Зертханалық ыдыстарды зарарсыздандыру, тазалау және кептіру әдіс - тәсілдері
Презентация қосу
Зертханалық ыдыстарды
зарарсыздандыру, тазалау және
кептіру әдіс-тәсілдері
Зертханалық ыдыстарды жуып-тазалауды
зертхананың әр қызметкер-жұмысшылары
толық білу және меңгеру керек. Оларды
әртүрлі заттарды қолдана отырып
тазалаудың тәртібі мен технологиялық
процесі әр түрлі болып келеді.
Зертханалық ыдыстарды
зарасыздандыру әдістері.
1. Жоғарғы температурамен зарарсыздандыру-
ең көп тараған физикалық әдіс. Бұл зертханалық
ыдыстарды шілтер шамының жалынымен қару, құрғақ
ыстық ауамен, шамадан тыс температурасы бар будың
қысымымен жүзеге асырылды
Жалынмен қару- зарарсыздандырудың
ең жылдам және сенімді әдісі. Бұл әдіспен
заттық әйнектерді, пастер түтікшелерін-
пипеткаларын және т.б. ұсақ аспаптарды
зарарсыздандырады.
Құрғақ ыстықпен зарарсыздандыру. Бұл
тәсілмен әдетте шыны ыдыстарды
зарарсыздандырады. Бұнда сынағыштамаларды,
колбаларды алдын ала мақтамен тығындайды.
Зарарсыздандырылған заттарға қайтадан ауа
микробтарыы түспеу-жұқпау үшін оларды қағазға
орап зарарсыздандырады, ол қағазды жұмыс
жасаудың алдында ғана ашады
Бу қысымымен зарарсыздандыру. Бұны
автоклав жүргізеді. Бұның өзі сопақша су-бу
камерасы деп, ал ішкісін зарарсыздандырушы камера
деп атайды.
2. Зертханалық ыдыстарды кептірудің
амал-тәсілдері
Ауамен кептіру. Жуылған ыдысты ауаның
ағыныменде кептіруге болады. Ауаның қысымын
тудыратын аппарат болмаса, одан кәдімгі ұсталар
қолданылатын үрлегіш , ауа ағынын тудыратын электр
құралдарын қолдануға болады.
Таяқшаларда кептіру- ыдыстарды ағаштан
жасалған таяқшаларды пайдаланып кептіру әдісі
өте кең және көп тараған әдіс деуге болады.
Ыдысты кептіруге арналған үстел.
Таяқшаларда кептірудің жетіспеушілігі ыдыстың
ластануына ікеп соғады. Аналитикалық
зертханаларда ыдыстың тазалығы маңызды орын
алады.
Ауамен кептіру. Жуылған ыдысты ауаның
ағыныменде кептіруге болады. Ауаның қысымын
тудыратын аппарат болмаса, одан кәдімгі ұсталар
қолданылатын үрлегіш , ауа ағынын тудыратын
электр құралдарын қолдануға болады.
Спиртпен және эфирмен кептіру. Арнайы
ыдыстардың сыртын таза сүлгімен сүртіп,
алдымен таза этиль спиртімен, кейін диэтль
эфирімен шайқайды. Суық ауамен желдетіп
эфирдің буын кетіреді.
Ыстық ауамен кептіру ыдысты жылдам
кептіру керек болғанда қолданылады. Кейде ыдыс
электр плиткасының үстінде, оттықтың
жалынымен кептіреді.
Эксикаторда кептіру. Ауадағы ластанған
заттардан жуылған ыдыстарды қорғау үшін
ерекше шара қолдану, ұсақ шыны ыыдстарды
эксикаторларда кептіру қажет.
Кептіргіш шкафта кептіру де ыдысты
жылдам кептіру үшін жақсы. Ыдыстарды олардың
ішіндегі су толық ағып болғаннан кейін
орналастырады. Кептіру 80-100 градуста
жүргізіледі.
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz