Микроорганизмдерді өсіруге арналған қоректік орталар




Презентация қосу
Қазақстан Республикасының Білім және Ғылым министрлігі
С. Торайғыров атындағы Павлодар мемлекеттік университеті
«Зоотехнология, генетика және селекция» кафедрасы

Микроорганизмдерді өсіруге арналған
қоректік орталар.

Орындағандар: Мауенова Ж.Т
Зекен Аяулым
Жасуша ішіне сыртқы ортадан енген қоректік заттардан жаңа заттардың
түзілуі немесе олардың ыдырауы күрделі биохимиялық процестердің
көмегімен іске асып отырады. Микроорганизмдер табиғатта қоректік
заттарды өсімдіктер мен жануарлар қалдықтарынан немесе тірі
жасушалардан алады.
Зертханаларда микроорганизмдерді өсіру үшін арнайы әзірленген
қоректік орталар қолданылады.
Қоректік орталар. Құрамы.
Табиғи – сүт, сарысу, жұмыртқа, ет, картоп, бұршақ, сәбіз,
өсімдіктер және олардың қайнатпасы
Жасанды қоректік орталар арнайы рецептер
бойыншадайындалады. Олар жануар текті (ЕПС,ЕПА,
ЕПЖ) және өсімдік текті (сыра суслосы) болып екі топқа
бөлінеді
Синтетикалық орта деп – белгілі бір химиялық
қоспалардан тұратын ортаны айтамыз.
Арнайы орта.
Ерекше органикалық заттарды қажет
ететін және әмбебап ортада өспейтін
хемоорганотрофты микроорганизмдерді
өсіретін орта. Мысалы, спирохеталарға
көмірсутегі мен аминқышқылдардан
басқа, ұзын тізбекті майлы қышқылдар
қажет. Олар қан сарысуы құрамына кіреді.
Сондықтан спирохеталарға арналған Құрамы(г/л):
Протеозопептон 15,00
қоректік ортаға қан не қан сарысуын
Бауыр қайнатпасы 2,50
қосады. Ал кейбір теңіздерде тіршілік Ащытқы 5,00
ететін бактериялар, Натри хлорид5,00
мысалы, Marinomonasтуысына Агар-агар 12,00
жататындар, теңіз суына қажетті болады. рН (25°С) 7,4 ± 0,2
Элективті немесе таңдамалы
орта.
Бұл орта табиғи
субстраттардан (топырақ,
су, тағамдардан, өсімдік пен
жануарлардан)
микроорганизмдердің жеке
топтарын бөліп алуға
арналған. Оларды
микробиологияға
С.И.Виноградский енгізді. Құрамы (г/л):
Арнайы пептон 2,50
Элективті деп Ет 2,50
микроорганизмдердің Натрий хлориді 1,25
белгілі бір тобының немесе Глюкоза 2,50
түрінің өсуіне қажетті рН ( 25°С) 7,3 ± 0,2
құрамы ерекше қоректік
орталарды атайды.
Дифференциалды-диагностикалық орталар. Бұл орталарды
жалпы микробиологияда әр түрлі субстраттардан бөліп алынған
бактериялардың физиологиялық-биохимиялық қасиеттерін
анықтап, оларды жіктеу үшін пайдаланады. Ал медициналық және
ветеринарлық микробиологияда оларды ауруларды қоздыратын
бактерияларды анықтау үшін қолданады. Бұл орталар
бактериялардың белгілі бір ферменттерінің, мысалы, каталаза,
оксидаза, протеаза, фосфотаза, желатиназа және гемолитикалық
ферменттердің бар-жоғын анықтау үшін қажет.
Гисс қоректік ортасы Левин ортасы Плоскирев
ортасы
Қоректік орталарды
залалсыздандыру
Микроорганизмдерді өсіруге
арналған қоректік орталарда басқа
микроорганизмдердің тірі
клеткалары және олардың
споралары мүлде болмауы керек.
Бөгде микроорганизмдерді жою
үшін арнайы залалсыздандыру
әдістерін қолданады. Бұл
мақсатта, көбінесе, жоғары
температураның әсерін
пайдаланады. Температура
микробтардың өсуіне лайықты
деңгейінен жоғарылаған сайын,
оның әсері күшейе түсетіндігі
бұрыннан белгілі.
Температураның әсерін
микроорганизмдер
популяциясының белгілі бір
бөлігін жою үшін қажетті
уақытпен сипаттайды.

Ұқсас жұмыстар
Микроорганизмдерді дақылдандыру
Қоректік орта
Микроорганизмдердің өсуі және дақылдау
Өсімдік клеткаларын өсіру
Микроорганизмдерді жасанды жағдайда өсіру
Қоректік орталарды дайындау
Бактериологиялық зертханада жұмыс істеу тәртібі
Микроорганизм клеткасының органикалық заттары
Қоректік орталарды заласыздандыру әдістері
Мурасиге-Скуг қоректік ортасы
Пәндер