Ешкі шаруашылығы


Slide 1

Ешкі шаруашылығы құнды және жоғары өнім беретін малшаруашылығы болып саналады. Ешкі түбіті - малдан алынатын талшықтардың ең жіңішке түрі, жақсы иірілу қаблеттілігі, жеңілдігімен, иілгіштігімен ерекшеленеді, орташа беріктілікпен және жылу өткізгіштілігінің аздығымен сипатталады. Ешкі сүті де бағалы өнім болып енеді. Ол өзінің физика- химиялық бірқатар ерекшеліктерінің арқасында балаларга жэне асқазан-ішек ауруларымен ауыратындар үшін емдік қасиеті бар тағам.

Slide 2

Ешкі шаруашылығы

Сүтті бағытттағы ешкі шарауашылығы

Етті бағыттағы ешкі шаруашылығы

Жүнді бағыттағы ешкі шаруашылығы

Түбітті бағыттағы ешкі шаруашылығы

- заанен;

тоггенбург;

нубі;

аппенцель.

қара бенгаль;

боер.

ангор;

советтік жүнді.

тибет;

орынбор;

придон;

таулы - алтай.

Slide 3

Әлемде өндірілетін сүттің шамамен 2 % ешкі сүтінің үлесіне тиеді, ал кейбір мемлекеттерде бұл өнімнің үлесі өте жоғары. Мысалы, Грекияда өндірілетін ірімшіктің 85%, йогурт пен іркітті ірімшіктің 65 % дайындауда ешкі сүттері пайдаланылады.

Сүтті ешкі шаруашылығы

Slide 4

Заанен тұқымы;

Тоггенбург тұқымы;

Нубі тұқымы;

Аппенцель тұқымы;

Мегрель тұқымы.

Сүтті бағытқа жататын тұқымдар:

Slide 5

Бұл тұқымның ешкілері орасан зор төлдегіштігімен, жетілгіштігімен және өнімділігімен ерекшеленеді. 100 аналықтан 180-250 лақ алынады, сауын мауысымы 10-11 ай. Бір бастан сауын мауысымында орташа шамамен 600-700л, кейбір ешкілерден 1000л астам сауылады. Сүттің майлылығы орташа шамамен - 3, 8-4, 5%. Отаны - Швецария.

Заанен тұқымы

Slide 6

Асылтұқымды аналықтарының шоқтығының биіктігі 70-75 см; олардың салмағы 45-55 кг, текелері 60-70 кг тартады. Ешкілердің түсі- қоңыр. Мұрынның бойы бойынша параллельдік ақ жолақтар бар. Құлақтары, сирақтары ақ түсті. Сүт өнімділігі сауын маусымында 400 - 1000л ауытқиды. Сүттің құрамныдағы май мөлшері орташа шамамен - 4%.

Тоггенбург тұқымы

Slide 7

Мегрель тұқымы

Slide 8

Бұл тұқымның ешкілері Батыс Грузияда және осы мемлекеттің Сванетия, Абхазия, Аджария, Оңтүстік Осетия аймақтарында өсіріледі.

Мегрель тұқымы

Slide 9

Қорытынды

Ешкі сүті- аса бағалы тағамдық өнім. Организмге оның құрамды бөлігінің 95-98 %-ы сіңеді.

Бүгінде ғалымдар ешкі сүтінің емдік және аурулардың алдын алуда, әсіресе, анемияда, тағамдық аллергияда, туберкулезде, асқазан, ішек-қарын жолдарының ауруларында, диабетте, диатезде өте пайдалы екенін анықтаған. Ешкі сүтінде басқа мал түрлеріне қарағанда витаминдер мөлшері көбірек екендігі анықталған. Сондықтан ешкі шаруашылығындағы сүтті бағытты дамыту керек деп ойлаймын.

Slide 10
Ұқсас жұмыстар
Ешкі шаруашылығының өнімдері
ҚОЙ ЕТІ ЕШКІ СҮТІ
Қазақстандағы мал шаруашылығы
Ешкіні төлдету
Атырау облысы өңіріндегі қой шаруашылығы
Жаңа туған төлді күтіп бағу
Ауыл шаруашылығы
Үйсіндер шаруашылығы
Қой шаруашылығын өндірістік негізде дамытудың еліміздегі ұтымды мысалдары
Үйсіндер. 6-сынып
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz