ЛИМОН ҚЫШҚЫЛЫН АЛУДЫҢ ТЕРЕҢДІК



Лимон қышқылын алудың тереңдік әдiсі
Орындаған:

Жоспар:
Кіріспе. Лимон қышқылы
Лимон қышқылын өндіру технологиясы
Лимон қышқылын алудың тереңдік әдісі
Қорытынды
Пайдаланылған әдебиеттер

Лимон қышқылы
Лимон қышқылы - суда жақсы еритін түссіз кристалдар. Ол лимонда, қарақатта, итбүлдіргенде, шетен жидегінде, қызылшада болады. Оны жеміс суларына, кәмпиттерге, дәрі-дәрмектерге үстеме ретінде және тамақ (қайнатпа, кисель, қырыққабат сорпасы, балық және т. б. ) дайындағанда пайдаланады.
Лимон қышқылы - түссіз, мөлдір ромб тәрізді кристалл немесе жағымды қышқыл дәмі бар ұнтақ түрінде болады. Үш негізді органикалық оксиқышқыл, көптеген карбон қышқылының қасиеттерін көрсетеді. Суда, этанолда жақсы ериді.

Лимон қышқылын өндіру технологиясы
Көмірқышқылдардың лимон қышқылына дейін ашытылуы. Қанттың лимон қышқылына айналуында зең саңырауқұлақтары, оның ішінде аспергиллус нигер негізгі роль атқарады. Сондықтан бұл микроорганизм техникалық жолмен қанттан лимон қышқылын алуда кеңінен қолданылады. Соңғы кездерге дейін лимон қышқылы лимон жемісінен алынатын. Онда 7-9%-тей лимон қышқылы болады. Едәуір мөлшерде лимон кышқылын өндіру үшін көп мөлшерде лимон жемісі қажет болар еді және лимон қышқылын бұлай өндіру өнеркәсіп үшін экономикалық жағынан тиімсіз. Сондықтан да ғылым бүл мәселені микроорганизмдерді пайдалана отырып шешу керектігін үсынды.
CO2

Лимон қышқылын өндіру технологиясы

Лимон қышқылын өндіру технологиясы
Лимон қышқылын алу үшін алдымен аспергиллус нигерді қүрамында 20% қанты бар, 0, 3% азот қышқыл аммоний түзы бар қоректік ортада +30-32°-та өсіреді. Екі тәуліктен кейін бүл ортаның бетінде саңырауқүлақ қалың қыртыс түзіп өседі. Осы кезде оның астындағы коректік ортаны ағызып алады да саңырауқүлақты кайнатылып суытылған сумен жуады. Осы ыдысқа енді таза, алдын ала қайнатылған қүрамында қоректік түздары жоқ таза қант ерітіндісін құяды. Осы кезде саңырауқұлақ қанттан лимон қышқылын тез арада түзе бастайды. Мүндағы ашыту үшін салынған қанттың 50-60%-тейі лимон қышқылына айналады. Бұдан әрі оны тазартады да техникалық қажетке жұмсайды. Лимон қышқылымен бірге ерітіндіде көбінесе кымыздық қышқылы да түзіледі. Бұл процестің биохимиялық табиғаты жөнінде ғылымда бірқатар көзқарастар бар. Бірак қай-қайсысы болмасын бүл құбылысты әлі толық дәлелдей алмай отыр.

Қоректік ортаны дайындау
Егілетін материалды алу
Ферментация
Кальций цитратын алынуы
Кальций цитратының ыдырауы
Лимон қышқылы бар қоспаны тазарту
Қоспаны буландыру
Лимон қышқылын кристалдандыру
Қышқылдың кристалдарын бөліп алу
Кристалдарды кептіру
Лимон қышқылы

Лимон қышқылын алудың тереңдік әдісі
Қазіргі кезде саңырауқұлақтың терең дақылдау әдісі қолданылады. Терең дақылдау беткі дақылдауға қарағанда, өнім алу жағынан тиімді. Ферменттердің қалақшасы іске қосылып, ауа беріліп тұрады. Оттек мөлшері қаныққан мөлшерге қарағанда, 20-25% болуы керек. Биореактор қабырғасы өте төзімді материалдан жасалған болу керек. Себебі лимон қышқылы тотығу-тотықсыздану процесіне ұшырайды, кез-келген материал оған аса төзімді болмайды. Қоректік ортаға инокулят қосылды. Бастапқы кезде әлсіз аэрация беріледі. Спора өсіп, мицелий пайда болғаннан кейін аэрация күшейеді. Алғашқы 2-3 күндік өсу ферментация процесінде маңызды рөл атқарады. Егер мицелий әлсіз және жіпше тәріздес әрі, бұтақтануы шектеулі болса идиофазада лимон қышқылының түзілетін мөлшері аз ғана болады. Майда түйіршіктер түрінде өсетін мицелийлер өте жақсы өнім береді. Температураның 25-30°С жағдайында ферментация процесі 5-8 күн ішінде бітеді. Төменгі дақылдауда екі сатылы: өсу фазасы және өнім алу фазасы процесі жүреді. Дүниежүзі бойынша терең дақылдау әдісін пайдаланып нитраттың 80 %-ын пайдаланады.

Егін материалы
Қоректік орта
Егін материалы
Ферментация
фильтрлеу
Мицелий (жануарларға қорек)
Культуралық сұйықтықты орташаландыру
Әкті сүт
фильтрлеу
фильтрат
Цитрат кристалдарын және оксалат кальциін жуу
Цитрат кальциінің ыдырауы
фильтрлеу
Күкірт қышқылы
Лимон қышқылын біріншілік буландыру
Белсенді көмір
Гипсті шлам
Бу
Фильтрлеу
Гипс

Лимон қышқылын екіншілік буландыру
Бу
Кристалдандыру
Суық су
Қоспа
Центрифугалау
Кристалдарды жуу және кептіру
Фугат
Суық су
Ыстық ауа
Лимон қышқылы

Лимон қышқылын алудың тереңдік әдісі
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz