Балаларға арналған емдік сүт қоспалары




Презентация қосу
Тақырыбы: Балаларға арналған
емдік сүт қоспалары.
Жоспар:
Кіріспе.
Негізгі бөлім.
Емдік сүт қоспалары, түрлері.
Емдік сүт қоспаларының ерекшеліктері.
Емдік сүт қоспаларын тағайындау көрсеткіштері.
Емдік сүт қоспаларының кемшіліктері.
Қорытынды.
Пайдаланылған әдебиеттер.
Сүт қоспаларының тарихы
Ең алғаш өнімдерді консервілеу мен
зарарсыздандыру негізінде 1855 жылы
ағылшын ғалымы құрғақ сүтті жасап
шығарды.
1867 жылы Веве атты швейцария қаласында
кішігірім дәріхана йесі Генрих
Нестле,французша Анри, ең алғаш қоспаны
сиырдың құрғақ сүтінен, бидай ұнынан және
қанттан жасап, оны «Анри Нестленің сүттік
ұны» деп атады. Бұл қоспаны жасауына
бірден бір себеп өзінің алғашқы ұлының
туылуы болды.
Жасанды тамақтандыру
Жасанды тамақтандыру - емшек
сүті тіптен болмайтын немесе
оның мөлшері тәуліктік тамақтың
1/5 бөлігінен аз болатын жағдай.

• Алғашқы айдан бастап сәбиді жасанды
тамақтандыру ,сәби үшін экологиялық зардап
болып есептеледі.(гипотрофия,семіру).
Анасы жағынан абсолютті жағдайлар

Бүйрек жетіспеушілігі байқалатын жедел және созылмалы
гломерулонефриттердің ауыр түрлері.
Жүрек шамасыздығы байқалатын декомпенсацияланған туа біткен және
жүре пайда болған жүрек ақаулары, эндокардиттер,миокардиттер.
Анемияның ауыр түрлері,лейкоз.
Тиреотоксикоздың ауыр түрлері.
Залалды ісіктер
Жүйке аурулары(психоз,эпилепсия,шизофрения)
Сүт қоспалары

Бейімделген Бейімделмеген

Бұл қоспалардың Қарапайым Қышқыл
құрамы «ана сүтіне қоспалар қоспалар
ұқсас».

сиырдың сүті, айран, биолакт,
«Малютка», «Малыш», «Крепыш», «Балдырған»,
«Детолакт», «Витолакт» т.б «Здоровье» т.б
● Казеин қоспаларының негізгі өкілдері:
Мамандандырылған және емдік қоспалар
Шала туған балаларға арналған
қоспалар: құрамында ақуыз,
витаминдер және сарысулық
протеин көп және үлкен
энергетикалық құндылыққа ие.
Қышқыл сүт қоспалары. Ас қорыту проблемалары кезінде (шаншу, іш
қату кезінде, дәрілерді қабылдағаннан кейін қалпына келтіру кезеңінде,
дисбактериозды емдеу үшін) қолданылады. Мұндай қоспалардың
құрамында сүт қышқылды және бифидобактериялар бар. Егер балаларда
шаншулар, құсу, диарея, секіру байқалса-қоюландырғыш рөлінде болатын
заттардан (камед немесе крахмал) тұратын антирефлюксті тамақтануды
тиімді пайдалану. Мысалы: "Нутрилон АР"," Энфамил АР"," Нутрилак
АР","Фрисовом".Іш қату кезінде тағамдық талшықтардың ерекшеліктері
бар таспен немесе лактулозамен байытылған қоректену қолданылады.
Лактулоза-бұл бифидобактерияның өсуін белсендіретін дисахарид.
Лактулозада "Детолакт Бифидус", "Семпер Бифидус" бар.
Темірдің жоғары құрамы бар қоспалар. Мұндай қоспалар темір тапшылығы
анемиясының алдын алу және емдеу үшін 4 айдан асқан балаларға тағайындалады.
Темірдің жоғары құрамы бар қоспаны тағайындау үшін белгі-баланың қанындағы
гемоглобин көрсеткіштерінің төмендігі болып табылады. Әрине, бір ғана қоспамен
гемоглобинді қалыпқа келтіру мүмкін емес және педиатр темір препараттарын
тағайындайды. Жалпы нарықта темірдің жоғары құрамы бар қоспалардың өздері
емдік ретінде позицияланбайды, олар басқа қоспаларға қарағанда темірдің бай құрамы
мен үлесі көп.
Гипоаллерген қоспалары. Мұндай тамақтану аллергиялық реакциялардың пайда
болуына бейім балаларға қажет. Сиыр сүтінің ақуызы күшті аллерген болып
табылады, сондықтан мұндай қоспаларда гидролизденген, яғни ішінара пісірілген,
ферменттермен ыдыраған ақуыз қолданылады. Гипоаллергенді балалар
қоспаларының атауында жиі "НА" деген аббревиатурасы бар.
Лактозасыз және соя қоспалары. Сиыр сүтінің ақуызын көтере алмағанда
қолданылады. Бұл гипоаллергенді қоспаларға көмектеспейтін тамақ аллергиясының
айқын түрі.
Антирефлюкс қоспалары. Жиі кеміргіш балаларға қажет. Бұл қоспаларда арнайы
компоненттер-Қоюландырғыштар бар: мүйіз ағашының балауызы, күріш немесе
жүгері крахмалы. Мұндай қоспалардың қаптамасында жиі " A. R.»
Сәбидің ингриденттерге тәуліктік қажеттілігі:

белок- 2,3 г *5,0 кг=11,5 г
майлар-6,5 *5,0=30 г
көмірсулар-13*5=65 г
энергия 120*5,0=600 ккал
Количество ингредиентов в 840 мл смеси «Нутрилон»:
белок 8,4 *1,4=11,7 г
майлар 8,4*3,6=30,2 г
көмірсулар 8,4*7,2=60,4 г
энергия 8,4*66=554,4 ккал
Айырмашылығы 50 ккалдан аспауы керек.
Жасанды тамақтандырудың
Оң жақтары:

Сәбиді басқа туысқандардың тамақтандыруы;
Сәбиді бөтелкемен тамақтандырғанда анасы сәбидің бір ішкенде
қанша ішетінін және сәбидің көңіл күйінің жоқтығын бөтелкеде
қалған тағамнан біледі;
Аллергияның пайда болуы әрқашан қоспамен байланысты.
Емшек еметін сәбиде аллергия пайда болған жағдайда, анасына
өзінің рационын толық қарастыруға қайта келеді.
Қоспа ұзақ уақыт сіңеді, сондықтан тамақтану жиілігі
қысқарады.
Теріс жақтары:

Жасанды тамақтандырылғандар гриппен,аллергиямен жиі
ауырады.
Бұл факт тек ана сүтімен ғана берілетін ферменттердің жоқ
болуымен түсіндіріледі.
Бөтелкелер қолдану әрқашанда стерильділікті талап етеді. Тазалық
сақталмаса,сәбиде диспепсиялық бұзылыстар болады;
Сапасыз емізгі – ауаның көп жұтылуына себеп болады;
Сүт қоспасын қалай таңдау керек?
Жарамдылық мерзімі;
Қаптамасы ашылмаған,ұрылған іздердің болмауы;
Сәби жасына сәйкес болуы керек;
Гипоаллергиялық қоспалардан бастау керек;
Сәбидің денсаулығында ақаулар болса, қоспа жоюға арналған
заттармен байытылғанын таңдау керек(анемия).
Сәбиге қоспаны алғаш рет беру
кезінде, терісіне, қимылына,нәжісінің
консистенциясына мән беруі керек.
Қоспаны қалай дайындау керек?

Араластыруға арнайы бөтелкедегі суларды пайдалану керек;
Дозировканы қатаң түрде сақтау керек;
Қоспаны 50градустан жоғары емес су құйылған бөтелкеде дайындайды;
Қоспаны араластырғаннан соң, түйіндердің болмауы үшін сілку керек;
Емізіктің тесігі үлкен болмауы керек, шыныны төмен қаратып ұстағанда
қоспа тамшылап ағу қажет.
Қоспаны температурасы берерден бұрын 37градустан аспауы керек.
Қорытынды
Осылайша, педиатриялық практикада ең заманауи
технологияларды қолдана отырып алынған балаларға
арналған арнайы қоспаларды пайдалану барынша
қысқа мерзімде патогенетикалық негізделген емдік
тамақтануды ұйымдастыруға, науқас баланың макро -
және микронутриенттерге қажеттілігін қамтамасыз
етуге, патологиялық процестің ағынын жеңілдетуге,
нутритивті статусты жақсартуға және аурудың
клиникалық ремиссиясына қол жеткізуді немесе
сауығуды жеделдетуге мүмкіндік береді.
Пайдаланылған әдебиеттер
1. Б.Түсіпқалиев «Балалар ауруларының пропедевтикасы» 2016ж .416- 428
беттер.
2. http://neonatus.info/isk-vskarm.php
3. http://razvitie-krohi.ru/iskusstvennoe-vskarmlivanie/vse-ob-iskusstvennom-vska
rmlivanii-iv-novorozhdennyih-detey.html
4. http://www.9months.ru/pitanie_malysh/3062/pitanie-novorozhdennogo
5. https://ppt-online.org/25568

Ұқсас жұмыстар
Сүт қоспалары
Диеталық және балалар тағамының құрғақ өнімдері
Йогурттың сүттен айырмашылығы осыда
Биологиялық активті қоспаларды алу
Сүт консервілері
Бидай және қара бидай қоспасынан жасалынған нан пісірудің технологиялық режимдерінің өнімдерінің және рецептурасының сипаттамасы
Негізгі стоматологиялық аурулардың біріншілік профилактика әдісі
Балаларға арналған ақуызды сүт өнімдері
Зондтық шаралар
ЖЫЛҚЫ СҮТІНІҢ ЕМДІК ҚАСИЕТТЕРІ
Пәндер