ДҮНИЕЖҮЗІЛІК МҰХИТ
Презентация қосу
Марат Оспанов атындағы
Батыс Қазақстан
Мемлекеттік Униерситеті
ФАКУЛЬТЕТ: ЖАЛПЫ МЕДИЦИНА
КАФЕДРА: ЖАЛПЫ ГИГИЕНА ЖӘНЕ ЭКОЛОГИЯ
ОРЫНДАҒАН:НҰРҒАЗИЕВА Г 117 А
ТЕКСЕРГЕН:ТАМЕНОВА АЖАР
Тақырыбы: Гидросфера
Жоспар:
І. Кіріспе
ІІ.Негізгі бөлім
а)Гидросфера туралы тусінік
б) Гидросфера ластануы
в)Су қоры
г) Суды тазарту
д)ӨЗ ӨЛКЕМІЗДІҢ СУ ҚОРЛАРЫНЫҢ
ЖАҒДАЙЫ
ІІІ. Қорытынды
Гидросфера (гр. һуdor — су, spһаіrа — шар) — 1) жер
ғаламшарының су қабығы немесе құрлықтағы (тереңдегі,
топырақтағы, жер бетіндегі), мұхиттағы және атмосферадағы,
яғни жер шарындағы барлық сулардың жиынтығы. Оны
мұхиттар мен теңіздердің суы, құрлық сулары — өзендер,
көлдер, бөгендер, мұздықтар, сондай-ақ литосфераның
жоғарғы бөлігіне сіңетін жер асты суы, атмосферадағы ылғал
құрайды. Гидросфера жер бетінің шамамен 71%-ын алып
жатыр. Гидросфераның шамамен 94%-ын мұхиттар мен
теңіздер құраса, 4%-ы жер асты суларының, шамамен 2%-
мұздықтар мен қарлардың (негізінен Арктика, Антарктида мен
Гренландия), 0,4%-құрлықтардағы жер үсті суларының (өзен,
көл, батпақ) үлесіне тиеді. Оның жалпы көлемі 1370,3 млн км 3,
бұл планета көлемінің 1/800 бөлігін ғана құрайды. Шөгінді
(тұнба) таужыныстардың басым көпшілігі Гидросфера мен
литосфераның жапсарында қалыптасады. Аздаған мөлшердегі
су атмосфера мен тірі ағзаларда шоғырланған. Су
массаларының барлық нысандары су айналымы барысында бір
түрден екінші түрге өтеді;
2) жердің теңіз, мұхит, көл, өзен, мұздықтар мен жер асты
суларынан тұратын қабығы, солардың жиынтығы.
Гидросфераның орташа қалындығы 3,8 км-ге жетеді.
Мұхиттың ең терең тұсы 11 км-ден асады (Тұнық мұхиттағы
Мариан ойысы — 11022 м).
Гидросфераның ластануы — ластағыш заттардың
гидросфераға мол мөлшерде түсуі, олардың өзен, су
қоймалары, көлдер мен теңіздер, мұхиттар мен жер асты
суларын ластап, су ортасының қалыпты жағдайын бұзуы. [1]
Гидросфера — Жер шары суларының жиынтығы,
агрегаттық күйіне (сұйык, қатты және газ) қарамастан,
химиялық байланыспаған барлық суды қамтитын Жердің
сулы қабығы. Ылғал айналымы процесінде судың барлық
турі бірінен екін- шісіне өтеді. Гидросфера мұхиттардың,
теңіздердің, құрлықтың жер асты және жер үсті суларын
қамтиды. Судың біршама мөлшері атмосфера мен тірі
организмдерде болады. Көбінесе Гидросфера деп жер
бетінің 71%-ын құрайтын теңіздер мен мұхиттарды ғана
санайды. Гидросфера көлемінің 96%-ын теңіздер мен
мұхиттар, 2%-ға жуығын жер асты сулары, шамамен, 2%-ын
мүздар мен қарлар (негізінен, Антарктида мен
Гренландияның), 0,02%-ын құрлықтың жер үсті сулары
(өзендер, көлдер, батпақтар) құрайд
ДҮНИЕЖҮЗІЛІК МҰХИТ
Гидросфера – табиғи су қоймаларынан құралады. Бұл құрлықтың 70 % алып жатыр. Гидросфераның
көлемі 400 млн шаршы км.
Тірі және өлі табиғатта жүретін түрлі процестер мен құбылыстардың адам тіршілігіне жұмсалатын
заттардың ішінде судың маңызы зор. Мұздарды, батпақтарды қосып есептегенде, жер бетінің 77,5% - ын
су алып жатыр. Су қорларына – мұхиттар, теңіз, өзен, көл, жер асты сулары, мұздықтар, атмосферадағы
ылғал кіреді. Су адамдар мен жануарлардың организміне еніп, онда болатын зат және энергия
айналымына тікелей қатысады. Көптеген процестер тек сулы ортада ғана жүре алады. Белок суда пайда
болған және осы ортада дами алады, ал белок тірі клетканың негізі болып табылады. Жер бетіндегі
биологиялық өнімдердің 43% - ын, ал оттегінің 50% - дан көбін мұхиттар мен теңіздер береді.
Су қоры – халық байлығы, өкінішке орай жер бетіндегі тұщы судың қоры өте аз. өзендер мен көлдердегі
тұщы сулардың қоры, гидросфера ресурсының бір пайызына да жетпейді екен. Құрлық бетінің әр түрлі
жерлеріндегі тұщы сулардың қорлары әр түрлі. Мысалы, Аляскада 1 адамға 2 миллион м3, Жаңа
Зеландияда 100 мың м3, бұрыңғы Кеңестер Одағында 18,3 мың м3, ал Қазақстан Республикасы тұщы су
қоры тапшы мемлекеттер қатарына жатады. Қазақстанда 1987 жылы халық шаруашылығына жұмсалған
судың жалпы мөлшері 38 км3-ге жетті.
Планетамыздағы адамзаттың тұщы суды пайдалануы жыл сайын өсіп келеді. Ал, мұхиттардың,
теңіздердің тұзды сулары шаруашылықта мардымсыз болса да қолданылып жүр. Біздің
республикамызда су тұщытқыш станциясы Ақтау қаласында ғана бар. Егер ерте кезде, бір адам басына
шаққанда, тәулігіне 12-18 литр су пайдаланса, XX ғасырда мәдениеті дамыған елдерде оның шамасы
орта есеппен 200-400 литрге жетіп отыр.
Су ресурстарының "мұхит-атмосфера-жер-мұхит” системасындағы айналым процестерінде тамаша бір
қасиеті - өздігінен қайта қалпына келу қабілеті. Сондықтан табиғатты қорғаудың аса маңызды
міндеттерінің бірі табиғи сулардың осы қасиетін сақтап қалуға барынша мүмкіндік жасау.
Судың өздігінен тазару процесіне әсер ететін физикалық факторлардың ішінде ластаушы заттардың
сұйылуы, еруі және араласуы негізгі рөл атқарады.
Қазіргі кезде адамзат қоғамында 1 жылда тұщы судың 3000 км3 шамасындайы жұмсалады. Суды ең көп
пайдаланатын ауыл шаруашылығы. Ауыл шаруашылығында пайдаланылған судың төрттен үш бөлігі
қайтарылмайды. Мысалы, 1 тонна бидай өсіру үшін барлық вегетациялық кезеңде 7000 тонна, мақтаға
10000 тонна су жұмсалады.
Ауыл шаруашылығында қолданылатын улы химикаттар топырақтан шайылып, суға түседі. Мал
шаруашылығында түзілген өлі органикалық заттар (көң, шірінді, мочевина) топырақтан суға түсіп, су
жүйелеріне едәуір әсер етеді. Органикалық заттары көп мұндай суларда көк-жасыл, қоңыр балдырлар
және жоғары сатыдағы өсімдіктер тез көбейіп, өледі, нәтижесінде судағы органикалық заттардың
массасы артады, сондықтан суда оттектің жетіспеушілігі туындайды. Соның нәтижесінде су тіршілікке
жарамсыз болып, онда анаэробты процестер басым бола бастайды.
Мұхиттың қыр-сырын ашушы Ф. Магеллан
АҒЫЗЫНДА СУЛАРДЫ ОЛАРДЫ ЛАСТАУШЫ
ЗАТТАРДАН ТАЗАРТУ КҮРДЕЛІ ПРОЦЕСС.
ОЛАР – МЕХАНИКАЛЫҚ, ХИМИЯЛЫҚ ЖӘНЕ
БИОЛОГИЯЛЫҚ БОЛЫП БӨЛІНЕДІ
.
МЕХАНИКАЛЫҚ ӘДІСІ – СУДЫ ТҰНДЫРУ ЖӘНЕ
СҮЗУ АРҚЫЛЫ ОНДАҒЫ МЕХАНИКАЛЫҚ
ҚОСПАЛАРДАН ТАЗАРТУ. КӨЛЕМІ ӘР ТҮРЛІ
БӨЛШЕКТЕР МӨЛШЕРІНЕ ҚАРАЙ ӘР ТҮРЛІ
КОНСТРУКЦИЯЛЫҚ ТОРЛАРМЕН, СУ БЕТІЛІК
ҚОСПАЛАР – МАЙ, СМОЛА, МҰНАЙ
ҰСТАҒЫШТАР АРҚЫЛЫ СҮЗІЛЕДІ.
ХИМИЯЛЫҚ ӘДІСТЕ СУДЫ ТАЗАЛАУ ҮШІН
ХИМИЯЛЫҚ РЕАГЕНТТЕР, МЫСАЛЫ, ХЛОР, ХЛОРЛЫ
ІЗБЕС СИЯҚТЫ ҚОСЫЛЫСТАР ҚОЛДАНЫЛАДЫ. [5]
ХЛОР СУДЫ ҚАУІПТІ БАКТЕРИЯЛОГИЯЛЫҚ ЛАСТАРДАН
ТАМАША, ПӘРМЕНДІ ҚАУІПСІЗДЕНДІРЕДІ. БІРАҚ …
СОҢҒЫ КЕЗДЕ БЕЛГІЛІ БОЛҒАНДАЙ, ХЛОРЛАНҒАН
АУЫЗ СУЫ ҒАЛЫМДАР ДӘЛЕЛДЕГЕНДЕЙ БАУЫР, ҚУЫҚ,
АСҚАЗАН ІСІКТЕРІН, АЛЛЕРГИЯЛЫҚ АУРУЛАР
ТУЫНДАТАДЫ. ХЛОР ТАҒЫ ДА БІЗДІҢ АҒЗАМЫЗДАҒЫ
АҚУЫЗДАРДЫ БҰЗЫП, ТЕРІ МЕН ШАШҚА ЖАҒЫМСЫЗ
ӘСЕР ЕТЕДІ. ЖАЗҒА КЕЗЕҢДЕ, МИКРОАҒЗАЛАР
ЖЫЛДАМ, ҚАРҚЫНДЫ КӨБЕЙЕТІН ШАҚТА СУ КӨБІРЕК
ХЛОРЛАНАДЫ, ОСЫ КЕЗДЕ АДАМ ДЕНСАУЛЫҒЫНА
ҚАУІП КҮШЕЙЕДІ.
СУДЫ ЖЕКЕЛЕЙ ТҰТЫНУДА ХЛОРДАН ҚҰТЫЛУДЫҢ ЕҢ
ТИІМДІ ӘДІСІ – СУ ТАЗАРТҚЫШ (СҮЗГІШ) ПАЙДАЛАНУ.
ЕГЕР СҮЗГІ ЖОҚ БОЛСА, ОНДА СУДЫ БІРНЕШЕ САҒАТ
ТҰНДЫРЫП ҚОЮ КЕРЕК, СОНДА ХЛОР ҰШЫП КЕТЕДІ.
[4]
АҒЫЗЫНДЫ СУДЫ ТАЗАРТУДЫҢ ХИМИЯЛЫҚ
ӘДІСТЕРІНІҢ ЕҢ КӨП ҚОЛДАНЫЛАТЫН ТҮРІ –
НЕЙТРАЛДАУ. ӨНЕРКӘСІП ОРЫНДАРЫНЫҢ ӘРТҮРЛІ
ҚЫШҚЫЛДАРДЫ БӨЛЕТІН ЛАС СУЛАРЫН НЕЙТРАЛДАУ
ҮШІН МАГНЕЗИТ, ДОЛОМИТ, ІЗБЕСТАСТАР
ҚОЛДАНЫЛАДЫ.
СУДЫ ТАЗАЛАУДЫҢ БИОЛОГИЯЛЫҚ ӘДІСІ –
МИКРОСКОПИЯЛЫҚ ӨСІМДІКТЕР МЕН ЖАНУАРЛАР ӨСІРІП,
ҮСТІНЕН АҒЫЗЫНДЫ СУМЕН ТОЛТЫРАДЫ ДА ТӨМЕНГІ
ЖАҒЫНАН ҚАТТЫ АУА АҒЫНЫМЕН ҮРЛЕЙДІ, ОТТЕКТІҢ
(АУАМЕН ҮРЛЕГЕНДЕ) ЖӘНЕ ОРГАНИКАЛЫҚ ЗАТТАРДЫҢ
КӨП МӨЛШЕРІНДЕ БАКТЕРИЯЛАР МЕН МИКРОФАУНА
ҚАРҚЫНДЫ ӨСІП, КӨБЕЙІП, ОРГАНИКАЛЫҚ
ЛАСТАУШЫЛАРДЫ ЖАЙ МИНЕРАЛДЫҚ ЗАТТАРҒА ДЕЙІН
ЫДЫРАТАТЫН ФЕРМЕНТТЕР БӨЛЕ БАСТАЙДЫ.
