Азық және азық қоспаларына қойылатын талаптар


Slide 1

М. О. Әуезов атындағы Оңтүстік Қазақстан Мемлекеттік Университеті

“Ауылшаруашылық ғылымдары” жоғары мектебі

“Мал шаруашылығы өнімдерінің технологиясы” кафедрасы

“Ауыл шаруашылығы малдарын азықтандыру”пәні

ПРЕЗЕНТАЦИЯ

Мал азығына қойылатын мемст талаптар

Оқытушы: доцент, а. ш. ғ. к. Теңлибаева А. С.

Студент: Cейітхан Ақниет

Тобы: АП-16-7к

Slide 2

Жоспар:

I “Стандарттау” терминіне түсініктеме

II Азық және азық қоспаларына қойылатын талаптар

III Мал азық түрлеріне қойылатын мемст талаптар

IV Қорытынды

V Пайдаланылған әдебиеттер

Slide 3

Стандарттау:

«Стандарт» сөзін ағылшын тілінен аударғанда норма және үлгі деген мағынаны білдіреді.

Қазақстан Республикасының «Техникалық реттеу туралы» заңында және Мемлекеттік стандарттау жүйесінде «Стандарттау» термині анықтамасы келесідей: Стандарттау - нақты қойылып отырған және ықтимал мiндеттерге қатысты көпшiлiкке ортақ, көп мәрте және ерiктi пайдалану үшiн ережелер белгiлеу арқылы өнiмге, көрсетiлетiн қызметке және процестерге қойылатын талаптарды ретке келтiрудiң оңтайлы деңгейiне қол жеткiзуге бағытталған қызмет.

Slide 4

Стандарттаудың негізгі мақсаты:

Іс-әрекеттегі, жоспарланған және болашақ міндеттерді шешу үшін орнатылған ережелерді, талаптарды кең және көпмәрте қолдану арқылы бір немесе бірнеше салада тәртіптіліктін қолайлы деңгейіне қол жеткізу.

Slide 5

Стандарттау

Халықаралық стандарттау - кез келген мемлекеттің сәйкес органдарының қатысуы үшін ашық стандарттау бойынша жұмыстар. Халықаралық стандарттау бойынша жұмыстардың нәтижесі болып, қатысушы мемлекеттер қолданатын халықаралық стандарттар есептелінеді.

Ұлттық стандарттау - белгілі бір мемлекеттегі стандарттау. Сонымен қатар ұлттық стандарттау әртүрлі деңгейде жүргізілуі мүмкін: мемлекеттік деңгейде, салалық деңгейде, ассоциациялар деңгейінде, өңдірістік фирмалар және кәсіпорындар деңгейінде.

Өңірлік стандарттау - әлемнің белгілі бір географиялық саяси және экономикалық аймақтарының мемлекеттерінің сәйкес органдарының қатысуы үшін ашық стандарттау бойынша жұмыстар.

Мемлекетаралық стандартау - мемлекетаралық мүддемен сипатталатын объектілерді стандарттау бойынша іс-әрекет.

Slide 6

Стандарттаудың негізгі міндеттері:

дайындаушы, сатушы және тұтынушы арасындағы түсінушілікті

қамтамасыз ету;

мемлекет пен тұтынушылардың мүдделеріне қатысты өнім, үрдіс

және қызмет түрлеріне қолайлы талаптарды орнату;

өнімнің өзараалмасуы және салыстыруы бойынша талаптарды

орнату;

- өнімнің сипаттамалары мен көрсеткіштерінің келісілуі,

- метрологиялық ережелер мен талаптар орнату;

өнімді, үрдісті және қызметті сертификаттаудың және сапаны

бақылау мен бағалаудың нормативтік-техникалық қамтамасыз

етілуі;

материалдың, энергияның және жұмыстың жұмсалуын төмендету

үшін технологиялық үрдістерге талаптар орнату,

технико-экономикалық және әлеуметтік ақпараттарды жіктеу мен

кодтаудың жүйесін құру және енгізу;

мемлекеттік және мемлекетаралық әлеуметті-экономикалық және

ғылыми-техникалық бағдарламалардың нормативтік қамтамасыз

етілуі;

-өнімнің негізгі көрсеткіштері туралы ақпараттармен тұтынушыларды қамтамасыз ету үшін каталогтау жүйесін құру;

-стандарттаудың әдістерімен құралдарының Қазақстан

Республикасының заңнамаларының орныдалуына көмектесу.

Slide 7

"Азық және азық қоспаларының қауіпсіздігіне қойылатын талаптар" техникалық регламент

2002 жылы 10 шілде: Қазақстан Республикасының «Ветеринария туралы » .

2004 жылы 9 қараша: «Техникалық реттеу туралы».

2007 жылы 21 шілде: «Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі туралы».

Slide 8

Қазақстан Республикасының аумағында азық және азық қоспалары айналымының қауіпсіздігіне қойылатын талаптар

Ішкі сауда объектілерінде азық және азық қоспаларын сату және қолдану, сондай-ақ әкелу (импорттау) кезінде азық және азық қоспаларының нақты түрлеріне қолданыстағы нормативтік құжаттарға сәйкес азық және азық қоспаларын қабылдау, бақылау.

Дайындаушының, жеткізушінің және (немесе) сатушының таңбалауында және (немесе) ілеспе құжаттарында азық және азық қоспалары туралы ақпараттың болуы.

Slide 9

Сатуға мыналар жіберілмейді:

жарамдылық мерзімі өткен азық және азық қоспалары;

анық бұзылу белгілері бар азық және азық қоспалары;

шығарылған жерін растайтын құжаттары жоқ немесе оларға қатысты ақпараты жоқ азық және азық қоспалары;

Slide 10

Сақтау кезінде астық қауіпсіздігіне қойылатын талаптар

Астықты сақтау экологиялық, құрылыс, өрт, санитарлық, фитосанитарлық талаптарға жауап беретін, астық қауіпсіздігін қамтамасыз ететін астық сақтау қоймаларында жүзеге асырылады.

Астық сақтау қоймаларының аумағы қоршаулы және атмосфералық жауын-шашын суағарларға бұрылған қатты жабыны болуы тиіс.

келіп жатқан астықты өлшеу;

астықты механикаландырылған жолмен түсіру;

астықты алдын-ала қалдықтазартқышта тазалау;

дымқыл және су астықты кептіру;

дымқыл астықты уақытша орналастыру;

астықты айырғыштарда тазалау;

тазаланған астық пен қалдықтарды өлшеу;

өңделген астықты астық қоймаларына орналастыру;

Slide 11

ең жоғарғы қызуы 40 оС

кептіру агенті 70 оС

Бидайдың, қара бидайдың, арпаның, күнбағыстың, қарақұмықтың, тарының, сұлының

Бұршақты дақылдар мен күріште

ең жоғарғы қызуы 35 оС

кептіру агенті 60 оС

Slide 12

Көрсеткіштер

Кластар

I

II

III

Жағымды жеміс-көкөніс иісті

Жаңа піскен қара бидай нанының сірке қышқылының иісі

Күнбағыс: құрғақ зат %

18

15

12

каротин

60

40

30

шикі күл

13

15

17

шикі протеин

10

8

8

Бұршақ тұқымдастарда:

шикі протеин

14

12

10

Бұршақ - астық тұқымдастарда:

шикі протеин

12

10

8

Бір жылдық шөп:

құрғақ зат

18

15

12

Май қышқылы

0, 1

0, 2

0, 3

Қышқылдығы, pH

3. 9-4. 3

3. 9-4. 3

3. 8-4. 5

Сүрлем сапасына қойылатын талапатар

(МСТ 23638-79)

Slide 13

Көрсеткіштер

Аймақ

Кластар

I-III

I

II

III

Тартымды жеміс-көкөніс иісті

Жаңа піскен қара нан, сірке қышқылының иісі болуы мүмкін

Құрғақ зат %

I

II

III

30

25

18

30

23

15

25

21

12

Каротин %

I

II

III

20

40

40

20

30

40

10

20

40

Қышқыл, pH %

I

II

III

4, 0-4, 3

3, 9-4, 3

3, 9-4, 3

3, 4-4, 3

3, 8-4, 3

3, 7-4, 3

3, 8-4, 5

3, 8-4, 5

3, 6-4, 4

Шикі күл %

I-III

10

12

15

Жүгері сүрлеміне қойылатын талапатар

I-аймақ

Алматы, Ақтау, Жамбыл, Қызылорда

II-аймақ

Ақтөбе, Қарағанды, Батыс Қазақстан

III-аймақ

Қазақстанның қалған облыстар

Slide 14

Сақтау кезінде тұқымдық астықтың ылғалдылығы:

бидай, қара бидай, арпа, асбұршақ, сұлы, тритикале, жүгері, ноқат, қытай бұршақ

14%

күнбағыс, көкнәр тұқымдары, мақта шиті

10. 0%

күріш, жасымық, сиыржоңышқа

15. 0%

құмай, арыш, мақсары, майлы зығыр, сора

13. 0%

қыша

12. 0%

тары

13. 5%

жер жаңғақ

11. 0%

күнжіт, кенедән

9. 0%

Астықтың зиянкестермен залалдануына, түсі мен иісі бойынша бақылау қойманың жеке секциялары немесе элеватордың силостары бойынша іріктелген сынамалар бойынша, астықтың температурасына қарай мынадай мерзімдерде:

+15 o С-дан жоғары температура кезінде

10 күнде бір рет

+15 o С-дан +5 о С-ға дейінгі температура кезінде

15 күнде бір рет

+5 o С-дан төмен температура кезінде

айына

1рет жүргізіледі

Slide 15

Атауы

Латынша атауы

Қамба бізтұмсығы

Sitophilus granarius L.

Күріш бізтұмсығы

Sitophilus oryzae L.

Ұнның үлкен қара қоңызы

Tenebrio molitor L.

Ұнның кіші қара қоңызы

Tribolium castaneum Hbst.

Кіші шоқпар мұртты қара қоңыз

Tribolium confusum Duv.

Суринам ұн жемірі

Oryzaephilus surinamensis L.

Жирен ұн жемірі

Laemophloeus testaecus F.

Қойманың күрең тері жемірі


Ұқсас жұмыстар
ТАҒАМ ӨНІМДЕРІНІҢ ҚАУІПСІЗДІГІ
Азық - түлік қауіпсіздігі жүйесінің компоненттері
ТАМАҚ ӨНІМДЕРІНІҢ ҚАУІПСІЗДІГІ
АЗЫҚ - ТҮЛІК ҚАУІПСІЗДІГІ СРС
АЗЫҚ-ТҮЛІК ӨНІМДЕРІНІҢ САПАСЫН СЫНАУ ЖӘНЕ БАҚЫЛАУ
Тағам өнімдерінің қауіпсіздігінің менеджменттік жүйесі
Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі туралы
Рационалды тамақтану теориясының мінездемесі
Тағамның санитариялық қауіпсіздігіндегі ветеринариялық қызметтің маңызы
Құрамында фотосенсибилизаторлары бар азықтар
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz