Балық майында




Презентация қосу
ТЕСТ
1. Негізгі қоректік заттарды ата.
А) Минералды заттар В) Витаминдер, белоктар, тұздар С) Белоктар, майлар, көмірсулар Д) Көмірсулар
2. Құрылыс материалы деп қай негізгі қоректік затты айтамыз?
А) Майлар В) Белок С) Минералды тұздар Д) Көмірсулар
3. Майлар қалай бөлінеді?
А) Жануар және өсімдік В) Өсімдік және зәйтүн С) Мақта майы Д) Сиыр етінің және қой етінің майы
4. Тәулігіне қанша көмірсулар қабылдаған дұрыс?
А) 300-350 г В) 200-300г С) 400-500г Д) 600-700г
5. Негізгі қоректік заттардың ара қатынасы ?
А) 2:1:3 В) 1:2:3 С) 4:1:2 Д) 1:1:4
6. Мектеп жасындағы балалар организмі тәулігіне қанша май қабылдауы қажет?
А) 100г В) 250г С) 50г Д) 85г
7. Көмірсулар негізінен қандай тағамдар құрамында болады?
А) Ұн, нан, бұршақ, картоп В) Ет, балық, құс еті
С) Өсімдік және жануар майы Д) Сүт тағамдары
8. Ересек адамдардың организмінің белокқа сұранысы тәулігіне қанша грамды құрайды?
А) 120-130г В) 100-110г С) 130-140г Д) 140-150г
9. Белок жетіспеген жағдайда:
А) Организм тез өсе бастайды В) Жүйке жүйесін қоздырады
С) Бүйрекке күш түседі Д) Организмнің өсуі мен дамуы баяулайды
10. Қорғаныш қызметін не атқарады?
А) Белок В) Минералды тұздар С) Майлар Д) Көмірсулар
11. Көмірсуларды мөлшерден артық пайдалану:
А) Қант диабетіне шалдығады В) Бауырға күш түседі
С) Жүйке жүйесі қозады Д) Ауруға қарсы қабілеті төмендейді
12. Балалар организмі 10-15 жаста тәулігіне қанша белок қажет етеді?
А) 100-110г В) 110-120г С) 120-130г Д) 130-140г
13. Белоктар организмге қандай тағамдар арқылы түседі?
А) Ұн, нан, бұршақ, картоп В) Ет, балық, құс еті
С) Өсімдік және жануар майы Д) Сүт тағамдары
14. Белокты мөлшерден тыс пайдалану:
А) Қант диабетіне шалдығады В) Бауырға және бүйрекке күш түседі
С) Жүйке жүйесі қозады Д) Ауруға қарсы қабілеті төмендейді
ТЕСТ
1. Негізгі қоректік заттарды ата.
А) Минералды заттар В) Витаминдер, белоктар, тұздар С) Белоктар, майлар, көмірсулар Д) Көмірсулар
2. Құрылыс материалы деп қай негізгі қоректік затты айтамыз?
А) Майлар В) Белок С) Минералды тұздар Д) Көмірсулар
3. Майлар қалай бөлінеді?
А) Жануар және өсімдік В) Өсімдік және зәйтүн С) Мақта майы Д) Сиыр етінің және қой етінің майы
4. Тәулігіне қанша көмірсулар қабылдаған дұрыс?
А) 300-350 г В) 200-300г С) 400-500г Д) 600-700г
5. Негізгі қоректік заттардың ара қатынасы ?
А) 2:1:3 В) 1:2:3 С) 4:1:2 Д) 1:1:4
6. Мектеп жасындағы балалар организмі тәулігіне қанша май қабылдауы қажет?
А) 100г В) 250г С) 50г Д) 85г
7. Көмірсулар негізінен қандай тағамдар құрамында болады?
А) Ұн, нан, бұршақ, картоп В) Ет, балық, құс еті
С) Өсімдік және жануар майы Д) Сүт тағамдары
8. Ересек адамдардың организмінің белокқа сұранысы тәулігіне қанша грамды құрайды?
А) 120-130г В) 100-110г С) 130-140г Д) 140-150г
9. Белок жетіспеген жағдайда:
А) Организм тез өсе бастайды В) Жүйке жүйесін қоздырады
С) Бүйрекке күш түседі Д) Организмнің өсуі мен дамуы баяулайды
10. Қорғаныш қызметін не атқарады?
А) Белок В) Минералды тұздар С) Майлар Д) Көмірсулар
11. Көмірсуларды мөлшерден артық пайдалану:
А) Қант диабетіне шалдығады В) Бауырға күш түседі
С) Жүйке жүйесі қозады Д) Ауруға қарсы қабілеті төмендейді
12. Балалар организмі 10-15 жаста тәулігіне қанша белок қажет етеді?
А) 100-110г В) 110-120г С) 120-130г Д) 130-140г
13. Белоктар организмге қандай тағамдар арқылы түседі?
А) Ұн, нан, бұршақ, картоп В) Ет, балық, құс еті
С) Өсімдік және жануар майы Д) Сүт тағамдары
14. Белокты мөлшерден тыс пайдалану:
А) Қант диабетіне шалдығады В) Бауырға және бүйрекке күш түседі
С) Жүйке жүйесі қозады Д) Ауруға қарсы қабілеті төмендейді
Жиырма бесінші қараша
Сынып жұмысы
Дәрумендер
Дәрумендер

Суда Майда
еритіндер еритіндер

В С А Д Е
Маңыздылығы:
Өсу витамині деп
аталады, ол көзге
пайдалы, теріге де әсері
бар.

Сүт тағамдарында,
жұмыртқа, бауыр,
Тәуліктік сәбіз, бұрыш, шие,
қажеттілігі: А асқабақ, сары өрік,
1,5 – 2,5 мг жасыл жапырақта,
дәрумені итмұрында
кездеседі.

Жетіспеген жағдайда:
көздің көргіштігі
төмендейді,
“ақшамсоқыр” пайда
болады, организмнің өсуі
тежеледі
Маңыздылығы: Жүйке
жүйесінің қызметін
реттеуге қатысады, тері,
шаш, тырнақтың сау
болуына, адамның есте
сақтау қабілетіне де әсер
етеді.

Қарақұмық
(гречка) және
Тәуліктік сұлы жармалары,
қажеттілігі: В ұн, кебек, балық,
250 – 500 мг дәрумені ірімшік, теңіз
өнімдерінде
болады.

Жетіспеген жағдайда:
қозғалу қызметі
нашарлайды, бұлшық
еттердің сіреспесі
байқалады, жүйке
жүйесінің аурулары
қозады, қан аздық
байқалады
Маңыздылығы:
Организмнің жұқпалы
ауруларға қарсы тұруын
қамтамасыз етеді,
жарақаттардың,
күйгеннің жазылуын
жеделдетеді.

С
дәрумені

Жетіспеген жағдайда:
құрқұлақ ауруы дамиды.
Маңыздылығы:
сүйектердің дамуына және
қаңқаның қалыптасуы үшін
қажет.

Балық майында
Тәуліктік Д және сүт
қажеттілігі:
2,5мг дәрумені өнімдерінде көп
болады.

Жетіспеген жағдайда: екі
жасқа дейінгі балалар
“рахит” ауруына
шалдығады.
Маңыздылығы: оттегі
тасымалдауына
қатысады, жыныс
гармондарының
түзілуіне жәрдемдеседі,
улы заттарды
залалсыздандырады.

Өсімдік майы, соя,
Тәуліктік жаңғақ, жұмыртқа,
қажеттілігі:
Е қарақұмық
12 – 16мг дәрумені жармасының
құрамында болады.

Жетіспеген жағдайда:
жыныстық
гармондардың жұмысы
бұзылады.
Сөздікпен жұмыс:

Витамин – тіршілікке қажетті

Ақшамсоқыр – қараңғы түскенде адамның көзі
нашар көреді

Бери-бери – аяққа салынған кісен

Рахит – сүйектердің дұрыс қалыптаспауы,
мешел ауруы

Құрқұлақ – С дәрумені жетіспегенде пайда
болатын ауру
“Тұлғаны тап”
ойыны
20 20 20
30 30
Поляк ғалымы К.Функ
40 40 40
50 50 50
Қандай дәрумендерді білесің?
20 20
30 30
Поляк ғалымы К.Функ
40 40 40
50 50 50
Организмнің қалыпты тіршілік әрекеті
үшін қажетті органикалық заттар қалай
атаймыз?
20
30 30
Поляк ғалымы К.Функ
40 40 40
50 50 50
Қандай дәруменді өсу витамині деп
атайды?
30 30
Поляк ғалымы К.Функ
40 40 40
50 50 50
Организмде дәрумендердің болмауы не деп
аталады?
30
Поляк ғалымы К.Функ
40 40 40
50 50 50
“Бери-бери” сөзі қандай мағына береді?
Поляк ғалымы К.Функ
40 40 40
50 50 50
Витамин деген сөз қандай мағына
білдіреді?
Поляк ғалымы К.Функ

40 40 40
50 50 50
Гиповитаминоз деп нені айтамыз?
Поляк ғалымы К.Функ

40 40
50 50 50
“Рахит” ауруы қандай жағдайда пайда
болады?
Поляк ғалымы К.Функ

50 50 50
С дәруменінің басқа дәрумендерден
айырмашылығы?
Поляк ғалымы К.Функ

50 50 50
Е дәруменінің маңыздылығы неде?
Поляк ғалымы К.Функ

50 50
Ең алғаш дәрумендердің қажет екенін кім
және қашан дәлелдеді?
Поляк ғалымы К.Функ

“Витамин” деген сөзді алғаш енгізген
ғалым кім?
“Ғажайып алаң”
ойыны
А дәрумені
В дәрумені

С дәрумені

D дәрумені

Е дәрумені
Дәруменнің пайда болу
тарихы
1. А дәруменінің маңыздылығы неде?
А дәрумені
В дәрумені

С дәрумені

D дәрумені

Е дәрумені
Дәруменнің пайда болу
тарихы
2. Тәуліктік қажеттілігі қанша?
А дәрумені
В дәрумені

С дәрумені

D дәрумені

Е дәрумені
Дәруменнің пайда болу
тарихы
С витамині жетіспегенде қандай ауру пайда
болады?
А дәрумені
В дәрумені

С дәрумені

D дәрумені

Е дәрумені
Дәруменнің пайда болу
тарихы
Қандай тағамдарда кездеседі?
А дәрумені
В дәрумені

С дәрумені

D дәрумені

Е дәрумені
Дәруменнің пайда болу
тарихы
Тәуліктік қажеттілігі қанша?
А дәрумені
В дәрумені

С дәрумені

D дәрумені

Е дәрумені
Дәруменнің пайда болу
тарихы
Қандай ауруды зерттеу барысы “витамин”
сөзінің шығуына себепші болды?

Ұқсас жұмыстар
ЮНУСОВА ДАНА ТОБЫ
Токоферолдар - сарғыштау келген май
Майларда еритін витаминдер
Ағзаның ауыстырылмайтын заттары
Витаминдер. Витаминдердің адам ағзасы үшін маңызы
Өсімдік майлары
Витаминдердің жіктелуі
Дәрумендердің жетіспеушілігі
Балық туралы мәліметтер
Витаминдердің ашылу тарихынан
Пәндер