Бақбақ кофесі




Презентация қосу
Тақырыбы:
:Бақбақ гүлі және оның пайдасы жайлы
мағлұмат беру. Дәрілік өсімдіктердің
маңызы бүгінгі күнде де аса жоғары, халық
медицинасы осындай шипалы емдік
қасиеттері бар өсімдіктерді көптеп жинап,
бүгінгі күнде олардын саны едәуір
азайғанын ескере отырып олардың маңызын
түсіндіру.Бақбақ өсімдігімен таныса отырып,
өсу ортасымен танысу.
1.Бақбақ өсімдігі жайлы
негізгі түсінік беру
2.Шипалы бақбақты
пайдалану жолына қарай
жіктеу
3.Өсімдікке биологиялық
сипаттама беру
4.Химиялық құрамын
анақтау
Бақбақ өте пайдалы өсімдік.
Көпшілік адамдар қазіргі уақытта
дәрі препараттарды көптеп
пайдалануды азайтып, соның
орнына шөптесін өсімдікті
пайдаланады.Бақбақ өсімдігінің
шипалылығы, дәрілік қасиеті
анықталып пайдалы маләметтер
беріледі.Әрқилы ауру түріне
арналған дәрілік құрылымдар
жайлы толық мәліметтер
айтылады.Бақбақ өсімдігінен
жасалатын дәрілердің қасиетін
Бақбақ-көп жылдық шөптесін өсімдік. Оның
тамыры ірі, 50 см-ге және топыраққа терең
енеді. Жапырақ ұзындығы 5-10 см. Ерте
көктемде шалғындағы жол бойыеда, өзен
жағалауларында , көктемгі ағын сулардан
құрғаған топырақ та бақбақтың жер
бетіндегі шоғырланған жапырақтары пайда
болады. Кейін топ жапырақтың ортасынан
төбесінде қауызы бар, іші қуыс гүл сидамы
өсіп жетіледі. Қауыздан бірнеше ұсақ тілше
тәрізді сары гүлдерден себет шығады. Гүл
оралғысы көптеген сұрғылт-жасыл түсті 2
Жақсы жетiлген кiндiк тамыры
болады. Сүргi тәрiздi жапырақтары
тамырдың мойнынан кетiп жертаған
түзедi. Осы жертаған жапырақтардың
ортасына өсiмдiк гүлдер алдында садақ
тәрiздi гүлсидамдары кетедi. Олардың
iшi қуыс болады. Ал басында бiр-бiрден
себеттер жетiледi. Себеттердi
жалтырауық-сары түстi бiркелкi
тiлше гүлдерден тұрады. Жаз
айларында бақбақтың сап-сары гүл
шоңыры ақ ұлпаға айналады, яғни оның
тұқымы пайда болады. Бақбақ көкек
айынан бастап , күзге дейін гүлдейді.
Бақбақ алғаг шыққанда гүлінің түсі сап-
сары болғандықтан алқа сары түске
боялады. Гүлден ақ үлрек шыққанда,
алқаптың бәрі аппақ боладв ,
сондықтан да бақбақ гүлін « үлпілдек»
деп те атайды.
Көктем, жазда басына
Сары қалпақ киеді
Күзге қарай қалпағы
Қалқып ұшып жүреді.
Бақбақтың емдік негізінде тамырын, жапырағын,
шөптерін және сусынын пайдаланады. Тамырын,
шөбін және сусынын маусым айында ал тамырын
ерте күзде дайындайды. Көктемде яғни бақбақ
гүлддейтін кезде бал аралары бақбақ гүлдерінен
шырын алады ол шырынның құрамында коптеген
нәруыздар майлар, көп мөлшерде қант болады
Бақбақ- өте пайдалы шөп. Оның емдік қасиеті
ерте кезден ақ белгілі болған. Ол халық
медицинасында кеңінен қолданылады. Тамырынан
жаұсарған тұнбаны тәбет ашатын , ас қорутуда
жақсартатын зат есебінде пайдаланады.
Өсімдіктің дене қызуын басатын, тер шығаратын,
өт айдағыш, ішек құрттарын түсіретін
қасиеттері бар. Бақбақ құрамында химиялық
элементтер мол: магний, кальци, мыс , альюмини ,
темір.
Бақбақ- өте пайдалы шөп. Оның емдік
қасиеті ерте кезден ақ белгілі болған. Ол
халық медицинасында кеңінен
қолданылады. Тамырынан жаұсарған
тұнбаны тәбет ашатын , ас қорутуда
жақсартатын зат есебінде пайдаланады.
Өсімдіктің дене қызуын басатын, тер
шығаратын, өт айдағыш, ішек құрттарын
түсіретін қасиеттері бар.

Бақбақтың емдік негізінде
тамырын, жапырағын,
шөптерін және сусынын
пайдаланады. Тамырын,
шөбін және сусынын
маусым айында ал
тамырын ерте күзде
дайындайды. Көктемде
яғни бақбақ гүлддейтін
кезде бал аралары бақбақ
гүлдерінен шырын алады
ол шырынның құрамында
коптеген нәруыздар
Бақбақ құрамында химиялық элементтер мол: магний, кальци, мыс ,
альюмини , темір. Сондай-ақ « кішкентай күн» құрамында А, В, С
дәрумендеріде бар. Оны «өмір элексирі» деп атау бекер емес. Ол
қабынуға қарсы, өт айдайтын, ауруды басатын қасиеттерге ие.
Бақбақтың барлық бөліктері қолданылады: гүлдері, жапырақтары,
және тамыры. Соңғысы, крахмал мен қантты алмастырғыш қасиетінің
арқасында диабет кезінде , бүйрек пен өт қабыну ауруы барысында
жақсы сіңірілетін тамаша диеталық тағам болып табылады. Бақбақ
ағзаға токсиндерді шығаруға көмектеседі, жүрек – қан тамырлары
жүйесінің қызметін қалыпқа келтіреді, көңіл күйді көткреді, жалпы
алғанда имунитетті арттырады.
Бақбатың жапырақтары мен тамырлары
құрамында полисахаридтер, каучук, майлы май,
инсулин, органикалық қышқылдар, холин, кальци мен
кальий тұздары, дәрумендер, каротиноидтар мен
көптеген тағы басқа да заттар бар. Сонымен
қатар, жапырақтарында С дәрумені, темір, фосфор
мен сапонин табылған.
Бақбақтың тамыры ұнтақ түрінде күйіктердің,
жарақаттар мен жаралардың тез жазылуына,
іріңдеген жаралардың емдеуәіне жақсы көмектеседі.
Қан қысымы көтерілгенде және ұйқысыздық кезінде
осы өсімдіктің гүлдерінен жасалатын қайнатпа
пайдалы, ал спиртті тұнба ревматизмге жақсы
көмектеседі. Ал бақбақ гүлдерінен дайындалған
тосап (варенье) пайдасы – бұл дәмді әрі емдік
тәтті. Бақбақ бауырдың және семірудің дамуына
тосқауыл, өт жолдарын тазартады, асқазанның
Бақбақ көз аурулары, бас аурулары мен
жалпы әлсіздену(жайсыздық) кезінде де
көмектеседі.Өсімдік жапырақтары бета-
каратинге, рибофловинге, тиаминге қаныққан,
ақуыздарға минералдар мен фосфорға бай.
Бақбақты қолдану қан қысымын
тұрақтандыруғажәне дене салмағын
төмендетуге көмектеседі
Шөп тұнбасы былайша дайындалады:
Шикі затты (бақбақ) 1 ас қасығына 400 мл ыстық қайнаған су
құяды, 2 сағаттан соң сүзіліп алынады. Тұнба тамақ ішер
алдында жарты стақаннан күніне 4 рет ішеді.
Бақбақ тамырына (ас қасық) 200мл ыстық қайнаған суды
құйып, 2 сағат тұндырады, сүзіп алады.
Осы бақбақтан дайындалатын слат, тосап, пьюре
,сусындарға тоқтала кетуді жөн көрдік.
Бақбақ салаты
100г—бақбақ жапырағы
50г—көк жуа
25г—петрушка
15г--өсімдік майы, тұз, сірке суы, бұрышжәне аскөк
Бақбақты тағам ретінде пайдалану үшін жол шетінен немесе қала
ішіндегі өсетін жерлерден жинауға болмайды. Себебі бақбақ жапырағы
бойына автомашиналардан шығатын газдардан бөлінетін қоғасын
жинайды. Бақбақтың өзен бойынан , сай жырлардан , даладан жинаған
жөн. Бақбақ жапырағын тұзды суға 30 минут салып қояды.Сонда оның
тіл қуыратын дәмі жойылады. Ал бақбақ тамырын осы мақсатта
пайдаланатын болса онда оны тұзды суға салып 6-8 минут қайнатады.
Осылай дацындалған бақбаққа петрушка, өсімдік майы тағы
басқаларын құрамы бойынша салады, араластырады, үстіне әсерлеә
үшін аскөк турап салады.
Бақбақ тосабы немесе бақбақ балы.
100 тал бақбақ гүлі
1 кг құмшекер
2 ксе су
1 жарты шай қасық, лимош қышқлы немесе
жарты лимон.
Бақбақ қауашақтарын жинап алады. Алдын
ала шрын дайындайды. Қауашақтары
салқын суға жуып алғаннан кейін қайнап
тұрған шырынға салып, 20 минут қайнатады.
2-3 минут өткеннен кейін жарты шай қасық
лимон қышқылын немесе жарты шай қасық
лимон шырынын құйып , тағы бір қайнатып
алады.Оттың табынан алғаннан кейін бір
тәулік бойы қояды. Келесі күні дәкмен сүзііп,
қайтдан 20 минут қайнатады.
Бақбақ пюресі
100г бақбақтың жапырағы
Тұз, бұрыш,сірке суы, аскөк
Салқын, тұзды суға салып қойылған бақбақ жапырағын біраз
кептіргеннен кейін еттертқышпен тартады. Оған тұз, бқрыш, сірке суын
және дәмін кігізуге аскөк қосады.Бақбақ пюресін ас дәмін кіргізуге
сорпаға, балық тағамдарының үстіне салуға болады.
Бақбақ кофесі
Бақбақ тамырын ысқылап сүртіп дайындайды да, кептіреді. От
тпбына духовка қоңырқай болғанша қақтап алады. Содан әбден
ұсақтап уатылғаннан кейін кофе секілді демдеп ішеді.
Бұл аталған тағамдар денсаулыққа өте пайдалы.
Сендерге беймәлім өсімдіктер тіршілігі мен пайда-зияны
айтылмай қалды.Тіршілік көзі-табиғат. Табиғат өсімдікке бай.
Олардың саны азайып, жойылып кету қаупі тұрғанда
қаншама?! Қазақстанның Қызыл кітабына өсімдіктерлі ғана
емес өзгеде жабайы өсімдіктерді аялап, қорғай білу сендер
ге парыз. Бірде бір өсімдіктің қалай болса солай жұлынып
қалуын болдырмау-адамзат тіршілігі мен рухани байлығын
сақтап қалу екенін унемі есте ұстаңдар. Баяндалған өсімдік
жайлы ғана емес басқада өсімдіктер тіршілігін зерттеуге
назар аудара біліңдер.

Ұқсас жұмыстар
Шайдың жіктелуі
Кофе
Дәрілік бақбақ
Өсімдік - тірі организм
Жапырақты ағаштар
Күрделі гүлділер немесе астралар тұқымдасы
Суырларды өсіру
УНИВЕРСИТЕТІ САБАҚ
Гүл, жеміс және тұқым
Жидек жеміс
Пәндер