Ешкі сүтінің емдік қасиеті


Slide 1

Құдайбергенова Мәлике Арсенқызы

"№13 орта мектеп гимназиясы"

мемлекеттік мекемесінің

4 "Г" сынып оқушысы

Slide 2

ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ ҒЫЛЫМ ЖӘНЕ БІЛІМ МИНИСТРЛІГІ

МАҢҒЫСТАУ ОБЛЫСЫНЫҢ БІЛІМ БАСҚАРАСЫ АҚТАУ ҚАЛАЛЫҚ БІЛІМ БӨЛІМІ

АҚТАУ ҚАЛАСЫНЫҢ №13 ОРТА МЕКТЕП ГИМНАЗИЯСЫ

Авторы: Құдайбергенова Мәлике Арсенқызы

Жұмыстың атауы: Ешкі сүтінің емдік қасиеті

Секция: Медицина

Жетекшісі: Айтжанова Шынар Қуатбайқызы

Slide 3

Ешкі

сүтінің

емдік

қасиеті

Slide 4

Зерттеу

Зерттеудің мақсаты:

Қазіргі таңда жастарға

мал шаруашылығының

жетістіктерін, ата -

бабамызешкі

өсірумен ертеден -ақ

айналысқанын, сүтінің

адам ағзасына

пайдасын түсіндіру.

Зерттеудің міндеті:

Халықты әр түрлі

аурудан аман алып

қалудың жолы - осы

ешкі сүтінің емдік

қасиетін пайдалану.

Зерттеудің маңыздылығы

Ешкінің сүтінің ауруға

қаншалықты ем

болатынын, қалай

пайдалану керектігін

үйреніп, іс жүзінде

пайдалануға

болатынында

Slide 5

терісі

еті

сүті

9-10ж. тіршілік етеді

20 -28кг ет 4-5кг май

ыстық, суыққа бейім

тәулігіне 2кг шөп жейді

өсімқор

түбіті

100 ғ. бұрын қолға үйретілген

Slide 6

Ешкі сүтінің

емдік қасиеті

аллергиялық

ауру

іш қату

анемия

туберкулез

асқазан

ішек -қарын

Жолдары

ауруына

ішек-қарын

диабет

диатез

демікпе

бүйрек

көздің нашар

көруін

болдырмайды

жүрек қан

тамырларының

қызметін

жақсартады

ағзаның

қорғаныс

қызметін

арттырады

буын

рахит

безгек

Slide 7

Ешкі сүті жайлы әлем не дейді?

Канадада

АҚШ -та

Швецарияда

Өзбекстанда

Ешкі сүтін тері

Мен буын

ауруына, өт -тас

ауруын,

фибромиома

мен балалар

эпилепсиясын

емдеуде

қолданады

Сиыр сүтіне

аллергиясы

бар адамдар

ешкі сүтін

жеңіл көтерген.

Таулы

шипажайларда

туберкулез,

анемия,

рахит

ауруларына

шалдыққандар-

ды

ешкі сүтімен

емдейді

Аурухана,

перзентхана-

ларды

ешкі сүтімен

қамтамасыз ету

үшін арнайы

өсіреді

Slide 8

Зерттеу бөлімі

Slide 9

Сарамандық жұмыс

Slide 10

ақуыздар

микроэлементтер

дәрумендер

Сүттің құрамында

Кальций

Магний

Фосфор

Марганец

Мыс

А

В1

С

Д

В12

Аскорбин

қышқылы

Май 4, 4%

Белок3, 6%

Лактоза4, 9%

Slide 11

III. Қорытынды:

Осы ғылыми жұмысымды зерттеу барысында оқулықтарды, деректерді пайдалана отырып, ізденуімнің арқасында ешкі туралы көп мағлұмат алдым. Ешкінің ең басты ерекшелігі кез келген жағдайда өсіруге бейімділігі. Өмір сүру ұзақтығы 14 - 15 жыл. Ешкіні ет, сүт, түбіт, жүн, тері өндіру үшін өсіреді. Түбіті мен жүнінен жеңіл, әрі берік орамал, қолғап, басқа да киімдер тоқылады. Терісінен жоғары сапалы шевро, замш, лайка былғарысы жасалады. Сүйегі, мүйізі, тұяғынан желім жасайды, ішегінен музыкалық аспаптарға ішек иіреді. Ешкі сүтінен қаймақ, сары май, ірімшік, құрт т. б. тағамдар дайындалады. Ешкі сүті ана сүтін алмастыра алады. Оның құрамындағы май сіңімді, балалардың сүйектерінің қалыптасуы үшін өте пайдалы. Әр түрлі өкпе аурулары, суық тиюден қорғайды. Ешкі сүті гепатит, асқазан жарасы, астма және тағы көптеген ауруларға ем.

Ұсыныс:

Келешекте Маңғыстау өңірінде ешкі шаруашылығын көркейтіп, әсіресе аурухана, бала-бақша, мектептер сияқты мекемелерді ешкі сүтімен қамтамасыз етіп отырса.

Slide 12

Назарларыңызға

рахмет!


Ұқсас жұмыстар
Ешкі сүті
Ешкі сүті және ешкі сүтінің тағамдық құндылығы
Ешкі шаруашылығы
Ұлттық сүтқышқылды сусындар
Буйвол сүті
Сүт құрамындағы казеин
Сүт ферменттері
Сүт газдары
Бие сүті
Ұлттық сүт өнімдерінің биохимиясы
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz