Жидекті жеміс


Slide 1

Жемістер

6 сынып

Биология пәнінің мұғалімі: Мугалова Салтанат Жақсыбекқызы

Қызылорда облысы, Сырдария ауданы, Шаған ауылы №37 орта мектеп

Slide 2

Сабақтың тақырыбы: Жемістер

Сабақтың мақсаты:

Оқушыларға жемістің түрлерін таныстыру, шырынды және жемістерді ажырата білу, жемістердің емдік қасиеті мен пайдасын білдіру.

Сабақтың міндеттері:

а) білімділік: Оқушыларға жемістің түрлерімен, құрылысымен таныстыра отырып, жемістердің ұқсастығымен айырмашылығын білуге үйрету.

в) тәрбиелік: Оқушыларға экологиялық, экономикалық, эстетикалық тәрбие бере отырып оқыту.

б) дамытушылық: Осы бөлімдер арқылы оқушылардың ой-өрісін дамыту, денсаулығын күтуге үйрету, пайдалы тамақты таңдай білуге дағдыландыру, тілі дамыту, сөздік қорын молайту.

Сабақтың түрі: Аралас

әдісі: түсіндіру, сұрақ-жауап

Пәнаралық байланыс: қазақ әдебиеті, валеология, география т. б

Көрнекілігі: слайдар, интерактивті тақта, муляждар, сызбанұсқа.

Сабақтың барысы:

І Ұйымдастыру кезеңі.

1. оқушылармен сәлемдесу;

2. сынып тазалығын тексеру;

3. оқушыларды түгелдеу:

4. психологиялық қалыптастыру (зейінін аудару) .

Slide 3

Менің көнілім жақсы.

Мен сабақты жылдам орындаймын.

Мен сабақты жақсы оқимын.

Менің жазуым жақсы.

Менің тәртібім жақсы.

Slide 4

Сұрақтар

Жынысты көбею деген не?

Тозаңдану түрлері қандай?

Өздігінен тозаңдану дегеніміз не?

Айқас тозаңдану дегеніміз не?

Ұрықтану жолын түсіндіріңіз.

Slide 5

Мүшелер

Вегетативті

(өсімді)

Генеративті

(көбею)

Тамыр

Сабақ

Жапырақ

Гүл

? Жеміс

? Тұқым

Slide 6

Жемістер

Slide 7 Slide 8

Шырынды жемістер

Алма

Шие

(сүйекті шырынды)

Алхоры

(сүйекті шырынды)

Жүзім

(жидек)

Қарлыған

(жидек)

Slide 9

Құрғақ жемістер

Қауашақ (мақта)

Бұршаққап

(асбұршақ)

Бұршаққын

(қырыққабат)

Бидай дәнегі

Тұқымша

Емен жаңғағы

Қанатша (үйеңкі)

Slide 10

Жидекті жеміс

Жүзім

(жидек)

Қарлыған

(жидек)

Қызанақ

(жидек)

Slide 11

Жидек тәрізді

апельсин лимон

мандарин

Slide 12

Сүйекті шырынды жеміс

Шие

(сүйекті шырынды)

Алхоры

(сүйекті шырынды)

Slide 13

Алма жемісінің түзілуіне жатыннан басқа гүлтабаны, тостағанша мен күлтенің түбі, аталықтың төменгі бөлігі қатысады. Алма 5 ұялы жатыннан дамитындықтан жемісінің ішкі бөлігі қатты болады, әр ұясында 2 ден тұқым орналасады. Сыртқы қабаты шырынды. Сондықтан алма өзінше “алма жеміс” деп аталады. Алма жеміске: алма, алмұрт, беже, т. б. жатады

Slide 14

Асқабақтар тұқымдасына жататын өсімдіктердің жемісі жидек тәрізді делінгенмен, өз алдына асқабақты жемістер деп аталады. Оларға қияр, қарбыз, қауын, асқабақ жатады.

Асқабақ

Қауын

Қарбыз

Slide 15

Құрғақ жемістер

Қауашақ (мақта)

Бұршаққап

(асбұршақ)

Бұршаққын

(қырыққабат)

Бидай дәнегі

Тұқымша

Емен жаңғағы

Қанатша (үйеңкі)

Slide 16

Бұршаққап

(асбұршақ)

Құрғақ жемістер

Slide 17

Бұршаққын

(қырыққабат)

Құрғақ жемістер

Slide 18

Қауашақ (мақта)

Құрғақ жемістер

Slide 19

Қанатша (үйеңкі)

Құрғақ жемістер

Slide 20

Бидай дәнегі

Құрғақ жемістер

Slide 21

Құрғақ жемістер

Slide 22

Емен жаңғағы

Құрғақ жемістер

Slide 23

Жинақталған жемістер

Slide 24

Дәрумендер

Витамин деген терминді 1912 жылы поляк ғалымы К. Фрунт ұсынған. Ол латынның

“vita”- өмір, “amin”- қажетті деген сөздерінен тұрады

Slide 25 Slide 26

Пайдалы, қажетті өнімдерді дайындайтын белгілі бір мамандар:

Фармацевт- ол дәрі- дәрмектерді жасайтын маман.

Бағбан- жемістерді өсіруші маман.

Агроном- ауыл шаруашылығындағы өнімдерді

өсіруші маман. (бидай, арпа, сұлы т . б)

Дизайнер-технолог- әр түрлі өсімдіктерден әдемі

бұйымдарды безендіретін маман.

Аспаз-кондитер- түрлі дәмді тағам дайындайтын

маман.

Косметолог - сұлулық, әсемдік маманы.

Slide 27

Жұмбақ

Slide 28

Қабығы қатты, іші тәтті,

Алайық таңдап, ол не?

Жер анадан нәр алған

Тала елге таралған

Ет -сүйектен жаралған

Жейді оны таба алған.

Slide 29

Тапсырмалар

Slide 30

Тест

1 Бидай жемісі:

А) дәнек Ә) жидек Б) жаңғақ

2 Бұршаққапты құрғақ жеміс:

А) Күнбағыс Ә) картоп Б) асбұршақ

3 Күнбағыс жемісі.

А) тұқымша Ә) қанатты Б) қауашақ

4 Ішінде ұсақ тұқымдары бар жеміс:

А) жаңғақ Ә) жидек Б) бұршақ

5 Көпсүйекті жеміс:

А) бүлдірген Ә) шие Б) шабдалы

Slide 31

Өсиет әңгіме

Slide 32
Ұқсас жұмыстар
Жеміс жидектер өндірісі
Қантты заттар
Шырынды жеміс Құрғақ жеміс
Жеміс-жидек дақылдарының биологиялық және өндірістік сипаттамалары
Тағамдық аллергия мен тағаммен улану кезіндегі емдік тамақтану
Бүлдіргеннің биологиялық сипаттамасы
Сірне негізінде карамель дайындау
ЖИДЕК, ЖҮЗІМ АУРУЛАРЫ
Жеміс-жидек дақылдарының зиянкестерімен күресу
Бүлдіргеннің агротехникасы және өсіру шаралары
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz