалин буынының әсерінен 1 сағатта, ал 0, 5% -тік натрий сілтісінен 20 минутта, 1% белсенді хлорлы бар әк ертіндісінен 10 минутта өледі.

1% -ті натрий сілтісімен, 3% -тік формалин, 3% хлорлы әк ертіндісімен зарарсыздандырады

Төзімділігі

Slide 11

*

3. Індеттік ерекшеліктері

Ньюкасл ауруымен барлық жабайы тауық тұқымдастар және қаз бен үйрек, көгершіндер ауырады. Көптеген жабайы және сәндік құстар денесінде Ньюкасл ауруы вирусына қарсы антиденелер бар екені анықталып отыр.

Slide 12

*

Ауру қоздырушысының бастауы - негізінен ауру құстар, ауруға қарсы тұратын иммунитеті жоқ әлсіз балапандар мен осындай сақа құстар болып табылады.

Slide 13

*

Қоздырушының берілу факторлары: өлекселер, зарарсыздандырылмаған құс еті, қасап қалдықтары, балапан шығаруға арналған немесе сауда орындарында түсетін жұмыртқалар

Slide 14

*

4. Дерттенуі.

Ал қоздырушысы құс денесіне енген соң 20 сағат ішінде қанға өтіп, бүкіл денеге тарайды да, орталық жүйке жүйесі, тыныс жолдары мен ас қорыту ағзалары зақымданады. Осының әсерінен кілегейлі қабықтар жаппай қанталайды. Аурудың белгілері ішкі ағзалардың зақымдануына байланысты болады.

Slide 15

*

5. Өтуі және белгілері

Құс табиғи жолмен қағынғанда вирустың енген жолына, оның уыттылығына, құстың жасы мен күтіміне байланысты аурудың жасырын кезеңінің ұзақтығы 2-15 күн. Ауру өте жіті, жіті және созылмалы түрде өтеді.

Slide 16

*

1) Велогенді (аса жіті) - аурудың бұл формасын вирустың жоғары уытты азия штамдары қоздырады;

Slide 17

*

Күйзелу, әлсіреу,

Slide 18

*

Күйзелу, әлсіреу,

Slide 19

*

Құстардың тез өлімге ұшырауы

Slide 20

*

2) мезогенді (жітіден төмен) формасы - тыныс жолдарымен жүйке жүйесінің зақымдануымен ерекшеленеді.

Slide 21

*

Тыныс жолдарының зақымдану белгісі

Slide 22

*

Тыныс жолдарының зақымдану белгісі

Slide 23

*

Айдарының анемиясы

Slide 24

*

Айдарындағы қанқұйылу

Slide 25

*

Айдарының ісінуі, қанталау

Slide 26

*

Мойынның бұралуы, қанатымен аяқтарының салдануы

Slide 27

*

Аяқтың салдануы

Slide 28

*

Аяқтың салдануы

Slide 29

*

Аяқтың салдануы

Slide 30

*

Қанатымен құйрығының салбырауы

Slide 31

*

Қанатымен құйрығының салбырауы

Slide 32

*

Конъюнктивит және қабақтың ісінуі

Slide 33

*

Конъюнктивит

Slide 34

*

Конъюнктивит және қабақтың ісінуі

Slide 35

*

6. Патологиялық-анатомиялық өзгерістер.

Ауру өте жіті өткенде балапандардың өлексесін сойып қарағанда қарынның етті бөлігі мен сөл шығаратын жағы екіге бөлініп, қанталап тұрады. Тоқ ішектің ісініп, соқыр ішектің тармақталатын тұсының үлкейгені, ішектің ішкі қабығының қабынғаны, тік ішектің кілегей бездері мен қабығына ұсақ дақ түрінде немесе жолақтанып қан құйылғаны айқын көрінеді

Slide 36

*

Мойын аумағындағы тері асты клечаткасының ісігі.

Slide 37

*

Ауыз қуысы, жұтқыншақ және өңештегі некроз ошақтарын жауып жатқан фибринозды экссудат.

Slide 38

*

Кеңірдек және көмекейдің кілегей қабығындағы қан құйылулар. Фибринозды экссудаттың жиналуы.

Slide 39

*

Кеңірдектің кілегей қабығындағы қан құйылулар.

Slide 40

*

Сау құстың бұлшық ет және безді қарны.

Slide 41

*

Безді қарындағы қан құйылулар

Slide 42

*

Ішектің кілегей қабығындағы қан құйылулар

Slide 43

*

Тік ішектегі қан құйылулар. .

Slide 44

*

Клоака. Кілегей қабығы гиперемия қан құйылулармен.

Slide 45

*

Соқыр ішектегі некроз

Slide 46

*

Ішектің кілегей қабығындағы ойық жаралар (бутондан)

Slide 47

*

7. Балау

Балау негізінен кешенді түрде қойылады

Түпкілікті балау зертханалық зерттеу арқылы ауру қоздырушысын бөліп алу, оның зардаптылығын және гемагглютинациялаушы қасиетін анықтау және құстың қанында өзіне тән бейтараптаушы антиденелердің барлығына көз жеткізу арқылы жүргізіледі.

Slide 48

*

Ажыратып балау.

Аурудың жұқпалы тұмау, жұқпалы ринотрахеиттен, жұқпалы бронхиттен, пастереллезден, уланудан сондай-ақ организімде витамин жетіспеушілігінен пайда болатын аурулардан ажырату керек.

Slide 49

*

8. Иммунитет

Ауырып жазылған және вакцина егілген құстардың бойында осы ауруға қарсы иммунитет пайда болады. Құсқа мұндай иммунитет беру үшін В1, Ла-Сота, Бор-74, Н штамдарынан даярланған вакциналар пайдаланылады.

Slide 50

*

Вакцинаны бұлшық етке енгізу

*

Бұл аурудың емдеу жүйесі жасалмаған. Індетті таратып алу қаупін болдырмау үшін, ауру құстарды емдеп жатудың қажеті де жоқ.

9. Емі

*


Ұқсас жұмыстар
Балық шаруашылығы өнімдерін балықтың вирустық ауруларына байланысты ветеринариялық санитариялық сараптау мен санитариялық бағалау, қарсы күресу және алдын алу шаралары
Сібір жарасы. Сібір жарасының белгілері
Сальмонеллездер (қылау)
ВИТАМИНДЕР ОРГАНИЗМГЕ ТАҒАМДАР
Кілегелейлі қабықтармен лимфаның түйіндерін зерттеу. Малдың дене қызуын анықтау
Қоян шаруашылығы өнімдерін жұқпалы аурулар кезінде ветеринариялық-санитариялық сараптау. Қоян сойыс өнімдерін жұқпалы емес аурулар мен жалпы және жергілікті патологиялық үрдістер болғанындағы ветеринариялық-санитариялық сарапталуы
Қояншаруашылығы өнімдерін жұқпалы ауру кезінде ветеринариялық-санитариялық сараптаулар
Қоян шаруашылығы өнімдерін жұқпалы аурулар кезінде ветеринариялық-санитариялық сараптау
Асқазан өңештік рефлюкс ауруы кезіндегі көрініс
Қоян шаруашылығы өнімдерін жұқпалы аурулар кезінде ветеринариялық-санитариялық сараптау. Қоян сойыс өнімдерін жұқпалы емес аурулар мен жалпы және жергілікті патологиялық үрдістер болғанындағы ветеринариялық-санитариялық сарапталуы жайлы
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz