Балық майында


Slide 1

ТЕСТ 1. Негізгі қоректік заттарды ата. А) Минералды заттар В) Витаминдер, белоктар, тұздар С) Белоктар, майлар, көмірсулар Д) Көмірсулар 2. Құрылыс материалы деп қай негізгі қоректік затты айтамыз? А) Майлар В) Белок С) Минералды тұздар Д) Көмірсулар 3. Майлар қалай бөлінеді? А) Жануар және өсімдік В) Өсімдік және зәйтүн С) Мақта майы Д) Сиыр етінің және қой етінің майы 4. Тәулігіне қанша көмірсулар қабылдаған дұрыс? А) 300-350 г В) 200-300г С) 400-500г Д) 600-700г 5. Негізгі қоректік заттардың ара қатынасы ? А) 2:1:3 В) 1:2:3 С) 4:1:2 Д) 1:1:4 6. Мектеп жасындағы балалар организмі тәулігіне қанша май қабылдауы қажет? А) 100г В) 250г С) 50г Д) 85г 7. Көмірсулар негізінен қандай тағамдар құрамында болады? А) Ұн, нан, бұршақ, картоп В) Ет, балық, құс еті С) Өсімдік және жануар майы Д) Сүт тағамдары 8. Ересек адамдардың организмінің белокқа сұранысы тәулігіне қанша грамды құрайды? А) 120-130г В) 100-110г С) 130-140г Д) 140-150г 9. Белок жетіспеген жағдайда: А) Организм тез өсе бастайды В) Жүйке жүйесін қоздырады С) Бүйрекке күш түседі Д) Организмнің өсуі мен дамуы баяулайды 10. Қорғаныш қызметін не атқарады? А) Белок В) Минералды тұздар С) Майлар Д) Көмірсулар 11. Көмірсуларды мөлшерден артық пайдалану: А) Қант диабетіне шалдығады В) Бауырға күш түседі С) Жүйке жүйесі қозады Д) Ауруға қарсы қабілеті төмендейді 12. Балалар организмі 10-15 жаста тәулігіне қанша белок қажет етеді? А) 100-110г В) 110-120г С) 120-130г Д) 130-140г 13. Белоктар организмге қандай тағамдар арқылы түседі? А) Ұн, нан, бұршақ, картоп В) Ет, балық, құс еті С) Өсімдік және жануар майы Д) Сүт тағамдары 14. Белокты мөлшерден тыс пайдалану: А) Қант диабетіне шалдығады В) Бауырға және бүйрекке күш түседі С) Жүйке жүйесі қозады Д) Ауруға қарсы қабілеті төмендейді

Slide 2

ТЕСТ 1. Негізгі қоректік заттарды ата. А) Минералды заттар В) Витаминдер, белоктар, тұздар С) Белоктар, майлар, көмірсулар Д) Көмірсулар 2. Құрылыс материалы деп қай негізгі қоректік затты айтамыз? А) Майлар В) Белок С) Минералды тұздар Д) Көмірсулар 3. Майлар қалай бөлінеді? А) Жануар және өсімдік В) Өсімдік және зәйтүн С) Мақта майы Д) Сиыр етінің және қой етінің майы 4. Тәулігіне қанша көмірсулар қабылдаған дұрыс? А) 300-350 г В) 200-300г С) 400-500г Д) 600-700г 5. Негізгі қоректік заттардың ара қатынасы ? А) 2:1:3 В) 1:2:3 С) 4:1:2 Д) 1:1:4 6. Мектеп жасындағы балалар организмі тәулігіне қанша май қабылдауы қажет? А) 100г В) 250г С) 50г Д) 85г 7. Көмірсулар негізінен қандай тағамдар құрамында болады? А) Ұн, нан, бұршақ, картоп В) Ет, балық, құс еті С) Өсімдік және жануар майы Д) Сүт тағамдары 8. Ересек адамдардың организмінің белокқа сұранысы тәулігіне қанша грамды құрайды? А) 120-130г В) 100-110г С) 130-140г Д) 140-150г 9. Белок жетіспеген жағдайда: А) Организм тез өсе бастайды В) Жүйке жүйесін қоздырады С) Бүйрекке күш түседі Д) Организмнің өсуі мен дамуы баяулайды 10. Қорғаныш қызметін не атқарады? А) Белок В) Минералды тұздар С) Майлар Д) Көмірсулар 11. Көмірсуларды мөлшерден артық пайдалану: А) Қант диабетіне шалдығады В) Бауырға күш түседі С) Жүйке жүйесі қозады Д) Ауруға қарсы қабілеті төмендейді 12. Балалар организмі 10-15 жаста тәулігіне қанша белок қажет етеді? А) 100-110г В) 110-120г С) 120-130г Д) 130-140г 13. Белоктар организмге қандай тағамдар арқылы түседі? А) Ұн, нан, бұршақ, картоп В) Ет, балық, құс еті С) Өсімдік және жануар майы Д) Сүт тағамдары 14. Белокты мөлшерден тыс пайдалану: А) Қант диабетіне шалдығады В) Бауырға және бүйрекке күш түседі С) Жүйке жүйесі қозады Д) Ауруға қарсы қабілеті төмендейді

Slide 3

Жиырма бесінші қараша Сынып жұмысы Дәрумендер

Slide 4

Дәрумендер

А

В

С

Д

Е

Майда еритіндер

Суда еритіндер

Slide 5

А дәрумені

Маңыздылығы:

Өсу витамині деп аталады, ол көзге пайдалы, теріге де әсері бар.

Тәуліктік қажеттілігі:

1, 5 - 2, 5 мг

Жетіспеген жағдайда: көздің көргіштігі төмендейді, “ақшамсоқыр” пайда болады, организмнің өсуі тежеледі

Сүт тағамдарында, жұмыртқа, бауыр, сәбіз, бұрыш, шие, асқабақ, сары өрік, жасыл жапырақта, итмұрында кездеседі.

Slide 6

В дәрумені

Маңыздылығы: Жүйке жүйесінің қызметін реттеуге қатысады, тері, шаш, тырнақтың сау болуына, адамның есте сақтау қабілетіне де әсер етеді.

Қарақұмық (гречка) және сұлы жармалары, ұн, кебек, балық, ірімшік, теңіз өнімдерінде болады.

Тәуліктік қажеттілігі:

250 - 500 мг

Жетіспеген жағдайда: қозғалу қызметі нашарлайды, бұлшық еттердің сіреспесі байқалады, жүйке жүйесінің аурулары қозады, қан аздық байқалады

Slide 7

С дәрумені

Маңыздылығы: Организмнің жұқпалы ауруларға қарсы тұруын қамтамасыз етеді, жарақаттардың, күйгеннің жазылуын жеделдетеді.

Жетіспеген жағдайда: құрқұлақ ауруы дамиды.

Slide 8

Д дәрумені

Маңыздылығы:

сүйектердің дамуына және қаңқаның қалыптасуы үшін қажет.

Жетіспеген жағдайда: екі жасқа дейінгі балалар “рахит” ауруына шалдығады.

Балық майында және сүт өнімдерінде көп болады.

Тәуліктік қажеттілігі:

2, 5мг

Slide 9

Е дәрумені

Маңыздылығы: оттегі тасымалдауына қатысады, жыныс гармондарының түзілуіне жәрдемдеседі, улы заттарды залалсыздандырады.

Жетіспеген жағдайда: жыныстық гармондардың жұмысы бұзылады.

Өсімдік майы, соя, жаңғақ, жұмыртқа, қарақұмық жармасының құрамында болады.

Тәуліктік қажеттілігі:

12 - 16мг

Slide 10

Сөздікпен жұмыс: Витамин - тіршілікке қажетті Ақшамсоқыр - қараңғы түскенде адамның көзі нашар көреді Бери-бери - аяққа салынған кісен Рахит - сүйектердің дұрыс қалыптаспауы, мешел ауруы Құрқұлақ - С дәрумені жетіспегенде пайда болатын ауру

Slide 11

“Тұлғаны тап” ойыны

Slide 12

Поляк ғалымы К. Функ

20

20

20

50

40

30

50

40

30

50

40

30

Slide 13

Қандай дәрумендерді білесің?

Slide 14

Поляк ғалымы К. Функ

20

20

50

40

30

50

40

30

50

40

30

Slide 15

Организмнің қалыпты тіршілік әрекеті үшін қажетті органикалық заттар қалай атаймыз?

Slide 16

Поляк ғалымы К. Функ

20

50

40

30

50

40

30

50

40

30

Slide 17

Қандай дәруменді өсу витамині деп атайды?

Slide 18

Поляк ғалымы К. Функ

50

40

30

50

40

30

50

40

30

Slide 19

Организмде дәрумендердің болмауы не деп аталады?

Slide 20
Ұқсас жұмыстар
ЮНУСОВА ДАНА ТОБЫ
Токоферолдар - сарғыштау келген май
Майларда еритін витаминдер
Ағзаның ауыстырылмайтын заттары
Витаминдер. Витаминдердің адам ағзасы үшін маңызы
Өсімдік майлары
Витаминдердің жіктелуі
Дәрумендердің жетіспеушілігі
Балық туралы мәліметтер
Витаминдердің ашылу тарихынан
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz