Ешкі сүтінің емдік қасиеті




Презентация қосу
ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ ҒЫЛЫМ ЖӘНЕ БІЛІМ
МИНИСТРЛІГІ

МАҢҒЫСТАУ ОБЛЫСЫНЫҢ БІЛІМ БАСҚАРАСЫ
АҚТАУ ҚАЛАЛЫҚ БІЛІМ БӨЛІМІ

АҚТАУ ҚАЛАСЫНЫҢ №13 ОРТА МЕКТЕП ГИМНАЗИЯСЫ

Авторы: Құдайбергенова Мәлике Арсенқызы

Жұмыстың атауы: Ешкі сүтінің емдік қасиеті

Секция: Медицина

Жетекшісі: Айтжанова Шынар Қуатбайқызы
Зерттеу

Зерттеудің мақсаты:
Зерттеудің маңыздылығы
Қазіргі таңда жастарға Зерттеудің міндеті: Ешкінің сүтінің ауруға
мал шаруашылығының Халықты әр түрлі қаншалықты ем
жетістіктерін, ата – аурудан аман алып болатынын, қалай
бабамызешкі қалудың жолы – осы пайдалану керектігін
өсірумен ертеден –ақ ешкі сүтінің емдік үйреніп, іс жүзінде
айналысқанын, сүтінің қасиетін пайдалану. пайдалануға
адам ағзасына
болатынында
пайдасын түсіндіру.
терісі сүті түбіті
еті өсімқор

9-10ж.
тәулігіне
тіршілік
2кг шөп
етеді
жейді

20 -28кг ет ыстық,
4-5кг май 100 ғ.бұрын суыққа
қолға үйретілген бейім
Ешкі сүтінің
емдік қасиеті

асқазан ағзаның жүрек қан
көздің нашар
ішек –қарын қорғаныс тамырларының
көруін
Жолдары қызметін қызметін
болдырмайды
ауруына арттырады жақсартады

туберкулез демікпе диабет анемия

буын диатез іш қату ішек-қарын

аллергиялық рахит безгек бүйрек
ауру
Ешкі сүті жайлы әлем не дейді?

Канадада АҚШ -та Швецарияда Өзбекстанда

Таулы
Ешкі сүтін тері шипажайларда
Мен буын туберкулез, Аурухана,
Сиыр сүтіне анемия, перзентхана-
ауруына, өт –тас
аллергиясы рахит ларды
ауруын,
бар адамдар ауруларына ешкі сүтімен
фибромиома
ешкі сүтін шалдыққандар- қамтамасыз ету
мен балалар
жеңіл көтерген. ды үшін арнайы
эпилепсиясын
емдеуде ешкі сүтімен өсіреді
қолданады емдейді
Зерттеу бөлімі
Сарамандық жұмыс
Сүттің құрамында

микроэлементтер дәрумендер ақуыздар

А
В1
Кальций
С
Магний Май 4,4%
Д
Фосфор Белок3,6%
В12
Марганец Лактоза4,9%
Аскорбин
Мыс
қышқылы
III. Қорытынды:
Осы ғылыми жұмысымды зерттеу барысында оқулықтарды,
деректерді пайдалана отырып, ізденуімнің арқасында ешкі туралы
көп мағлұмат алдым. Ешкінің ең басты ерекшелігі кез келген
жағдайда өсіруге бейімділігі. Өмір сүру ұзақтығы 14 – 15 жыл.
Ешкіні ет, сүт, түбіт, жүн, тері өндіру үшін өсіреді. Түбіті мен
жүнінен жеңіл, әрі берік орамал, қолғап, басқа да киімдер
тоқылады. Терісінен жоғары сапалы шевро, замш, лайка
былғарысы жасалады. Сүйегі, мүйізі, тұяғынан желім жасайды,
ішегінен музыкалық аспаптарға ішек иіреді. Ешкі сүтінен қаймақ,
сары май, ірімшік, құрт т.б. тағамдар дайындалады. Ешкі сүті ана
сүтін алмастыра алады. Оның құрамындағы май сіңімді,
балалардың сүйектерінің қалыптасуы үшін өте пайдалы. Әр түрлі
өкпе аурулары, суық тиюден қорғайды. Ешкі сүті гепатит, асқазан
жарасы, астма және тағы көптеген ауруларға ем.

Ұсыныс:
Келешекте Маңғыстау өңірінде ешкі шаруашылығын
көркейтіп, әсіресе аурухана, бала-бақша , мектептер
сияқты мекемелерді ешкі сүтімен қамтамасыз етіп
отырса.

Ұқсас жұмыстар
Ешкі сүті
Ешкі сүті және ешкі сүтінің тағамдық құндылығы
Ешкі шаруашылығы
Ұлттық сүтқышқылды сусындар
Буйвол сүті
Сүт құрамындағы казеин
Сүт ферменттері
Сүт газдары
Бие сүті
Ұлттық сүт өнімдерінің биохимиясы
Пәндер