Асқазан сөлінің ферменті пенсин


Slide 1

Ақтөбе облысы Ойыл ауданы

Қаратал ауылы

Ш. Берсиев атындағы орта

мектебі биология пәні мұғалімі Оспанова Қарылға Садуакасовна

Slide 2 Slide 3

2. Дамытушылық:

Оқушылардың дүниетанымдық ой-өрісін, дамыту, өздігінен тапсырмаларды орындауға үйрету.

3. Тәрбиелік:

Асқорту мүшелерінің ауруларының алдын алу, тісті күтудің гигеналық шараларын сақтай білуді үйрету.

1. Білімділік.

Асқорту мүшелері олардың құрылысы, қызметі туралы алған білімдерін жүйелеу және толықтыру.

Slide 4 Slide 5 Slide 6

Нәруыздың қажетті тәуліктік мөлшері

а) 100 г ә) 120 г б) 150 г

2. Адам денесінің қанша пайызы судан тұрады?

а) 30-40% ә) 50-55 % б) 60-65 %

3. Ас қорыту жолын ретімен ата

а) ауыз қуысы кеңірдек жұтқыншақ___ қарын ішек

ә) ауыз қуысы жұтқыншақ өңеш асқазан___ ашішек тоқ ішек тік ішек

б) ауыз қуысы өңеш асқазан тоқ ішек ___тік ішек

Slide 7

4. Тістің ауы қуысында шығып тұрған бөлігі

а) қызылиек ә) түбір б) тіс сауыты немесе денесі

5. Асқорыту және тынысалу жолдары қиылысады

а) жұтқыншақта ә) өңеште б) асқазанда

6. Ауыз қуысында қанша сілекей безі бар

а) екі жұп ә) үш жұп б) төрт жұп

7. Ашішектің бөлімдерін ата

а) ұлтабар ашішек, мықынішек

ә) соқырішек, жиек ішек, тікішек

б) ұлтабар, соқырішек, тікішек.

Slide 8

8. Бауырдың салмағы қанша?

а) 1300 г ә) 1400 г б) 1500 г

9. Өт өзегі асқорыту мүшелерінің қай бөлігіне ашылады?

а) асқазанға ә) ұлтабарға б) тоқ ішекке

10. Шартсыз сөл бөліну орталығы қайда орналасады?

а) сопақша мида ә) ортаңғы мида б) жұлында

11. Бір тәулікте бөлінетін сілекей мөлшері

а) 1-1, 5 л ә) 1, 5 -2 л б) 2-2, 5 л

12. Ұзындығы 25 см бұлшық етті түтік тәрізді асқорыту мүшелері

а) асқазан ә) жұтқыншақ б) өңеш

Slide 9

1-а 4-б 7-а 10-а

2-б 5-а 8-б 11-ә

3-ә 6-ә 9-ә 12-б

бағалау.

4-6=2

7-8=3

9-10=4

11-12=5

Slide 10 Slide 11

Жауаптары

Slide 12

Суретте берілген мүшелерді анықтап жазыңдар.

Дәлелдеу

Slide 13

Құпия сандар

Тіс

20-22жас

3ай

6-9ай

1+2+3

2жас

32

16+16

6-7

Slide 14

Сәйкестендір.

1. Асқорту мүшесі басталады

2. Ең үлкен асқорту безі

3. Тамақты дұрыс пайдалану ғылымы

4. Ұзындығы 10-12см, асқазанның астыңғы жағында орналасқан без

5. Тістің дентин затының бұзылуы

6. Нәруыз, май, көмірсулар толық ыдырайтын ас қорту мүшесінің бөлігі

7. Тілдің түбі сезеді

8. Адам организміне өзгеріссіз сіңірілетін зат

А) Тіс жегісі

Ә) Диетология

Б) Минералды тұздар

В) Ауыз қуысы

Г) Бауыр

Ғ) Ащыны

Д) Ащыішек

Е) Ұйқы безі

Slide 15

Жауаптары

1-в, 5-а

2-г 6-д

3-ә 7-ғ

4-е 8-б

Slide 16

Жоғалған әріптер

Slide 17

Терминдік диктант

1. Каталтзатор қызметін атқаратын нәруыздар

(ферменттер)

2. Майларды глицерин мен май қышқылдарына ыдыратып ферменттер

(липазалар)

3. Организмдегі зат алмасудың қалыпты жүруі үшін қажетті органикалық қосылыстар

витаминдер

4. Асқазан сөлінің ферменті

пенсин

5. Сілекей құрамындағы микроб залалсыздандыратын нәруызды зат

лизоцим

Slide 18
Ұқсас жұмыстар
Асқазан сөлі
Асқазан сөлінің патологиялық құрамдас бөліктер
АСҚОРЫТУ БЕЗДЕРІ
Ішкі шырышты және шырыш асты қабаты
Асқазан сілемейлі
Көмірсулар алмасуы
Алмаспайтын амин қышқылдары
Асқазан жəне ұлтабар ойық жара ауруы
Ойық жара дамуында Hp(хелико-бактер) ролі
Ферменттер биологиясы
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz