Авитаминоз қандай ауру




Презентация қосу
Ас – адамның
арқауы
Ас әзірлей білу де - өнер
Өмір нәрі – атакәсіп.
Сабақтың тақырыбы
“ Балық ”
Мақсаты :
Білім беру : тамақ түрлерін жасай білуді,
оның жасалу жолдары туралы
түсінік беру.
Дамыту: тағам әзірлеуде өз шығармашылығымен
орындауға аспаздық қабілеттерін дамыту.
Тәрбилеу: қыз баланы үй шаруашылығына икемді болуға ,
ас мәзірін дайындауда тиянақты , жинақы , таза
істеуге тәрбиелеу.
1- тапсырма
“Жұмбақ ”шешу
Кел, балалар , ойнайық,
Ойнайық та , ойлайық .
Қандай жұмбақ болса да ,
Шешпей оны қоймайық.
Тақия мұрын бір құлағы
бар,самаурын қасында тұрағы
бар.

Шәйнек
Сен оның қадірін білші күнім,
Соған деген болсын тек құлшылығын,
Бір үзім болмаса егер қарап қалып,
Өшер еді өмірден тіршілігің

Нан
Суда туады , суда өледі

Тұз
Үйірсек, туысқан бауырмал,
Жесең көңілің жаңарар.
Томпақ , өзі сары алтын.
Пісірген оны аналар

Баурсақ
Сылдыр сұйық су емес ,
Ішсең сусын қанады.
Ақ болса да қар емес,
Шешуін кім табады?

Сүт
Аузынан ішкені ,
Мұрынан шығады

Шәйнек
2- тапсырма
“ Оқушы ұшқырлығы ”

Жеті пәннен
сұрақ
Биология
Егер тамақта не нәрсе жетіспесе баланың
дамуын күрт тежейді ?
Ол ересе адамдардың денсаулығын едәуір
бұзады , еңбекке қабілетін нашарлатады ,
ағзаның тұмауға , жұқпалы ауруларға
қарсылығын кемітеді .
Ол не ?
Жауабы
Медицина
Авитаминоз
қандай ауру ?
Жауабы
Бұл ауру ұзақ уақыт толық
құнды тамақтанбаудан , тамақ
құрамында тиісті
дәрумендер болмауының
нәтижесінде болатын
ауру.
Әдебиет
Үйірілген сары алтындай сары қымыз,
Ауруға ем , сауға қуат дәрі қымыз.
Елімнің социалистік сүйген асы,
Шығаршы тағы нең бар дәрі қымыз,- деп
жырлаған бір ғасырлық тарихы бар
ақынымыз кім ?
Жауабы
Бейнелеу өнері
“Дастарқан ”
натюрмортының
авторы кім ?
Жауабы
Музыка

Дастарқанға байланысты
қандай әндер білесіңдер ?
Жауабы
“ Қазақы дастарқаным”
“ Дастарқан-ау,
дастарқан”
Математика
Ертедегі ақылды кемпір
өз үйін , малын қалай
ұрылардан аман
алып қалған ?
Жауабы

Сапырып- сапырып ,
Сарманға бер ,
құйып – құйып Құрманға бер ,
төрдегі төртеуге бер ,
есіктегі екеуге бер
География

Төрт түліктің киелісі-
түйе малының
шыққан жері
Жауабы
3- тапсырма
Аспаз- маман

Балықтан қандай
тағам түрлерін
дайындай аласын ?
Балықтан дайыңдалатың
тағамдар

Жеңіл тамақ Бутерброттар

Сорпа Екінші тағам
4- тапсырма

Балыққа байланысты
сұрақтар
Балықтың тағамдық
құндылығына кіреді

Ақуыз

Минералдық Дәрумендер
Май
заттар А, Д, Е, В, РР
Балықты алғашқы өңдеу

ерту

қабыршығын ішек- қаран алу,
тазарту
жуу
жүзу қанатың алу

бөлшектеп кесу
Балықты жылы өңдеу
тәсілдеріне кіреді
пісіру
өткізу
қуыру
бұқтыру
Балық не мен бай ?

Фосформен
5- тапсырма

Тест
Ас әзірлеу кабинетте қауіпсіздіқ
сақтау ережелері
Кабинетте жұмыс істегенде алжапқыш,
орамал, ауысым аяқ киімі болу керек.
Әрбір оқушыда жеке сүлгі, таза бет орамал
болуға тиіс.
Сабақ алдында қолды жуып, санитарлық-
гигиеналық талаптарды орындау қажет.
Аспаздық кабинеттегі жұмыс істеуге қойылған
техника қауіпсіздігі ережелерін бәрі орындауы
керек.
Тағамдар .
Жарайсындар !

Ұқсас жұмыстар
Верник энцефалопатиясы және корсакофф синдромы - мидың тиамин жетіспеушілігінен болатын зақымдануының екі түрі
Мал организмінде майда еритін витаминдердің биомедициналық қасиеттері
Витаминдердің маңызы
Витаминдер және олардың маңызы
Дәрумендер туралы
Витаминтәрізді заттар
Орот қышқылы
Д’’ ДӘРУМЕНІ
Дәрумендер туралы түсінік
Дәрумендердің жетіспеушілігі
Пәндер