Сахарозаның физикалық қасиеттері




Презентация қосу
Ғ.Махамбетов атындағы ОЖББ мектебі

Органикалық химия пәні
11 класс

Калыбаев Ораз Наурызбаевич
2015 жыл
Наурыздың 5-і
Сабатың жоспары:
№ Сабақ Кезеңдер Уақы
бөлімдері ты
1 Кіріспе Ұйымдастыру 2 мин
2 Тұсау Үй тапсырмасын тексеру 10
кесер мин
3 Негізгі Жаңа сабақты меңгеру, бекіту 32
бөлім мин
4 Қорытын Бағалау, рефлекция, үйге 3 мин
ды тапсырма беру
.

Үй тапсырмасын тексеру:
А) «Жуан және жіңішке сұрақтар» әдісі» 5 минут
1.Неліктен класс көмірсулар деп аталған;
Алғашқы табылған өкілдері Сn(Н2О)m формуласына сәйкес келетін көміртек пен судан тұрған

2.Табиғатта күн сәулесі энергиясының және хлорофилдің әсерінен жүретін
Фотоцинтез
процесс;
3.Көмірсуларды атағанда негізінен қаңдай жұрнақ жалғанады, мысал
келтіріңіз; -оза, глюкоза, сахароза, целлюлоза
4.Құрамы мен құрылысына байланысты көмірсулар қалай жіктеледі;
Моносахаридтер, дисахаридтер, полисахаридтер.
5.Моносахариттер дегеніміз не? Гидролизденбейтін қарапайым қантты заттар.
6.Моносахаридтер құрамындағы көміртектің санына байланысты қалай
(С4) тетроза, (С5) пентоза, (С6) гексоза.
аталады?
7. Гексозалардың маңызды өкілдері? Глюкоза, фруктоза.
8.Көмірсулар өсімдік массасының қанша пайызын құрайды? 75%
9.Күнделікті пайдаланатын қандай тағамдардың құрамында көмірсулар көп
болады? Нан, картоп, әртүрлі жармалардың, қанттың, балдың т.б
10.Көмірсулардың алғашқы формуласына сәйкес болғанымен басқа класқа
жататын қандай заттарды білесіздер? Формальдегид, сірке қышқылы.
Ә) «Айналмалы бекеттер»әдісі 5 минут

Үш топқа бір – бір постер қағаздары беріледі,
оларға
• «Глюкоза, құрылысы, алынуы, физикалық
қасиеттері»
•«Глюкозаның химиялық қасиеттері, маңызы,
қолданылуы»
•«Фруктоза, рибоза, дезиксирибоза» тақырыптары
жазылған.
Сергіту сәті
Химиялық құттықтау
Алтындай асыл, күмістей сабырлы, суда мөлдір, сүттей ақ біздің сүйкімді де
сүйікті сыныптастарымыз. Сіздердің мыстай жылтырап, шуағын шашып,
сынаптай сырғып келген 8 наурыз қыздар мерекесімен шын жүректен
құттықтаймыз.
Сіздерге натрийдей белсенді, вольфрамдай төзімді, хромдай берік, осмийдей
салмақты, қорғасындай мықты денсаулық тілейміз. Сіздерге Менделеевтің
көрегендігін, Ломоносовтың ақындығын, Вородиннің сазгерлігін, Шееленің
іздемпаздығын, Бутлеровтың батырлығын, Сәтпаевтың даналығын берсін.
Әрдайым суда жүзген натрийдай, ауада қалықтаған оттегідей, сағаттағы
фосфордай жарық беріп, фотоаппаратағы магнийдей жарқылдап жүре беріңіздер.
Сутегі мен оттегі, натрий мен хлордай ардайым жұптасып, қоғамға аса ауадай
қажетті, достарыңызға алтын, күміс, платинадай бағалы, сутегідей адал болып
жүре берулеріңізге тілектеспіз.
Алдағы ҰБТ-ден сынаптай сырғып, сілтілік металдардай бенсенділік
танытып, алтындай алдынғы орынға шығып, Адольф Нобельдің Нобель
сыйлығын иеленбесендерде, мемлекеттік гранттың иегерлері атануларыңызға
тілектеспіз.
Миларыңыз магнийге, сүектеріңіз кальцийге, қандарыңыз темірге, жалпы
ағзаларыңыз химиялық элементтерге толсын.
Суреттер берілген, оларды өзара
байланыстыру керек
Сабақтың тақырыбы: 12.2. Дисахаридтер.
Глосарий жазу: 2 минут

Дисахаридтер – гидролизденгенде екі
молекула моносахарид түзетін көмірсулар.
«Ойлан, жұптас, бөліс» әдісі: 5 минут
І топ: Сахароза, сахарозаның қасиеттері.
ІІ топ: Сахарозаның изомерлері.
Қазақстандағы қант өнеркәсібі.
ІІІ топ: Қант өндірісі.

