Қамыр дайындау тәсіліне қарай



№1 Бестөбе орта мектебі

Білімділік:Тамақ әзірлеу технологиясы бойынша білімдерін жүйелеу. Теориялық білімді практика барысында көрсете білу.
Дамытушылық: Қиялдай білуге, елестете білуге (салыстыра білуге, талдау жасай білуге), еңбектенуге, өз бетінше жұмыс жасап, өзін-өзі тексеруге, тапсырманы шығармашылықты түрде орындауға үйрету.
Тәрбиелік: Ас тағамын қадірлей білуге үйрету. Пәнге қызығушылықтарын арттыру жеке және топ арасында жұмыс жасай білуге үйрету.

ӨТІЛГЕН МАТЕРИАЛДЫ ЖАЛПЫ ҚАЙТАЛАУ ЖӘНЕ ЖҮЙЕЛЕНДІРУ САБАҒЫ.
САБАҚТЫҢ КӨКНЕКІЛІГІ:
ИНТЕРАКТИВТІ ТАҚТА, ДАЙЫН ҚАМЫРДАН ӘЗІРЛЕНГЕН ТАҒАМДАР.

Сабақтың барысы.
I. Ұйымдастыру кезеңі.
ІІ. Тәрбиелік кезең.
IIІ. Өткен тақырыпты қайталау.

Нан өнімдерін әр түрлі қамырдан пісіреді.
Қамырдан жасалған тағамдар жоғары құндылыққа ие, сондықтан барлық ел аспаздығында маңызды орын алады.

1. ҰН ТАҒАМДАРЫН ПІСІРУГЕ ҚАЖЕТТІ НЕГІЗГІ ӨНІМДЕР?

Ұн тағамдарын пісіруге қажетті негізгі өнімдер
ҰН
CУ
АЩЫТҚЫ
ТҰЗ

2. ҰН ТАҒАМДАРЫН ПІСІРУГЕ КАНДАЙ СҰРЫПТЫ ҰН ПАЙДАЛАНАМЫЗ?

Жоғарғы сұрып
1 сұрып
2 сұрып

3. АШЫТҚЫНЫ НЕ ҮШІН ПАЙДАЛАНЫЛАДЫ?

4. Тұзды не үшін пайдаланылады?

5. НАН ӨНІМДЕРІНІҢ ҚҰНДЫЛЫҒЫН, ДӘМІН ЖӘНЕ ҚҰРАМЫНДАҒЫ ХОШ ИІСТІ АРТТЫРУ ҮШІН ҚАНДАЙ ҚОСЫМША ӨНІМДЕР ПАЙДАЛАНАМЫЗ?


6. ТАҒАМНЫҢ САПАСЫ НЕГЕ БАЙЛАНЫСТЫ?


7. ҰНДЫ АЛҒАШҚЫ ӨҢДЕУ ТӘСІЛІ?


8. Ұн өнімдерін неше топқа бөлуге болады?

ТҰШПАРА, ҮЙ КЕСПЕСІ, ВАРЕНИКТЕР, ҚҰЙМАҚШАЛАР, ҚҰЙМАҚ, ЖАЙМА ҚҰЙМАҚ.
8. 1 ҰННАН ЖАСАЛАТЫН ТАҒАМДАР.

8. 2 ҰННАН ЖАСАЛАТЫН АСПАЗДЫҚ ӨНІМДЕР

ВАТРУШКА, ПИРОЖКИЛЕР, ПОНЧИКТЕР, БӘЛІШ Т. Б.

8. 3 ДӘМДЕЛГЕН НАН ӨНІМДЕРІ

МАЙ МЕН СҮТКЕ ИЛЕНГЕН, ЯҒНИ МАЙҚОСПА НАН ӨНІМДЕРІ, ҚАРАПАЙЫМ МАЙҚОСПА НАН, ӘРТҮРЛІ ТОҚАШТАР, ҚАУСЫРМА, Т. Б.

8. 4 ҰННАН ЖАСАЛҒАН КОНДИТЕРЛІК ӨНІМДЕР.

Пирожный, торт, печенья, прәндік.

9. ҚАМЫР ДАЙЫНДАУ ТӘСІЛІНЕ ҚАРАЙ НЕШЕ ТОПҚА БӨЛІНЕДІ?

ҚАМЫР ТҮРЛЕРІ
ащытқылы
ащытқыcыз

10. АШЫТҚЫЛЫ ҚАМЫР ДАЙЫНДАУ ТЕХНОЛОГИЯСЫ?

Шикізат
сапасын анықтау
алғашқы өңдеу
ащытқылы қамырды илеу
қамырдың ашуы
қамырды өңдеу
қамырды толықсыту
пісіру
сапасын анықтау

11. АШЫТҚЫСЫЗ ҚАМЫР ДАЙЫНДАУ ТЕХНОЛОГИЯСЫ?

СӨЗЖҰМБАҚТАРДЫ ШЕШУ
ІV. БӨЛІМ

НАН, АС ТУРАЛЫ МАҚАЛ- МӘТЕЛ

V. ОҚУШЫЛАР ҮЙДЕН ӘЗІРЛЕП ӘКЕЛГЕН ТАҒАМДАРЫН ТҮСІНДІРУ.
Нұсқау карта және технологиялық сызбасын сызу.
Органолептикалық тәсілмен талдау ( дәмін, иісін көру) .

VI. ҚОРТЫНДЫЛАУ

ТЕСТ СҰРАҚТАРЫ
І нұсқа
1. Қамырды илер алдында ұнды
А) Кептіреді
Ә) зиянкесетрдің бар жоғын тексеру
Б) елеуіштен өткізу
В) Іріктейді
2. Крахмал алынады
А) күріштен
Ә) алмадан
Б) қырыққабаттан
В) картоптан
3. Үгілмелі қамырды дайындау үшін қандай азықтарды көп мөлшерде қолданады?
А) ас содасы
Ә) жұмыртқа
Б) май
В) қант
4. Бисквит қамырды дайындау үшін қандай азықтарды көп мөлшерде қолданады?
А) ас содасы
Ә) жұмыртқа
Б) май
В) қант
5. Ашытқылар бұл не?
А) тұздың түрі
Ә) кристалды ұнтақ
Б) микроорганизмдер
В) тамақ содасы
ІІ нұсқа
1. Ұнды алғашқы өңдеу тәсілі:
А) кептіреді
Ә) іріктейді
Б) елеуіштен өткізеді
В) жуады
2. Қамыр дайындау тәсіліне қарай:
А) ашытқылы
Ә) сұйық
Б) дәмді
В) дәмсіз
3. Қамыр консистенциясы жағынан:
А) ашытқылы
Ә) сұйық
Б) дәмді
В) дәмсіз
4. Үгілмелі «үй печеньесін» әзірлеу үшін қандай азықты көп мөлшерде қолданады?
А) ас содасы
Ә) жұмыртқа
Б) май
В) қант
5. Бисквит тортының қамырын әзірлеу үшін қандай азықтарды көп мөлшерде қолданады?
А) ас содасы
Ә) жұмыртқа
Б) май
В) қант

6. Ванилин бұл не?
А) тұздың түрі
Ә) тамақ содасы
Б) ашытқы
В) дәмдеуіш
7. Үгілмелі қамыр жаю үшін қолайлы температураны көрсет.
А) 0-10 С
Ә) 15-20 С
Б) 20-25 С
В) 25-30 С
8. Үгілмелі қамырдан жасалған тағамды қандай температурада пісіреді?
А) 180-220 С
Ә) 150-180 С
Б) 220-250 С
В) 250-270 С
9. Ұн тағамдарын пісіруге қажетті негізгі өнім.
А) май
Ә) жұмыртқа
Б) ұн
В) ванилин
10. Ас содасын қамырға қоспас бұрын.
А) тұзбен араластырады
Ә) сірке қышқылымен ерітеді
Б) қантпен араластырады
В) маймен араластырады
6. Суда тез еритін, химиялық қопсытқыш:
А) ванилин
Ә) тұз
Б) тамақ содасы
В) крахмал
7. Құймақ әзірлеу үшін қандай қамырды дайындайды?
А) тұщы
Ә) сұйық
Б) үгілмелі
В) ашытқылы
8. Бауырсақтың қамыры қандай?
А) қайнатпалы
Ә) бисквитті
Б) қаттамалы
В) ашытқылы
9. Тұшпара қамыры қандай?
А) сұйық
Ә) ашытқылы
Б) үгілмелі
В) тұщы
10. Қай дастарқанның ыдыстары топтап қойылады?
А) мерекелік
Ә) фуршет

Не білдім ? Не білгім келеді?

VII. БАҒАЛАУ.
VIII. ҮЙГЕ ТАПСЫРМА.
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz