Ешкі шаруашылығы




Презентация қосу
Ешкі шаруашылығы құнды және жоғары
өнім беретін малшаруашылығы болып
саналады. Ешкі түбіті - малдан алынатын
талшықтардың ең жіңішке түрі, жақсы
иірілу қаблеттілігі, жеңілдігімен,
иілгіштігімен ерекшеленеді, орташа
беріктілікпен және жылу өткізгіштілігінің
аздығымен сипатталады. Ешкі сүті де
бағалы өнім болып енеді. Ол өзінің
физика- химиялық бірқатар
ерекшеліктерінің арқасында балаларга
жэне асқазан-ішек ауруларымен
ауыратындар үшін емдік қасиеті бар тағам.
Ешкі шаруашылығы

Сүтті
Етті бағыттағы Жүнді Түбітті
бағытттағы
ешкі бағыттағы ешкі бағыттағы ешкі
ешкі
шаруашылығы шаруашылығы шаруашылығы
шарауашылығы

- заанен; - тибет;
- тоггенбург; - қара - ангор; - орынбор;
- нубі; бенгаль; - советтік - придон;
- аппенцель. - боер. жүнді. - таулы –
алтай.
Сүтті ешкі шаруашылығы

Әлемде өндірілетін сүттің
шамамен 2 % ешкі сүтінің
үлесіне тиеді, ал кейбір
мемлекеттерде бұл өнімнің
үлесі өте жоғары. Мысалы,
Грекияда өндірілетін
ірімшіктің 85%, йогурт пен
іркітті ірімшіктің 65 %
дайындауда ешкі сүттері
пайдаланылады.
Сүтті бағытқа жататын тұқымдар:

- Заанен тұқымы;
- Тоггенбург тұқымы;
- Нубі тұқымы;
- Аппенцель тұқымы;
- Мегрель тұқымы.
Заанен тұқымы

Бұл тұқымның ешкілері
орасан зор төлдегіштігімен,
жетілгіштігімен және
өнімділігімен ерекшеленеді.
100 аналықтан 180-250 лақ
алынады, сауын мауысымы 10-
11 ай. Бір бастан сауын
мауысымында орташа шамамен
600-700л, кейбір ешкілерден
1000л астам сауылады. Сүттің
майлылығы орташа шамамен –
3,8-4,5%. Отаны – Швецария.
Тоггенбург тұқымы

Асылтұқымды аналықтарының
шоқтығының биіктігі 70-75 см;
олардың салмағы 45-55 кг, текелері
60-70 кг тартады. Ешкілердің түсі-
қоңыр. Мұрынның бойы бойынша
параллельдік ақ жолақтар
бар.Құлақтары, сирақтары ақ
түсті.Сүт өнімділігі сауын
маусымында 400 – 1000л ауытқиды.
Сүттің құрамныдағы май мөлшері
орташа шамамен – 4%.
Мегрель тұқымы

• Аналықтары – 35-38 кг;
• Текелері – 45-55 кг;
• Сүттілігі – 300-400 л немесе 800 л
Ойпатты • Төлдегіштігі – 120%;
қ • Жайылымда арқандалып ұсталады.

• Денесі мықты;
• Аналықтары – 40-45 кг;
• Текелері – 55-60 кг;
• Сүттілігі – 200-250л;
Таулық • Төлдегіштігі – 110%7
Мегрель тұқымы

Бұл тұқымның ешкілері Батыс Грузияда және осы
мемлекеттің Сванетия, Абхазия, Аджария, Оңтүстік Осетия
аймақтарында өсіріледі.
Қорытынды

Ешкі сүті— аса бағалы тағамдық өнім. Организмге
оның құрамды бөлігінің 95-98 %-ы сіңеді.
Бүгінде ғалымдар ешкі сүтінің емдік және аурулардың
алдын алуда, әсіресе, анемияда, тағамдық аллергияда,
туберкулезде, асқазан, ішек-қарын жолдарының
ауруларында, диабетте, диатезде өте пайдалы екенін
анықтаған. Ешкі сүтінде басқа мал түрлеріне
қарағанда витаминдер мөлшері көбірек екендігі
анықталған. Сондықтан ешкі шаруашылығындағы
сүтті бағытты дамыту керек деп ойлаймын.

Ұқсас жұмыстар
Ешкі шаруашылығының өнімдері
ҚОЙ ЕТІ ЕШКІ СҮТІ
Қазақстандағы мал шаруашылығы
Ешкіні төлдету
Атырау облысы өңіріндегі қой шаруашылығы
Жаңа туған төлді күтіп бағу
Ауыл шаруашылығы
Үйсіндер шаруашылығы
Қой шаруашылығын өндірістік негізде дамытудың еліміздегі ұтымды мысалдары
Үйсіндер. 6-сынып
Пәндер