Балық майында



ТЕСТ 1. Негізгі қоректік заттарды ата. А) Минералды заттар В) Витаминдер, белоктар, тұздар С) Белоктар, майлар, көмірсулар Д) Көмірсулар 2. Құрылыс материалы деп қай негізгі қоректік затты айтамыз? А) Майлар В) Белок С) Минералды тұздар Д) Көмірсулар 3. Майлар қалай бөлінеді? А) Жануар және өсімдік В) Өсімдік және зәйтүн С) Мақта майы Д) Сиыр етінің және қой етінің майы 4. Тәулігіне қанша көмірсулар қабылдаған дұрыс? А) 300-350 г В) 200-300г С) 400-500г Д) 600-700г 5. Негізгі қоректік заттардың ара қатынасы ? А) 2:1:3 В) 1:2:3 С) 4:1:2 Д) 1:1:4 6. Мектеп жасындағы балалар организмі тәулігіне қанша май қабылдауы қажет? А) 100г В) 250г С) 50г Д) 85г 7. Көмірсулар негізінен қандай тағамдар құрамында болады? А) Ұн, нан, бұршақ, картоп В) Ет, балық, құс еті С) Өсімдік және жануар майы Д) Сүт тағамдары 8. Ересек адамдардың организмінің белокқа сұранысы тәулігіне қанша грамды құрайды? А) 120-130г В) 100-110г С) 130-140г Д) 140-150г 9. Белок жетіспеген жағдайда: А) Организм тез өсе бастайды В) Жүйке жүйесін қоздырады С) Бүйрекке күш түседі Д) Организмнің өсуі мен дамуы баяулайды 10. Қорғаныш қызметін не атқарады? А) Белок В) Минералды тұздар С) Майлар Д) Көмірсулар 11. Көмірсуларды мөлшерден артық пайдалану: А) Қант диабетіне шалдығады В) Бауырға күш түседі С) Жүйке жүйесі қозады Д) Ауруға қарсы қабілеті төмендейді 12. Балалар организмі 10-15 жаста тәулігіне қанша белок қажет етеді? А) 100-110г В) 110-120г С) 120-130г Д) 130-140г 13. Белоктар организмге қандай тағамдар арқылы түседі? А) Ұн, нан, бұршақ, картоп В) Ет, балық, құс еті С) Өсімдік және жануар майы Д) Сүт тағамдары 14. Белокты мөлшерден тыс пайдалану: А) Қант диабетіне шалдығады В) Бауырға және бүйрекке күш түседі С) Жүйке жүйесі қозады Д) Ауруға қарсы қабілеті төмендейді

ТЕСТ 1. Негізгі қоректік заттарды ата. А) Минералды заттар В) Витаминдер, белоктар, тұздар С) Белоктар, майлар, көмірсулар Д) Көмірсулар 2. Құрылыс материалы деп қай негізгі қоректік затты айтамыз? А) Майлар В) Белок С) Минералды тұздар Д) Көмірсулар 3. Майлар қалай бөлінеді? А) Жануар және өсімдік В) Өсімдік және зәйтүн С) Мақта майы Д) Сиыр етінің және қой етінің майы 4. Тәулігіне қанша көмірсулар қабылдаған дұрыс? А) 300-350 г В) 200-300г С) 400-500г Д) 600-700г 5. Негізгі қоректік заттардың ара қатынасы ? А) 2:1:3 В) 1:2:3 С) 4:1:2 Д) 1:1:4 6. Мектеп жасындағы балалар организмі тәулігіне қанша май қабылдауы қажет? А) 100г В) 250г С) 50г Д) 85г 7. Көмірсулар негізінен қандай тағамдар құрамында болады? А) Ұн, нан, бұршақ, картоп В) Ет, балық, құс еті С) Өсімдік және жануар майы Д) Сүт тағамдары 8. Ересек адамдардың организмінің белокқа сұранысы тәулігіне қанша грамды құрайды? А) 120-130г В) 100-110г С) 130-140г Д) 140-150г 9. Белок жетіспеген жағдайда: А) Организм тез өсе бастайды В) Жүйке жүйесін қоздырады С) Бүйрекке күш түседі Д) Организмнің өсуі мен дамуы баяулайды 10. Қорғаныш қызметін не атқарады? А) Белок В) Минералды тұздар С) Майлар Д) Көмірсулар 11. Көмірсуларды мөлшерден артық пайдалану: А) Қант диабетіне шалдығады В) Бауырға күш түседі С) Жүйке жүйесі қозады Д) Ауруға қарсы қабілеті төмендейді 12. Балалар организмі 10-15 жаста тәулігіне қанша белок қажет етеді? А) 100-110г В) 110-120г С) 120-130г Д) 130-140г 13. Белоктар организмге қандай тағамдар арқылы түседі? А) Ұн, нан, бұршақ, картоп В) Ет, балық, құс еті С) Өсімдік және жануар майы Д) Сүт тағамдары 14. Белокты мөлшерден тыс пайдалану: А) Қант диабетіне шалдығады В) Бауырға және бүйрекке күш түседі С) Жүйке жүйесі қозады Д) Ауруға қарсы қабілеті төмендейді

Жиырма бесінші қараша Сынып жұмысы Дәрумендер

Дәрумендер
А
В
С
Д
Е
Майда еритіндер
Суда еритіндер

А дәрумені
Маңыздылығы:
Өсу витамині деп аталады, ол көзге пайдалы, теріге де әсері бар.
Тәуліктік қажеттілігі:
1, 5 - 2, 5 мг
Жетіспеген жағдайда: көздің көргіштігі төмендейді, “ақшамсоқыр” пайда болады, организмнің өсуі тежеледі
Сүт тағамдарында, жұмыртқа, бауыр, сәбіз, бұрыш, шие, асқабақ, сары өрік, жасыл жапырақта, итмұрында кездеседі.

В дәрумені
Маңыздылығы: Жүйке жүйесінің қызметін реттеуге қатысады, тері, шаш, тырнақтың сау болуына, адамның есте сақтау қабілетіне де әсер етеді.
Қарақұмық (гречка) және сұлы жармалары, ұн, кебек, балық, ірімшік, теңіз өнімдерінде болады.
Тәуліктік қажеттілігі:
250 - 500 мг
Жетіспеген жағдайда: қозғалу қызметі нашарлайды, бұлшық еттердің сіреспесі байқалады, жүйке жүйесінің аурулары қозады, қан аздық байқалады

С дәрумені
Маңыздылығы: Организмнің жұқпалы ауруларға қарсы тұруын қамтамасыз етеді, жарақаттардың, күйгеннің жазылуын жеделдетеді.
Жетіспеген жағдайда: құрқұлақ ауруы дамиды.

Д дәрумені
Маңыздылығы:
сүйектердің дамуына және қаңқаның қалыптасуы үшін қажет.
Жетіспеген жағдайда: екі жасқа дейінгі балалар “рахит” ауруына шалдығады.
Балық майында және сүт өнімдерінде көп болады.
Тәуліктік қажеттілігі:
2, 5мг

Е дәрумені
Маңыздылығы: оттегі тасымалдауына қатысады, жыныс гармондарының түзілуіне жәрдемдеседі, улы заттарды залалсыздандырады.
Жетіспеген жағдайда: жыныстық гармондардың жұмысы бұзылады.
Өсімдік майы, соя, жаңғақ, жұмыртқа, қарақұмық жармасының құрамында болады.
Тәуліктік қажеттілігі:
12 - 16мг

Сөздікпен жұмыс: Витамин - тіршілікке қажетті Ақшамсоқыр - қараңғы түскенде адамның көзі нашар көреді Бери-бери - аяққа салынған кісен Рахит - сүйектердің дұрыс қалыптаспауы, мешел ауруы Құрқұлақ - С дәрумені жетіспегенде пайда болатын ауру

“Тұлғаны тап” ойыны

Поляк ғалымы К. Функ
20
20
20
50
40
30
50
40
30
50
40
30

Қандай дәрумендерді білесің?

Поляк ғалымы К. Функ
20
20
50
40
30
50
40
30
50
40
30

Организмнің қалыпты тіршілік әрекеті үшін қажетті органикалық заттар қалай атаймыз?

Поляк ғалымы К. Функ
20
50
40
30
50
40
30
50
40
30

Қандай дәруменді өсу витамині деп атайды?

Поляк ғалымы К. Функ
50
40
30
50
40
30
50
40
30

Организмде дәрумендердің болмауы не деп аталады?

- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz