Бүйрек аурулары




Презентация қосу
Презентация
Тақырыбы:Диетотерапия

Орындаған:
Жоспар:

1. Кіріспе
2. Негізгі бөлім:
а) Диетотерапияда қолданылатын принциптер;
ә) Диеталық столдар.
3. Қорытынды
4. Пайданылған әдебиеттер
Кіріспе
Емдік тамақтандыру (диетотерапия)-комплексті емдеудің ең маңызды
элементі. Әдетте, ол емдеудің басқа әдістерімен (фармакотерапия,
физиотерапевттік ем-шаралар) қатар жүргізіледі. Кейбір жағдайда ас-қорыту
жүйесін немесе зат алмасу процестерін емдегенде емдік тамақтандыру басты
емдік терапияға жатады, басқа жағдайда науқастың тезірек сауығуына
жағымды тиімділігін береді.
Тәуліктік емдеу рационын диета деп атайды. Диеталық тәртіп аурудың
ерекшелігіне, оның кезеңдеріне, сырқаттың жағдайына қарай белгіленеді.
Кез-келген диета емдік тамақтандырудың келесі негізгі принциптерімен
сипатталуы керек:
Калориялығы және химиялық құрамы (ақуыз, май, көмірсу, минералды заттар,
дәрумендердің белгілі мөлшері);
Тағамның физикалық қасиеттері (көлемі, салмағы, температурасы, консистенциясы);
Рұқсат етілген тағамдардың толық қамтылуы;
Тағамды өңдеудің ерекшелігі;
Тамақтану тәртібі.
Негізгі бөлім
Диетотерапияда қолданылатын принциптер
«Сақтау, қорғау»принципі
«Коррекция»
«Жаттықтыру» принципі
1. «Сақтау, қорғау» принципі - белгілі бір мүшені тітіркендіретін немесе
патологиялық процесті күшейтетін тамақтану факторларын
(химиялық, термиялық тітіркендіргіштер т.б.) шектеу. Бұл принцип ас
қорыту мүшелерінің аурулары диетотерапиясының негізгі принципі
болып саналады.
2. «Жаттықтыру» принципі - алғашқы тағайындалған қатаң диетаны
кеңейтуден тұрады. Бұл бір жақты толыққанды диета емес. Бұл жеңіл
тағамды диетаны қолдану арқылы іске асады. Олар калориясы
шектелген немесе химиялық құрамы қайта түзілген тағамдардан
тұрады. Оларды 7-10 күнде 1 рет тағайындайды.
3. «Коррекция» принципі - аурудың өршуіне алып келетін кейбір
тағамдарды азайту немесе мүлде алып тастау. Мысалы - қант диабеті
ауруы. Кейде диета коррекциясының өзі қандағы қант деңгейін
қалпына келтіреді.
Емдеу сауықтыру ұйымдарында
М.И.Певзнер ұсынған 15 диета
қолданылады.
№ 0 диета

Асқазан мен ішек операциясынан кейін бірінші күндері 3 күнге тағайындалады. Тамақ сұйық болуы керек.
Құрамы: 10г қант қосылған шәй, жеміс-жидек киселі, алма компоты /алмасыз/, қайнатпа сарымайы бар күріш
қайнатпасы және қанықтырылмаған ет сорпасы. Тамақ 2 сағат сайын беріледі.
№ 1 диета
Тағайындалуы: Асқазан, ұлтабар жарасы,
қышқылдығы жоғары созылмалы гастрит.
Сипаттама: асқазан және он екі елі ішектің
кілегей қабығын механикалық, термиялық,
химиялық қорғау.
Тамақ ауқымы толығымен ұнтақталған болуы
керек, тек қана қайнатылған тағамдар
қолданылады. Тамақты тәулігіне 5-6 рет
қабылдау керек.
Дайындалатын өнім мен тағам түрлері: өткен
күнгі қара және ақ нан, кептірілген ақ нан. Сүт,
ұнтақталған көкөніс /орамжапырақтан басқа/,
сүтті сорпалар. Буға піскен котлет, пісірілген
тауық еті және балық. Буға піскен омлет. Тәтті
жемістер, қайнатпалар, кисель, сүт, қаймақ,
ірімшік, шәй.
Рұқсат етілмейтіндер: ауыр сіңірілетін
көкөністер /қызылша, сәбіз/, сорпалар,
тұздықтар, саңырауқұлақтар.
№ 2 диета

Тағайындалуы: Қышқылдығы төмен
созылмалы гастрит.
Сипаттамасы: механикалық қорғайтын, бірақ
асқазан сөлінің секрециясын күшейтетін
тамақ. Тамақ дайындау әдісі – қайнатылған
және пісірілген.
Дайындалатын өнім мен тағам түрлері:
кептірілген және өткен күнгі жәй ақ нан. Ет
және балық сорпасында дайындалған жарма
мен көкөністер. Сиыр, тауық еттерін қуырмай
қолдану. Пісірілген жеміс, көкөніс, жаңа сүт
өнімдері, соустар, тұздықтар, кофе, шәй.
Жентектелген жұмыртқа, қуырылған омлет.
Рұқсат етілмейтіндер: бұршақтар мен
саңырауқұлақтар.
№ 3 диета № 4 диета

Тағайындалуы: Іш қатумен Тағайындалуы: Іш өтумен
сипатталатын тоқ ішек дискинезиясы сипатталатын энтериттер.
Сипаттамасы: тамақ құрамында Сипаттамасы: ішекті химиялық,
ішектің моторлы қызметін механикалық, термиялық қорғайтын
тамақ. Тамақты дайындау түрі – буға
күшейтетін өсімдік клетчаткасына
пісірілген, ұнтақталған. Тәулігіне 5-6
бай тағамдарды қолдану.
рет қабылдау.
Дайындалатын өнім мен тағам Дайындалатын өнім мен тағам түрлері:
түрлері: ірі тартылған ұннан кептірілген ақ нан, майсыздандырылған
пісірілген нан, майсыздандырылған күріш, манка сорпалары, суға және буға
сорпа, ет пен балық. Көкөністер піскен ботқалар. Шырындар, итмұрын
(әсіресе жапырақты), інжір, қара қайнатпасы, кисель, шәй. Суға және
өрік. Үгілмелі ботқалар. Ірімшік, буға піскен ет.
айран, түйір жұмыртқа, өсімдік Қолдануға болмайды: қант, кілегей.
майы. Рұқсат етілмейтіндер: сүт,
Рұқсат етілмейтіндер: шалқан, қара бұршақтар, тұздықтар, сүрленген
шалқан, сарымсақ, саңырауқұлақ. тағамдар, өсімдік клетчаткасы,
тұздалған тағамдар.
№ 5 диета
Тағайындалуы: гепатитте, холециститте, бауыр циррозында.
Сипаттамасы: Бауырды максималды қорғау. Құрамында көп мөлшерде көмірсуы бар
заттарды, жануарлар майлары мен экстрактты заттарды шектеу керек. Қуырылған
тағам түрлері жарамайды, тағамды ұнтақтамау керек, тәулігіне 5-6 рет қабылданады.
Дайындалатын өнім мен тағам түрлері: өткен күнгі нан, көкөністі жарма сорпалары
(ет және балық сорпаларынан басқа). Пісірілген құс еті. Көкөністерді шикідей
пайдалану керек. Қант, бал, тосап, сүт өнімдері. Жеміс-жидектер (қышқылдылардан
басқа).
Рұқсат етілмейтіндер: саңырауқұлақтар, шпинат, қымыздық, лимон, дәмдегіштер,
какао.

№ 6 диета
Тағайындалуы: Подагра ауруы.

№ 7 диета
Тағайындалуы: Бүйрек аурулары.
Сипаттамасы: бүйректі қорғау. Тұзды шектеу (1-5г), сұйықтықты шектеу (800-1000
мл), тәтті, экстрактты заттарды шектеу керек. Дайындалуы – қуыру, буға пісіру.
Дайындалатын өнім мен тағам түрлері: тұзсыз нан, майлы ет, балық, пісірілген құс
еті, макарон тағамдары. Жұмыртқаны шектеу, курага, өрік қант, бал, сүт және сүт
өнімдерін кеңінен қолдану.
Рұқсат етілмейтіндер: бұршақтар, қаймақ.
№ 8 диета № 9 диета

Тағайындалуы: Семіздік. Тағайындалуы: қант диабеті.
Сипаттамасы: майлар мен көмірсулар Сипаттамасы: құрамында холестерині бар
есебінен тамақтың энергетикалық заттарды, рафинадталған көмірсуларды
құндылығын шектеу. Соған сәйкес шектеу немесе мүлдем қолданбау.
ақуыздың мөлшерін көбейту. Тұздықтарды, Дайындалуы – пісірілген, тағамдар,
экстрактты заттарды, сұйықтықтарды қуырылған тағамдар шектеледі.
шектеу. Көкөністерді көбейту. Тәулігіне 5-6 Дайындалатын өнім мен тағам түрлері: қара
рет қабылдау. бидай наны, қара нан, көкөніс сорпалары.
Дайындалатын өнім мен тағам түрлері: қара Ботқалар: қарамық, сұлы. Жемістер,
нан, пісірілген майсыз ет және балық. қышқыл сүт өнімдері. Майсыз ет және
Қарамық ботқасы. Әр түрлі көкөністер балық.
(картоптан басқа) өсімдік майымен. Жеміс- Рұқсат етілмейтіндер: тұздалған және
жидектер. Майсыз сүт, сүт өнімдері, қант маринадталған өнімдер. Манка жармасы,
орнына ксилит қолдану. макарондар, тәтті жемістер. Қызылша, сәбіз,
Рұқсат етілмейтіндер: тәтті жемістер: жасыл бұршақ картоп, жұмыртқа шектеледі.
құрма, жүзім, інжір; дәмдегіштер.
№ 10 диета
Тағайындалуы: жүрек- қан тамыр жүйесі ауруларында.
Сипаттамасы: ас тұзын, құрамында холестерині бар өнімдерді, жануар майларын шектеу.
Дайындалуы – суға пісірілген. Тәулігіне 5-6 рет қабылдау керек.
Дайындалатын өнім мен тағам түрлері: ірі үгітілмелі бидай ұны, ет сорпасынан сорпалар.
Ет сорпасы аптасына 1 рет тағайындалады. Пісірілген балық, майсыз ет. Көкөністер
өсімдік майымен қолданылады. Қарамық, сұлы, қышқыл сүт өнімдері кеңінен
пайдаланылады. Тамақ дайындауда өсімдік майларын қолдану қажет.
Рұқсат етілмейтіндер: Қою шәй, кофе, какао, консерванттар, ауыр сіңетін майлар,
алкоголь тиым салынады.
№ 11 диета
Тағайындалуы: өкпе туберкулезінде.
Сипаттамасы: дәрумені мен ақуызы көп май мен көмірсу шағындап көбейтілген
калориялы тағам. Ас тұзы мен сұйықтық нормасы шектеулі. Сүт тағамдары. Тәулігіне 4-5
рет қабылдайды.
Дайындалатын өнім мен тағам түрлері: дайындау – аспаздық өңдеу әдеттегідей, онда азот
экстрактивті заттары сақталған. Дәрумендер көп мөлшерде. Белок 120-140г, 100-20г май,
500-550г көмірсу.
Рұқсат етілмейтіндер: тұздалған және маринадталған өнімдер.
№ 12 диета
Тағайындалуы: жүйке және психикалық аурулар.
Жүйке жүйесін қоздыратын заттар- кофе, шәй, алкогольді ішімдіктер, тұздықтар,
тұздалған, ащы тағамдар шектеледі. Дәрілік шәй (жалбыз, мелисса т.б.) қолданылады.
№ 13 диета
Тағайындалуы: жұқпалы ауруларда, қызбада.
Сипаттамасы: белоктар қалыпты жағдайда болуы керек, май мен көмірсу калориясын
шектеу. 70-80г белок, 70г май, 300г көмірсу, 2200 калория. Көп мөлшерде С және басқада
витаминдер тағайындалады, тәулігіне 5-6 рет қабылдау керек.
Дайындалатын өнім мен тағам түрлері: сусын, көп мөлшерде сұйық беру. Дайындалуы –
тағамды үгіп немесе тартып беру, химиялық тітіркендіргіштер аз болуы керек.
Рұқсат етілмейтіндер: май, көмірсу калориясын шамалап беру.
№ 14 диета
Тағайындалуы: Несептің сілтілі реакциясы және фосфор-кальций тұздарының дамуымен
сипатталатын фосфатурия
Сипаттамасы: несептегі реакцияны қышқыл етіп өзгертуге көмектесетін тағамдар енгізу.
Сұйықтықтың жалпы мөлшері 1,5-2л. Дайындалуы – аспаздық өңдеуі әдеттегідей,
тәулігіне 4-5 рет.
Дайындалатын өнім мен тағам түрлері: сүт, ірімшік, сыр, сұйықтық жалпы мөлшері 1,5-2л.
80-100г белок, 100г май, 400г сутегі, 2800калорий.
Рұқсат етілмейтіндер: сілтілендіретін әсері бар тағамдар.
№ 15 диета
Тағайындалуы: барлық пациенттер ауырған
жағдайда яғни жалпы стол.
Сипаттамасы: дәрумендердің екі есе
көбейген толыққұнарлы тағам, майлы ет
тағамдары шектеледі.
Дайындалатын өнім мен тағам түрлері: қара
бидай наны, көп мөлшерде жеміс жидектер,
көкөніс өнімдері, сүт, ақ нан, картопты
гарнир ретінде ұсынады, тәулігіне 4-5 рет
қабылданады.
Рұқсат етілмейтіндер: майлы ет.
Қорытынды
Диеталық столдар
№ 1 диеталық стол – Асқазан, ұлтабар жарасы, қышқылдығы жоғары
созылмалы гастрит.
№ 2 диеталық стол – Қышқылдығы төмен созылмалы гастрит.
№ 3 диеталық стол – Іш қатумен сипатталатын тоқ ішек дискинезиясы.
№ 4 диеталық стол – Іш өтумен сипатталатын энтериттер.
№ 5 диеталық стол – Бауырдың және өт жолдарының аурулары.
№ 6 диеталық стол - Подагра ауруы.
№ 7 диеталық стол - Бүйрек аурулары.
№ 8 диеталық стол – Семіздік.
№ 9 диеталық стол – Қант диабеті ауруы.
№ 10 диеталық стол – Жүрек-қан тамыр жүйесі аурулары.
№ 11 диеталық стол – Туберкулез ауруы.
№ 12 диеталық стол- Жүйке-психикалық аурулар.
№ 13 диеталық стол – Жедел жұқпалы аурулар, қызба кезеңдері.
№ 14 диеталық стол – Несептің сілтілі реакциясы мен фосфор-кальций
тұздарының дамуымен сипатталатын фосфатурия.
№ 15 диеталық стол – Жалпы стол, арнайы диеталық стол тағайындауға
көрсетпелердің болмауы және ас қорыту жүйесі
қызметінің қалыпты болуы.
Қолданылған әдебиеттер

1. Қазақ тілі терминдерінің салалық
ғылыми түсіндірме сөздігі: К54
Қоғамдық тамақтандыру.— Алматы:
"Мектеп" баспасы, 2007. — 232 бет.ISBN
9965-36-414-1
↑ Шаңырақ : Үй-тұрмыстық
энциклопедиясы. Алматы :
Қаз.Сов.энцикл.Бас ред., 1990 ISBN 5-
89800-008-9
↑ Қазақ тілі терминдер сөздігі I том

Ұқсас жұмыстар
Бүйректің патофизиологиясы
Нефрит белгілері
Мейірбикелік тексеру
БҮЙРЕККЕ ТАСТЫҢ ЖИНАЛУЫ БҮЙРЕК ТАС
Құстардың жұқпалы емес аурулары
Бүйрек патологиясы
Несеп жыныс сипаттама
Бүйректің жедел жетіспеушілігі
Фармакологиялық әсері
Зәр тастар
Пәндер