ОРГАНИКАЛЫҚ ЗАТТАРДЫҢ МИНЕРАЛДАНУ ПРОЦЕСІ
ЖҮРЕДІ.
ОРГАНИКАЛЫҚ ЗАТТАРДЫҢ МОЛ ҚОРЫМЕН ҚОРЕКТЕНГЕН
БАКТЕРИЯЛАР АКТИВТІ КӨБЕЙЕ БАСТАП, МАССАЛАРЫ
ҰЛҒАЯ ТҮСЕДІ. БАКТЕРИЯЛАРДЫҢ КЕСЕКТЕЛГЕН
МАССАЛАРЫ БІРТІНДЕП СУДЫҢ ТҮБІНЕ ШӨГІП, АЛ СУ
ТАЗАРА БЕРЕДІ. БИОЛОГИЯЛЫҚ ТАЗАЛАУҒА ҚАТЫСАТЫН
ОРГАНИЗМДЕРГЕ ӘР ТҮРЛІ БАКТЕРИЯЛАРДАН БАСҚА
БАЛДЫРЛАР, САҢЫРАУҚҰЛАҚТАР, ЕҢ ТӨМЕН САТЫДАҒЫ
ЖӘНДІКТЕР, ҚҰРТТАР ЖӘНЕ БАСҚАЛАР ЖАТАДЫ. [5]
СОЛАРДЫҢ БІРҚАТАРЫНА ТОҚТАЛАМЫЗ.
ЖАМБАСҚҰРТ – ЖАМБАСТАП ЖЫЛЖЫП ҚОЗҒАЛАТЫН ЖӘНДІК. БҰЛ
ОНЫҢ УАҚЫТША ҚОЗҒАЛЫСЫ ЕМЕС ТАБИҒИ БЕЙІМДІЛІГІ.
ЖАМБАСҚҰРТТАР БАЛЫҚТАРДЫҢ СҮЙІКТІ ЖЕМІ БОЛУМЕН ҚАТАР,
ӨТЕ ПАЙДАЛЫ ЖӘНДІКТЕР. ОЛАР ТҮРЛІ ОРГАНИЗМДЕРДІҢ
ҚАЛДЫҚТАРЫМЕН ҚОРЕКТЕНІП, СУ ТҮБІ ТАЗАЛЫҒЫН САҚТАУДА
ҮЛКЕН РОЛЬ АТҚАРАДЫ.
СУ ШАЯНЫ. СУ ШАЯНЫ АҚПАЙТЫН ТОҚТАУ СУЛАРДА, ӨСІМДІКТЕРІ
КӨП, ӘРІ ЛАСТАНҒАН ӨСІМДІК ШІРІНДІЛЕРІ КӨП КӨЛШІКТЕРДЕ
ТІРШІЛІК ЕТЕДІ. ОЛАРДЫҢ НЕГІЗГІ ҚОРЕГІ – МАСА, СОНА МЕН
БАСҚА ДА СУ ЖӘНДІКТЕРІ. ЛАБОРАТОРИЯ ЖАҒДАЙЫНДА СУ
ШАЯНДАРЫ ТӘУЛІГІНЕ МАСАНЫҢ 85 ЛИЧИНКАСЫН ЖОЯТЫНЫ
АНЫҚТАЛҒАН.
