Сахарозаның физикалық қасиеттері


Slide 1

Ғ. Махамбетов атындағы ОЖББ мектебі

Органикалық химия пәні

11 класс

Калыбаев Ораз Наурызбаевич

2015 жыл

Slide 2

Наурыздың 5-і

Сабатың жоспары:

Сабақ бөлімдері

Кезеңдер

Уақыты

1

Кіріспе

Ұйымдастыру

2 мин

2

Тұсау кесер

Үй тапсырмасын тексеру

10 мин

3

Негізгі бөлім

Жаңа сабақты меңгеру, бекіту

32 мин

4

Қорытынды

Бағалау, рефлекция, үйге тапсырма беру

3 мин

Slide 3

Үй тапсырмасын тексеру:

А) «Жуан және жіңішке сұрақтар» әдісі» 5 минут

1. Неліктен класс көмірсулар деп аталған;

2. Табиғатта күн сәулесі энергиясының және хлорофилдің әсерінен жүретін процесс;

3. Көмірсуларды атағанда негізінен қаңдай жұрнақ жалғанады, мысал келтіріңіз;

4. Құрамы мен құрылысына байланысты көмірсулар қалай жіктеледі;

5. Моносахариттер дегеніміз не?

6. Моносахаридтер құрамындағы көміртектің санына байланысты қалай аталады?

7. Гексозалардың маңызды өкілдері?

8. Көмірсулар өсімдік массасының қанша пайызын құрайды?

9. Күнделікті пайдаланатын қандай тағамдардың құрамында көмірсулар көп болады?

10. Көмірсулардың алғашқы формуласына сәйкес болғанымен басқа класқа жататын қандай заттарды білесіздер?

Алғашқы табылған өкілдері Сn(Н2О) m формуласына сәйкес келетін көміртек пен судан тұрған

.

Фотоцинтез

-оза, глюкоза, сахароза, целлюлоза

Моносахаридтер, дисахаридтер, полисахаридтер.

Гидролизденбейтін қарапайым қантты заттар.

(С4) тетроза, (С5) пентоза, (С6) гексоза.

Глюкоза, фруктоза.

75%

Нан, картоп, әртүрлі жармалардың, қанттың, балдың т. б

Формальдегид, сірке қышқылы.

Slide 4

Ә) «Айналмалы бекеттер»әдісі 5 минут

Үш топқа бір - бір постер қағаздары беріледі, оларға

«Глюкоза, құрылысы, алынуы, физикалық қасиеттері»

«Глюкозаның химиялық қасиеттері, маңызы, қолданылуы»

«Фруктоза, рибоза, дезиксирибоза» тақырыптары жазылған.

Slide 5

Сергіту сәті

Химиялық құттықтау

Алтындай асыл, күмістей сабырлы, суда мөлдір, сүттей ақ біздің сүйкімді де сүйікті сыныптастарымыз. Сіздердің мыстай жылтырап, шуағын шашып, сынаптай сырғып келген 8 наурыз қыздар мерекесімен шын жүректен құттықтаймыз.

Сіздерге натрийдей белсенді, вольфрамдай төзімді, хромдай берік, осмийдей салмақты, қорғасындай мықты денсаулық тілейміз. Сіздерге Менделеевтің көрегендігін, Ломоносовтың ақындығын, Вородиннің сазгерлігін, Шееленің іздемпаздығын, Бутлеровтың батырлығын, Сәтпаевтың даналығын берсін.

Әрдайым суда жүзген натрийдай, ауада қалықтаған оттегідей, сағаттағы фосфордай жарық беріп, фотоаппаратағы магнийдей жарқылдап жүре беріңіздер. Сутегі мен оттегі, натрий мен хлордай ардайым жұптасып, қоғамға аса ауадай қажетті, достарыңызға алтын, күміс, платинадай бағалы, сутегідей адал болып жүре берулеріңізге тілектеспіз.

Алдағы ҰБТ-ден сынаптай сырғып, сілтілік металдардай бенсенділік танытып, алтындай алдынғы орынға шығып, Адольф Нобельдің Нобель сыйлығын иеленбесендерде, мемлекеттік гранттың иегерлері атануларыңызға тілектеспіз.

Миларыңыз магнийге, сүектеріңіз кальцийге, қандарыңыз темірге, жалпы ағзаларыңыз химиялық элементтерге толсын.

Slide 6

Суреттер берілген, оларды өзара байланыстыру керек

Slide 7

Сабақтың тақырыбы: 12. 2. Дисахаридтер.

Глосарий жазу: 2 минут

Дисахаридтер - гидролизденгенде екі молекула моносахарид түзетін көмірсулар.

«Ойлан, жұптас, бөліс» әдісі: 5 минут

І топ: Сахароза, сахарозаның қасиеттері.

ІІ топ: Сахарозаның изомерлері. Қазақстандағы қант өнеркәсібі.

ІІІ топ: Қант өндірісі.

«Өкіл» әдісі: 7 минут

Slide 8

1

Сүт қанты

А

Рибоза

2

Гидролизденгенде глюкозаның екі молекуласы түзіледі

Ә

1936ж

3

Пентозаға жатады

Б

Фруктоза

4

Қант қызылшасынан және қант қамысынан алады

В

Мальтоза

5

Жеміс қанты

Г

1963ж

6

Шу зауытынан өнім шығарыла бастады

Ғ

Лактоза

7

Тараз қант зауыты салынды

Д

Сахароза

8

Тәтілігі 48 болады

Е

Глицерин

Жаңа тақырыпты бекіту:

Сәйкестендіру: 5 минут

Жауабы: 1ғ, 2в, 3а, 4д, 5б, 6г, 7ә, 8е

Slide 9

«Шағын тест» әдісі 5 минут

1. Сахарозаның физикалық қасиеттері:

А) суда нашар еритін ақ түсті кристалл зат ә) суда жақсы еритін тәтті сұйықтық, б) суда жақсы еритін тәтті, ақ түсті кристалл зат.

2. Гидролизденгенде глюкоза мен галактоза түзетін дисахарид:

А) сахароза, ә) лактоза б) мальтоза

3. Сахароза мыс (ІІ) гидроксидімен еріткенде көп атомды спирттерге тән . . . ерітінді түзеді: А) ашық көк түсті, Ә) қызғылт түсті б) әрекеттеспейді.

4. Талдықорған қант зауыты іске қосылды: А) 1933ж, ә) 1934ж б) 1942ж

5. Сахароза қандай затпен тұнбаға түспейтін сахарат түзеді.

А) калий гидроксиді ә) кальций карбонаты б) кальций гидроксиді

6. Қазақстанда алғаш қай қалада қант зауыты іске қосылды.

А) Жамбылда ә) Меркеде б) Алматыда

7. Сахарозаның «күміс айна реакциясына түспеу себебі:

А) альдегд тобы жоқ, ә) гидроксил тобы жоқ б) карбоксил тобы жоқ

8. Сахароза қандай зат алатын негізгі өнім болып табылады:

А) глицерин, Ә) этиленгликоль б) этил спирті

1б, 2ә, 3а, 4ә, 5б, 6ә, 7а, 8б

Slide 10

Жаттығулар орындау: 8 минут

Әр топқа бір - бір есептен беріледі.

Деңгейлік тапсырмалар

І нұсқа

А. Мына айналымдарды жүзеге асыр:


Ұқсас жұмыстар
Инвертті шырын қосылған карамель сапалық көрсеткішін анықтау
Рибоза дезоксирибоза Крахмал целлюлоза сахароза
Зат алмасуға жалпы түсінік
Моносахаридтердің жіктелуі
ТӨМЕНГІ МОЛЕКУЛЯРЛЫ ДӘРІЛІК ЗАТТАРДЫҢ ЕРІТІНДІЛЕРІ. ЖОҒАРЫ МОЛЕКУЛЯРЛЫ ЕРТІНДІЛЕРДІҢ ҚОСЫНДЫЛАРЫ ЖӘНЕ КОЛЛОИДТАР
Кристаллизациялау процестеріне арналған аппараттарда тамақ өнімдерін өндіру әдістері
Мурасиге-Скуг қоректік ортасы
Химиялық реакциялардың кинетикасы
ХРОМ МЫС
Мелассадан лимон қышқылын алу
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz