Дұрыс тамақтануға және денсаулығын сақтай білуге тәрбиелеу
Презентация қосу
Мақсаты:
1. Жасөспірімдердің дұрыс тамақтануы,
денсаулыққа зиян тағамдар және арттық
салмақтың зияндылығы туралы білімдерін
жүйелеу, кеңейту.
2. Дүниетанымын, ой-өрісін , қызығушылығын
арттыру.
3. Дұрыс тамақтануға және денсаулығын
сақтай білуге тәрбиелеу.
Дүниежүзілік денсаулық сақтау
ұйымының ұсынбасы
Дұрыс тамақтану – бұл ең алдымен тұрақты
тамақтану. Тұрақты тамақтану дегеніміз күніне
3-4 реттен кем емес, дәл белгіленген уақытта
тамақтану, ал кешкі асты 19.00-ден кеш
қалдырмаған жөн.
14-17 жастағы жасөспірімдердің тамақтану
рационыңда 93г ақуыздар болуы керек, соның ішіңде май
өнімдері ақуызы 56г, майлар 93г, малдың майы 20 г,
көмір суттегі 267г.
Көптеген жасөспірімдер құнарсыз
тамақтанады, ас мәзірінде мүлдем жеміс –жидектер,
ет өнімдері, балық ,сүт өнімдері жоқ. Бұл
жасөспірімдердің өңі жүдеу, тез шаршайды, жұқпалы
инфекция ауруларымен жылына 3-4рет аурады.
Асты уақтылы ішіп, күнделікті ас мәзіріне
жеміс-жидектерді, жұмыртқа, сүзбе, піскен ет, балық,
сүт өнімдерін молынан пайдаланып, таза ауада көбірек
серуендеп, дене шынықтырумен айналысулары қажет.
Дүрыс тамақтанбауға байланысты
жастар арасында кездесетін аурулар
1.Йодтың жеткіліксіздігінен болатын аурулар
- 16%
2. Семіздіктің байқалуы- 20-30%
3. Жүрек-тамыр аурулары
4. Рактың кейбір түрлері
5. Диабеттің пайда болуы.
Минерал Маңызды көздері Қызметі
Темір Бауыр, ет, құс, жұмыртқаның Эритроциттағы пигменттің
сарысы, скумбрия, бүтін дәнді компоненті бұлшық ет
өнімдер, нан, бұршақтар. компоненті.
Кальций Сүт, ірмішік, балық, майшабақ, Сүйек пен тістердің өсуі
жасыл жапырақты көкөністер Бұлшық еттің жиырылуы
Жүйке серпінін тарату.
Цинк Ет, балық, жұмыртқа, дәнді Тұлғалық даму
өнімдер, бұршақтар Қайта жаңғыру
Жарақаттың жазылуы
Йод Йодталған тұз, теңіз өнімдері, тамақтың құрамында
топырағында йодтың көлемі йодтың жетіспеушілігінен
жеткілікті аудандарда өсірілген
зоб ауруы пайда болады
жануар мен өсімдік текті өнімдер.
Қыша, сірке
Ысытылған, суы қосылған ет,
Шала қуырылған
тұздалған ет Балық тағамдары
ет
себептері
бала организмі нашар сіңіреді және оған уланып
қалуы не ішек құртын жұқтыруы мүмкін.
Тамақтанып
Тамақтанып
отырғанда
отырғанда
теледидар
теледидарқарау
қарау
немесе
немесекітап
кітап
оқу
оқузиянды
зиянды Тағамды
Тағамды
Таңертеңгі
Таңертеңгі мөлшерден
мөлшерден
ас
асміндетті
міндетті
тыс
тысжеуден
жеуден
түрде
түрдеыстық
ыстық
болуы
болуыкерек.
керек. аулақ
аулақболу
болу
Дұрыс керек
керек
Дұрыс
тамақтану
тамақтану
ережелері
ережелері
Ұйқыдан
Ұйқыдан Дене
Денешынықтыру
шынықтыру
1-1,5
1-1,5
сағат белсенділігін
белсенділігін
сағатбұрын
бұрын
майлылы
майлылытамақтар
тамақтар арттырып,
арттырып,ішімдік
ішімдікпен
пен
ішуге
ішуге
болады. шылым
шылымшегуді
шегудітоқтату
тоқтату
болады.
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz