Қамыр дайындау тәсіліне қарай




Презентация қосу
№1 Бестөбе орта мектебі
Білімділік:Тамақ әзірлеу технологиясы бойынша
білімдерін жүйелеу.Теориялық білімді практика
барысында көрсете білу.
Дамытушылық: Қиялдай білуге, елестете білуге

(салыстыра білуге,талдау жасай білуге),
еңбектенуге, өз бетінше жұмыс жасап,өзін–өзі
тексеруге, тапсырманы шығармашылықты түрде
орындауға үйрету.
Тәрбиелік: Ас тағамын қадірлей білуге үйрету.

Пәнге қызығушылықтарын арттыру жеке және топ
арасында жұмыс жасай білуге үйрету.
ӨТІЛГЕН МАТЕРИАЛДЫ ЖАЛПЫ
ҚАЙТАЛАУ ЖӘНЕ ЖҮЙЕЛЕНДІРУ
САБАҒЫ.

САБАҚТЫҢ КӨКНЕКІЛІГІ:
ИНТЕРАКТИВТІ ТАҚТА, ДАЙЫН
ҚАМЫРДАН ӘЗІРЛЕНГЕН ТАҒАМДАР.
Сабақтың барысы.
I.Ұйымдастыру кезеңі.
ІІ. Тәрбиелік кезең.
IIІ.Өткен тақырыпты

қайталау.
Нан өнімдерін әр түрлі қамырдан
пісіреді.

Қамырдан жасалған тағамдар
жоғары құндылыққа ие,
сондықтан барлық ел
аспаздығында маңызды орын
алады.
1.
ҰН ТАҒАМДАРЫН
ПІСІРУГЕ ҚАЖЕТТІ
НЕГІЗГІ ӨНІМДЕР?
ҰН

Ұн тағамдарын
CУ пісіруге қажетті АЩЫТҚЫ
негізгі өнімдер

ТҰЗ
2.
ҰН ТАҒАМДАРЫН
ПІСІРУГЕ КАНДАЙ
СҰРЫПТЫ ҰН
ПАЙДАЛАНАМЫЗ?
Жоғарғы сұрып
1 сұрып
2 сұрып
3. АШЫТҚЫНЫ НЕ ҮШІН
ПАЙДАЛАНЫЛАДЫ?
4.
Тұзды не үшін
пайдаланылады?
5.
НАН ӨНІМДЕРІНІҢ
ҚҰНДЫЛЫҒЫН, ДӘМІН ЖӘНЕ
ҚҰРАМЫНДАҒЫ ХОШ ИІСТІ
АРТТЫРУ ҮШІН ҚАНДАЙ
ҚОСЫМША ӨНІМДЕР
ПАЙДАЛАНАМЫЗ?
6.
ТАҒАМНЫҢ САПАСЫ
НЕГЕ БАЙЛАНЫСТЫ?
7. ҰНДЫ АЛҒАШҚЫ
ӨҢДЕУ ТӘСІЛІ?
8. Ұн өнімдерін неше топқа
бөлуге болады?
8.1 ҰННАН ЖАСАЛАТЫН
ТАҒАМДАР.
ТҰШПАРА, ҮЙ КЕСПЕСІ, ВАРЕНИКТЕР,

ҚҰЙМАҚШАЛАР, ҚҰЙМАҚ, ЖАЙМА
ҚҰЙМАҚ.
8.2 ҰННАН ЖАСАЛАТЫН
АСПАЗДЫҚ ӨНІМДЕР
ВАТРУШКА,
ПИРОЖКИЛЕР,
ПОНЧИКТЕР, БӘЛІШ Т.Б.
8.3 ДӘМДЕЛГЕН НАН
ӨНІМДЕРІ
МАЙМЕН СҮТКЕ ИЛЕНГЕН, ЯҒНИ
МАЙҚОСПА НАН ӨНІМДЕРІ,
ҚАРАПАЙЫМ МАЙҚОСПА НАН,
ӘРТҮРЛІ ТОҚАШТАР, ҚАУСЫРМА, Т.Б.
8.4 ҰННАН ЖАСАЛҒАН
КОНДИТЕРЛІК
ӨНІМДЕР.
Пирожный, торт, печенья, прәндік.
9.
ҚАМЫР ДАЙЫНДАУ
ТӘСІЛІНЕ ҚАРАЙ НЕШЕ
ТОПҚА БӨЛІНЕДІ?
ҚАМЫР ТҮРЛЕРІ

ащытқылы ащытқыcыз
10. АШЫТҚЫЛЫ ҚАМЫР
ДАЙЫНДАУ
ТЕХНОЛОГИЯСЫ?
қамырдың ашуы

сапасын анықтау
қамырды өңдеу
Шикізат алғашқы өңдеу
қамырды
ащытқылы толықсыту
қамырды илеу
пісіру

сапасын анықтау
11. АШЫТҚЫСЫЗ ҚАМЫР
ДАЙЫНДАУ
ТЕХНОЛОГИЯСЫ?
ІV. БӨЛІМ

СӨЗЖҰМБАҚТАРДЫ

ШЕШУ
НАН, АС ТУРАЛЫ МАҚАЛ-
МӘТЕЛ
V. ОҚУШЫЛАР ҮЙДЕН
ӘЗІРЛЕП ӘКЕЛГЕН
ТАҒАМДАРЫН ТҮСІНДІРУ.
• Нұсқау карта және
технологиялық сызбасын
сызу.
• Органолептикалық тәсілмен
талдау ( дәмін,иісін көру).
VI. ҚОРТЫНДЫЛАУ
ТЕСТ СҰРАҚТАРЫ
І нұсқа ІІ нұсқа
1.Қамырды илер алдында ұнды 1.Ұнды алғашқы өңдеу тәсілі:
А) Кептіреді А) кептіреді
Ә) зиянкесетрдің бар жоғын тексеру Ә) іріктейді
Б) елеуіштен өткізу Б) елеуіштен өткізеді
В) Іріктейді В) жуады
2. Крахмал алынады 2. Қамыр дайындау тәсіліне қарай:
А) күріштен А) ашытқылы
Ә) алмадан Ә) сұйық
Б) қырыққабаттан Б) дәмді
В) картоптан В) дәмсіз
3. Үгілмелі қамырды дайындау үшін қандай 3. Қамыр консистенциясы жағынан:
азықтарды көп мөлшерде қолданады? А) ашытқылы
А) ас содасы Ә) сұйық
Ә) жұмыртқа Б) дәмді
Б) май В) дәмсіз
В) қант 4. Үгілмелі «үй печеньесін» әзірлеу үшін қандай
4. Бисквит қамырды дайындау үшін қандай азықты көп мөлшерде қолданады?
азықтарды көп мөлшерде қолданады? А) ас содасы
А) ас содасы Ә) жұмыртқа
Ә) жұмыртқа Б) май
Б) май В) қант
В) қант 5. Бисквит тортының қамырын әзірлеу үшін
5. Ашытқылар бұл не? қандай азықтарды көп мөлшерде қолданады?
А) тұздың түрі А) ас содасы
Ә) кристалды ұнтақ Ә) жұмыртқа
Б) микроорганизмдер Б) май
В) тамақ содасы В) қант
6. Ванилин бұл не? 6. Суда тез еритін, химиялық қопсытқыш:
А) тұздың түрі А) ванилин
Ә) тамақ содасы Ә) тұз
Б) ашытқы Б) тамақ содасы
В) дәмдеуіш В) крахмал
7. Үгілмелі қамыр жаю үшін қолайлы 7. Құймақ әзірлеу үшін қандай қамырды
температураны көрсет. дайындайды?
А) 0-10 С А) тұщы
Ә) 15-20 С Ә) сұйық
Б) 20-25 С Б) үгілмелі
В) 25-30 С В) ашытқылы
8. Үгілмелі қамырдан жасалған тағамды қандай 8. Бауырсақтың қамыры қандай?
температурада пісіреді? А) қайнатпалы
А) 180-220 С Ә) бисквитті
Ә) 150-180 С Б) қаттамалы
Б) 220-250 С В) ашытқылы
В) 250-270 С 9. Тұшпара қамыры қандай?
9. Ұн тағамдарын пісіруге қажетті негізгі өнім. А) сұйық
А) май Ә) ашытқылы
Ә) жұмыртқа Б) үгілмелі
Б) ұн В) тұщы
В) ванилин 10. Қай дастарқанның ыдыстары топтап қойылады?
10. Ас содасын қамырға қоспас бұрын. А) мерекелік
А) тұзбен араластырады Ә) фуршет
Ә) сірке қышқылымен ерітеді
Б) қантпен араластырады
В) маймен араластырады
Не білдім ? Не білгім келеді?
VII.БАҒАЛАУ.

VIII.ҮЙГЕ ТАПСЫРМА.

Ұқсас жұмыстар
Дәрігерлік өсімдіктер
Тағам биотехнологиясы
Тағамдық биотехнология
Қамырды дайындау
Макарон қамырын дайындау
Бидай қамырын дайындау технологиясы
Печенье және галета өндірісі
Печенье жəне галета өндірісі
Бидай және қара бидай қамырын дайындау сxемасы
Тағамның шығу тарихынан
Пәндер