ИНЕЛІКТЕР. СУДАҒЫ ЖӘНДІКТЕРДІҢ ІШІНДЕ ИНЕЛІКТЕРДІҢ ОРНЫ
ЕРЕКШЕ. БАРЛЫҒЫ ДЕРЛІКТЕЙ ЖЫРТҚЫШТАР. ТІРШІЛІК ЕТУ
ЕРЕКШЕЛІГІНЕ БАЙЛАНЫСТЫ ИНЕЛІКТЕРДІ СУ НАСЕКОМДАРЫНЫҢ
"ҚОС МЕКЕНДІЛЕРІ” ДЕП АТАУҒА БОЛАДЫ. ӨЙТКЕНІ ИНЕЛІКТЕРДІҢ
ЛИЧИНКАЛАРЫ СУДА ДАМИДЫ ДА, АЛ ЕРЕСЕКТЕРІНІҢ ДАМУ
КЕЗЕҢДЕРІ СУ ЖАҒАСЫНДА ӨТЕДІ. ЕРЕСЕК ИНЕЛІКТЕР ҚОРЕГІН ТЕК
ҚАНА ҰШЫП ҚУЫП БАРЫП ҰСТАЙДЫ. ОЛАРДЫҢ ӨТКІР ТЫРНАҒЫНА
КӨБІНЕ МАСАЛАР, ШЫБЫНДАР, СОНАЛАР Т.Б. ЗИЯНДЫ НАСЕКОМДАР
ІЛІНЕДІ.
СУ ЖҮЙЕЛЕРІН ТАЗАЛАЙТЫН БАЛЫҚТАР ДА БАР ЕКЕН. АРЫҚТАР
БОЙЫН АРАМШӨПТЕРДЕН ТАЗАРТУ ҮШІН МАМАН ҒАЛЫМДАР КӨП
ІЗДЕНІС ЖАСАП, КАНАЛ БОЙЛАРЫНА АҚ АМУР, ДӨҢ МАҢДАЙ
СИЯҚТЫ БАЛЫҚТАРДЫ ҚОЛДАН ЖЕРСІНДІРДІ. АҚ АМУР
ЕРЕСЕКТЕРІНІҢ ДЕНЕ ТҰРҚЫ 120 СМ, САЛМАҒЫ 32 КГ-ҒА ДЕЙІН
ЖЕТЕТІН ІРІ БАЛЫҚ. ДЕНЕСІ ІРІ БҰЛ БАЛЫҚТЫҢ ЕРЕКШЕЛІГІ – ОЛ
СОНДАЙ МЕШКЕЙ. ОЛАР КАНАЛДА ӨСКЕН ШӨПТЕРДІ ЖЕП,
ӨСІМДІКТЕРДІҢ ҚАУЛАП ӨСУІНЕ ЖОЛ БЕРМЕГЕН.
АРЫҚ ПЕН КАНАЛ БОЙЫНДАҒЫ ӨСІМДІКТЕРДЕН ҚҰТЫЛУ ҮШІН
ҚОЛДАНЫЛЫП ЖҮРГЕН МЕХАНИКАЛЫҚ ӘДІСТЕРДІ ШӨППЕН
ҚОРЕКТЕНЕТІН БАЛЫҚТАРМЕН АЛМАСТЫРУ ЭКОНОМИКАЛЫҚ
ЖАҒЫНАН ӨТЕ ТИІМДІ. СОНДАЙ-АҚ БҰЛ БАЛЫҚТАР БАСҚА ДА
МАҢЫЗДЫ ҚЫЗМЕТ АТҚАРАДЫ. ЖАҒАСЫНДА ҚАМЫС ӨСКЕН СУ
ТӨҢІРЕГІНДЕ ОРНАЛАСҚАН АУЫЛ-СЕЛО ТҰРҒЫНДАРЫ ЖАЗДА
МАСАДАН КӨП ЗАРДАП ШЕГЕТІНІ БЕЛГІЛІ. ОНДАЙ КЕЗДЕ АҚ
Пайдаланылған әдебиеттер тізімі
Қазақ тілі терминдерінің салалық ғылыми түсіндірме сөздігі:
Қ 17 Геология/Жалпы редакциясын басқарған — түсіндірме
сөздіктер топтамасын шығару жөніндегі ғылыми-баспа
бағдарламасының ғылыми жетекшісі, педагогика
ғылымдарының докторы, профессор, Қазақстан
Республикасы Мемлекеттік сыйлығының л а у р е а т ы
А.Қ.Құсайынов — Алматы: "Мектеп" баспасы" Ж А Қ , 2003.
—
Биология: Жалпы білім беретін мектептің, 9-сыныбына
арналған оқулық, 2-басылымы, өңделген М. Гильманов, А.
Соловьева, Л. Әбшенова. - Алматы: Атамұра, 2009.
Қазақ тілі терминдерінің салалық ғылыми түсіндірме
сөздігі. Су шарушылығы. – Алматы, Мектеп, 2002.
Қазақ тілі терминдерінің салалық ғылыми түсіндірме
сөздігі: География және геодезия. — Алматы: "Мектеп"
баспасы, 2007.
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz