Ешкі шаруашылығы



Ешкі шаруашылығы құнды және жоғары өнім беретін малшаруашылығы болып саналады. Ешкі түбіті - малдан алынатын талшықтардың ең жіңішке түрі, жақсы иірілу қаблеттілігі, жеңілдігімен, иілгіштігімен ерекшеленеді, орташа беріктілікпен және жылу өткізгіштілігінің аздығымен сипатталады. Ешкі сүті де бағалы өнім болып енеді. Ол өзінің физика- химиялық бірқатар ерекшеліктерінің арқасында балаларга жэне асқазан-ішек ауруларымен ауыратындар үшін емдік қасиеті бар тағам.

Ешкі шаруашылығы
Сүтті бағытттағы ешкі шарауашылығы
Етті бағыттағы ешкі шаруашылығы
Жүнді бағыттағы ешкі шаруашылығы
Түбітті бағыттағы ешкі шаруашылығы
- заанен;
тоггенбург;
нубі;
аппенцель.
қара бенгаль;
боер.
ангор;
советтік жүнді.
тибет;
орынбор;
придон;
таулы - алтай.

Әлемде өндірілетін сүттің шамамен 2 % ешкі сүтінің үлесіне тиеді, ал кейбір мемлекеттерде бұл өнімнің үлесі өте жоғары. Мысалы, Грекияда өндірілетін ірімшіктің 85%, йогурт пен іркітті ірімшіктің 65 % дайындауда ешкі сүттері пайдаланылады.
Сүтті ешкі шаруашылығы

Заанен тұқымы;
Тоггенбург тұқымы;
Нубі тұқымы;
Аппенцель тұқымы;
Мегрель тұқымы.
Сүтті бағытқа жататын тұқымдар:

Бұл тұқымның ешкілері орасан зор төлдегіштігімен, жетілгіштігімен және өнімділігімен ерекшеленеді. 100 аналықтан 180-250 лақ алынады, сауын мауысымы 10-11 ай. Бір бастан сауын мауысымында орташа шамамен 600-700л, кейбір ешкілерден 1000л астам сауылады. Сүттің майлылығы орташа шамамен - 3, 8-4, 5%. Отаны - Швецария.
Заанен тұқымы

Асылтұқымды аналықтарының шоқтығының биіктігі 70-75 см; олардың салмағы 45-55 кг, текелері 60-70 кг тартады. Ешкілердің түсі- қоңыр. Мұрынның бойы бойынша параллельдік ақ жолақтар бар. Құлақтары, сирақтары ақ түсті. Сүт өнімділігі сауын маусымында 400 - 1000л ауытқиды. Сүттің құрамныдағы май мөлшері орташа шамамен - 4%.
Тоггенбург тұқымы

Мегрель тұқымы

Бұл тұқымның ешкілері Батыс Грузияда және осы мемлекеттің Сванетия, Абхазия, Аджария, Оңтүстік Осетия аймақтарында өсіріледі.
Мегрель тұқымы

Қорытынды
Ешкі сүті- аса бағалы тағамдық өнім. Организмге оның құрамды бөлігінің 95-98 %-ы сіңеді.
Бүгінде ғалымдар ешкі сүтінің емдік және аурулардың алдын алуда, әсіресе, анемияда, тағамдық аллергияда, туберкулезде, асқазан, ішек-қарын жолдарының ауруларында, диабетте, диатезде өте пайдалы екенін анықтаған. Ешкі сүтінде басқа мал түрлеріне қарағанда витаминдер мөлшері көбірек екендігі анықталған. Сондықтан ешкі шаруашылығындағы сүтті бағытты дамыту керек деп ойлаймын.

- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz