Идеалды ерітінділер



СӨЖ Тақырыбы: Идеалды және реалды ерітінділер. Сұйықтардың сұйықтарда ерігіштігі. Жоғарғы және төменгі еру температуралары.
Орындаған:
Астана, 2019 жыл.

Жоспар:
1. Кіріспе
2. Негізгі бөлім:
а) Идеалды ерітінділер. Рауль заңы;
ә) Реалды ерітінді және олардың идеалды ерітінділерден айырмашылығы;
б) Газдар мен сұйықтардың еру процесіне сыртқы факторлардың әсері;
в) Жоғарғы және төменгі еру температуралары;
3. Қорытынды
4. Пайданылған әдебиеттер

Кіріспе
Ерітінді деп екі немесе бірнеше компоненттен тұратын гомогенді жүйелерді айтады. Әдетте ерітінділердің тығыздығы, қайнау және қату температурасы, тұтқырлығы сияқты қасиеттері өзгеріп отырады.
Ерітінді дегеніміз - жай ғана құбылыс емес, ол өте күрделі физикалық және химиялық күрделі құбылыс екенін көреміз.


Негізгі бөлім
Идеалды ерітінділер. Рауль заңы
Кез келген затты еріткенде еріткіш буының қысымы төмендейтінін көптеген тәжірибе жүзінде көрсетті. Осы негізде ерітінді құрамы мен бу қысымының төмендеуі арасындағы байланысты Ф. Рауль ашты.
Рауль заңының тұжырымдамасына орай, ерітінді бетіндегі еріткіш қысымының салыстырмалы төмендеуі, сұйықта еріген заттың мөлдік үлесіне тең:
Р0А- РА nB
= NCB =
Р0А nA+ nB

Кез келген температура мен концентрацияларда Рауль заңына бағынатын ерітінділерді идеал ерітінділер деп атайды.
Ерітінді теориясы үшін идеал ерітінділердің маңызы ерекше. Себебі, оны идеал газдар мен салыстырғанда идеал ерітінділерде молекулааралық әрекет болады.

Реалды ерітінді және олардың идеалды ерітінділерден айырмашылығы
Реалды ерітінділер - деп біртекті және әртекті молекулалар (А-А, В-В және А-В) арасындағы байланыс күші бірдей емес компоненттерден құралған (А-В) ерітінділерді айтамыз.
Реалды ерітінділер - идеалды ерітінділер заңына, яғни Рауль заңына бағынбайды.

Рауль
заңының
ауытқуы
Оң ауытқу:
егер ерітіндінің буының қысымы дәл осындай құрамды идеалды ерітіндінің буының қысымынан жоғары болса. Ерітінді буға тез айналады.
Теріс ауытқу:
егер ерітіндінің буының қысымы дәл осындай құрамды идеалды ерітіндінің буының қысымынан аз болса. Булану үдерісі қиын жүреді.


Газдар мен сұйықтардың еру процесіне сыртқы факторлардың әсері (Ле-Шателье ережесіне сай)

Азеотроптық ерітінділер

Қату температурасының төмендеуі
Ерітінді таза еріткішке қарағанда төменірек температурада қатады. Қату температурасының төмендеуі ерітіндідегі еріген заттың концентрациясына тәуелді.
Δtқату= K . Cm
K-криоскопиялық тұрақтылық. Сан мәні (су үшін) 1, 86-ға тең.
Ерітінді таза еріткішке қарағанда жоғары температурада қайнайды. Қайнау температурасының жоғарылауы қаныққан бу қысымының кемуіне тура тәуелді.
Δtқайнау= Е . Cm
Е-эбуллиоскопиялық тұрақтылық. Сан мәні (су үшін) 0, 51-ға тең.
Ерітінділердің қайнау температурасының жоғарылауы

Қорытынды
Ерітінді деп екі немесе бірнеше компоненттен тұратын гомогенді жүйелер.
Кез келген затты еріткенде еріткіш буының қысымы төмендейтінін көптеген тәжірибе жүзінде көрсетті. Осы негізде ерітінді құрамы мен бу қысымының төмендеуі арасындағы байланысты Ф. Рауль ашты.
Кез келген температура мен концентрацияларда Рауль заңына бағынатын ерітінділерді идеал ерітінділер деп атайды.
Реалды ерітінділер - деп біртекті және әртекті молекулалар (А-А, В-В және А-В) арасындағы байланыс күші бірдей емес компоненттерден құралған (А-В) ерітінділерді айтамыз.
Ерітінді таза еріткішке қарағанда төменірек температурада қатады. Қату температурасының төмендеуі ерітіндідегі еріген заттың концентрациясына тәуелді.
Δtқату= K . Cm
Ерітінді таза еріткішке қарағанда жоғары температурада қайнайды. Қайнау температурасының жоғарылауы қаныққан бу қысымының кемуіне тура тәуелді.
Δtқайнау= Е . Cm

Пайдаланылған әдебиеттер
Қазақ энциклопедиясы III том 12 тарау
Шахпаронов М. И. Введение в молекулярную теорию растворов. - М. : Государственное издательство технико-теоретической литературы, 1956. - 508 с.
Реми Г. Курс неорганической химии. - М. : Издательство иностранной литературы, 1963, 1966. - Т. 1-2.
Streitwieser, Andrew. Introduction to Organic Chemistry. - 4th ed. - Macmillan Publishing Company, New York, 1992. - ISBN ISBN 0-02-418170-6.
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz