Балаларға арналған емдік сүт қоспалары


Slide 1

Тақырыбы: Балаларға арналған емдік сүт қоспалары.

Slide 2

Жоспар:

Кіріспе.

Негізгі бөлім.

Емдік сүт қоспалары, түрлері.

Емдік сүт қоспаларының ерекшеліктері.

Емдік сүт қоспаларын тағайындау көрсеткіштері.

Емдік сүт қоспаларының кемшіліктері.

Қорытынды.

Пайдаланылған әдебиеттер.

Slide 3

Сүт қоспаларының тарихы

Ең алғаш өнімдерді консервілеу мен зарарсыздандыру негізінде 1855 жылы ағылшын ғалымы құрғақ сүтті жасап шығарды.

1867 жылы Веве атты швейцария қаласында кішігірім дәріхана йесі Генрих Нестле, французша Анри, ең алғаш қоспаны сиырдың құрғақ сүтінен, бидай ұнынан және қанттан жасап, оны «Анри Нестленің сүттік ұны» деп атады. Бұл қоспаны жасауына бірден бір себеп өзінің алғашқы ұлының туылуы болды.

Slide 4

Жасанды тамақтандыру

Жасанды тамақтандыру - емшек сүті тіптен болмайтын немесе оның мөлшері тәуліктік тамақтың 1/5 бөлігінен аз болатын жағдай.

Алғашқы айдан бастап сәбиді жасанды тамақтандыру, сәби үшін экологиялық зардап болып есептеледі. (гипотрофия, семіру) .

Slide 5

Анасы жағынан абсолютті жағдайлар

Бүйрек жетіспеушілігі байқалатын жедел және созылмалы гломерулонефриттердің ауыр түрлері.

Жүрек шамасыздығы байқалатын декомпенсацияланған туа біткен және жүре пайда болған жүрек ақаулары, эндокардиттер, миокардиттер.

Анемияның ауыр түрлері, лейкоз.

Тиреотоксикоздың ауыр түрлері.

Залалды ісіктер

Жүйке аурулары(психоз, эпилепсия, шизофрения)

Slide 6

Бейімделген

Бейімделмеген

«Малютка», «Малыш», «Детолакт», «Витолакт» т. б

Бұл қоспалардың құрамы «ана сүтіне ұқсас».

Қарапайым қоспалар

Қышқыл қоспалар

сиырдың сүті, «Крепыш», «Здоровье»

айран, биолакт, «Балдырған», т. б

Сүт қоспалары

Slide 7

Казеин қоспаларының негізгі өкілдері:

Slide 8

Мамандандырылған және емдік қоспалар

Шала туған балаларға арналған қоспалар: құрамында ақуыз, витаминдер және сарысулық протеин көп және үлкен энергетикалық құндылыққа ие.

Slide 9

Қышқыл сүт қоспалары. Ас қорыту проблемалары кезінде (шаншу, іш қату кезінде, дәрілерді қабылдағаннан кейін қалпына келтіру кезеңінде, дисбактериозды емдеу үшін) қолданылады. Мұндай қоспалардың құрамында сүт қышқылды және бифидобактериялар бар. Егер балаларда шаншулар, құсу, диарея, секіру байқалса-қоюландырғыш рөлінде болатын заттардан (камед немесе крахмал) тұратын антирефлюксті тамақтануды тиімді пайдалану. Мысалы: "Нутрилон АР", " Энфамил АР", " Нутрилак АР", "Фрисовом". Іш қату кезінде тағамдық талшықтардың ерекшеліктері бар таспен немесе лактулозамен байытылған қоректену қолданылады. Лактулоза-бұл бифидобактерияның өсуін белсендіретін дисахарид. Лактулозада "Детолакт Бифидус", "Семпер Бифидус" бар.

Slide 10

Темірдің жоғары құрамы бар қоспалар. Мұндай қоспалар темір тапшылығы анемиясының алдын алу және емдеу үшін 4 айдан асқан балаларға тағайындалады. Темірдің жоғары құрамы бар қоспаны тағайындау үшін белгі-баланың қанындағы гемоглобин көрсеткіштерінің төмендігі болып табылады. Әрине, бір ғана қоспамен гемоглобинді қалыпқа келтіру мүмкін емес және педиатр темір препараттарын тағайындайды. Жалпы нарықта темірдің жоғары құрамы бар қоспалардың өздері емдік ретінде позицияланбайды, олар басқа қоспаларға қарағанда темірдің бай құрамы мен үлесі көп.

Slide 11

Гипоаллерген қоспалары. Мұндай тамақтану аллергиялық реакциялардың пайда болуына бейім балаларға қажет. Сиыр сүтінің ақуызы күшті аллерген болып табылады, сондықтан мұндай қоспаларда гидролизденген, яғни ішінара пісірілген, ферменттермен ыдыраған ақуыз қолданылады. Гипоаллергенді балалар қоспаларының атауында жиі "НА" деген аббревиатурасы бар.

Slide 12

Лактозасыз және соя қоспалары. Сиыр сүтінің ақуызын көтере алмағанда қолданылады. Бұл гипоаллергенді қоспаларға көмектеспейтін тамақ аллергиясының айқын түрі.

Slide 13

Антирефлюкс қоспалары. Жиі кеміргіш балаларға қажет. Бұл қоспаларда арнайы компоненттер-Қоюландырғыштар бар: мүйіз ағашының балауызы, күріш немесе жүгері крахмалы. Мұндай қоспалардың қаптамасында жиі " A. R. »

Slide 14

Сәбидің ингриденттерге тәуліктік қажеттілігі:

белок- 2, 3 г *5, 0 кг=11, 5 г

майлар-6, 5 *5, 0=30 г

көмірсулар-13*5=65 г

энергия 120*5, 0=600 ккал

Количество ингредиентов в 840 мл смеси «Нутрилон»:

белок 8, 4 *1, 4=11, 7 г

майлар 8, 4*3, 6=30, 2 г

көмірсулар 8, 4*7, 2=60, 4 г

энергия 8, 4*66=554, 4 ккал

Айырмашылығы 50 ккалдан аспауы керек.

Slide 15

Жасанды тамақтандырудың Оң жақтары:

Сәбиді басқа туысқандардың тамақтандыруы;

Сәбиді бөтелкемен тамақтандырғанда анасы сәбидің бір ішкенде қанша ішетінін және сәбидің көңіл күйінің жоқтығын бөтелкеде қалған тағамнан біледі;

Аллергияның пайда болуы әрқашан қоспамен байланысты. Емшек еметін сәбиде аллергия пайда болған жағдайда, анасына өзінің рационын толық қарастыруға қайта келеді.

Қоспа ұзақ уақыт сіңеді, сондықтан тамақтану жиілігі қысқарады.

Slide 16

Теріс жақтары:

Жасанды тамақтандырылғандар гриппен, аллергиямен жиі ауырады.

Бұл факт тек ана сүтімен ғана берілетін ферменттердің жоқ болуымен түсіндіріледі.

Бөтелкелер қолдану әрқашанда стерильділікті талап етеді. Тазалық сақталмаса, сәбиде диспепсиялық бұзылыстар болады;

Сапасыз емізгі - ауаның көп жұтылуына себеп болады;

Slide 17

Сүт қоспасын қалай таңдау керек?

Жарамдылық мерзімі;

Қаптамасы ашылмаған, ұрылған іздердің болмауы;

Сәби жасына сәйкес болуы керек;

Гипоаллергиялық қоспалардан бастау керек;

Сәбидің денсаулығында ақаулар болса, қоспа жоюға арналған заттармен байытылғанын таңдау керек(анемия) .


Ұқсас жұмыстар
Сүт қоспалары
Диеталық және балалар тағамының құрғақ өнімдері
Йогурттың сүттен айырмашылығы осыда
Биологиялық активті қоспаларды алу
Йогурт өндіру технологиясы
АЙРАННЫҢ ТҮРЛЕРІ
Сүт консервілері
Бидай және қара бидай қоспасынан жасалынған нан пісірудің технологиялық режимдерінің өнімдерінің және рецептурасының сипаттамасы
Негізгі стоматологиялық аурулардың біріншілік профилактика әдісі
Балаларға арналған ақуызды сүт өнімдері
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz