Соя өндірісі




Презентация қосу
Соя өндірісі

Орындаған: Тоқтарбеков С.Т.
Жоспар

Кіріспе. Соя
Соя өндірісі
Соя май
Соя ұны
Соя сүті
Қорытынды
Соя
Қазіргі уақыттағы дүние жүзі бойынша саны артып келе
жатқан халықтардың ең басты проблемаларының бірі бұл –
тағамдық белоктың жетіспеушілігі. Шикізаттың азаюы және
етті тағамдардың бағасының қымбаттауы, қосымша
ресурстарды іздеуді қажет екендігін анықтап берді. Болашағы
бар жолдардың ең негізгісі бұл – соя және соя өнімдерін
өндіруді арттыру.
Соя өндірісі
Сояның бағалылығы оның құрамындағы көп мөлшердегі және
қолжетімді белокты қолдану болып табылады. Соя белогы
биологиялық жағынан өте белсенді қосылыс. Дүние жүзі
бойынша бұл әмбебап культураны өндіру және қайта өңдеу жыл
санап артып келеді.
Соя өндірісі бірнеше бағыттар бойынша іске асырылады, соның
ішіндегі ең негізгілері:
Соя майын және мал азығының өндірісі
Тағам өнімдерінің өндірісі немесе соя ұнына, соя концентратына,
соя белоктарына, соя изоляттарына арналған ингредиенттерді алу
Соя сүтінің, майонезінің, ірімшігінің өндірісі
Сояны өңдеу

Майлы – жемдік Тағамдық сүт
бағыт өнімдерінің өндірісі

Май Шрот Ұн Сүт, тофу, йогурт,
майонез және т.б.
Изолят, Жымых
концентрат

Соя
Соя майы
СОЯ МАЙЫ, соя бұршақтарын өңдеу нәтижесінде алынады – бұл
энергиямен байтылған қосарланған жем дайындау үшін жоғары
сұранысқа ие өнім.
Соя майы – дәрумендермен, фосфолипидтермен және басқа да
пайдалы заттармен байытылған. Оның құрамында қанық емес май
қышқылдары, әсіресе линол және линолен қышқылдары өте көп.
Соя майының өндірісі
Соя Бұршақтарды Бұршақтарды Бұрашақтарды
бұршақтары тазалау кептіру Сақтау тазалау

Жарамсыз
дәндер
Тура Бұршақтарды Дәнді
экстракциялау ұсақтау қабығынан
бөлу

Мисцелланы
өңдеу Гидротермиялық
өңдеу

Май
Форпресстеу Прессті май

Рафинацияға
Экстракционды Мисцелланы Жымыхты
экстракция жіберіледі
май өңдеу өңдеу
Соя ұны
Соя ұны үш түрде өндіріледі:
Табиғи (құрамында өсімдік майлары бар)
Майсыздандырылған
Лицетин қосылған
Соя өнімдерінің ішіндегі соя ұны ең жақсы
тазаланған түрі болып есептелінеді. Соя ұны
құрғақ қауыздарды дайындауда техникалық
қосынды ретінде етті алмастырушы, нан
өндірісінде майсыздандырылған немесе
құрғақ сүтті алмастырушы болып табылады.
Соя ұны Қабығы
Тазалау Майлы соя Майды
Соя дәндері Ұсақтау ұнтағы еріткішпен
Қабығынан бөлу экстракциялау

Еріткішті чан Шикі
Тегістеу түріндегі
Соя шроты соя
және елеу буландырғыш майы
арқылы шаю

өңдеуге
Соя ұны
Соя сүті
Соя өңдеудің негізгі бағыттардың бірі бұл
– соя сүтінің өндірісі. Дәмі бойынша сиыр
сүтіне ұқсайды. Соя сүті жеміс қосылған
белокты сусындарды дайындауда
қолданылады. Нан өндірісінде құрғақ
сүтті, сиыр сүтін немесе
лицитинирленгеннен кейін жұмыртқа
ұнтағының орнына қолданылады. Соя сүті
арнайы тағамдар өндірісінде, балалар
тағамдарында, арнайы талаптар бойынша
дайындалатын тағамдара
алмастырылмайтын зат.
Су Соя дәні Сиыр сүті

Тазалау, жуу, суландыру 24 сағ. Қабылдау
Тексеру
Өсіру 48-50 сағ., Т=18-20С
Пастерлеу
Ұсақтау д=1мм

Араластыру, экстракциялау
Қоюландыру
Фильтрлеу

Соя белокты қоспа

Коагуляция Т=80С, 5мин

Сығу Соя сүті

Сығынды
Қорытынды
Қорыта келер болсақ, соя – құнарлы мал азығы, шөбінің
құрамында 36,4% шикі протеин, 6,5% май, 32,4% азотсыз заттар,
5,2% клетчатка, ал 100 кг шөбінде 51% мал азықтық өлшем
болады. Соядан пішен, жарма, сүрлем, күнжара, т.б. дайындалады.
Картоп, жүгері, жаздық бидай, т.б. дақылдар үшін жақсы алғы
дақыл. Оны малға көк балауса түрінде беру, сүрлемге қосу үшін
жүгері және қонақ жүгерімен араластырып егеді. Республикада
Аврора, Гибридная-670, Волгоградка-1, Қазақстандық-200,
Эврика-357, т.б. сорттары аудандастырылған. Негізінен, Алматы
облысының суармалы егіншілігінде өсіріледі. Қазақстандағы соя
егісінің жалпы көлемі 25,6 мың га, әр га-дан орта есеппен 14,5 ц
өнім алынады

Ұқсас жұмыстар
Соя май
Соя майын өндіру технологиясы
Балық өндірісі
Химия өнеркәсібіндегі биотехнология
Бактериалды ашытқыларды қолдану технологиясы
Амин қышқылдары
Материк халқының қалыптасуы
Ауыл шаруашылығын дамыту
МАЙ ЖӘНЕ МАЙ ӨНІМДЕРІ
Қара бидай ұны
Пәндер