Жемістер мен тұқымдардың таралу жолдары


Slide 1

Сабақтың тақырыбы:

Тұқымның өнуіне қажетті жағдайлар.

Жемістер мен тұқымдардың таралу жолдары.

Slide 2

Сабақтың мақсаты:

Білімділігі: Тұқымның өнуіне қажетті жағдайлар (су, ауа, жылу), жемістер

мен тұқымдардың таралу жолдары туралы ұғым, білім

қалыптастыру.

Тәрбиелілігі: Қоршаған ортаға деген сезімін қалыптастыру, табиғатты

сүюге, аялауға тәрбиелеу, тұқымдарды жемістерді ажырата

білу.

Дамытушылығы: Өздігінен іздену, қосымша материалды пайдалану

өсімдікке бақылау жүргізе білу дағдыларын дамыту.

Сабақтың түрі: ізденіс, кіріктірілген сабақ

Сабақтың әдісі: Т. Ғалиевтің «Жүйелі оқыту әдісінің» элементтері,

тәжірибе, ой-өрбіту, проблемалық ситуация, баяндау.

Сабақтың көрнекілігі: Электронды көрсетілім, гүлшоғырлардың кеппе

шөптері, тұқымдар, жемістер топтамасы, шыны ыдыстар, су,

зертханалық құралдар.

Slide 3

Қос жарнақты тұқымның құрылысы

ІІ. Үй тапсырмасын тексеру

Сынып оқушыларын екі топқа бөліп, білімдері тексерілді.

1- топқа

Кілтті сөздер:

1. Қабығы 2. Екі жарнағы 3. Ұрығы а) алғашқы сабақша

б) алғашқы тамырша

в) бүршікше

Slide 4

2-топқа

Дара жарнақты тұқымның құрылысы

Кілтті сөздер:

1. Қабығы 2. Бір жарнақ 3. Эндосперм 4. Ұрық а) алғашқы сабақша

б) алғашқы тамырша

в) бүршікше

Slide 5

1

5

4

3

2

1

6

5

4

3

2

Қандай тұқым?

1.

2.

3.

4.

5.

Қандай тұқым?

1.

2.

3.

4.

5.

6.

Жұмбақ-сурет. Суреттегі қай өсімдіктің тұқымы екендігін айыра отырып,

құрылысын белгілеу.

Slide 6

Жаңа сабақ

Жылу

Ауа

Су

Тұқымның өнуіне қажетті жағдайлар.

Slide 7

№1. Тәжірибе Тұқымның өнуіне су қажет

H2O

Slide 8

№2 Тәжірибе Тұқымның өнуіне ауа қажет

H2O

H2O

Slide 9

№3. Тәжірибе Тұқымның өнуіне жылу қажет

Жылу

Салқын

Slide 10

Тәжірибеге әр түрлі көлемдегі үш түрлі өсімдіктің тұқымы алынды: кіші көлемдегі - орамжапырақ, орташа көлемдегі - күнбағыс, үлкен көлемдегі - асқабақ.

Тұқымның өнуіне жасалынған тәжірибе

Slide 11

16. 01. 13 Ылғал дәкеге тұқымдар орналастырып, жылы жерге қойылды.

Slide 12

20. 01. 2013 Асқабақ тұқымы ісініп аузы ашылды, күнбағыс тұқымынан алғашқы тамырша көрінсе, орамжапырақ тұқымынан тамыршасы мен бірге жасыл жапырақ пайда болды.

Slide 13

24. 01. 2013

Slide 14

24. 01. 2013

Slide 15

Ұрықтан өскін дамыды. Ең алдымен ұрықтан алғашқы тамыршасы төмен қарай бағытталады. Топыраққа бекініп сумен минералды заттарды өзіне сіңіріп сора бастайды. Жер бетіне бүршікшесі шығып, алғашқы жапырақтың қызыметін атқарады. Жас өсімдікті өскін дейді.

Slide 16

Жылу тұқымның өнуі үшін қажет

Slide 17

Жемістер мен тұқымдардың таралу жолы

итошаған

түйежапырақ

қайың

Құтырған қияр

үйеңкі

Бақ-бақ

мак

Slide 18

IV. Жаңа сабақты бекіту: «Ойын-жұмбақ» жеміс теру.

Оқушылар себетке салынған жеміс-жидектердің суреттерін, муляждарын алып шығады. Оның арғы бетінде сұрақтар мен жұмбақтар бар. Соған жауап берді.

● Сұрақтар:

1. Тұқымның өнуіне қажетті жағдайлар қандай?

2. Жемістер мен тұқымдардың таралу жолдары қандай?

3. Тұқымның өнуіне неліктен ауа қажет?

● Жұмбақтар:

1. Бек тұрған, белін буып тек тұрған (Баубидай)

2. Бауыздасаң қан орнына су ағар (Қарбыз)

3. Көк лағым көгенде тұрып семірген. (Қарбыз)

4. Пішіні бар домалақ, көміп қойдым сығалап,

Жақсы болса тұрмысы шығады екен қоғалап.

Бес ай уақыт өткенде, қаптап алдым құмалақ. (Картоп)

Slide 19

«Кім шапшаң». Суретке қарап отырып, өсімдіктердің жемістері мен тұқымдарының топтарын, тұқым санын, таралу жолдарын түсіндіру.

Мақсаты: Оқушылардың тұқымдарды, жемістерді, олардың түрлерін ажырата білу, өсімдіктерді тани білу, танымдық қызығуын арттыру.

Slide 20

Суретке қарап отырып, өсімдіктердің жемістері мен тұқымдарының топтарын, тұқым санын, таралу жолдарын түсіндіру.


Ұқсас жұмыстар
Жабық тұқымдылардың өмірлік циклі
Жалпақ жапырақты ағаштардың жапырақ зиянкестері мен аурулары және олармен күресу шаралары
Қарбыздың өсіп-дамуы және қарбыз сорттарының сипаттамасы
Өсімдіктің өмір
Органикалық әлемнің қалыптасуы мен дамуы
Орман шаруашылығы жұмыстары
Аурудың қоздырғышы - сальмонелла туысына жататын таяқшалы бактериялар
Биологиялық түр - эволюциялық процесс негізі
Қауын шыбыны: зияндылығы, биологиясы, морфологиясы, анықтау әдістемесі және күресу шаралары
Тамақтану гигиенасы. Асқазан-ішек ауруларының алдын алу
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz