Залалсыздандыру әдістері


Slide 1

М. Оспанов атындағы Батыс Қазақстан Мемлекеттік Медицина Университеті

Факультеті: Қоғамдық денсаулық сақтау

Кафедра: Комуналды гигиена және еңбек гигиенасы

Тақырыбы: Суды залалсыздандыру және тазарту саласындағы ғылыми зерттеулер мен жетістіктер

Орындаған: Рахметова. С. С

Қабылдаған:Сакебаева. Л. Д

Ақтөбе, 2018

Slide 2

Жоспары:

Ауыз судың және сумен қамтамасыз ететін су көздерінің сапасын гигиеналық бағалау.

Судың сапасын жақсарту әдістері.

Slide 3

Сумен орталықтандырылған жүйе арқылы қамтамасыз ету саласындағы санитарлық бақылау-сумен қамтамасыз ету жобасына сараптама жүргізумен түсіндіріледі. Сараптама мақсаты -адам денсаулығына қауіпсіз және зиянсыз сумен қамтамасыз ету.

Slide 4 Slide 5 Slide 6

Ауыз сумен қамтамасыз ететін су көздері ретінде суы терең өзендерді немесе антропогенді ластануға ұшырамайтын (биік таулы) су көздерін пайдаланады. Ретке келтірілген су қоймаларының санитарлық жағдайын анықтайтын басты фактор оларды дұрыс пайдалану тәртібі болып табылады. Бұл бірінші кезекте - су қоймаларының маңында өндірістік кәсіпорындарды және елді мекендерді орналастыруды шектеу.

Slide 7

Су көздерін таңдаудың негізгі көрсеткіші - оның санитарлық тұрғыда сенімділігі. Осы мақсатта барлық су көздерінің ішінен санитарлық күзету аймағын ұйымдастыруға болатынын таңдап алу керек.

Slide 8

ГОСТ 2761-84 бойынша сумен қамтамасыз ету көзі оның санитарлық тиімділігіне сәйкес және ГОСТ 2874-82 бойынша суына жарамды болуы керек.

Slide 9 Slide 10

Жер асты суларын зерттеу бағдарламасына химиялық зиянсыздығы мен эпидемиялық қауіпсіздігінің көрсеткіштері кіреді.

Slide 11 Slide 12

Тұщы су көздеріндегі судың құрамы келесі талаптарға сәйкес болуы керек:

Құрғақ қалдық

1000 мг/дм³ (СЭС-тің келісімімен 1500 мг/дм³ дейін)

Хлоридтер

350 мг/дм³-ден артық емес

Сульфаттар

500 мг/дм ³-тен артықемес

Жалпы кермектілігі

7 мг/экв/дм³ (СЭС-тің келісімімен 10 мг/экв/дм³ дейін)

Химиялық заттардың концентрациясы шаруашылық-ауыз суы

мен мәдени-тұрмыстық мақсатта пайдаланатын суларға

арналып бекітілген ШРЕК-тен аспауы қажет.

Slide 13 Slide 14

ГОСТ 2874-82 «Ауыз суы». Осы құжатта судың көрсеткішкіштерінің 3 тобы көрсетілген:

Судың органолептикалық қасиеті

Түсі, мөлдірлігі, иісі, дәмі, қолайлы температурасы

Химиялық құрамы

Судағы улы химиялық заттар концентрациясы тиісті кон-центрациядан аспауы қажет

Эпидемиологиялық

көрсеткіштері

Су құрамында гельминттер жұмыртқасы, вирустар, бактериялар, патогенді қарапайымдылар болмауы керек

Slide 15

Су сапасының органолептикалық қасиет-теріне қойылатын гигиеналық талаптар:

Көрсеткіштердің аты

Норматив бойынша

20°С және 60°С-ге қыздырғандағы иісі, балл

2

20°С-дегі . . . балл

2

Түсі, градусы

20

Стандартты шкала бойынша лайлылығы, мг/л

1, 5

Ескерту: Санитарлық-эпидемиологиялық қызметкерлердің келісімімен су түсі

35 °С-дейін, лайлылығы 2 мг/л дейін жарамды болып табылады.

Slide 16

Судың органолептикалық қасиеттеріне әсер ететін химиялық заттардың нормативі

Көрсеткіштердің аты

Норматив

1

Сутектік көрсеткіш, РН

6, 0-9, 0

2

Темір, мг/л

0, 3

3

Жалпы қаттылығы, мг/л

7, 0

4

Марганец, мг/л

0, 1

5

Сынап, мг/л

1, 0

6

Қалдық полифосфаттар, РО³ ̄ мг/л

3, 5

7

Сульфаттар, мг/л

500, 0

8

Құрғақ қалдық, мг/л

1000, 0

9

Хлоридтер, мг/л

350, 0

10

Цинк, мг/л

5, 0

Slide 17

ГОСТ 2874-82. Судың эпидемиологиялық

қауіпсіздігін сипаттайтын көрсеткіштер:

Көрсеткіштер

Нормативтер

1 мм² судағы микроорганизмдер саны

100

1 л судағы ішек таяқшаларының саны/коли-индекс

3

Коли-титр/мл

333

Slide 18

Су лайлығы-судағы минералдық және органикалық қоспалардың санына тәуелді.

Түсі-суға сары, қоңыр түс беретін гуминдік заттардың санына байланысты.

Иісі. Иіссіз су-иісі 2 баллдан аспайтын су.

Дәм мен дәмсіз. Дәмсіз су-дәмі 2 баллдан аспайтын суды айтады.

Slide 19

Судың көрсетілген нормативтерден ауытқуы оны тазарту мен технологиясының қажетті дәрежесін анықтайды.

Осы мақсатта сумен қамтамасыз ету тәжірибесінде кең таралған әдістер:

-Органолептикалық қасиетін жақсарту;

-Эпидемиологиялық қауіпсіздігін қамтамасыз ету;

-Химиялық құрамын қалыпқа келтіру.

Slide 20

Сумен қамтамасыз ету тәжірибесінде кең таралған әдістер

Органолептикалық

қасиетін жақсарту

Эпидемиологиялық

қауіпсіздігін қамта-

масыз ету

Химиялық құрамын

қалыпқа келтіру

Түссіздендіру,

тұщыландыру,

дезодорация

Залалсыздандыру

Фторсыздандыру,

темірсіздендіру,

газсыздандыру

Slide 21

Қоспаларды коагуляциялау.

Коагуляция процесі дегеніміз-молекулалық тартылыс күшінің әсерінен молекулалардың өзара жабысуы нәтижесінде өлшенді бөлшектердің іріленуі.

Slide 22 Slide 23

Коагуляция процесі екі сатыда орындалады:

1. Коагулянттардың бөлшектері қоспалармен жабысады, ал соңында қоспалар бір-бірімен жабысады.

2. Коагулянттың гидротоптық үлпектері түзіліп, оған қоспалар жиналады. Жанасу нәтижесінде үлпектер бір-бірімен қосылып, іріленеді және қоспаға түседі.

Slide 24

Іс жүзінде коагулянт ретінде көбінесе су температурасы әсер етпейтін темір препараттарын (темір купоросы-FeSO4, темір хлориді-FeСL3) қолданылады. Бірақ темір препараттармен жүретін коагуляция үрдісі рн-8-ден жоғары болған кезде ғана жүруі мүмкін.

Slide 25

Коагуляция тиімді жүру үшін суды реагенттермен біркелкі араластырып отыру қажет, ол үшін тазартқыш қондырғыларында араластырғыштар қолданылады.

Slide 26

Тұндырғыштар суды мөлдірлендірудің бірінші сатысы болып табылады. Олар сүзгілердің жұмысын жеңілдетеді және заттарды 10-20 мг/л-ге дейін азайтады. Тұндырғыштың жұмыс тиімділігі оның сыйымдылығына тура пропорционал.

Судың қозғалу бағытына байланысты тұндырғыштар

Көлденең

Тік

Радиальды

Slide 27

Көлденең тұндырғыштар: тік бұрышты, ұзындығы 40-100 м болатын резервуары бар, онда судың баяу жылжуы нәтижесінде өлшенділер тұнбаға түседі. Тұндырғыштағы судың қозғалу жылдамдығы 2-4 мм/сек.

1

2

1

2

1-сурет. Көлденең тұндырғыштың схемасы. 1-ластанған судың түсуі; 2-тұндырылған судың шығуы.

Slide 28

Радиальды тұндырғыштар: тұндыру-дың екі сатылы жүйесінде бірінші сатысы ретінде қолданылады. Оның ерекшелігі-тұнбаны механикалық жолмен тазарту. Лайлылығы өте жоғары суды мөлдірлеу үшін пайдаланылады, яғни салыстырмалы түрде аз қолданылады.

Slide 29

Суды сүзу - суды тазартудың бірінші сатысы араластырғыштан, үлпек сүзу камерасынан, тұндырғыштардан немесе мөлдірлегіштен тұрады. Екінші сатысының құрылымына сүзгілер енеді. Кәдімгі құмды сүзгі-сүзгіш құм қабатынан, ұстап тұратын гравий қабатынан, сүзілген су жиналатын тесікті құбырлардан тұрады.

Slide 30

Сүзгілердің жұмыс тиімділігін анықтайтын негізгі параметрі-м/сағ-пен көрсетілген сүзу жылдамдығы.

Slide 31

Суды дегазациялау-суды күкірт сутегі және басқа да жағымсыз иісті газдардан тазарту үшін жүргізіледі. Бұл үшін суды аэрациялау, яғни ауаны оттегімен байыту қолданылады. Бұл былай жүзеге асады:

-жаңбырлату арқылы (су тамшысы неғұрлым кішірек болса, соғұрлым дегазация толығырақ жүреді) ;

-фонтандау арқылы;

-ағаш торлы қабаттары бар шашыратқыштан және мұнарадан тұратын градирня (тұзын алу үшін тұзды суды құрғататын орын) ;

-барботаждау - су қабатынан компрессор арқылы ауа үрлеп өткізу.

Slide 32

Суды жұмсарту оны кальций мен магний элементтерінен толық немесе жартылай тазарту үшін қолданылады. Реагентті, ионды алмасу, термиялық немесе осы барлық әдістер комбинациланып қолданылады.

Slide 33

Суды дезодарациялау-суға органикалық емес қосылыстардың енуіне байланысты пайда болатын иісі мен дәмділігін жойып, оның минералдық құрамын жақсарту үрдісі. Негізінен табиғи жер беті суларында органикалық заттардың болуына байланысты биогенді иісі мен дәмділігі болуы мүмкін. Суды тазарту және хлорлау судың бұл қасиеттерін едәуір мөлшерде жояды, бірақ түбегейлі емес, сондықтан бұл жағдайда көбіне арнайы өңдеу әдістерін қажет етеді.

Slide 34

Суды залалсыздандыру әдістері. Ашық су көздерінде микроорганизмдер, соның ішінде патогенді түрлері де көп болады. Кейбір жағдайларда эпидемиялық тұрғыда жер асты сулары да қауіпті болуы мүмкін.

Суды қамтамасыз ету тәжірибесінде пайдаланатын суды тазарту әдістері оның бактериялық ластануын едәуір төмендетеді, бірақ эпидемиялық қауіпсіздігін толық қамтамасыз ете алмайды.

Slide 35 Slide 36
Ұқсас жұмыстар
Залалсыздандырудың әдістері
Ассептика мен антисептика
ЗАЛАЛСЫЗДАНДЫРУ ТӘСІЛДЕРІ
Залалсыздандыру әдістері туралы
Стерилдеудің әдістәрі
Қоректік орталарды заласыздандыру әдістері
Ақаба суларды тазарту әдістері
Дезинфекция түрлері, әдістері
Стоматологиялық құрылғы мен құралдарды күту
Ақаба суларды тазалау әдістері
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz