Өндірістің жұмыс күшімен қамтамасыз етілуі



Өндірістің жұмыс күшімен қамтамасыз етілуі
Орындаған: Нұрат Гүлназ
Тапсырған:Абуталипова Жұлдыз

Жұмыс күші факторының маңызы мен мәні;
Еңбекті нормалау және еңбек өнімділігі

1. Өнімнің құрылуы әр уақытта кәсіпорындарда қызмет істейтін адамдармен тікелей байланысты. Жұмыс күші - бұл адамның дене және ой қабілеттілігінің жиынтығы, оның жұмысқа деген алғырлығы. Нарықтық экономикада еңбек ресурстарының маңызы арта түседі. Өндірістің инвистициялық бағыты, ғылыми техникалық прогресстің соңғы нәтижелерін қолдану, өнім сапасының арттыруы еңбек ресурстарына деген көзқарасты өзгертіп жоғарғы дәрежедегі мамандар дайындауға ықпал жасайды.

Еңбек ресурстарын басқару дегеніміз - жұмысшылардың еңбек функциясын атқаратын кезде өздерінің барлық мүмкіншіліктерін барынша жоғарғы сатыда қолдануына әсер ететін принциптер мен әдістерінің жиынтығы. Кәсіпорындар кадрларды басқаратын негізгі бөлімше кадрлары бөлімі деп аталады. Олар жұмысқа алу, жұмыстан шығару, жұмысшыларды оқытуды ұйымдастырады, іс-қағаздарын дайындау және т. б. көптеген функцияларды атқарады

Кадрларды жұмысқа қабылдаудағы маңызды құжат еңбек келісімі. Еңбек келісімі - жұмысқа алушы мен жұмысқа келуші адамның арасындағы келісім шарт. Онда жұмысқа кірушінің еңбек функциясы, жұмыс орны, қызметтік міндеттемелері, еңбек ақысының көлемі, жұмысқа кірген уақыты, мерзімі көрсетіледі.


Өндірістік процеске қатысуына байланысты кәсіпорын жұмыскерлері екі топқа бөлінеді:
2. Өндірістік емес. Өндірістік емес жұмыскерлерге қызмет көрсетуге тікелей айналыспайтындар жатады. Оларға: кәсіпорынның қарамағындағы тұрғын үй шаруашылықтарының, балалар және дәрігерлік мекеменің қызметкерлерін жатқызамыз.
1. Өндірістік. Өндірістік жұмыскерлерге тікелей өндіріс пен оған қызмет көрсетушілер жатады.

Кәсіпорындағы кадрлар жағдайы мына коэфиценттер арқылы анықталады:
1. Кшк- жұмысшылардың жұмыстан шығып кету коэфиценті. 1. Кшк═ (Жжш/Ж) *100%
Жжш- жұмыстан шығып кеткен адам саны. Ж- кәсіпорын жұмысшысының орташа саны.
2. Кжқ- жұмысшыларды жұмысқа қабылдау коэфиценті. 2. Кжқ═ (Жжқ/Ж ) *100% Жжқ- белгілі бір уақыт аралығында жұмысқа қабылданған жұмысшылар саны.

Кез келген еңбек ұжымында жұмысшылардың жалпы санына және кәсіпкерлік біліктілігіне сай әрқашанда өзгерістер болады: біреулері жұмыстан шығып жатса, біреулері жұмысқа кіріп жатады. Мұндай өзгерісті кадрлар ағымдылығы деп атайды.

2. Кәсіпорында еңбек процесін дұрыс ұйымдастыру үшін және қандайда бір жұмысты орындау үшін, қанша еңбек көлемі керек екендігін білу үшін еңбек нормасын анықтап алу керек. Еңбекті нормалау белгілі бір кәсіпорында, өндіріс саласында белгілі бір жұмысты немесе операцияны орындауға кеткен ең жоғарғы уақыт мөлшерін анықтау.

Еңбекті нормалау
1. Тәжірибелік статистикалық
2. Талдау.

Тәжірибелік статистикалық әдіс бойынша кәсіпорын іс жағдайы өткен уақыт жағдайымен салыстырылады. Ал талдау әдісі көбірек қолданылады және оған мынадай операциялар жатады:
Еңбек процесін зерттеп оларды элементтерге бөлу
Еңбек
шығындарына әсер
ететін факторларды анықтау
Нормаларды өндіріске енгізу
Жұмыс орнын жақсартатын шаралар жүргізу
Жұмысты орындауға кеткен уақытты есептеу

Талдау әдісі хронометраждан және жұмыс күнін суретке түсіруден тұрады.
Жұмыс күнін суретке түсіру белгілі бір уақыт аралығында жұмыс уақытын бақылап, ұзақтығын өлшеу арқылы еңбек уақытын анықтау, яғни жұмыс орнын дайындау уақыты, жұмысты бастау, аяқтау уақыты, үзіліс уақытын өлшеу.
Хронометраж бұл өндіріс процесіндегі операциялардың ұзақтығын айқындау және бақылау, өлшеу арқылы уақыт шығындарын есептеу әдісі.

Уақыт нормасы белгілі бір ұйымдық техникалық жағдайда шығарылатын өнімнің бір өлшемін дайындауға жұмсалатын уақыт шығыны. Кәсіпорында еңбек ресурстарының тиімді қолданылуы еңбек өнімділігінің өзгеруіне байланысты болады.

Еңбек өнімділігі деп өндіріс процесіндегі еңбектің тиімділігін айтамыз. Ол өнімнің бір мөлшерін өндіруге жұмсалатын уақыт мөлшері мен немесе уақыттың бір өлшемінде өндірілген өнім көлемімен өлшенеді.
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz