Азық және азық қоспаларына қойылатын талаптар



М. О. Әуезов атындағы Оңтүстік Қазақстан Мемлекеттік Университеті
“Ауылшаруашылық ғылымдары” жоғары мектебі
“Мал шаруашылығы өнімдерінің технологиясы” кафедрасы
“Ауыл шаруашылығы малдарын азықтандыру”пәні
ПРЕЗЕНТАЦИЯ
Мал азығына қойылатын мемст талаптар
Оқытушы: доцент, а. ш. ғ. к. Теңлибаева А. С.
Студент: Cейітхан Ақниет
Тобы: АП-16-7к

Жоспар:
I “Стандарттау” терминіне түсініктеме
II Азық және азық қоспаларына қойылатын талаптар
III Мал азық түрлеріне қойылатын мемст талаптар
IV Қорытынды
V Пайдаланылған әдебиеттер

Стандарттау:
«Стандарт» сөзін ағылшын тілінен аударғанда норма және үлгі деген мағынаны білдіреді.
Қазақстан Республикасының «Техникалық реттеу туралы» заңында және Мемлекеттік стандарттау жүйесінде «Стандарттау» термині анықтамасы келесідей: Стандарттау - нақты қойылып отырған және ықтимал мiндеттерге қатысты көпшiлiкке ортақ, көп мәрте және ерiктi пайдалану үшiн ережелер белгiлеу арқылы өнiмге, көрсетiлетiн қызметке және процестерге қойылатын талаптарды ретке келтiрудiң оңтайлы деңгейiне қол жеткiзуге бағытталған қызмет.

Стандарттаудың негізгі мақсаты:
Іс-әрекеттегі, жоспарланған және болашақ міндеттерді шешу үшін орнатылған ережелерді, талаптарды кең және көпмәрте қолдану арқылы бір немесе бірнеше салада тәртіптіліктін қолайлы деңгейіне қол жеткізу.

Стандарттау
Халықаралық стандарттау - кез келген мемлекеттің сәйкес органдарының қатысуы үшін ашық стандарттау бойынша жұмыстар. Халықаралық стандарттау бойынша жұмыстардың нәтижесі болып, қатысушы мемлекеттер қолданатын халықаралық стандарттар есептелінеді.
Ұлттық стандарттау - белгілі бір мемлекеттегі стандарттау. Сонымен қатар ұлттық стандарттау әртүрлі деңгейде жүргізілуі мүмкін: мемлекеттік деңгейде, салалық деңгейде, ассоциациялар деңгейінде, өңдірістік фирмалар және кәсіпорындар деңгейінде.
Өңірлік стандарттау - әлемнің белгілі бір географиялық саяси және экономикалық аймақтарының мемлекеттерінің сәйкес органдарының қатысуы үшін ашық стандарттау бойынша жұмыстар.
Мемлекетаралық стандартау - мемлекетаралық мүддемен сипатталатын объектілерді стандарттау бойынша іс-әрекет.

Стандарттаудың негізгі міндеттері:
дайындаушы, сатушы және тұтынушы арасындағы түсінушілікті
қамтамасыз ету;
мемлекет пен тұтынушылардың мүдделеріне қатысты өнім, үрдіс
және қызмет түрлеріне қолайлы талаптарды орнату;
өнімнің өзараалмасуы және салыстыруы бойынша талаптарды
орнату;
- өнімнің сипаттамалары мен көрсеткіштерінің келісілуі,
- метрологиялық ережелер мен талаптар орнату;
өнімді, үрдісті және қызметті сертификаттаудың және сапаны
бақылау мен бағалаудың нормативтік-техникалық қамтамасыз
етілуі;
материалдың, энергияның және жұмыстың жұмсалуын төмендету
үшін технологиялық үрдістерге талаптар орнату,
технико-экономикалық және әлеуметтік ақпараттарды жіктеу мен
кодтаудың жүйесін құру және енгізу;
мемлекеттік және мемлекетаралық әлеуметті-экономикалық және
ғылыми-техникалық бағдарламалардың нормативтік қамтамасыз
етілуі;
-өнімнің негізгі көрсеткіштері туралы ақпараттармен тұтынушыларды қамтамасыз ету үшін каталогтау жүйесін құру;
-стандарттаудың әдістерімен құралдарының Қазақстан
Республикасының заңнамаларының орныдалуына көмектесу.

"Азық және азық қоспаларының қауіпсіздігіне қойылатын талаптар" техникалық регламент
2002 жылы 10 шілде: Қазақстан Республикасының «Ветеринария туралы » .
2004 жылы 9 қараша: «Техникалық реттеу туралы».
2007 жылы 21 шілде: «Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі туралы».

Қазақстан Республикасының аумағында азық және азық қоспалары айналымының қауіпсіздігіне қойылатын талаптар
Ішкі сауда объектілерінде азық және азық қоспаларын сату және қолдану, сондай-ақ әкелу (импорттау) кезінде азық және азық қоспаларының нақты түрлеріне қолданыстағы нормативтік құжаттарға сәйкес азық және азық қоспаларын қабылдау, бақылау.
Дайындаушының, жеткізушінің және (немесе) сатушының таңбалауында және (немесе) ілеспе құжаттарында азық және азық қоспалары туралы ақпараттың болуы.

Сатуға мыналар жіберілмейді:
жарамдылық мерзімі өткен азық және азық қоспалары;
анық бұзылу белгілері бар азық және азық қоспалары;
шығарылған жерін растайтын құжаттары жоқ немесе оларға қатысты ақпараты жоқ азық және азық қоспалары;

Сақтау кезінде астық қауіпсіздігіне қойылатын талаптар
Астықты сақтау экологиялық, құрылыс, өрт, санитарлық, фитосанитарлық талаптарға жауап беретін, астық қауіпсіздігін қамтамасыз ететін астық сақтау қоймаларында жүзеге асырылады.
Астық сақтау қоймаларының аумағы қоршаулы және атмосфералық жауын-шашын суағарларға бұрылған қатты жабыны болуы тиіс.
келіп жатқан астықты өлшеу;
астықты механикаландырылған жолмен түсіру;
астықты алдын-ала қалдықтазартқышта тазалау;
дымқыл және су астықты кептіру;
дымқыл астықты уақытша орналастыру;
астықты айырғыштарда тазалау;
тазаланған астық пен қалдықтарды өлшеу;
өңделген астықты астық қоймаларына орналастыру;

ең жоғарғы қызуы 40 оС
кептіру агенті 70 оС
Бидайдың, қара бидайдың, арпаның, күнбағыстың, қарақұмықтың, тарының, сұлының
Бұршақты дақылдар мен күріште
ең жоғарғы қызуы 35 оС
кептіру агенті 60 оС

Көрсеткіштер
Кластар
I
II
III
Жағымды жеміс-көкөніс иісті
Жаңа піскен қара бидай нанының сірке қышқылының иісі
Күнбағыс: құрғақ зат %
18
15
12
каротин
60
40
30
шикі күл
13
15
17
шикі протеин
10
8
8
Бұршақ тұқымдастарда:
шикі протеин
14
12
10
Бұршақ - астық тұқымдастарда:
шикі протеин
12
10
8
Бір жылдық шөп:
құрғақ зат
18
15
12
Май қышқылы
0, 1
0, 2
0, 3
Қышқылдығы, pH
3. 9-4. 3
3. 9-4. 3
3. 8-4. 5
Сүрлем сапасына қойылатын талапатар
(МСТ 23638-79)

Көрсеткіштер
Аймақ
Кластар
I-III
I
II
III
Тартымды жеміс-көкөніс иісті
Жаңа піскен қара нан, сірке қышқылының иісі болуы мүмкін
Құрғақ зат %
I
II
III
30
25
18
30
23
15
25
21
12
Каротин %
I
II
III
20
40
40
20
30
40
10
20
40
Қышқыл, pH %
I
II
III
4, 0-4, 3
3, 9-4, 3
3, 9-4, 3
3, 4-4, 3
3, 8-4, 3
3, 7-4, 3
3, 8-4, 5
3, 8-4, 5
3, 6-4, 4
Шикі күл %
I-III
10
12
15
Жүгері сүрлеміне қойылатын талапатар
I-аймақ
Алматы, Ақтау, Жамбыл, Қызылорда
II-аймақ
Ақтөбе, Қарағанды, Батыс Қазақстан
III-аймақ
Қазақстанның қалған облыстар

Сақтау кезінде тұқымдық астықтың ылғалдылығы:
бидай, қара бидай, арпа, асбұршақ, сұлы, тритикале, жүгері, ноқат, қытай бұршақ
14%
күнбағыс, көкнәр тұқымдары, мақта шиті
10. 0%
күріш, жасымық, сиыржоңышқа
15. 0%
құмай, арыш, мақсары, майлы зығыр, сора
13. 0%
қыша
12. 0%
тары
13. 5%
жер жаңғақ
11. 0%
күнжіт, кенедән
9. 0%
Астықтың зиянкестермен залалдануына, түсі мен иісі бойынша бақылау қойманың жеке секциялары немесе элеватордың силостары бойынша іріктелген сынамалар бойынша, астықтың температурасына қарай мынадай мерзімдерде:
+15 o С-дан жоғары температура кезінде
10 күнде бір рет
+15 o С-дан +5 о С-ға дейінгі температура кезінде
15 күнде бір рет
+5 o С-дан төмен температура кезінде
айына
1рет жүргізіледі

Атауы
Латынша атауы
Қамба бізтұмсығы
Sitophilus granarius L.
Күріш бізтұмсығы
Sitophilus oryzae L.
Ұнның үлкен қара қоңызы
Tenebrio molitor L.
Ұнның кіші қара қоңызы
Tribolium castaneum Hbst.
Кіші шоқпар мұртты қара қоңыз
Tribolium confusum Duv.
Суринам ұн жемірі
Oryzaephilus surinamensis L.
Жирен ұн жемірі
Laemophloeus testaecus F.
Қойманың күрең тері жемірі
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz