Асқазан сөлінің ферменті пенсин




Презентация қосу
Ақтөбе облысы Ойыл ауданы
Қаратал ауылы
Ш.Берсиев атындағы орта
мектебі биология пәні мұғалімі
Оспанова Қарылға Садуакасовна
1. Білімділік.
Асқорту мүшелері олардың құрылысы,қызметі
туралы алған білімдерін жүйелеу және толықтыру.

2.Дамытушылық:
Оқушылардың дүниетанымдық ой-
өрісін,дамыту,өздігінен тапсырмаларды
орындауға үйрету.

3. Тәрбиелік:
Асқорту мүшелерінің ауруларының алдын
алу,тісті күтудің гигеналық шараларын
сақтай білуді үйрету.
Кім шапшаң
1. Нәруыздың қажетті тәуліктік мөлшері
а) 100 г ә) 120 г б) 150 г

2. Адам денесінің қанша пайызы судан тұрады?
а) 30-40% ә) 50-55 % б) 60-65 %

3. Ас қорыту жолын ретімен ата
а) ауыз қуысы_____ кеңірдек ____ жұтқыншақ___ қарын ____ішек
ә) ауыз қуысы ____жұтқыншақ ____өңеш____ асқазан___ ашішек
тоқ ішек _____тік ішек
б) ауыз қуысы ____өңеш ____асқазан ____тоқ ішек ___тік ішек
4. Тістің ауы қуысында шығып тұрған бөлігі
а) қызылиек ә) түбір б) тіс сауыты немесе
денесі
5. Асқорыту және тынысалу жолдары қиылысады
а) жұтқыншақта ә) өңеште б) асқазанда

6. Ауыз қуысында қанша сілекей безі бар
а) екі жұп ә) үш жұп б) төрт жұп

7. Ашішектің бөлімдерін ата
а) ұлтабар ашішек, мықынішек
ә) соқырішек, жиек ішек, тікішек
б) ұлтабар, соқырішек, тікішек.
8. Бауырдың салмағы қанша?
а)1300 г ә) 1400 г б) 1500 г
9. Өт өзегі асқорыту мүшелерінің қай бөлігіне
ашылады?
а) асқазанға ә) ұлтабарға б) тоқ ішекке

10. Шартсыз сөл бөліну орталығы қайда орналасады?
а) сопақша мида ә) ортаңғы мида б) жұлында

11. Бір тәулікте бөлінетін сілекей мөлшері
а) 1-1,5 л ә) 1,5 -2 л б) 2-2,5 л

12. Ұзындығы 25 см бұлшық етті түтік тәрізді асқорыту
мүшелері
а)асқазан ә) жұтқыншақ б) өңеш
1-а 4-б 7-а 10-а
2-б 5-а 8-б 11-ә
3-ә 6-ә 9-ә 12-б

бағалау.
4-6=2
7-8=3
9-10=4
11-12=5
Жауаптары
Суретте берілген мүшелерді анықтап жазыңдар.
Құпия сандар
3ай
32 20-22жас

16+16 Тіс 6-9ай

6-7 1+2+3
2жас
Сәйкестендір.
1.Асқорту мүшесі басталады А)Тіс жегісі
2.Ең үлкен асқорту безі Ә)Диетология
3.Тамақты дұрыс пайдалану ғылымы Б)Минералды тұздар
4.Ұзындығы 10-12см,асқазанның
В)Ауыз қуысы
астыңғы жағында орналасқан без
5.Тістің дентин затының бұзылуы Г)Бауыр
6.Нәруыз,май,көмірсулар толық Ғ)Ащыны
ыдырайтын ас қорту мүшесінің бөлігі
7.Тілдің түбі сезеді Д)Ащыішек
8.Адам организміне өзгеріссіз Е)Ұйқы безі
сіңірілетін зат
Жауаптары
1-в, 5-а
2-г 6-д
3-ә 7-ғ
4-е 8-б
Жоғалған әріптер
Терминдік диктант

1. Каталтзатор қызметін атқаратын нәруыздар
(ферменттер)
2. Майларды глицерин мен май қышқылдарына ыдыратып
ферменттер (липазалар)
3.Организмдегі зат алмасудың қалыпты жүруі үшін қажетті
органикалық қосылыстар
витаминдер
4. Асқазан сөлінің ферменті пенсин
5.Сілекей құрамындағы микроб залалсыздандыратын
нәруызды зат
лизоцим

Ұқсас жұмыстар
Асқазан сөлі
Асқазан сөлінің патологиялық құрамдас бөліктер
АСҚОРЫТУ БЕЗДЕРІ
Ішкі шырышты және шырыш асты қабаты
Көмірсулар алмасуы
Асқазан жəне ұлтабар ойық жара ауруы
Ойық жара дамуында Hp(хелико-бактер) ролі
Ферменттер биологиясы
Ауыз қуысының құрылысы және астың қорытылуы
Ас қорыту бездерінің физиологиясы
Пәндер