«Өкіл» әдісі: 7 минут
Жаңа тақырыпты бекіту:
Сәйкестендіру: 5 минут
1 Сүт қанты А Рибоза
2 Гидролизденгенде глюкозаның екі Ә 1936ж
молекуласы түзіледі
3 Пентозаға жатады Б Фруктоза
4 Қант қызылшасынан және қант В Мальтоза
қамысынан алады
5 Жеміс қанты Г 1963ж
6 Шу зауытынан өнім шығарыла бастады Ғ Лактоза
7 Тараз қант зауыты салынды Д Сахароза
8 Тәтілігі 48 болады Е Глицерин

Жауабы: 1ғ, 2в, 3а, 4д, 5б, 6г, 7ә, 8е
«Шағын тест» әдісі 5 минут
1.Сахарозаның физикалық қасиеттері:
А)суда нашар еритін ақ түсті кристалл зат ә) суда жақсы еритін тәтті
сұйықтық, б) суда жақсы еритін тәтті, ақ түсті кристалл зат.
2.Гидролизденгенде глюкоза мен галактоза түзетін дисахарид:
А) сахароза, ә)лактоза б)мальтоза
3.Сахароза мыс (ІІ) гидроксидімен еріткенде көп атомды спирттерге
тән .... ерітінді түзеді: А)ашық көк түсті, Ә) қызғылт түсті б) әрекеттеспейді.
4. Талдықорған қант зауыты іске қосылды: А)1933ж, ә) 1934ж б)1942ж
5.Сахароза қандай затпен тұнбаға түспейтін сахарат түзеді.
А) калий гидроксиді ә)кальций карбонаты б) кальций гидроксиді
6.Қазақстанда алғаш қай қалада қант зауыты іске қосылды.
А) Жамбылда ә)Меркеде б)Алматыда
7.Сахарозаның «күміс айна реакциясына түспеу себебі:
А) альдегд тобы жоқ, ә)гидроксил тобы жоқ б)карбоксил тобы жоқ
8.Сахароза қандай зат алатын негізгі өнім болып табылады:
А) глицерин, Ә)этиленгликоль б)этил спирті

1б, 2ә, 3а, 4ә, 5б, 6ә, 7а, 8б
Жаттығулар орындау: 8 минут
Әр топқа бір – бір есептен беріледі.
Деңгейлік тапсырмалар
І нұсқа
А. Мына айналымдарды жүзеге асыр:
C→CH4→CH3Cl→C2H6
В. 34,2 грамм сахароза гидролизденгенде түзілетін
фруктозаның массасын анықтаңыз:
С. Массасы 360 кг глюкоза ашығанда, 300 кг этил
спиртінің ерітіндісі алынды. Осы ерітіндідегі спирттің
массалық үлесін анықтаңыз:

ІІ нұсқа
А. А. Мына айналымдарды жүзеге асыр:
CH4→C2H2→CH3COH→CH3COOH
В. 3,6г глюкоза түзілетін болса гидролизге ұшыраған
мальтозаның массасын анықтаңыз:
Үйге 12.2 Дисахаридтер оқуға, І топ: 50 грамм сүт
қышқылын алуға қажетті сахарозаның массасын
табыңдар.
ІІ топ: 4,6г этил спирті түзілетін болса, қанша грамм
сахароза гидролизденді.
ІІІ топ: Егер спирттік ашу процесінде 6,72л көмір
қышқыл газы бөлінген болса, реакцияға түскен
сахарозаның массасын анықтаңыздар.
есептерді аяқтау. Қант өнеркәсібі тақырыбына
реферат жазып келу.

Ұқсас жұмыстар
Инвертті шырын қосылған карамель сапалық көрсеткішін анықтау
Рибоза дезоксирибоза Крахмал целлюлоза сахароза
Зат алмасуға жалпы түсінік
Моносахаридтердің жіктелуі
ТӨМЕНГІ МОЛЕКУЛЯРЛЫ ДӘРІЛІК ЗАТТАРДЫҢ ЕРІТІНДІЛЕРІ. ЖОҒАРЫ МОЛЕКУЛЯРЛЫ ЕРТІНДІЛЕРДІҢ ҚОСЫНДЫЛАРЫ ЖӘНЕ КОЛЛОИДТАР
Кристаллизациялау процестеріне арналған аппараттарда тамақ өнімдерін өндіру әдістері
Мурасиге-Скуг қоректік ортасы
Химиялық реакциялардың кинетикасы
ХРОМ МЫС
Мелассадан лимон қышқылын алу
Пәндер