Бұқтырылған жылқы еті



Қазақстан Республикасының білім және ғылым министрлігі «Ш. Уәлиханов атындағы Көкшетау мемлекеттік университеті» ШЖҚ РМК ХИМИЯ ЖӘНЕ БИОТЕХНОЛОГИЯ КАФЕДРАСЫ
«ЕТ ӨНІМДЕРІҢ САПАСЫН ЖАҚСАРТУДА БИОЛОГИЯЛЫҚ БЕЛСЕНДІ ЗАТТАРДЫҢ ҚОЛДАНЫЛУЫН ЗЕРТТЕУ»
Ғылыми жетекші: аға оқытушы Сулейменова Д. А.
Орындаған: 4 курс студенті Меңдібай З. С.
Көкшетау, 2018

Жұмыстың өзектілігі
Қазіргі кезде жалпы ет өнімдері, ет өнімдерін зерттеу әдістері мен олардың құрамында кездесетін биологиялық белсенді қосылыстар туралы мәліметтер өте көп. Алайда ет өнімдерінің, оның ішінде, әсіресе ет консервілерінің құрамында кездесетін жануар майларын өсімдік майларына алмастырғанда ет консервілерінің сапасы қалай өзгеретіні туралы зерттеу жұмыстары жүргізілмеген. Сондықтан осы тақырыпта зерттеу жүргізу өзекті болып табылады.

Жұмыстың мақсаты
Консервіленген ет өнімдерінің сапасын жақсарту үшін биологиялық белсенді қосылыстардың қолданылуын зерттеу.

Жұмыстың міндеттері
Өсімдік майларын алмастырғанға дейінгі және алмастырғаннан кейінгі ет консервілерінің органолептикалық көрсеткіштерін анықтау және салыстыру.
Өсімдік майын қосқанға дейінгі және қосқаннан кейінгі ет консервілеріндегі майдың массалық үлесін анықтау.
Спектрофотометриялық әдіс арқылы ет консервілері құрамындағы A, D, E, K дәрумендерді анықтау.

Жұмыстың нысаны
Зерттеу жұмысының нысаны: 4 ет консервілері
Бұқтырылған жылқы еті
«Шұжық» «Кублей» ЖШС
2. Бұқтырылған сиыр еті
«Стандарт» Курган
ет комбинаты» ЖШҚ

3. Қазынақ тұздығындағы
балтық майшабақ «Ұлан-Өскемен
ет-консерві зауыты» ЖШС
4. Өз сөліндегі тауық еті
«Деликатесное»
«Консервы» Компаниясы» ЖШС

Өсімдік майларын алмастырғанға дейінгі ет консервілерінің органолептикалық көрсеткіштері
Органолептикалық көрсеткіштері
Бұқтырылған жылқы еті
«Шұжық» ЖШС «Кублей»
Бұқтырылған сиыр еті
«Стандарт» Курган ет комбинаты» ЖШҚ
Қызанақ тұздығындағы аршылмаған балтық майшабақ «Ұлан-Өскемен ет-консерві зауыты» ЖШС
Өз сөліндегі тауық еті «Деликатесное» ЖШҚ «Консервы» Компаниясы»
Шеміршектердің болуы
жоқ
жоқ
жоқ
жоқ
Консистенциясы
біртекті
біртекті
біртекті
біртекті
Иісі
балғын
балғын
балғын
балғын
Түсі
балғын өнімге сәйкес
балғын өнімге сәйкес
балғын өнімге сәйкес
балғын өнімге сәйкес
Майдың түсі мен дәмі
түсі ақ, дәмі жылқы еті сияқты
түсі ақ, дәмі сиыр еті майы сияқты
түсі сары, қызанақ бар балық майы сияқты
түсі ашық сүт түстес, дәмі тауық еті сияқты
Сәйкес келу нәтижесі
ГОСТ 5284-84 талаптарына толық сәйкес
ГОСТ 5284-88 талаптарына толық сәйкес
ГОСТ 5284-94
талаптарына толық сәйкес
ГОСТ 5284-97 талаптарына толық сәйкес

Өсімдік майларын алмастырғаннан кейінгі ет консервілерінің органолептикалық көрсеткіштері
Органолептикалық көрсеткіштері
Бұқтырылған жылқы еті
«Шұжық» ЖШС «Кублей»
Бұқтырылған сиыр еті
«Стандарт» Курган ет комбинаты» ЖШҚ
Қызанақ тұздығындағы аршылмаған балтық майшабақ «Ұлан-Өскемен ет-консерві зауыты» ЖШС
Өз сөліндегі тауық еті «Деликатесное» ЖШҚ «Консервы» Компаниясы»
Шеміршектердің болуы
жоқ
жоқ
жоқ
жоқ
Консистенциясы
біртекті
біртекті
біртекті
біртекті
Иісі
балғын
балғын
балғын
балғын
Түсі
балғын өнімге сәйкес
балғын өнімге сәйкес
балғын өнімге сәйкес
балғын өнімге сәйкес
Майдың түсі мен дәмі
түссіз, дәмі жылқы еті сияқты
түссіз, дәмі сиыр еті майы сияқты
түссіз сары, қызанақ бар балық майы сияқты
түссіз, дәмі тауық еті сияқты

Өсімдік майларын қосқанға дейінгі және қосқаннан кейінгі ет консервілеріндегі майдың массалық үлес көрсеткіштері
Зерттелетін үлгі
Бұқтырылған жылқы еті
«Шұжық» ЖШС «Кублей»
Бұқтырылған сиыр еті
«Стандарт» Курган ет комбинаты» ЖШҚ
Қызанақ тұздығындағы аршылмаған балтымайшабақ «Ұлан-Өскемен ет-консерві зауыты» ЖШС
Өз сөліндегі тауық еті «Деликатесное» ЖШҚ «Консервы» Компаниясы»
Майдың массалық үлесі, %
33, 2
24, 4
28, 9
38, 6
Майдың массалық үлесі, %
34, 5
25, 1
29, 7
39, 3

Термиялық өңдеуге дейінгі құрамында майда еритін дәрумендері бар ет консервілері үлгілеріне жасалған спектрофотометриялық анализ көрсеткіштері
Зерттелетін үлгілер
Дәрумендер
Толқын ұзындығы
λmax, нм
Бақылау (су) λmax, нм
Бұқтырылған жылқы еті
«Шұжық» ЖШС «Кублей»
А
511
600
D
543
600
E
520
600
K
529
600
Бұқтырылған сиыр еті
«Стандарт» Курган ет комбинаты» ЖШҚ
А
514
600
D
539
600
E
517
600
K
501
600
Қазынақ тұздығындағы аршылмаған балтық майшабақ «Ұлан-Өскемен ет-консерві зауыты» ЖШС
А
509
600
D
536
600
E
524
600
K
516
600
Өз сөліндегі тауық еті «Деликатесное» ЖШҚ «Консервы» Компаниясы»
А
503
600
D
534
600
E
519
600
K
527
600

Термиялық өңдеуден кейінгі ет консервілерінің үлгілеріне жүргізілген анализдің спектральді сіңіру максимумдары
Зерттелетін үлгілер
Дәрумендер
Толқын ұзындығы
λmax, нм
Бақылау (су) λmax, нм
Бұқтырылған жылқы еті
«Шұжық» ЖШС «Кублей»
А
513
600
D
698
600
E
528
600
K
712
600
Бұқтырылған сиыр еті
«Стандарт» Курган ет комбинаты» ЖШҚ
А
535
600
D
782
600
E
513
600
K
467
600
Қазынақ тұздығындағы аршылмаған балтық майшабақ «Ұлан-Өскемен ет-консерві зауыты» ЖШС
А
519
600
D
668
600
E
556
600
K
617
600
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz