Оқушылар арасында қолданыста жүрген фаст - фуд өнімдері




Презентация қосу
ОҚО облысы.
Төлеби ауданы.
Ленгер қаласы.
№2.Ш.Уәлиханов атындағы
жалпы орта мектебі
Биология пәні мұғалімі:
Елубаева Г.
1.Жалпы сұрақтар
2.Көкпар (шығармашылық
жұмысты қорғау)
3.Жарыспа, жарысқан соң
қалыспа.
“Адам экологиясы” деген терминді
америкалық ғалымдар Р.Парк және
Э.Берджес 1921 жылы ғылымға енгізген
болатын.
Мақсаты: Адам баласының өзін қоршаған
табиғи орта мен қарым-қатынасының
үйлесімділігін тұрақтандырып, салауатты
өмір сүруге медициналық тұрғыдан жағдай
жасау және өмір сүру.
Жеңіл тағамдардың тарихы ежелгі Римнен белгілі. Ежелгі
Римдіктер үйлерінен тамақ пісіріп ішпеген оның есесіне
қалаларында жеңіл тағамдар дайындайтын орындар мен
базарлар көп болған. Солардың бірі- ащытқыдан дайындалған
және зәйтүн майы жағылған құймақтар мен шелпектер. Содан
кейін гамбургерлер сатыла басталды.
Қытайда базарларда тез дайындалатын лапша пайдаланылса,
Индияда, Ресейде, әртүрлі шелпектер мен бәліштер таралды.
Фаст-фуд өнімдері 1920 жылы Америкада шықты. 1921 жылы
Канзаста White Castle компаниясы ашылды. Оның негізгі өнімі –
гамбургер болды. Гамбургер ол кезде халық арасында кеңінен
қолданылды, бірақ оның организмге әсері туралы белгісіз болды.
1940 жылдардың соңында White Castle компаниясына
бәсекелесі жеңіл өнімдерді шығарушы McDonalds компаниясы
жарыққа шықты. «Макдоналдс» - дүниежүзі бойынша жеңіл
тағамдарды өндіретін ең ірі компаниялардың бірі болып
табылады.
Қазіргі таңда өзінің жеңіл өнімдерді дайындайтын бірнеше
орталықтары бар.
Оқушылар
арасында
қолданыста
жүрген
фаст – фуд
өнімдері
Фаст – фуд немесе жеңіл өнімдердің құрамы
Фаст - фуд Құрамы Массасы Калориясы, майлылығы
Шаурма Лаваш, шошқа немесе тауық 150-170г 370ккал, 30г май
еті, қызан,қияр,
орамжапырақ,майонез
немесе кетчуп

Хот - дог Булки, сосиски, майонез, 150г 288ккал,16г май
кетчуп, қыша
Қуырылған Картоп,кілегей(сливочное)ма 150г Картоп: 120ккал, 0г май
картоп йы, Сыр(10г):30ккал, 3г май
ірімшік,саңырауқұлақ,
сосиски,көкөністер,
тауық еті, тұздық

Қоспасы бар Құймақ: ұн, су, сүт. 50г Құймақ(30г)- 60-80ккал.
құймақ Қоспасы:сүзбе, икра, Қоспасының калориясы өте
саңырауқұлақтар, джем, жоғары
картоп, сгущенка

Пицца Қамыр,ерігіш ірімшік, 150г 430ккал,16г май
щұжық, кетчуп, майонез
Дайындалған «Оливье», «винегрет» 125г Еттен жасалғандар: 440 ккал,
салаттар 30г май.
Көкөністерден жасалған: 40ккал
Созылмалы
асқазан аурулары Қант диабеті

Фаст – фуд өнімдерінің адам ағзасына әсері

Жүрек аурулары Қан қысымы

Аллергиялық белгілер
Ұяшықтар таңдау.
Менің ұсынысым
өнімді аларда мұқият этикеткасын қарап
танысыңыз
өнімнің тым ашық түстілерін алмаңыз
ұзақ мерзімге созылған өнімді алмаңыз
құрамы аз болса, дәмдеуіштері мен қоспалары
да аз екенін көрсетеді
егерде сол өнімге қызықсаңыз оны қолдану
мөлшерін азайтыңыз
кириешки мен чипсыді кішкентай балаларға
ұсынбаңыз
асқазан және ішек аурулары бар оқушыларға
мүлдем қолдануға болмайтынын ескеріңіз.

Ұқсас жұмыстар
Fast Food және оның зияны
KFC және McDonalds стратегиялық жоспарлары
Тамақтанудың заманауи мәселелері
Ірі қала жағдайында мектеп оқушыларының арасында кеңінен тараған зиянды дағды-әдеттер мен олардың алдын алу
Дұрыс тамақтану
ЖОО-да ұстаз болып бастаған Болат Жамитұлы
Қазақстандағы ең бай адамдар және Болат Өтемұратов
Чипсылардың орнына ЖЕМІСТЕР
Қолдаушы сөйлем
Семіздік - майдың артық жиналуымен сипатталатын тұқым қуалайтын және зат алмасудың барлық түрлерінің бұзылуы нәтижесінде жүре дамитын созылмалы ауру
Пәндер