Жемістер мен тұқымдардың таралу жолдары


Бұл презентацияның бағасы: 250 теңге


Презентация қосу
Сабақтың тақырыбы:
Тұқымның өнуіне қажетті жағдайлар.
Жемістер мен тұқымдардың таралу
жолдары.
Сабақтың мақсаты:
Білімділігі: Тұқымның өнуіне қажетті жағдайлар (су, ауа,жылу), жемістер
мен тұқымдардың таралу жолдары туралы ұғым, білім
қалыптастыру.
Тәрбиелілігі: Қоршаған ортаға деген сезімін қалыптастыру, табиғатты
сүюге, аялауға тәрбиелеу, тұқымдарды жемістерді ажырата
білу.
Дамытушылығы: Өздігінен іздену, қосымша материалды пайдалану
өсімдікке бақылау жүргізе білу дағдыларын дамыту.
Сабақтың түрі: ізденіс, кіріктірілген сабақ
Сабақтың әдісі: Т.Ғалиевтің «Жүйелі оқыту әдісінің» элементтері,
тәжірибе, ой-өрбіту, проблемалық ситуация, баяндау.
Сабақтың көрнекілігі: Электронды көрсетілім, гүлшоғырлардың кеппе
шөптері, тұқымдар, жемістер топтамасы, шыны ыдыстар, су,

зертханалық құралдар.
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру
Сынып оқушыларын екі топқа бөліп, білімдері тексерілді.
1- топқа

Қос жарнақты тұқымның құрылысы

Кілтті сөздер:

1.Қабығы 2.Екі жарнағы 3.Ұрығы а) алғашқы
сабақша
б) алғашқы
тамырша
в) бүршікше
2-топқа

Дара жарнақты тұқымның құрылысы

Кілтті сөздер:

1.Қабығы 2.Бір жарнақ 3.Эндосперм 4.Ұрық а) алғашқы
сабақша
б) алғашқы
тамырша
в) бүршікше
Жұмбақ-сурет. Суреттегі қай өсімдіктің тұқымы екендігін айыра
отырып,
құрылысын белгілеу.

Қандай тұқым? Қандай тұқым?
_______________________ _______________________
1._____________________________ 1.________________________________

2._____________________________ 2.________________________________

3._____________________________ 3.________________________________

4._____________________________ 4.________________________________

5._____________________________ 5.________________________________

6.________________________________
Жаңа сабақ
Тұқымның өнуіне қажетті жағдайлар.

Жылу Ауа

Су
№1. Тәжірибе
Тұқымның өнуіне су қажет

H2 O
№2 Тәжірибе
Тұқымның өнуіне ауа қажет

H 2O

H2O
№3. Тәжірибе
Тұқымның өнуіне жылу қажет

Жылу Салқын
Тұқымның өнуіне жасалынған
тәжірибе
Тәжірибеге әр түрлі көлемдегі үш түрлі өсімдіктің
тұқымы алынды: кіші көлемдегі – орамжапырақ,
орташа көлемдегі – күнбағыс, үлкен көлемдегі –
асқабақ.
16.01.13
Ылғал дәкеге тұқымдар орналастырып, жылы жерге
қойылды.
20.01.2013
Асқабақ тұқымы ісініп аузы ашылды, күнбағыс тұқымынан
алғашқы тамырша көрінсе, орамжапырақ тұқымынан
тамыршасы мен бірге жасыл жапырақ пайда болды.
24.01.2013
24.01.2013
Ұрықтан өскін дамыды.
Ең алдымен ұрықтан
алғашқы тамыршасы
төмен қарай
бағытталады.
Топыраққа бекініп
сумен минералды
заттарды өзіне сіңіріп
сора бастайды. Жер
бетіне бүршікшесі
шығып, алғашқы
жапырақтың қызыметін
атқарады. Жас өсімдікті
өскін дейді.
Жылу тұқымның өнуі үшін қажет
Жемістер мен тұқымдардың таралу жолы

мак
түйежапырақ
қайың
итошаған

Бақ-бақ
Құтырған қияр үйеңкі
IV.Жаңа сабақты бекіту: «Ойын-жұмбақ» жеміс теру.

Оқушылар себетке салынған жеміс-жидектердің суреттерін,
муляждарын алып шығады. Оның арғы бетінде сұрақтар
мен жұмбақтар бар. Соған жауап берді.
● Сұрақтар:
1. Тұқымның өнуіне қажетті жағдайлар қандай?
2. Жемістер мен тұқымдардың таралу жолдары қандай?
3. Тұқымның өнуіне неліктен ауа қажет?
● Жұмбақтар:
1. Бек тұрған, белін буып тек тұрған (Баубидай)
2. Бауыздасаң қан орнына су ағар (Қарбыз)
3. Көк лағым көгенде тұрып семірген. (Қарбыз)
4. Пішіні бар домалақ, көміп қойдым сығалап,
Жақсы болса тұрмысы шығады екен қоғалап.
Бес ай уақыт өткенде, қаптап алдым құмалақ. (Картоп)
«Кім шапшаң». Суретке қарап отырып, өсімдіктердің жемістері мен
тұқымдарының топтарын, тұқым санын, таралу жолдарын түсіндіру.

Мақсаты: Оқушылардың тұқымдарды, жемістерді, олардың түрлерін
ажырата білу, өсімдіктерді тани білу, танымдық қызығуын арттыру.
Суретке қарап отырып, өсімдіктердің жемістері мен тұқымдарының
топтарын, тұқым санын, таралу жолдарын түсіндіру.

Ұқсас жұмыстар
Жабық тұқымдылардың өмірлік циклі
Жалпақ жапырақты ағаштардың жапырақ зиянкестері мен аурулары және олармен күресу шаралары
Қарбыздың өсіп-дамуы және қарбыз сорттарының сипаттамасы
Аурудың қоздырғышы - сальмонелла туысына жататын таяқшалы бактериялар
Қауын шыбыны: зияндылығы, биологиясы, морфологиясы, анықтау әдістемесі және күресу шаралары
Тамақтану гигиенасы. Асқазан-ішек ауруларының алдын алу
ТЫНЫС АЛУ МЕХАНИЗМІ. ТЫНЫС АЛУ КОЭФФИЦИЕНТІ
Спорттық - қызметтік иттер жайлы
ТҮРКІСТАН ДОЛАНАСЫ
Эпидемиология ғылым ретінде. Эпидемиология пәні, міндеттері және мақсатары
Пәндер