Жылқы жануарының қасиет, ерекшелігімен танысу




Презентация қосу
Жылқы жануарының қасиет,
ерекшелігімен танысу.
Жылқы түрлерін,жасына қарай атауын
білу.
Жылқы түлігінің ерекшелігін анықтау.
. Жылқы еті мен қымызының маңызын
білу.
.
Материалдар жинақтау
Жылқы жайлы,адамдардан сұхбат алу
Ақпарат көздерінен мәлімет алу.
Қортынды жасау.
Күш-көлік.сусындық сүтімен,дәмді етімен
құнды.
Қазақ халқы үшін төрт түліктің осалы жоқ.Дегенмен жылқының
адам үшін атқаратын қызметі өте жоғары бағаланатын.Мереке-
қуанышта,қайғы-қасіретте,басқа түскен не ауыр күндерде бұл
түлік адамның жан серігі,айырылмас досы болған.
Барлық түліктен де жылқы өсіру жеңіл.Оны бағуда шығын
шықпайды.Еті де,сүті де қазақ халқы үшін аса қадірлі тағам.Өз
бойын таза ұстайтын,өз жерін қашықтан танитын сезімтал
қасиетті жануар.
Жылқының тас қараңғы түнде жарты тарыны көретін
жанарының өткірлігі сынды жаратылыс ерекшеліктерінің өзі бір
төбе
Ахалтекелік Дон жылқысы Бөдендік

Қарабайр жылқысы Қостанай жылқысы
Владимир жылқысы
Қостанай және Майкөл жылқы заводтарында
жергілікті қазақы жылқыларды
қалмақ,дон,стрелецк,орлов-растончинск және
таза қанды салт мінетін жылқылардың
айғырларымен будандастыру арқылы
шығарылды.
1951 жылы өз алдына тұқым болып бекітілді.
Басы орташа,мойыны түзу,ұзындығы орташа,
шоқтығы етті,тік,арқасы
жалпақ,жұмырлау,алқымы және тынысы
кең,аяқтарының сіңірлері шығыңқы,бақайлары
орташа, тұяқтары дөңгелек әсем келеді. Өте
жүрдек,күшті және төзімді.
Бір құлынға күніне 2-4 килограмнан шөп және
сұлы беріледі.
Бір жылқыға жылына 30 ц шөп және 5-8 ц жем
беріледі.
ЖАБАҒЫ
Қазы-
қарта,
жал-жая Қортыуғ
үлкен а
сұраныст жеңіл,сің
а імі тез

Жылқы
еті
Сиыр
10-12 етінен
қойдың 24-25 /
етін көп
береді болады.
Құлын бие-
алғаш
құлындаға
н

Сауылатын
биелер Қыран
бие-қысыр
қалған

Сақа бие-
бірнеше
құлындағ
ан
Сары
Түнеме
Қымыз қымыз- л-2
дың
шөп әбден тәулік
піскен
түрлері кездегі
сапыры
қымыз лған

Құнан Бесті- 5
қымыз- Дөнен-4 тәулік
3 тәулік тәулік ашытыл
ашытыл ашытыл ған
ған ған қымыз

Асау Бал
Жуас
қымыз- қымыз-
қымыз-
бесті бал,қан
баяу
қымызд т қосып
ашыған
анда жасаға
қымыз
күшті н
Асқазанға, туберкул
ез,ауыру
ына ем

Қымызд
ың
маңызы
жүрек- жүйке
қан ауыруын
тамыры а ем
на
Қазақстанда 1910 ж. Бурабайда қымызбен
емдейтін емхана ашылған.
Биология ғылымының
докторы,профессор:З.С.Сейітов,бие сүтінің емдік
қасиеті ертеден белгілі екенін жазды.

Дәрігерлер:С.П.Боткин, Г.А.Захарин қымызбен
емдеуді қызу қолданған.
Қазақ:”жылқыны-жаным “дейді,
“қымызды –қаным” дейді.
Мәшһүр-Жүсіп
«Құлагер»
Құлагер қош-қош атым, жолдасым-ай,
Мен білдім, түнесемде тұрмасыңдай.
Тигізбей топыраққа жоғары іліп,
Сақтармын өле-өлгенше қу басыңдй-ай!
Іляс Жансүгіров
Тау жайлап,қыр қыстаған жылқышымын,
Білемін жастайымнан жылқы сырын.
Құлағым елеңдемей тұра алмайды,
Естісем азынаған жылқы шуын. Тайыр Жарков
Менің қортындым, әрі жүйрік,әрі
ақылды,сезімтал-жануар.
Қымызы халқымыздың денсаулығына
маңызды.
Жылқы жануарын біліп,танып өсу ұлттық
сана-сезімімізді жетілдіреді деп
ойлаймын.

1.Төрт түлік. Алматы –Қайнар 2002 ж
2.Қазақстан энциклопедиясы 1994 ж
3.Биология 7сынып 2007 ж
4.Ер қанаты Алматы «Қайнар»1987 ж

Ұқсас жұмыстар
Оқушыларды түгелдеу
Ауыл шаруашылығы жануарларын бірдейлендіру
Вертикаль бұрыштар
Қымыздың пайдасы
Оларда табын - табын мал
САПАЛЫҚ КӨРСЕТКІШТЕРІ
Қазақ халқының рухани мәдениеті
Жылқының қасиеті
Адамның жан сұлулығы
Квалиметрия шкалалары
Пәндер