Қоздырғыштың негізгі көзі - ауру және ауырып жазыл мал




Презентация қосу
Қазақ Ұлттық Аграрлық
университті

Тақырыбы:

ПАСТЕРЕЛЛЕЗ
Кіріспе

астереллез (Pasteurellosis)-жіті өткенде өлітию
лгілерімен,ал жіті және созылмалы кезінде негіз
н өкпенің қабынуымен ерекшелінетін сүт қоректі
рмен құстардың көптеген түрлері ұшырайтын
қпалы ауру.
Пастереллез ауруының қоздырушысы-pasteurella
multocida-ауру немесе аурып жазылған жануарлар
организмінде болатын пастерелла бактериясы.
Індеттік ерекшелігі

Пастереллезге тән қасиет-сау жануарлардың арасын
да қоздырушыны алып жүрудің көп кездесуі.
Пастереллездің індеттік ерекшелігі оның бір жерге
орын теуіп,энзотия ретінде байқалып,тұрақты індет
ошағының қалыптасуы.
Қоздырғыштың негізгі көзі- ауру және ауырып жазыл
мал.Оларда ауру қоздырғыштары бір жылдан артық с
талады.Пастереллезге тән нәрсе-сау малдың да,ауру
малдың да ауру қоздрғышын тасуы.
Өтуі мен симптомдары
Пастереллезге үй және жабайы хайуандардыңбарлық түрлері бейім.Адамда
пастереллезбен ауырады. Ауру және ауырып жазылған малдар инфекцияның
негізгі көздері. Ауру көбіне жайылым (әсіресе ылғалды және сазды топырақта)
эпизоотия түрінде өтеді - көктем, жаз және күз (жауын, салқындық, келеңсіз
жайылым) айларындағы сыртқы ортаның қолайсыз жағдайларынан организмнің
резистенттілігі төмендейді. Жылдың басқа уақытында спорадиялық түрі кездеседі.
Сиыр және енекенің 6 айлықтан 1-2 жылдықтарына дейінгі төлдері жиі ауырады.
Ересектері сирек ауырады.
Жасырын кезең 1-2күн.
*Ауру өте жіті, жітілеу және созылмалы түрінде өтеді.

*Өте жіті пастереллез кенеттен шығады, дене қызуы 41-42 C дейін
көтеріледі, жануар күйзеледі. Бірнеше сағаттан кейін, жүрек жұмысы
нашарлап, өкпесі ісіп, кейде қан тышқақтан, әлсіреп барып өледі.

*Жіті түрінде ауру мал жабырқанады, жуасиды және азықтан бас тартады.
Тұмсығы құрғақ және суық, сиырдың күйсеуі және сауыны тоқталады.
Аурудың бастамасында перистальтика және дефекация бәсеңдейді, сонан соң
Нәжісі сұйылады, кейде фибринозды үлпек және қан араласқан. Малда септице –
мияның картинасы дамиды, жүрек нашарлайды және 1-2 тәулікте өледі.
Құста пастереллез ауруы жіті Шошқада да температура
түрде өтеді.Денесіеің темпера- 41 С-қа дейін көтеріледі,
турасы 44 С немесе оданда тынысы тарылады.Ауру 5-
жоғары болады.Қанатын салбы-күнге созылып,өліммен
ратып отырып қалады.Тұмсығы-тынады.
нан көпіршіген сілекей ағады.
*Балау және емі
*Пастереллезді міндетті түрде бактериологиялық тексеру жүргізіп
анықтайды.Зертханаға емделген малдың өлексесінен өлгеннен
кейін 3-5 сағаттан қалдырмай көкбауырдың,бүйректің
өсінділерін,өзгеріске ұшыраған өкпенің тілімін жібереді.
* Аурудан сақтандыру үшін қора-жайды таза ұстап, малдың күтімін
жақсарту керек. Мал дәрігерлік-санитариялық шараларды қатал
сақтау.
* Емі: ауру малға ем сарысуын егу, антибиотиктер, сульфаниламид
дәрілерін ішкізу.Ауырған малды бөліп алып,жылы,құрғақ,үйшікке
орналастырып,құнарлы жемшөппен қорректіндіреді. Адам
Пастереллёзға шалдықса қабынған жер абсцесс және флегмона
түрінде өтуі мүмкін. Көбінесе Пастереллёз болған адамда
остеомиелит, бронхопневмония ауруы жиі кездеседі. Ауру адамға
малдан жұғатын болғандықтан. Пастереллёз- малды күткенде
гигиена-санитариялық шараларды сақтау қажет.Пастерреллезбен
ауырған құсты емдемейді.
* Қорытып айтқанда пастереллез ауруы дүниие жүзінде
көп таралған.Әдетте оқтын-оқтын байқалып,созылмалы
түрде өтеді.Пастереллез ауруы сүтқоректі
жануарлардың және құстардың жұқпалы ауруы.Бұл
зиян тиеді.Бұл ауруды болдырмау үшін ауыауру
салдарынан көптеген ауылшаруашылық органдарына
рған малды тез ажыратып,бүкіл шаруашылықты
дезинфекциялап,қалған малдарға вакцина егу
керек.Осы жазылған міндеттемелерді күресу жолдары
ветеринариялық-санитариялық,гигиеналық талаптарға
сай жүргізілсе,бұл ауруды болдырмауға болады.
Назарларыңызға
рахмет!

Ұқсас жұмыстар
Жануарлар арасындағы ауру әлемнің көптеген елдерінде, оның ауруы
Ірі қара мал бабезиозы мен франсаиеллезі
Бруцелез ауруы жайлы жалпы мағлұмат
Бұзаулардың ротавирус инфекциясы
Туляремияның түрлері
Жыл бойы тіркеледі, бірақ жиі күзгі - қысқы кезеңде
Етқоректілердің обасын гепатиттен ажыратып балау
Серологиялық реакция түрлері және олардың қолданылуы
Жалпы эпизоотология
Инфекция туралы ілім. Инфекция түрлері
Пәндер