Бұқтырылған жылқы еті


Slide 1

Қазақстан Республикасының білім және ғылым министрлігі «Ш. Уәлиханов атындағы Көкшетау мемлекеттік университеті» ШЖҚ РМК ХИМИЯ ЖӘНЕ БИОТЕХНОЛОГИЯ КАФЕДРАСЫ

«ЕТ ӨНІМДЕРІҢ САПАСЫН ЖАҚСАРТУДА БИОЛОГИЯЛЫҚ БЕЛСЕНДІ ЗАТТАРДЫҢ ҚОЛДАНЫЛУЫН ЗЕРТТЕУ»

Ғылыми жетекші: аға оқытушы Сулейменова Д. А.

Орындаған: 4 курс студенті Меңдібай З. С.

Көкшетау, 2018

Slide 2

Жұмыстың өзектілігі

Қазіргі кезде жалпы ет өнімдері, ет өнімдерін зерттеу әдістері мен олардың құрамында кездесетін биологиялық белсенді қосылыстар туралы мәліметтер өте көп. Алайда ет өнімдерінің, оның ішінде, әсіресе ет консервілерінің құрамында кездесетін жануар майларын өсімдік майларына алмастырғанда ет консервілерінің сапасы қалай өзгеретіні туралы зерттеу жұмыстары жүргізілмеген. Сондықтан осы тақырыпта зерттеу жүргізу өзекті болып табылады.

Slide 3

Жұмыстың мақсаты

Консервіленген ет өнімдерінің сапасын жақсарту үшін биологиялық белсенді қосылыстардың қолданылуын зерттеу.

Slide 4

Жұмыстың міндеттері

Өсімдік майларын алмастырғанға дейінгі және алмастырғаннан кейінгі ет консервілерінің органолептикалық көрсеткіштерін анықтау және салыстыру.

Өсімдік майын қосқанға дейінгі және қосқаннан кейінгі ет консервілеріндегі майдың массалық үлесін анықтау.

Спектрофотометриялық әдіс арқылы ет консервілері құрамындағы A, D, E, K дәрумендерді анықтау.

Slide 5

Жұмыстың нысаны

Зерттеу жұмысының нысаны: 4 ет консервілері

Бұқтырылған жылқы еті

«Шұжық» «Кублей» ЖШС

2. Бұқтырылған сиыр еті

«Стандарт» Курган

ет комбинаты» ЖШҚ

Slide 6

3. Қазынақ тұздығындағы

балтық майшабақ «Ұлан-Өскемен

ет-консерві зауыты» ЖШС

4. Өз сөліндегі тауық еті

«Деликатесное»

«Консервы» Компаниясы» ЖШС

Slide 7

Өсімдік майларын алмастырғанға дейінгі ет консервілерінің органолептикалық көрсеткіштері

Органолептикалық көрсеткіштері

Бұқтырылған жылқы еті

«Шұжық» ЖШС «Кублей»

Бұқтырылған сиыр еті

«Стандарт» Курган ет комбинаты» ЖШҚ

Қызанақ тұздығындағы аршылмаған балтық майшабақ «Ұлан-Өскемен ет-консерві зауыты» ЖШС

Өз сөліндегі тауық еті «Деликатесное» ЖШҚ «Консервы» Компаниясы»

Шеміршектердің болуы

жоқ

жоқ

жоқ

жоқ

Консистенциясы

біртекті

біртекті

біртекті

біртекті

Иісі

балғын

балғын

балғын

балғын

Түсі

балғын өнімге сәйкес

балғын өнімге сәйкес

балғын өнімге сәйкес

балғын өнімге сәйкес

Майдың түсі мен дәмі

түсі ақ, дәмі жылқы еті сияқты

түсі ақ, дәмі сиыр еті майы сияқты

түсі сары, қызанақ бар балық майы сияқты

түсі ашық сүт түстес, дәмі тауық еті сияқты

Сәйкес келу нәтижесі

ГОСТ 5284-84 талаптарына толық сәйкес

ГОСТ 5284-88 талаптарына толық сәйкес

ГОСТ 5284-94

талаптарына толық сәйкес

ГОСТ 5284-97 талаптарына толық сәйкес

Slide 8

Өсімдік майларын алмастырғаннан кейінгі ет консервілерінің органолептикалық көрсеткіштері

Органолептикалық көрсеткіштері

Бұқтырылған жылқы еті

«Шұжық» ЖШС «Кублей»

Бұқтырылған сиыр еті

«Стандарт» Курган ет комбинаты» ЖШҚ

Қызанақ тұздығындағы аршылмаған балтық майшабақ «Ұлан-Өскемен ет-консерві зауыты» ЖШС

Өз сөліндегі тауық еті «Деликатесное» ЖШҚ «Консервы» Компаниясы»

Шеміршектердің болуы

жоқ

жоқ

жоқ

жоқ

Консистенциясы

біртекті

біртекті

біртекті

біртекті

Иісі

балғын

балғын

балғын

балғын

Түсі

балғын өнімге сәйкес

балғын өнімге сәйкес

балғын өнімге сәйкес

балғын өнімге сәйкес

Майдың түсі мен дәмі

түссіз, дәмі жылқы еті сияқты

түссіз, дәмі сиыр еті майы сияқты

түссіз сары, қызанақ бар балық майы сияқты

түссіз, дәмі тауық еті сияқты

Slide 9

Өсімдік майларын қосқанға дейінгі және қосқаннан кейінгі ет консервілеріндегі майдың массалық үлес көрсеткіштері

Зерттелетін үлгі

Бұқтырылған жылқы еті

«Шұжық» ЖШС «Кублей»

Бұқтырылған сиыр еті

«Стандарт» Курган ет комбинаты» ЖШҚ

Қызанақ тұздығындағы аршылмаған балтымайшабақ «Ұлан-Өскемен ет-консерві зауыты» ЖШС

Өз сөліндегі тауық еті «Деликатесное» ЖШҚ «Консервы» Компаниясы»

Майдың массалық үлесі, %

33, 2

24, 4

28, 9

38, 6

Майдың массалық үлесі, %

34, 5

25, 1

29, 7

39, 3

Slide 10

Термиялық өңдеуге дейінгі құрамында майда еритін дәрумендері бар ет консервілері үлгілеріне жасалған спектрофотометриялық анализ көрсеткіштері

Зерттелетін үлгілер

Дәрумендер

Толқын ұзындығы

λmax, нм

Бақылау (су) λmax, нм

Бұқтырылған жылқы еті

«Шұжық» ЖШС «Кублей»

А

511

600

D

543

600

E

520

600

K

529

600

Бұқтырылған сиыр еті

«Стандарт» Курган ет комбинаты» ЖШҚ

А

514

600

D

539

600

E

517

600

K

501

600

Қазынақ тұздығындағы аршылмаған балтық майшабақ «Ұлан-Өскемен ет-консерві зауыты» ЖШС

А

509

600

D

536

600

E

524

600

K

516

600

Өз сөліндегі тауық еті «Деликатесное» ЖШҚ «Консервы» Компаниясы»

А

503

600

D

534

600

E

519

600

K

527

600

Slide 11

Термиялық өңдеуден кейінгі ет консервілерінің үлгілеріне жүргізілген анализдің спектральді сіңіру максимумдары

Зерттелетін үлгілер

Дәрумендер

Толқын ұзындығы

λmax, нм

Бақылау (су) λmax, нм

Бұқтырылған жылқы еті

«Шұжық» ЖШС «Кублей»

А

513

600

D

698

600

E

528

600

K

712

600

Бұқтырылған сиыр еті

«Стандарт» Курган ет комбинаты» ЖШҚ

А

535

600

D

782

600

E

513

600

K

467

600

Қазынақ тұздығындағы аршылмаған балтық майшабақ «Ұлан-Өскемен ет-консерві зауыты» ЖШС

А

519

600

D

668

600

E

556

600

K

617

600


Ұқсас жұмыстар
Консервілеудің физикалық әдістері
Екінші ыстық тағамдарды дайындау
Консервілеудің биохимиялық әдістері
Құс етін жібіту
Еттің қай мал түріне жататынын
Бизнес жоспар Қақталған ет өндірісі цехын ашу
Жылқы етіне түсініктеме беру
Тамақтану режимі, оның жас ерекшелігі
Бір сатылы салқындату
Қазақтың ұлттық жылқы етін ветеринарық санитариялық сараптау және бағалау
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz