Аппараттар жасалынатың материалдар




Презентация қосу
• Аппараттар жасалынатың
материалдар. Тамақ өнеркәсібінің
аппараттарын жасау үшін әртүрлі
металдар, метал емес материалдар
және пластикалык массалар
колданылалы.
• Металдардан болат, шойын, мыс, латунь,
аллюминий, бронза және т.б. қолданылады.
Көптеген тамақ өндірістерінде Ст2 және Ст3
қолданылады. Дегенмен, бұл болаттар тез
коррозияланады, тамақ өнімі татпен
ластанады және темір өнімге өтеді. Темірдің
аз мөлшерінің өзі тамаққа қара түс және
ұнамсыз металл дәмін береді. Сондықтан,
егер аппараттар жай болаттан немесе
шойыннан жасалса, онда олардың ішкі беті
қорғаныс қабатпен қапталады.
• Егер орта агрессивті немесе жоғары
температуралы болса, онда болаттардың тат
баспайтын, кышқылға төзгіш және қызуға
төзгіш арнаулы түрлері қолданылады.
• Тот баспайтын болат. Бұл жабдықты жасау үшін қолданатын ең
танымал материал. Рас, "тағамдық тотықпайтын" ұғымы көп
маркалар
• • Тот баспайтын болат. Бұл жабдықты жасау үшін
қолданатын ең танымал материал. Рас, "тағамдық
тотықпайтын" ұғымы көп маркалар жасалғандықтан
қолданады,ал өндіріс шарттары бойынша әр түрлі. Бір
технологиямен жақсы жұмыс істейді, басқа үшін өте
жарамсыз. Нақты таңдау өнімнің түріне және жұмыс
жағдайларына байланысты. Дегенмен, жалпы алғанда, бұл
болат түсті металдарға қарағанда әрқашан қолайлы деп
айтуға болады. Оның өте жақсы гигиеналық,
технологиялық және механикалық сипаттамалары бар.
Сонымен қатар, көптеген адамдар тот баспайтын болаттан
жасалған тамақ жабдықтарын сатып алуды қалайды,
себебі ол әдемі және заманауи көрінеді. Ең көп таралған
AISI-304 және AISI-316 маркалары. Бұл материал әмбебап,
өндіріс үшін ғана емес, сондай-ақ өнімді тасымалдау және
сақтау үшін жарамды.
• Түрлі-түсті металдар.Тамақ жабдықтарын
дайындау кезінде түсті металдар мен
қорытпалар: мыс, алюминий, титан, жез, қола
және басқалары кеңінен қолданылады.
Олар машина бөлшектерін, сыйымдылықтарды,
құбырларды өндіруге пайдаланады.
Алюминийден жиі орау жасайды. Тот баспайтын
болаттан айырмашылығы, түсті
металдарға регламент қолданылады, онда
қандай жағдайда қандай материалды
қолдануға рұқсат етілгені жазылған. Мысалы,
мыс сүт өндірісі үшін жарамсыз, бірақ
кондитерлік цехтарға арналған жабдықтарда
айырықша қолданады. Алюминий сүт
өнеркәсібінде балалар тамағын өндіретін
агрегаттардан басқа жалпы рұқсат етіледі.
• Полимер.Синтетикалық тағамдық материалдар конструкциялық немесе
жабын ретінде кеңінен қолданылады. Олардың ішінде ыдыстар,
ораулар,
төсемдер, подшипниктердің тораптары, транспортер ленталары,
жеңдер,
консерві эмальдар және т. б. жасайды. Олардың танымалдығы жоғары
сипаттамаларға негізделген: коррозияға қарсы үлкен тұрақтылық,
жоғары
беріктілік, аз салмақ, жақсы өңдеу, ұзақ пайдалану кезеңі және
басқалар.
Шыны.Бұл материал тамақ өнеркәсібінде, көбінесе ыдыстар мен
зертханалық жабдықтарды дайындау үшін қолданылады. Шыны тот
баспайтын болаттан нашар емес гигиеналық талаптарға жауап береді.
Бірақ оған белгілі бір кемшіліктер тән,олардың ішіндегі ең
бастысынәзіктік. Бұл оның қолданылуын шектейді. Қажет жерде
ерекше
қасиеттері бар сорттар таңдалады. Мысалы, экстракциялық гильзалар
жылу кеңеюінің аз коэффициенті бар химиялық төзімді боросиликатты
шыныдан жасалады.
• Жоғары коррозиялық төзімділігіне және жылуөткізгіштігіне
байланысты мыс жылуалмастырғыш, ректификациялық жәнө
т.б. аппарааттарды жасауда колданылады. Тамақ
өнеркәсібінде мыстың қоспалары бронза және латунь
қолданылады.
• Сыра қайнату және сүт өндірістеріндегі аппараттарды
жасауда аллюминий кеңінен қолданылады. Аллюминий ауада
тотығып, жүқа тотық қабатымен қапталады. Аллюминий
ыдыста дайындалған тамақта С витамині сақталады.
• Тамақ өнеркәсібінің аппараттарын жасауда шыны кеңінен
қолданылады. Шыны тамақ өнімін дайындаудың гигиеналық
жағдайын жоғарылатады. Шыны шарап жасау және сүт
заводтарындағы аппараттар, құбырлар жасауда қолданылады.
Шынының негізгі артықшылықтары: химиялық берік,
термиялық кедергі коэффициенті және гидравликалық
кедергі коэффициенті төмен; жанғыш емес; гигроскоптық
емес. Кемшілігі: морттығы, олардың бөліктерін жалғаудың
қиындығы. Соңғы кездерде химиялық, механикалық және
термиялық беріктігі жоғары молибденді боросиликатты
шынылар қолданылуда.
• Темірбетон жинағыш ыдыстарды жасауда қолданылады.
Олардан жасалған ыдыстың ішкі беті лакпен қапталады.
Тамақ өнеркәсібінде аппараттарды жасауда ағаш
қолданылады.
• Пластикалық массалардан: винипласт, фаолит, полиэтилен,
фторопласт, текстолит және асбовинил кеңінен
қолданылады.
• Винипласт жақсы пісіріледі және желімденеді. Ол барлық
минерал қышқылдарға төзімді. Фаолит құбыр,
жылуалмастырғыштың элементтерін, насос, арматура
жасауда қолданылады.
• Полиэтилен агрессивті ортада жоғары химиялық беріктігімен
белгілі. Тімсемді полиэтиленмен болатты және темірбетонды
резервуарларды, футеровкалайды; олардан ыдыстар
жасайды; олардың пленкасы тамақ онімдерін орау үшін
пайдаланады.
• Аппараттардың жұмыс бетін коррозиядан сақтау үшін эмаль,
керамикалық қышқылға төзгіш плиталар, эпоксидті
шайырлар ЭД-5, ЭД-6, бакелитті және полихлорвинилді
лактар, т.б. қорғаныс каптамалар қолданылады

Ұқсас жұмыстар
Химия – фармацевтикалық өнеркәсіпте қолданылатын шикізаттар мен аппараттарға қойылатын техникалық талаптар
Биотехнологиядағы процесстермен танысу
Тағам өндірістерінің аппараттарын жасауда қолданылатын материалдар
Аралық материалдар ассортименті
Қазіргі таңда барлық оқушы дарынды оқушы
Процестер және аппараттар курсының пәні
Сүзгіш материалына байланысты сүзгілердің жіктелуі
Карталарды құру көздері
Биоматериалдарды қолдану аймағы
КЕРАМИКАЛЫҚ МАССАЛАР ФАРФОР БИОКЕРАМИКА ҚҰРАМЫ, ҚАСИЕТТЕРІ
Пәндер