ЕМДӘМДІК ЖӘНЕ АСХАНАЛЫҚ ЖҰМЫРТҚА




Презентация қосу
Қазақ Ұлттық Аграрлық Университеті

Тағамдық жұмыртқаны және
жұмыртқа өнімдерін
ветеринариялық – санитариялық
сараптау

Орындаған: Төлеміс Г
Нұрғали К
Сабақтың мақсаты:Тағамдық
жұмыртқаны ветеринариялық –
санитариялық сараптауды меңгеру

Сабақтың жоспары:
1.Тағамдық жұмыртқаны
ветеринариялық – санитариялық
сараптаудың негізгі әдістері
Ауылшаруашылық құстарының (тауық, күрке
тауығы, үйрек, қазы, сондай-ақ мысыр тауығы мен
бөдене) жұмыртқалары - жоғары биологиялық
құндылыққа және сіңімділікке ие азықтық тағам

ақзат
ақзат
Жұмыртқа (54-60
(54-60
%)
%)
Жұмыртқа
астылық
қабықпен
жұмыртқа
сарыуыз (28-32 %) қабығы (11-
14%)
Жұмыртқа қабығы – құрамында 90 % аса
Жұмыртқа қабығы – құрамында
көмірқышқылды және 90 % аса
көмірқышқылды
фосфорқышқылды кальций,және
сондай-ақ
фосфорқышқылды кальций,
фосфоррқышқылды магниі бар сондай-ақ
әктік
фосфоррқышқылды магниі бар
қабық. Коллаген тәрізді органикалық әктік
қабық.
заттарғаКоллаген тәрізді
скорлупаның органикалық
3-6% бөлігі
заттарға скорлупаның
жатады. 3-6% бөлігі
жатады.
Жұмыртқа қабығы түсі құстың түріне және
Жұмыртқа байланысты.
тұқымына қабығы түсі құстың түріне және
Жұмыртқалық
тұқымына
тұқымдарда байланысты. Жұмыртқалық
– ол ақ түсті, еттік
тұқымдарда – ол әр түрлі түске – еттік
тұқымдарда – ол ақ түсті, сарғыш
түстен қоңыр түске дейін енген. –Үйрек
тұқымдарда – ол әр түрлі түске сарғыш
жәнетүстен қоңыр түске
қазылардың дейін енген.
жұмыртқалары әрҮйрек
түрлі
ақ түсті болады, күрке тауықтарыныкі түрлі
және қазылардың жұмыртқалары әр –
ақ түстіқоңыр
болады, күрке тауықтарыныкі
дақтар түскен. –
қоңыр дақтар түскен.

Жұмыртқа қабығында газалмасу
Жұмыртқа
жүретін және қабығында
булану үрдісігазалмасу
өтетін:
жүретін және
ылғалдар, булану
бірақ соларүрдісі
арқылы өтетін:
ылғалдар, бірақ солар
жұмыртқаның ішінеарқылы
жұмыртқаның
микроорганизмдер ішіне
енуі мүмкін
микроорганизмдер енуі
тесіктер (ұсақ) бар. Жұмыртқаныңмүмкін
тесіктер
әсіресе ауа(ұсақ) бар. Жұмыртқаның
камерасы орналасқан
әсіресе ауа камерасы
доғал жағында тесіктері орналасқан
көп.
доғал жағында тесіктері көп.
Жұмыртқаны
Жұмыртқанысақтаусақтау
кезінде
кезіндеақзаттың
ақзаттыңтығыз
тығыз
бөлігі езіледі,
бөлігі езіледі,
градинкамен
градинкамен(халазы)
(халазы)
байланыстары әлсірейді
байланыстары әлсірейді Ақзат
Ақзатжұмыртқаның
жұмыртқаныңазықтық
азықтық
және
жәнесарыуыз
сарыуызбіртіндеп
біртіндеп салмағының
салмағыныңбіраз
біразбөлігін
бөлігін
араласып
араласыпжәне
және құрайды. Ол төрт қабаттан
құрайды. Ол төрт қабаттан
жұмыртқа
жұмыртқақабығы
қабығы тұрады:
тұрады:сыртқы
сыртқы––сұйық,
сұйық,
жақындап,
жақындап,жұмыртқаның
жұмыртқаның ортаңғы
ортаңғы – тығыз, ішкі––сұйық
– тығыз, ішкі сұйық
сапасын
сапасынжәне
және және ішкі – градинкалы. Соңғы
және ішкі – градинкалы. Соңғы
балаусалығын анықтауға
балаусалығын анықтауға ретте
ретте––сарыуызды
сарыуызды
мүмкіндік
мүмкіндікбереді
береді. . жұмыртқаның
жұмыртқаныңдәл дәлортасында
ортасында
ұстап
ұстаптұруға
тұруғамүмкіндік
мүмкіндікберетін
беретін
градинка орналасқан.
градинка орналасқан.
Сарыуыз – шар тәрізді форма беріп тұратын және ақуызбен
араласуына жол бермейтін жұқа мөлдір қабықшаға бекітілген қою зат.
Сарыуыздың түсі, құрамында организмге азықпен түсетін
каротиноидтердің болуына байланысты ақшыл-сарыдан күңгірт-
сарғышқа дейін болады. Сарыуыз қатарласып орналасқан ашық және
күңгірт түсті қабаттардан тұрады. Ортасы ашық-сары түсті массаға
толы.

Сарыуызда тұқымдық диск орналасқан. Ұрықтанған
жұмыртқада ол ақшыл дөңгелек диск (3-5 мм) түрінде
болады, ал ұрықтанбағанда – көлемі кіші болады. Балауса
жұмыртқаның сарыуызы қышқыл орталы (рН 4,8-5,2)
болады. Жұмыртқаның ақуыздары құрамында барлық
аминқышқылдарының болуына байланысты толықққанды
болады. Ақзаттық фракциялардың құрамына бактерицидтік
қасиеті бар лизоцим кіреді.
ЕМДӘМДІК ЖӘНЕ АСХАНАЛЫҚ
ЖҰМЫРТҚА
МСТ 27583-88 (техникалық шарт) сай күрке тауығының
азықтық жұмыртқалары сақталу мерзіміне және сапасына
қарай емдәмдік және асханалық болып бөлінеді.

•• Реализацияға
Реализацияға тек
тек тауық
тауық жұмыртқалары
жұмыртқалары (сирегірек
(сирегірек
мысыр
мысыр тауығыныкі)
тауығыныкі) түседі.
түседі. Суда
Суда жүзетін
жүзетін құстардың
құстардың
жұмыртқалары
жұмыртқалары өнеркәсіптік
өнеркәсіптік қайта
қайта өңдеуге
өңдеуге
дайындалады,
дайындалады, ал
ал күрке
күрке тауықтардыкі
тауықтардыкі жұмыртқа
жұмыртқа
салғыштығына
салғыштығына байланысты
байланысты текқұс
текқұс өндірістеріне
өндірістеріне
жіберіледі.
жіберіледі.
Емдәмдік
Емдәмдікжұмыртқаларға,
жұмыртқаларға,өндірілген
өндірілгенкүнін
күнін
есептемегенде,
есептемегенде,сақтау
сақтаумерзімі
мерзімісұрыпталған
сұрыпталғансоң соң77тәулік
тәулік
аспаған
аспағанжұмыртқалар
жұмыртқаларжатады.
жатады.
Асханалық
Асханалық жұмыртқаларға,өндірілген
жұмыртқаларға, өндірілгенкүнін
күнін
есептемегенде,
есептемегенде,сақтау
сақтаумерзімі
мерзімісұрыпталған
сұрыпталғансоң соң2525тәулік,
тәулік,
ал
алтоңазытқышта
тоңазытқыштасақталса
сақталса120
120тәулік
тәулік аспаған
аспаған
жұмыртқалар
жұмыртқаларжатады.
жатады.Тоңазытқыштарда
Тоңазытқыштардажұмыртқаны
жұмыртқаны-1, -1,
-2ºС
-2ºСтемпературалда
температуралдасақтайды.
сақтайды.Емдәмдік
Емдәмдікжәне
жәнеасханалық
асханалық
жұмыртқалардың
жұмыртқалардың сақтау мерзімі, сауда орындарыаталған
сақтау мерзімі, сауда орындары аталған
МСТа
МСТакөрсетілгендей
көрсетілгендейемдәмдік
емдәмдік, ,(емдәмдік
(емдәмдік
жұмыртқаларға
жұмыртқаларғаарналған)
арналған)бірақ
бірақреализациялау
реализациялаукезіәнде
кезіәнде77
тәуліктен
тәуліктенасқан
асқанасханлық
асханлықкатегориясына
категориясынажатқызады.
жатқызады.
Тауықтардың
Тауықтардыңазықтық
азықтықжұмыртқаларын
жұмыртқаларынқұс құс
фабрикаларында
фабрикаларында туылған соң, бір тәуліктенасырмай
туылған соң, бір тәуліктен асырмай
сұрыптайды.
сұрыптайды.
Ем
Емдәмдік
дәмдікжәне
жәнеасханалық
асханалықжұмыртқалар
жұмыртқаларсалмағына
салмағына
қарай
қарай33категорияға
категорияғабөлінеді.
бөлінеді.Таңдамалы,
Таңдамалы,бірінші
біріншіжәне
және
екінші.
екінші.Таңдамалы
Таңдамалыкатегориядағы
категориядағыжұмыртқаның
жұмыртқаныңсалмағы
салмағы
65 г төмен болмау керек, 10 жұмыртқаның салмағы––660
г төмен болмау керек, 10 жұмыртқаның салмағы 660гг
төмен
төменболмау
болмаукерек,
керек,алал360
360жұмыртқаның
жұмыртқаныңсалмағы
салмағы––23,8
23,8
кг
кгтөмен
төменболмау
болмаукерек,
керек,бірінші
біріншікатегорияға
категорияға––55,560
55,560және
және
20,2,
20,2,екінші
екіншікатегорияға
категорияға––45,460
45,460және
және16,6
16,6болу
болукерек.
керек.
Стандарттың талбына сай емдәмдік және асханалық
жұмыртқалардың жұмыртқа қабығы таза және зақымдалмаған
болу керек. Емдәмдік жұмыртқалардың жұмыртқа қабығы бірен-
саран нүктелердің және сызықшалардың болуына болады, ал
асханалық жұмыртқаларда-дақтар, нүктелер және сызықшалар
оның беткейінің 1/8 бөлігінен аспау керек. Сонымен бірге
жұмыртқа қабығыгда қанды нүктелер және саңғырық болмау
керек. Сауда орындарына түскен азықтық тауық жұмыртқалары
осы талаптарға сай болу керек. Емдәмдік және асханалық
категориялы жұмыртқаларды сұрыптау кезінде
таңдамалыларды – «Т», бірінші - «1», екінші - «2» деп белгілейді.
Әр емдәмдік жұмыртқаны қызылмен, ал асханалық
жұмыртқаны – көк түсті, диаметрі 12 мм немесе көлемі 15*10 мм
сопақша формалы мөрмен белгіленеді. Диеталық жұмыртқалар
категориясы және сұрыпталған мерзімі (күні және айы)
көрсетілген штампен белгіленеді, ал асханалықта – тек
категориясы, МСТ 27583-88 белгіленеді.
НАЗАРЛАРЫҢЫЗҒА
РАХМЕТ

Ұқсас жұмыстар
Жұмыртқаны сезімдік зерттеу
Тағамдық жұмыртқаны және жұмыртқа өнімдерін ветеринариялық – санитариялық сараптау
ЖҰМЫРТҚА ЖӘНЕ ЖҰМЫРТҚА ӨНІМДЕРІ
Мемлекеттік стандарт талаптарына сай жұмыртқа өнімдерін ВСС
Тауық жұмыртқасы
Жұмыртқа стандарты. Жұмыртқа классификациясы. Жұмырқаның сапалық көрсеткіштері. Жұмыртқаның микробиологиясы
Құс шаруашылығы өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау
Құс етінің классификациясы. Жұмыртқаны жинау, сорттау, буу және тасымалдау
Сүзбе сапасына қойылатын талаптар
Тағамдық жұмыртқаны жұқпалы, инвазиялық және жұқпалы емес ауруларда ветеринариялық санитариялық сараптау
Пәндер