Асқазан сөлінің ферменті пенсин



Ақтөбе облысы Ойыл ауданы
Қаратал ауылы
Ш. Берсиев атындағы орта
мектебі биология пәні мұғалімі Оспанова Қарылға Садуакасовна


2. Дамытушылық:
Оқушылардың дүниетанымдық ой-өрісін, дамыту, өздігінен тапсырмаларды орындауға үйрету.
3. Тәрбиелік:
Асқорту мүшелерінің ауруларының алдын алу, тісті күтудің гигеналық шараларын сақтай білуді үйрету.
1. Білімділік.
Асқорту мүшелері олардың құрылысы, қызметі туралы алған білімдерін жүйелеу және толықтыру.



Нәруыздың қажетті тәуліктік мөлшері
а) 100 г ә) 120 г б) 150 г
2. Адам денесінің қанша пайызы судан тұрады?
а) 30-40% ә) 50-55 % б) 60-65 %
3. Ас қорыту жолын ретімен ата
а) ауыз қуысы кеңірдек жұтқыншақ___ қарын ішек
ә) ауыз қуысы жұтқыншақ өңеш асқазан___ ашішек тоқ ішек тік ішек
б) ауыз қуысы өңеш асқазан тоқ ішек ___тік ішек

4. Тістің ауы қуысында шығып тұрған бөлігі
а) қызылиек ә) түбір б) тіс сауыты немесе денесі
5. Асқорыту және тынысалу жолдары қиылысады
а) жұтқыншақта ә) өңеште б) асқазанда
6. Ауыз қуысында қанша сілекей безі бар
а) екі жұп ә) үш жұп б) төрт жұп
7. Ашішектің бөлімдерін ата
а) ұлтабар ашішек, мықынішек
ә) соқырішек, жиек ішек, тікішек
б) ұлтабар, соқырішек, тікішек.

8. Бауырдың салмағы қанша?
а) 1300 г ә) 1400 г б) 1500 г
9. Өт өзегі асқорыту мүшелерінің қай бөлігіне ашылады?
а) асқазанға ә) ұлтабарға б) тоқ ішекке
10. Шартсыз сөл бөліну орталығы қайда орналасады?
а) сопақша мида ә) ортаңғы мида б) жұлында
11. Бір тәулікте бөлінетін сілекей мөлшері
а) 1-1, 5 л ә) 1, 5 -2 л б) 2-2, 5 л
12. Ұзындығы 25 см бұлшық етті түтік тәрізді асқорыту мүшелері
а) асқазан ә) жұтқыншақ б) өңеш

1-а 4-б 7-а 10-а
2-б 5-а 8-б 11-ә
3-ә 6-ә 9-ә 12-б
бағалау.
4-6=2
7-8=3
9-10=4
11-12=5


Жауаптары

Суретте берілген мүшелерді анықтап жазыңдар.
Дәлелдеу

Құпия сандар
Тіс
20-22жас
3ай
6-9ай
1+2+3
2жас
32
16+16
6-7

Сәйкестендір.
1. Асқорту мүшесі басталады
2. Ең үлкен асқорту безі
3. Тамақты дұрыс пайдалану ғылымы
4. Ұзындығы 10-12см, асқазанның астыңғы жағында орналасқан без
5. Тістің дентин затының бұзылуы
6. Нәруыз, май, көмірсулар толық ыдырайтын ас қорту мүшесінің бөлігі
7. Тілдің түбі сезеді
8. Адам организміне өзгеріссіз сіңірілетін зат
А) Тіс жегісі
Ә) Диетология
Б) Минералды тұздар
В) Ауыз қуысы
Г) Бауыр
Ғ) Ащыны
Д) Ащыішек
Е) Ұйқы безі

Жауаптары
1-в, 5-а
2-г 6-д
3-ә 7-ғ
4-е 8-б

Жоғалған әріптер

Терминдік диктант
1. Каталтзатор қызметін атқаратын нәруыздар
(ферменттер)
2. Майларды глицерин мен май қышқылдарына ыдыратып ферменттер
(липазалар)
3. Организмдегі зат алмасудың қалыпты жүруі үшін қажетті органикалық қосылыстар
витаминдер
4. Асқазан сөлінің ферменті
пенсин
5. Сілекей құрамындағы микроб залалсыздандыратын нәруызды зат
лизоцим

- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz