Витаминдердің маңызы




Презентация қосу
8 ”а”
Витаминдер және олардың маңызы
сынып

Сабақтың кезеңдері:
Сабақтың мақсаты:
Витаминдер және олардың маңызы, І.Ұйымдастыру кезеңі. Психологиялық
ағзадағы биологиялық рөлі және дайындық. Смайликтер арқылы
витаминдер жетіспеуінен болатын аурулар, оқушылардың көңіл-күйін анықтау
олардың алдын-алу. Витаминдердің өсімдік ІІ. « Көпір» тапсырмалары : Үй тапсырмасы
пен мал өнімдерінен алынатынын, азық -
түліктерде болатынына тоқтала отырып Сұрақтар қою арқылы жауап алынды
білім беру.
III. “Білім” жүйесі. Жаңа сабақ; сыни тұрғыдан ойлауға
арналған сұрақтар берілді
IV. “Түсіну” жүйесі . Жұптық тапсырмалар

Сабақтың түрі: ізгілендіру сабағы V. “Талдау” жүйесі. Интерактивті тақта
Сабақтың типі : Жаңа материалды меңгерту. VI. “Қолдану” жүйесі. Тәжірибе жұмысы.
Сабақтың әдістері: Әңгіме- сұхбат ;өзіндік ; VII. “Жинақтау” жүйесі. Диалогтық оқыту
жұптық; интерактивті тақта; дәптермен; кітаппен; тест “Менен - сұрақ, сізден жылдам жауап”
жұмысы
Оқыту технологиясы: блум жүйесі. VIIІ. Бағалау
Мотивация: Жаңа тақырыпты ашу. ІХ. Үйге тапсырма.
Сабақтың көрнекілігі: Биология 8 сынып, “Жеміс-жидек
көрмесі; витаминдер жайлы кітапшалар.
“Көпір” тапсырмалары:
Сыни тұрғыдан ойлау «Білім» жүйесі
(Үй тапсырмасын сұрау)
1. Жасушада қандай процестер жүреді. Оқытуды басқару және көшбасшылық
2. Зат алмасу дегеніміз не?
3. Тіршілік процестеріне қандай факторлар әсер етеді? (Кім? не? қашан? қайда? не істеді?)
4. Сыртқы ортадан организм не алады? Жаңа сабақ жоспары:
5. Тіршілікке тән қандай белгілерді білесіңдер?
6. Пластикалық алмасу дегеніміз не ? 1. Витаминдердің маңызы.
7. Қоректік заттар дегеніміз не? 2.Витаминдердің топтары мен түрлері.
8.Күнделікті пайдаланатын тағамда қандай күрделі
органикалық з аттар бар? 3. Азықтық тағам құрамындағы
9. Тағамдық заттардың құрылыстық қызметі дегеніміз не? витаминдерді сақтау.
10. Тағамдық заттардың энергетикалық қызметін түсіндіріңіз
4. Қорытынды.
11. Қоректік заттар, ұлпалар мен жасушалар қалай өтеді?
12. Тағамдық заттардың құрамында қандай қосылыстар
болады?
Оқытуды басқару және көшбасшылық
Талантты және дарынды
оқушымен жұмыс
Витаминдер дегеніміз не?
Витаминді ашқан кім?
Шығармашылық жұмыс
Организм үшін витаминдердің қандай маңызы бар?
Витаминдер қандай топтарға және түрлерге бөлінеді? Витаминдер
Суда еритін витаминді атаңыз ? тарихы
Авитаминоз деген не?
Гиповитаминоз деген не?
Гипервитаминоз деген не?
С витаминін қандай ғалымдар ашты?
С витамині жетіспегенде қандай ауруға ұшырайды?
В тобы витаминдерінің маңызы қандай?
Витаминдер
Витаминдер тарихы жөнінде не білесіңдер?
сақтау қоймасы
Тағамдағы витаминді қалай сақтауға болады?
Терминдер кабинеті
Гипервитаминоз –
Витаминдерді 1880 жылы витаминдерді артық
орыс мөлшерде пайдалану
дәрігері Н.И. Лунин ашты Авитаминоз –
витаминдердің адам ағзасына
жетіспеуінен болатын ауру
Гиповитаминоз –
Витаминдер – организмнің
Витаминдер – организмнің қандайда бір витамин
тіршілік әрекетінетіршілік
қажет әрекетіне қажет жетіспегенде
органикалықорганикалық
заттардың жекезаттардың
тобы. жеке тобы. организмнің әлсіреуіне себепші
Витамин –тіршілік (лат. тілі)
Витамин –тіршілік(лат. тілі)

Витамин топтары , түрлері.

суда
судаеритіндер
еритіндер майда
майдаеритіндер
еритіндер

С,РР ,В
А,Д,К,Е
В1,В2,В6,В12
Жұптық тапсырмалар:
1. Семантикалық кесте 2. Сәйкестендіру тестісі 3.Тест жұмысы
р Ауру түрлері С витамині Тиамин 1.«С» витманині қай тағамда көп
/
с А В С Д Е Н К Р В мөлшерде.
Р А витамині Кальцийферол А) Лимонда В) Айранда С) Балықта

1 Құрқұлақ 2.Қай витамин құрқұлақ ауруын емдейд
ауруы(цинга) В витамині Токоферол
А) А витамині В) С витамині С) Д
витамині
2 “Бери- бери” В витамині Никотин қышқылы
3.Ақуыздың 1 тәуліктегі қажетті мөлшері
3 Ақшам соқыр В витамині Пиридоксин А) 10-20г В) 80-120г С) 100-150г

В витамині Аскорбинқышқылы 4. Асқазанда негізінен ыдырайтындар
4 Мешел (Рахит) А) Ақуыздар В) МайларС) Көмірсулар
В витамині Ретинол
5 Асқорыту 5. Адамға 1 тәулікте көмірсудың
қызметінің қажетті мөлшері
бұзылуы В витамині Биотин А) 200г В) 600 С) 500г

6 Тері ауруына РР витамині Пантотен 6. Ақызды қай фермент ыдыратады?
ұшырауы А) Амилаза В) ПепсинС) Липаза
Д витамині Филлохинон 7.Ақшам соқыр қай витамин жетіспегеннен
7 Қаңқа қызметі пайда болады?
бұзылады А) А витамині В) С витамині С) Д
Е витамині Цианкобаламин
витамині
8 Қанның ұюына
әсер етеді К витамині рибофлавин 8. «Бери-бери»ауруы қай витамин
жетіспегеннен пайда болады
9 Қан
аздық( анемия) Н витамині Фолий қышқылы А) А витамині В) С витамині С) Д
витамині
« Талдау” жүйесі.
Оқыту мен оқудағы ақпараттық комуникациялық технологияны
пайдалану АКТ
(Салыстыр. Айырмашылығы неде?) Сергіту сәті : Би “Қара жорға”
Интерактивті тақтамен жұмыс.
•Адам организміндегі энергия көзі; “Қолдану” жүйе
•Жоғарғы энергетикалық құнарлы органикалық зат; (Тәжірибе жұмысы)
•Ас қорытуда ыдыраусыз сіңіріледі;
№1. Стаканға таза су құйып, 3-4 тамшы йод тамызу.
•Биологиялық белсенді заттар;
•Адам тамағы құрамында міндетті түрде болатын зат; №2. Стаканға компот құйып 3-4 тамшы йод тамызу.
•Зат алмасуда ферменттердің түзілуіне қатысады; №3. Алманы ортасынан бөліп, бірнеше тамшы йод тамызу.
•Қайнатылғанда бұзылады;
•Бұл зат болмаса құрқұлақ ауруы туындайды; “Жинақтау” жүйесі
• бұл заттың болмауы жүйке жүйесінің салына және бери-бери Диалогты оқыту
ауруына себепші болады;
“Менен - сұрақ, сізден жауап”
•Бұл зат болмаса пилагра ауруы пайда болады.

А витамині, В витамині, С витамині, Д витамині, нәруыздар, майлар,
көмірсулар, минералды тұздар, су, РР витамині

Бағалау парағы
Оқыту үшін бағалау және оқуды бағалау

Р Оқушының Сұрақ Мәтінмен Жеке АКТ мен Шығарма Тәжіри Тест
/ аты-жөні жауап жұмыс тапсырма жұмыс шылық бе жұмы Үй тапсырмасы:
с тапсырма сы
& 51

Ұқсас жұмыстар
Витаминдердің адам ағзасы үшін маңызы
Витаминдер. Витаминдердің адам ағзасы үшін маңызы
Майлар және олардың тамактанудағы маңызы. Дәрумендер. Дәрумендердің жетіспеушілігі. Дәрумендердің жіктелуі
Тағамдық өнімдердегі витаминдерді сақтау жолдары
Майда еритін витаминдер. Витаминдердің маңызы
Витаминдер және олардың маңызы
Д’’ ДӘРУМЕНІ
Мал организмінде майда еритін витаминдердің биомедициналық қасиеттері
Химиялық элементтердің атқаратын функциясына қарай бөлінуі
Витамин тәрізді заттар. Алиментарлы, екіншілік авитаминоз жане гиповитаминоздар. Гипервитаминоздар
Пәндер