Құмырсқа қышқылы




Презентация қосу
Сабақтың тақырыбы:

Карбон қышқылдары
Өкілдері Физикалық
қасиеті

Құрамы Қышқылдар Химиялық
қасиеті

Кездесуі Қолданылуы
Бұл
Бұлсуреттердің
суреттердіңқышқылға
қышқылғақандай
қандай
қатысы
қатысыбар?
бар?

Сүт қышқылы
Туберкулезді Қанның ақ, Жұқпалы
емдеуге қызыл ауруды
пайдаланады түйіршіктерін болдырмайды
реттейді
Тауықтың, құстардың құмырсқа илеуіне
шомылып, аунап жатқанын көрдіңізбе? Не үшін деп
ойлайсыз?
Құмырсқа қышқылы
НСООН
паразиттерге
нафталиндей әсер
етеді, құстар үстерін
тазартады
Ауырған аңға кім рецепт
жазып береді?
Ауырған аң сүйретіліп
келіп, хинин ағашының
қабығын кеміреді. Хинин
ағашында хинин
қышқылдары бар екені
анықталған.
Сіздер үйде, тұрмыста қандай қышқылдарды
кездестірдіңіздер?
Тұрмыста − сірке,
бор, ацетилсалицил,
лимон қышқылы
ІІІ кезең. Мағынаны ашу.
Анықтама→Жалпы формула→Құрамы→Атаулары→Жіктелуі
→Қауіпсіздік техникасының ережесі→Маңызды түйін→Пайдасы
→Зияны
Карбон қышқылдары--- молекула
құрамында көмірсутек радикалымен
байланысқан карбоксил тобы (-с О ОН )
бар күрделі органикалық заттар
Қышқыл Карбоксил
дәмі тобына
байланыст
ы

Индикат Қышқылдар Күйдіргіш
орға әсері

Сутек Қышқыл
атомы қалдығыны
санына ң болуы
Қышқыл дәмі

Күйдіргіш

Сұйық заттар

Өздеріне тән иісі бар

Суда жақсы ериді
НСООН жеңіл
К. Қ.
СН3 СООН
ауыр

С 15 Н 31 СООН
пальмитин

С 17 Н35 СООН С 17 Н35 СООNa
стеарин Кір сабын
Құмырсқа
Құмырсқа қышқылы
қышқылы

Шырша, қалақай 1,25% спирт Буын ауруларына
жапырақтары дәрі

то тотық
Хош иісті
НСООН сыздан
заттар
кездесуі дырғыш

Құмырсқа дене- Еріткіштер
сінде

Мата, қағаз
бояуда
Сірке
Сірке қышқылы
қышқылы

Полимерлер

Өсімдік, жануар
зәр, тер
құрамында Бояулар

кездесуі
СН3 СООН қолданылуы

Дәрі-дәрмек
(аспирин)
Ашыған сүт,
ірімшік, май
Тағам өнімдерін
консервілеу

Еріткіш
Сірке қышқылының қасиеттерін зерттеу

№ HCL CH3 СООН
1 Лакмусқа Қызыл түс
әсері
2 Са 2HCl+ Са→СаCl2 + H2
3 СаO 2HCl +MСаO→СаCl2 + H2O
4 КOH HCl+ КOH→ КCl+ H2O
5 К2CO3 2 HCl+ К2CO3→
2КCl+CO2 + H2O
6 C2H5ОH
1. Сірке
Сірке қышқылы
қышқылы күші
күші жағынан
жағынан қандай
қандай
қышқылға
қышқылға жатады?
жатады?
2. Сірке
Сірке қышқылының
қышқылының қандай
қандай қасиеттері
қасиеттері
бейорганикалық
бейорганикалық қышқылдарға
қышқылдарға ұқсас?
ұқсас?
Тамақ
Еріткіштер өнеркәсібі Бояулар

Хош иісті
заттар Карбон Дәрі –
қышқылдары дәрмек

Арамшөптерге
қарсы
препараттар
Жасанды
Күнделікті талшық
тұрмыста
Білімді бекіту
А. CH4 →C2 H2 →CH3 CОН →CH3 CОOH

В.6г құмырсқа қышқылын бейтараптауға неше грамм
натрий гидроксиді жұмсалады?

С.Құрамында 20% қоспасы бар 250г әктасты сірке қышқылында
еріткенде бөлінетін
көмірқышқыл газының көлемін ( қ. ж.) есептеңдер .
А тобы
1) 2CH4 →C2H2+3H2↑
2) C2H2+ H2O→CH3CОН
3) CH3CОН + Ag2O→CH3 CООН +2Ag↓
В тобы
H CООН +NaOH→ H CООNa + H2O
6г хг
40г 68г

м (H CООН)=46г/моль 3 : х =46 : 40
м (NaOH) = 40г/ моль х = 10,2г

Жауабы; 2.8 г КОН
С тобы
CaCO3 +2CH3 CООН (CH3 CОО)2Са+CО2 ↑+H2O
200г Хл
100г 22,4л
W (таза зат)=100%-20%=80% 200: х =100:22,4
m(CaCO3)=80* 250: 100 = 200г х = 44,8л

М(CaCO3)=100г/моль Жауабы; 44,8 л CО2
Қышқылдардың пайдасы

Жеміс – жидектерде қышқылдың орасан
қоры бар. Жеміс қышқылын бұдан 10 мың
жыл бұрын медицина дамымай тұрған
кезде адамдар жиі қолданған.
Антибиотиктер жасалғанға дейін жұқпалы
ауруларды емдеуге, іріңді жараларды жууға,
ішек түйілгенде, тіпті оба індетіне қарсы
қышқыл пайдаланылады.
Көкжөтел

бронхит

плеврит

туберкулез

қан аздық

жүйке шаршағанда
Май басу
Алма

Тамақтың қабынуы

Буын, өт қабығы,
шектердің қабынуы

Асқазан ауруы
Жүйке жұмысын реттейді
Ішекті дезинфекциялауға

Асқорытуды жақсартады
Көз, көруді жақсартады
Дене қызуын түсіреді

Суық тигенде

Бас ауырғанда
Бүйрек тастарын ерітеді

Жүрек-тамыр жұмысын реттейді
Шөлге қарсы

Көкжөтел

Ауырсынуды басады
Ой толғаныс.

Ұқсастығы

Бейорганикалық Карбон
қышқылдар қышқылдары
Үйге тапсырма

§49.Карбон қышқылдары
№5-9 есеп

Ұқсас жұмыстар
Қышқылдар Сірке қышқылы
Жұмыртқа дернәсіл имаго
КАРБОН ҚЫШҚЫЛДАРЫН ӨНДІРУ
Бензой қышқылы
Оқушыларды еңбекқор қанағатшыл болуға үнемшілдікке баулу
Қышқылдардың жіктелуі,алынуы, химиялық қасиеттері
Негіздердің жіктелуі
Карбон қышқылдарының құрамы
Топ өнері
Тағам шикізаты мен дайын өнімдердің микробиологиялық және тотығу барысындағы бұзылуды бәсеңдететін тағамдық қосылыстар
Пәндер