Зертханалық ыдыстарды зарарсыздандыру, тазалау және кептіру әдіс - тәсілдері




Презентация қосу
Зертханалық ыдыстарды
зарарсыздандыру, тазалау және
кептіру әдіс-тәсілдері
Зертханалық ыдыстарды жуып-тазалауды
зертхананың әр қызметкер-жұмысшылары
толық білу және меңгеру керек. Оларды
әртүрлі заттарды қолдана отырып
тазалаудың тәртібі мен технологиялық
процесі әр түрлі болып келеді.
Зертханалық ыдыстарды
зарасыздандыру әдістері.
1. Жоғарғы температурамен зарарсыздандыру-
ең көп тараған физикалық әдіс. Бұл зертханалық
ыдыстарды шілтер шамының жалынымен қару, құрғақ
ыстық ауамен, шамадан тыс температурасы бар будың
қысымымен жүзеге асырылды
Жалынмен қару- зарарсыздандырудың
ең жылдам және сенімді әдісі. Бұл әдіспен
заттық әйнектерді, пастер түтікшелерін-
пипеткаларын және т.б. ұсақ аспаптарды
зарарсыздандырады.
Құрғақ ыстықпен зарарсыздандыру. Бұл
тәсілмен әдетте шыны ыдыстарды
зарарсыздандырады. Бұнда сынағыштамаларды,
колбаларды алдын ала мақтамен тығындайды.
Зарарсыздандырылған заттарға қайтадан ауа
микробтарыы түспеу-жұқпау үшін оларды қағазға
орап зарарсыздандырады, ол қағазды жұмыс
жасаудың алдында ғана ашады
Бу қысымымен зарарсыздандыру. Бұны
автоклав жүргізеді. Бұның өзі сопақша су-бу
камерасы деп, ал ішкісін зарарсыздандырушы камера
деп атайды.
2. Зертханалық ыдыстарды кептірудің
амал-тәсілдері
Ауамен кептіру. Жуылған ыдысты ауаның
ағыныменде кептіруге болады. Ауаның қысымын
тудыратын аппарат болмаса, одан кәдімгі ұсталар
қолданылатын үрлегіш , ауа ағынын тудыратын электр
құралдарын қолдануға болады.
Таяқшаларда кептіру- ыдыстарды ағаштан
жасалған таяқшаларды пайдаланып кептіру әдісі
өте кең және көп тараған әдіс деуге болады.
Ыдысты кептіруге арналған үстел.
Таяқшаларда кептірудің жетіспеушілігі ыдыстың
ластануына ікеп соғады. Аналитикалық
зертханаларда ыдыстың тазалығы маңызды орын
алады.
Ауамен кептіру. Жуылған ыдысты ауаның
ағыныменде кептіруге болады. Ауаның қысымын
тудыратын аппарат болмаса, одан кәдімгі ұсталар
қолданылатын үрлегіш , ауа ағынын тудыратын
электр құралдарын қолдануға болады.
Спиртпен және эфирмен кептіру. Арнайы
ыдыстардың сыртын таза сүлгімен сүртіп,
алдымен таза этиль спиртімен, кейін диэтль
эфирімен шайқайды. Суық ауамен желдетіп
эфирдің буын кетіреді.
Ыстық ауамен кептіру ыдысты жылдам
кептіру керек болғанда қолданылады. Кейде ыдыс
электр плиткасының үстінде, оттықтың
жалынымен кептіреді.
Эксикаторда кептіру. Ауадағы ластанған
заттардан жуылған ыдыстарды қорғау үшін
ерекше шара қолдану, ұсақ шыны ыыдстарды
эксикаторларда кептіру қажет.
Кептіргіш шкафта кептіру де ыдысты
жылдам кептіру үшін жақсы. Ыдыстарды олардың
ішіндегі су толық ағып болғаннан кейін
орналастырады. Кептіру 80-100 градуста
жүргізіледі.

Ұқсас жұмыстар
Зертханалық шыны ыдыстарды дезинфекциялау
ЫДЫСТАРҒА ҚОЙЫЛАТЫН ГИГИЕНАЛЫҚ ТАЛАПТАР
Көп көлемде суды және жуғыш заттарды пайдаланып тазалау
Зарарсыздандыру мақсаты эпидемиялық ошақты инфекциядан толық бір жолата тазарту
Астық массасын сақтау кезінде тұрақтылығын көтеретін шаралар
КЕПТІРГІШ ҚҰРАЛДАР. ЭКСИКАТОР
Дезинфекцияның түрлері
Дезинфекциялық ерітінділер
САРАМАНДЫҚ ЖӘНЕ ЗЕРТХАНАЛЫҚ САБАҚТАРДЫҢ АЙЫРМАШЫЛЫҚТАРЫ ЖӘНЕ ОЛАРДЫ ҰЙЫМДАСТЫРУ
МИКРОБИОЛОГИЯЛЫҚ ЗЕРТХАНА
Пәндер