Зертханалық ыдыстарды зарарсыздандыру, тазалау және кептіру әдіс-тәсілдері


Slide 1

Зертханалық ыдыстарды зарарсыздандыру, тазалау және кептіру әдіс-тәсілдері

Зертханалық ыдыстарды жуып-тазалауды зертхананың әр қызметкер-жұмысшылары толық білу және меңгеру керек. Оларды әртүрлі заттарды қолдана отырып тазалаудың тәртібі мен технологиялық процесі әр түрлі болып келеді.

Slide 2

Зертханалық ыдыстарды зарасыздандыру әдістері.

1. Жоғарғы температурамен зарарсыздандыру- ең көп тараған физикалық әдіс. Бұл зертханалық ыдыстарды шілтер шамының жалынымен қару, құрғақ ыстық ауамен, шамадан тыс температурасы бар будың қысымымен жүзеге асырылды

Slide 3

Жалынмен қару- зарарсыздандырудың ең жылдам және сенімді әдісі. Бұл әдіспен заттық әйнектерді, пастер түтікшелерін-пипеткаларын және т. б. ұсақ аспаптарды зарарсыздандырады.

Slide 4

Құрғақ ыстықпен зарарсыздандыру. Бұл тәсілмен әдетте шыны ыдыстарды зарарсыздандырады. Бұнда сынағыштамаларды, колбаларды алдын ала мақтамен тығындайды. Зарарсыздандырылған заттарға қайтадан ауа микробтарыы түспеу-жұқпау үшін оларды қағазға орап зарарсыздандырады, ол қағазды жұмыс жасаудың алдында ғана ашады

Slide 5

Бу қысымымен зарарсыздандыру. Бұны автоклав жүргізеді. Бұның өзі сопақша су-бу камерасы деп, ал ішкісін зарарсыздандырушы камера деп атайды.

Slide 6

2. Зертханалық ыдыстарды кептірудің амал-тәсілдері

Ауамен кептіру. Жуылған ыдысты ауаның ағыныменде кептіруге болады. Ауаның қысымын тудыратын аппарат болмаса, одан кәдімгі ұсталар қолданылатын үрлегіш, ауа ағынын тудыратын электр құралдарын қолдануға болады.

Slide 7

Таяқшаларда кептіру- ыдыстарды ағаштан жасалған таяқшаларды пайдаланып кептіру әдісі өте кең және көп тараған әдіс деуге болады.

Slide 8

Ыдысты кептіруге арналған үстел. Таяқшаларда кептірудің жетіспеушілігі ыдыстың ластануына ікеп соғады. Аналитикалық зертханаларда ыдыстың тазалығы маңызды орын алады.

Slide 9

Ауамен кептіру. Жуылған ыдысты ауаның ағыныменде кептіруге болады. Ауаның қысымын тудыратын аппарат болмаса, одан кәдімгі ұсталар қолданылатын үрлегіш, ауа ағынын тудыратын электр құралдарын қолдануға болады.

Slide 10

Спиртпен және эфирмен кептіру. Арнайы ыдыстардың сыртын таза сүлгімен сүртіп, алдымен таза этиль спиртімен, кейін диэтль эфирімен шайқайды. Суық ауамен желдетіп эфирдің буын кетіреді.

Ыстық ауамен кептіру ыдысты жылдам кептіру керек болғанда қолданылады. Кейде ыдыс электр плиткасының үстінде, оттықтың жалынымен кептіреді.

Slide 11

Эксикаторда кептіру. Ауадағы ластанған заттардан жуылған ыдыстарды қорғау үшін ерекше шара қолдану, ұсақ шыны ыыдстарды эксикаторларда кептіру қажет.

Slide 12

Кептіргіш шкафта кептіру де ыдысты жылдам кептіру үшін жақсы. Ыдыстарды олардың ішіндегі су толық ағып болғаннан кейін орналастырады. Кептіру 80-100 градуста жүргізіледі.


Ұқсас жұмыстар
Зертханалық шыны ыдыстарды дезинфекциялау және стерилизациялау әдістері мен жұмыс тәртібі
Биопрепараттар технологиясында стерильді ыдыстарды дайындаудың әдістері мен тәсілдері
Ет және сүт өндіріс орындарында дезинсекция, дератизация және лас суларды тазалау мен зарарсыздандыру
Саралап оқытудың әдіс-тәсілдері мен стратегиялары
Қазақ күресінің әдіс-тәсілдері, тактикасы және ережелері
Шымкентмай АҚ өндірістік ақаба суларын вакуум-маногидроциклондық технологиямен тазалау: зертханалық тәжірибе
Баскетбол ойынының әдіс-тәсілдері және тәсілдік дайындық
Зертханалық жануарлар: сипаттамасы, ұстау шарттары және зақымдау тәсілдері
Селекция ғылымы: негіздері, әдіс-тәсілдері және гендік технологиялар
Даму психологиясының зерттеу әдіс-тәсілдері мен ұйымдастыру стратегиялары
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz