Еттің жастығына анықтау
Презентация қосу
Қазақстан Республикасының Ауыл шаруашылық министрлігі
Қазақ Ұлттық Аграрлық Университеті
«Ветсан сараптау және гигиена» кафедрасы
Тақырыбы: «Еттің бұзылуы»
Орындаған: Нұрғали К
Тексерген: Ақкөзова А.
Алматы 2016ж.
Жоспар:
Еттің
микробиологиялық
Еттің және ет бұзылуы
өнімдерінің
жастығын
Еттің жастығына анықтау.
органолептикалық
баға беру.
Еттің микробиологиялық бұзылуы.
Ылғал мен ақуыздар еттегі микробтардың өсуіне қолайлы орта, олар өнімнің
шіруіне себеп болады. Белок, пептид, аминоқышқыл т.б. ыдырауы өнімнің
биологиялық құндылығын азайтады және органолептикалық көрсеткіштерді
төмендетеді. Бұл кезде өнімде улы заттар және микробтар өндіретін токсиндер пайда
болуы мүмкін. Сондықтан бұзылған етті пайдалануға болмайды.
Технология мен санитарлық жағдайды сақтағанда еттің бетінде ғана микробтар
болады. Жас етте жиі кездесетін микробтарға - сапрофит, микрокок, ішек таяқшасы,
клостридия, ашытқылар, сүт қышқыл бактериялары, мүктер мен саңырауқұлақтар
жатады. Сонымен қатар, сальмонелла және басқа патогендік микробтар да етте
кезігеді.
Микробтардың өсуіне еттің тотығу-тотықсыздану потенциалы әсер етеді. Еттің
алғашқы микробтармен ластануы да маңызды, ол эндогендік (тірі кезінде, не
сойғанда) және экзогендік (технологиялық өңдеу кезінде) деп бөлінеді. Мұның
көздері - құрал-жабдық, жұмысшы киімі мен қолы, ауа, т.б.
Еттің және ет өнімдерінің жастығын анықтау.
Еттің бұзылуының тараған түрі - шіруі, ол шіріткіш
организмдердің әсерінен болады. Еттің шірігіштігі – жас
еттің өзгеру дәрежесімен анықталады. Мұндай жағдайда
белок ыдырайды және етте ыдырау процесі анықталады.
Осының нәтижесінде еттің сыртында сілекейлі зат пайда
болады, түсі өзгереді, иісі шығады, етттің құрамы
өзгереді. Өндірісте еттің жастығын органолептикалық
жолмен тексереді. Келісімсіз жағдайда химиялық зерттеу
арқылы шешіледі.
Еттің жастығына органолептикалық баға беру.
Сыртқы түрі. Бұлшық еттің
тұсын, майын көзбен көру
арқылы анықтайды. Еттің
сыртының ылғалдануын
кесілген жерге фильтр
қағазының қиындысын қою
арқылы анықтайды.
Консистенция. Оны еттің
кесілген жерін саусақпен
басқанда пайда болған
шұңқырдың қайта қалпына келу
уақыт аралығына байланысты
анықталады. Егер ет жас болса,
онда шұңқыр тез қалпына
келеді. Ал егер шұнқыр 1 минут
аралығында қалпына келе
бастаса, онда ет бұзыла
бастаған, яғни, жас ет емес.
Иіс. Сыртқы және кесілген жерлердің
түпкі қабатынан әсіресе сүйектегі
бұлшық еттің иісін ескере отырып
анықтайды. Иісті табу үшін пышақты
қыздырып етке тығады, ол пышақты
суырып алған кезде, оның бетінде иіс
қалады. Иісті еттің қайнаған кезде
шыққан буынан білуге болады.
Еттің түсі. Боялған белоктар –
миоглобин мен гемоглобин химиялық
өзгерістерге ұшырағаннан кейін өзгереді.
Қоңыр түсті болуы, бұл белоктардың
метмиоглобин және метгемоглобинге
айналуына байланысты болады. Жасыл
түстің болуы – оксигемоглобиннің және
күкіртті сутектің әсерлерінен шіру
кезінде пайда болған сульфагемоглобинге
байланысты. Жасыл түс сондай-ақ
белоктардың порфир сақинасының
тотығуынан болады.
Майдың бұзылмағандығын – оның иісі, түрі арқылы біледі. Майдың
консистенциясын қолмен басу арқылы анықтайды.
Буындағы сіңірді қолмен ұстап анықтайды. Олардың қаттылығын, тығыздығын,
сонымен қатар буындағы сұйық заттың мөлдірлігін белгілейді.
Сорпаның сапасы оның иісі мен мөлдірлігінен, түсінен, дәмінен және бетіндегі
майына қарап бағаланады. Мөлдірлігін анықтау үшін 20 мл сорпаны өлшемі 25 мл-
лік цилиндрге құйып, оны мөлдірлік дәрежесін көзбен көру арқылы байқайды.
Сорпаның түсінің бұзыл себебі: белоктардың ыдырауының өнімдерінің ыстық суда
еруінен.
Сорпаны әрі қарай күкірт қышқылды мыспен реакцияға түсіреді.
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz